torstai 27. tammikuuta 2011

DON'T FORGET THIS!

Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.

Wer sich an die Vergangenheit nicht erinnern kann, ist dazu verdamnt sie zuwiederholen.

Ne, jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomittuja toistamaan sitä.

- George Santyana -

18 kommenttia:

 1. Niinpä, järkyttävää aikaa tuo juutalaisvaino. Tulee elävästi mieleeni vanha kirja, joka teki aikanaan vaikutuksen minuun: Kaikkien rakkaitteni puolesta,Martin Gray.
  -Hanne-

  VastaaPoista
 2. Hanne, jos laitat hakukoneeseen sanat Kaikkien rakkaitteni puolesta, löydät asiaa Martin Greyn kirjasta sekä myös muista tätä aihetta koskevista kirjoista.

  Vain 66 vuotta tapauksesta ja nyt jo maailmassa on ihmisiä, jotka kieltävät tapahtuneen...

  VastaaPoista
 3. Toisaalta nykyaan tuntuu etta juutalaiset ja Israel kayttavat tuota verukkeena sille mita tekevat nyt palestiinalaisille.

  VastaaPoista
 4. Tänään Vainojen uhrien muistopäivänä onkin hyvä palauttaa mieliin nämä asiat.
  Kuva on todella koskettava.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi, niinkö olet mieltä...

  Soolis, tämä on yksi niistä kuvista, joiden muistijälki seuraa meitä sateenkaaren tuolle puolen.

  Allu, varmasti emme!

  VastaaPoista
 6. Järkytyin eilisen uutisista, että Unkarissa on alkamassa juutalaisten "vaino". En vaan haluaisi uskoa, että "holokaustaaminen" voisi alkaa uudelleen. Onko siellä jo voitu unohtaa???

  VastaaPoista
 7. Anja, voi!, minä en ehdi katsoa edes uutisia, kun luotan niin painettuun sanaan. Siitä tulee sitten takuulla juttua myös Suomen Kuvalehteen ja perun sanani Lumimiehlle: Haluan nähdä Unkarin linnat. En haluakaan!

  Tiedäthän, että erään valtion päämies kiistää koko holocaustin yhä uudelleen ja uudelleen.

  VastaaPoista
 8. Minäkin järkytyin ja surin eilen kuultuani uutisen juutalaisvastaisuuden uudesta noususta Unkarissa (liittyi äärioikeistolaisen populistipuolueen suosioon). On niin totta, että menneisyyttä ei saa unohtaa. Tulevaisuus tehdään nyt.

  VastaaPoista
 9. Lumiomena, sinä sen sanoit: Tulevaisuus tehdään nyt!

  Meidän velvollisuutemme on kertoa tästä seuraaville sukupolville ja toivoa, että leiriltä pelastuneiden kirjat myös jatkavat todistustaan...

  VastaaPoista
 10. Meillä käytiin aikoinaan opettajaopinnoissa tiukkoja keskusteluja siitä, miten juutalaisvainoja pitäisi historiantunneilla käsitellä. Suurin osa oli sitä mieltä, että ehdottoman tuomitseva sävy on ainoa oikea. Minä ja pari muuta vastustimme: ei siksi, ettemme tuomitsisi vainoja, vaan siksi, että ensimmäinen askel uusiin vainoihin on siinä, ettei yritetä ymmärtää, mitä oikeasti tapahtui. Eihän saksalaiset olleet pahoja ihmisiä ja siitä huolimatta monet uskoivat toimivansa oikein. Olennaisinta ei ole tuomitseminen vaan se, mikä meidät ihmiset saa toimimaan sillä tavalla. Sitä on hyvä pohtia erityisesti tänä päivänä.

  Historiaa ei saa unohtaa ja sitä tulee yrittää ymmärtää, vain silloin on mahdollisuus välttää samojen virheiden toistuminen.

  Minultakin meni eiliset uutiset ohi. Unkari kuulostaa masentavalta.

  VastaaPoista
 11. Amma, olet ihan oikeassa. Asiaa pitää lähestyä juuri tältä kantilta. Mutta mitään salaamatta. Tehdyt rikokset eivät vanhene ikinä!

  Kiintoisaa on miettiä asiaa esim. siltä kannalta, että meissä jokaisessa asuu peto, joka riittävästi ärsytettynä ja manipuloituna voi ryhtyä ihan mihin tahansa. Luin kerran kirjalija Proulxin pitkän haastattelun, jossa hän kertoi, että Yhdysvalloissa on alueita, jossa homoja hirtetään! Ja sen jälkeen näinkin elokuva Brokeback Mountain...

  Minä en mitenkään ymmärrä, että Eurooppa sallisi kaiken taas tapahtua. Se ei saa olla totta!

  VastaaPoista
 12. Olen samaa mieltä Anonyymin kanssa: juutalaisten jos keiden ei pitäisi kohdella ketään samoin kuin heitä kohdeltiin. Heidän muistinsa vain näyttää toimivan päinvastoin kuin aforismissa, jota siteerasit. Palestiinalaisten raa'asta kohtelusta on paljon objektiivista tietoa. Se ei tietenkään vähennä natsien hirmutöiden kieltämistä, mutta hämmästyttää, että juutalaiset eivät oppineet mitään siitä, mitä väkivallalla EI saa aikaan. Pysyvää rauhaa esimerkiksi. Tuntuu joskus, että on helpompi kauhistella kaukaisia tapahtumia kuin näitä jokapäiväisiä.Ks. esim. http://www.kaleva.fi/uutiset/mita-mielta-olet-israelin-siirtokuntapolitiikasta-nayta-kommentit/878830

  VastaaPoista
 13. Pelukoppa, 66 vuotta ei ole kaukainen asia historiallisella janalla ja tapahtunut kansanmurha huomioiden.

  Monenlaista kauhisteltavaa riittää koko ajan ja onneksi me saamme kaikki valita kohteemme, joille sympatiamme annamme.

  Olisin todellakin toivonut, että juutalaisten vainojen muistopäivänä olisivat päivää ei-kunnioittavat henkilöt esiintyneet omilla nimillään sanojensa takana. Anonyyminä on helppo sortua alatyyliin.

  VastaaPoista
 14. Mielestani en ole sortunut alatyyliin. Olen kaynyt usein Palestiinassa ja nahnyt mita siella tapahtuu. Juutalaiset sortavat palestiinalaisia, seka kristittyja etta muslimeita. He haluavat etta Israel on JUUTALAINEN maa. Ehka sellaiset ihmiset jotka eivat tieda mita siella tapahtuu, eivat ymmarra mista on kysymys.
  Myos minun mielestani juutalaisvaino oli kamalaa.
  Hyvaa jatkoa.

  VastaaPoista
 15. Anonyymi, miten Rautavaara lauloikaan:'...itse tuoppini jäljet mä tunnen...'

  En ole käynyt Israelissa ja en tiedä menenkökään, mutta minulla on siellä jo kolme ystävää, joista vähintäin yhden kanssa meilaan viikottain. Yksikään ei ole mitenkään tuominnut palestiinalaisia ja he haluaisivat, että molemmat osapuolet asuisivat rauhallisessa yhteiselossa.

  Olen historian harrastaja ja ilman innoitusta kirjoittamiseen, olisin nyt historianopettaja. Olen kiinnostunut monesta, mutta kolme on ylitse muiden: Yhdysvaltain historia ja ihan nykypäivän poloitiikka, Kolmas valtakunta ja juutalaiskysymys sekä Romanovit.

  Luin eilen nämä kommentit miehelleni ja hänen kantansa oli, että jokaisella on oikeus valita sympatiakohteensa. Tämä on vapaa maa.

  Pari viikkoa sitten tuli haastattelu naisista, jotka olivat vapautuneet Auschwitzista melkein kaikkensa menettäneinä, mm. yksi naisista sisarensa lääketieteellisiin kokeisiin. Siinä filmissä oli kuvamateriaalia, jossa natsit heittivät lapsia tuleen. Minusta maailma on velkaa juutalaisille. Toinen asia on se, että jos nämä olisivat tapahtuneet vaikka 660 vuotta sitten, ne voisi etäännyttää vähän samaan tyyliin kuin katolisen kirkon inkvisition, mutta kun tämä kaikki on tapahtunut 66 vuotta sitten.

  Minusta kaikki vaino on kamalaa. Luulin ensin, että on kaikkien vainottujen muistopäivä ja olin tekemässä listaa eräistä nykyajan vainotuista.

  No, me olemme nyt kumpikin sanoneet mielipiteemme. Voisimme ehkä lopettaa tämän keskustelun, sillä yritän löytää fiiliksiä viikonlopulle. Jos sopii.

  Kiitos samoin.

  VastaaPoista
 16. Täälläpä kiivas keskustelu. Tulin mukaan vasta nyt. Asiasta voisi puhua varmaan viikkotolkulla, mutta suhtkoht lyhyesti: ihminen on peto, kuten tämäkin puheenaihe todistaa. Jos kierre halutaan katkaista, väkivaltaan ei pidä vastata väkivallalla. Helpompi sanoa kuin toteuttaa, millään tasolla. Esim. jos jollekin läheiselleni tehtäisiin jotain, en ole todellakaan varma, ettenkö kostaisi - väkivallalla. Eli en osaisi ehkä itsekään toimia ed. oppini mukaan. Mutta maailma olisi varmasti parempi paikka, jos ihmiset noudattaisivat yhtä raamatun oppia: "kohtele lähimäistäsi niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan". Tämä riittäsi. Mutta tiedän, että tämä toive on aivan liian idealistinen (utopistinen). Kuten sanoin ihminen on peto. Meidän pitäisi ottaa mallia eläimistä, jotka eivät osaa olla katalia, kostonhimoisia, prutaaleja...

  Lämpimin halauksin toivotan kaikille mukavaa helmikuuta.

  VastaaPoista
 17. Pikku Myy, mitenköhän monta kertaa olen sanonut tämänkin blogin aikana, että ihminen on pedoista pahin. Eläin ei ole ikinä paha!

  Tämän päivän Hesarissa eräs ministerimme jälleen yrittää saada aloitettua pohjoisessa karhujen kevätmetsästyksen. Eikö niillä ole pennutkin keväällä! Sama ministeri, jonka mielestä on tärkeämpää sallia virkityskalastus Saimaalla kuin suojella yhtä maailman harvinaisimmista eläimistä, Saimaan norppaa.

  Sinähän jumaloit karhuja, joten hoida sinä tämä asia.

  VastaaPoista