tiistai 15. maaliskuuta 2011

YRTTIMAA - RUUKKU- JA PUUTARHAVILJELIJÄN OPAS

Yrttien maailma on kuin maagista realismia!

Millä yrtillä on yhteys Evelyn Waugh’n ihanaan Mennyt maailma –romaaniin? Mitä yrttiä istuttavat kauneutta janoavat herkkusuut? Miltä yrtiltä tuoksui Anna-täti, joka seisoi vielä 80-vuotiaana joka päivä hetken päällään? Mikä yrtti parantaa sekä vatsakipuja että yskää ja myös laihduttaa? Mikä yrtti on jumalten mauste? Mikä yrtti matkasi Mayflowerilla ensimmäisten englantilaisten siirtolaisten mukana 1620 Amerikkaan? Mikä yrtti oli antiikin ajan onnensymboli? Mitä yrttiä käytettiin ainesosana mystisissä lemmenjuomissa?

Kaikkiin näihin ja moneen muuhun kysymykseen antaa vastauksen Agneta Ulleniuksen Yrttimaa – Ruukku- ja puutarhaviljelijän opas (Örtgården, Minerva 2011, suomennos Anna Maija Luomi). Kirjan kuvat on ottanut Jurek Holzer ja ne ovat puutarhahullulle suorastaan vaaralliset! Minä päätin nyt laittaa koko ison kesäpöydän terassille täyteen yrttejä, en tyydy enää vain basilikaan ja laventeliin, vaan istutan myös rosmariinia, sitruunamelissaa ja tietysti tilliä. Nämä tulevat ruukkuihin, niin vältyn kitkemiseltä ja kun terassinovi on auki, niin yrttitarhani tuoksuu keittiöön asti, kuten kuuluukin. Sen sijaan kurkkuyrttiä istutan jonnekin, missä toivon sen leviävän kuin riivattu. Kurkkuyrtti on juuri herkkusuiden silmänilo. Kun näin nämä Runotalon kuvat kurkkuyrtistä, nimesimme ne taikatähdiksi ja syystä. Kurkkuyrtti on niin koristeellinen, että se on ollut tavanomainen aihe keskiaikaisissa kirjontatöissä. Ruotsissa ja Pohjois-Euroopassa kukkaa kutsuttiinkin nimellä Stofférblomma, saksan kaunistusta merkitsevän sanan mukaan.

Yrttimaassa lukija saa ihastuttavan tietopaketin 25 maustekasvista sisältäen yrttien historian, kasvatuksen ja käytön. Myös yrttien terveysvaikutukset kerrotaan. Kirjan perusta lepää siinä, että oma yrttimaa päihittää mennen tullen kaupasta yksittäin kannetut, usein muoviin pakatut yrttipehkot. Oma yrttimaa tai yrttiruukkupuutarha, on edullisempi, antaa näköä puutarhaan ja terasseille sekä tuo myös tuoksua keittiöön oikein sijoiteltuna. Toiset yrtit houkuttavat myös pölyttäjiä ja perhosia, jolloin muut kasvit hyötyvät. Eikä voi unohtaa sitä syvää tyydytystä, mikä tulee latvoessa itse kasvattamaa basilikaa…


Kirja on täynnä toinen toistaan hurmaavampia ideoita, vai mitä sanotte tästä:


Bearnaise-kastikkeelta maistuvaa viinietikkaa saa, kun täyttää pullon muutamalla tuoreella rakuunanoksalla, kirvelillä ja sileälehtisellä persiljalla ja täyttää sen sitten valkoviinietikalla. Pullo asetetaan muutamaksi viikoksi aurinkoiselle ikkunalaudalle. Lehdet siivilöidään pois kahvinsuodattimessa. Kun etikkaa säilytetään viileässä, se säilyy pitempään.


Tai tästä:


Ikivanha laihdutusohje kuuluu näin: Keitä fenkoliteetä yhdestä teelusikallisesta fenkolinsiemeniä, lisää hieman appelsiinin kuorta antamaan makua. Juo ennen jokaista ateriaa ruokahalun vähentämiseksi. Kylmää teetä voi käyttää myös kasvovetenä.


Myönnän, että minulla ei ole ruokaa ilman yrttejä. Keksin joitakin vuosia sitten jättää suolan pois ja tilalle toin yrttejä. Yrttimaan anti on siinä, että kirjan tekijä on itse niin innostunut yrttien kasvattamisesta ja kertoo, miten hän ensin niitä kasvatti ja miten sitten yrityksen ja erehdyksen kautta löytyi se kultainen keskitie. Agneta on valinnut tähän kirjaansa yrttejä, jotka ovat joko ylivoimaisia ruoanlaitossa tai sitten vain kauniita tai helposti viljeltäviä. Siis sellaisia, joita ilman ei voi elää.

On aivan makuasia, kasvattaako yrtit ruukuissa vai perustaako puutarhaan kunnon yrttimaan. Voi tehdä myös molemmat! Ja toinen kasvattaa kaiken siemenistä ja toinen ostaa valmiit taimet. Minä en voi kuvitella alkusuvea ilman laventelin taimia, jotka suuresti nauttien hankin lähikauppapuutarhaltani ja vieläkin enemmän iloiten istutan ruukkuihin. Siinä hetkessä on paljon kauneuden toivoa ja intohimoa!


Joitakin yrttejä voi alkaa kasvattaa tosissaan. Silloin kyseeseen tulee meillä ruukkuviljely, jolloin yritit siirretään syksyllä ruukuissa kellariin, kuten nyt teemme pelargonioille. Kun puhutaan yrttien iästä, rosmariinista muistetaan mainita, että yrtti elää 33-vuotiaaksi eli yhtä vanhaksi kuin Jeesus. Agneta tuntee erään eteläruotsalaisen yrttiviljelijän, joka on pitänyt ruukkurosmariininsa elossa jo yli 16 vuotta! Rosmariinin pitkään säilyvä tuoksu symboloi muistoja ja uskollisuutta.

Ja niinkin tavallinen ja tuttu yrtti kuin tilli oli viljelykasvi Egyptissä jo viisituhatta vuotta sitten. Munkit toivat sitten tillin pohjoiseen ja sen yleisin käyttötapa oli tuolloin rohtona. Sveitsin St.Gallenin benediktiiniläisluostarissa kasvoi jo 800-luvulla samoja yrttejä, joita me edelleen käytämme: fenkolia, kuminaa, lipstikkaa, minttua, rosmariinia ja salviaa.


Agneta Ulleniuksen kanssa pääsemme heittäytymään yrttien kiehtovaan maailman samalla kun jatkamme monituhatvuotista yrttiviljelyn perinnettä nauttien joka sekunnista tuoksuvassa yrttitarhassamme, hellien omia suosikkejamme, juuri niitä, joita ilman emme voi elää♥

*****

Yrttimaasta on kirjoittanut minun lisäkseni ainakin Kirjava Kammari

21 kommenttia:

  1. Ajankohtainen kirja: Mekin istutimme tyttäreni kanssa muutamien yrttien siemeniä ruukkuihin sunnuntai-iltana. Omat ikisuosikkini ovat basilika, timjami, rosmariini ja tilli. Ja laventeli! Sitä en kuitenkaan istuta itse, vaan ostan taimena. Olen onnistunut saamaan laventelin talvehtimaan, saa nähdä miten tämän talven aikana on käynyt. Luulen, että suuret lumimassat ovat suojanneet kasveja.

    Tässä kirjassa tuntuu olevan mielenkiintoista tietoa! En ollut koskaan tiennyt, että rosmariini voi elää noin vanhaksi.

    Ja ajatuksesi yrttiruukkupuutarhasta on ihana. Pääsisinköhän samaan omalla terassillamme?

    VastaaPoista
  2. Katja, no mulla ei sitten vielä kiire, sillä istutan kaikki paitsi tillin taimista. Ja ruukkuihin. Laventeli on niin romanttinen ja kaunis kasvi. Meillä se talvehti yhden vaivaisen talven. Tiedän, että se on Etelä-Suomessa mahdollista talvehdittaa. After Auli lähden Viherlandiaan taimiostoksille...

    Tämä kirja on nyt tästä hetkestä 'se mun yrttikirja'. Pitää olla vähän myös historiaa ja tarinaa, jotka mystifoivat noita ihania mausteyrttejä entisestään;-)

    Ruukkupuutarha on huolettomampi. Lopetin kokonaan kasvimaan ja perustin sen tilalle hedelmäpuutarhan. En jaksa kitkeä,sillä joka vuosi hankkimieni uusien puiden, pensaiden ja isojen perennojen kastelu käy jo työstä. Eikä ole huolta etanoista! Istutan salaatinkin isoon laakeaan saviruukkuun.

    VastaaPoista
  3. Olipa sattuma, että just' postasin 'fenkolista' muutamat rivit 'aasinsiltana', kun varsinainen aihe oli marsipaani!
    Rakastan tuota fenkolin 'mukulaa' niin salaatissa, kuin suurustettuna keittonakin. Yskää ei ole ollut naismuistiin ja se on paljolti fenkolin ansiota, että ruokahalu ei ole kadonnut ja 'sulatus' toimii :D . Fenkoliteetä en innostu maistamaan.

    Terveisin www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  4. No hyvänen aika sentään, taas marsipaani;-) Olin juuri kertomassa sulle, että ihanaa Nami-Hiiri, nyt kirjoitat jo muustakin kuin makeasta, tulen heti visiitille;-) Kirjoita nyt niitä keittoreseptejäsi fenkolilla sinne blogiisi!

    By the way: Kysyykö sun blogi aina kaikki tiedot, kun haluaa kommentoida? Minä olen joutunut joka kerta kirjoittamaan sinne kaiken sähköpostiosoitteesta alkaen.

    Yritän taas poiketa illalla. Nyt muuta eli äkkiä lenkille. Mihin tämä päivä taas on mennyt...

    VastaaPoista
  5. Ihanalta kuulostava kirja! Rakastan yrttejä,ja juuri nyt on purkeissa kasvamassa zaataria ja oreganoa.Minullahan ei tässä asunnossa ole parveketta,joten kaikki kukkaistutukset ovat sellaisessa nurkassa olohuoneessa,siirrettävien ikkunapaneelien vieressä.Helsingissä sen sijaan mulla oli ihana suuri katettu länsiparveke,jossa heti kevään koittaessa aloin kasvattaa yrttejä (ruukuissa tietenkin),joita sitten viljelin siinä koko kesän,Oi onnekas,kun sinulla on se ihana puutarha,ja voit viljellä siellä vaikka mitä yrttejä...

    VastaaPoista
  6. Ai niin,tässä talon viereissä puistossa on pari rosmariinipuskaa,joista aina käyn hakemassa rosmariinit,ja se on siinä ollut ainakin niin kauan kuin olen tässä talossa asunut eli melkein 2½ vuotta.

    VastaaPoista
  7. Jael, sinulla on paljon pidempi yrttisesonki kuin meillä täällä, sillä yksi yrtin oleellisin tarve on runsas valo.

    Oi onnekas sinä, jolla on koko vuoden kaikkia niitä lähituotettja hedelmiä siellä torilla. Minä kaipaan nyt kotimaista kirsikkatomaattia.

    Niin, teillä varmaan yrtti sun toinen kasvaa puskaksi. Olen nähnyt etelässä, miten laventelia käyttään reunustamaan puutarhapolkuja pieninä puskina.

    VastaaPoista
  8. Yrttihullu täälläkin ja kirja vaikuttaa hyvältä. Rosmariinin tuoksua ei voita mikään. Ilman lipstikkaa lihaliemestä ei tule oikean makuista. Ja venäläiset pitävät sitä lääkkeenomaisena ja onnea tuottavana. .Oregano, se on Kreikan tuoksu ja maku myös. Rakuunaa vielä vähän ja niin edelleen...
    No, nämä nyt lipsahti..
    Lähdenkin tästä katsomaan tarvitsevatko itäneet yrttini kastelua.

    VastaaPoista
  9. Kiitoksella, 'Leena Lumi' vierailustasi!

    Pahoittelen, että serverimme ovat erilaiset. Mielestäni sinun ei tarvitse kirjoittaa s.postiosoitetta, vain 'nimimerkkisi LL'. MUTTA jos haluat minun lukijani katsomaan 'kuka olet/mistä tulet/mitä kirjoittelet? - niin laita web-osoite!

    Toisinaan laitan Google-tilin kautta kommenttini ja silloin 'n-h' on otsakkeena, mutta se ei aktivoidu. Tömön vuoksi kuittaan kommenttini aina web-osoiteellani.

    Minusta on hauska kommentoida sinulle, vaikka minun pitääkin 'klikata' sieltä ja täältä ja laittaa vaadittu vahvistus ;-D

    www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  10. Yrttien ystäviä olemme mekin! Meillä on monivuotisena penkissä kirveliä, lipstikkaa, mäkimeiramia ja miten minusta tuntuu, että vielä jotain minttulajiketta (onko minttu monivuotinen??!). Joka kesä laitetaan sitten ruukkuihin ja penkkiinkin joitain yksivuotisia kavereita. Ja kaikki istutustavat käy... jakaminen, torilta ostetut "alut" ja ihan seimenestäkin.

    Käytämme sitten kesällä tuoreena, ah, ja kuivataan syyskylmillä sitten loput.

    Hmm. Kesäolo : )

    VastaaPoista
  11. Minttuli, tämä kaikki johtuu yrttien huumavista tuoksuista;-)

    Sinä jaksat siemenistä kaikki, minä vain tillin ja sitten yhden ei yrtin eli salaatin.Muut ostan taimina. Sen sijaan on joka kevät ensin iso puuha plakuitten kanssa, mutta ne on nyt hoidettu. Seuraavaksi istututan itämään suvella ulos pääsevien yksivuotisten köynnösten siemenet. Nautitaan!

    VastaaPoista
  12. Nami-Hiiri, kiva että sinust aon kiva kommentoida minulle, vaikka täällä ei olekaan niin makeaa;-)

    Toivottavasti Jael löytää keittiösi, sillä hän ei varmasti usko, että on tottakaan. Meneppäs sinä kurkkaaman Jaelin keittiöön, jonka löydät sivupalkistani ja nimi on Appelsiineja ja hunajaa. Pääset siitä kuvasta suoraan hänen köökiinsä. Takuulla saat häämästyä!


    Moni asia on hauskaa, mutta minulla on alituisesti riivattu meno ja silti huono omatunto tekemättönmistä töistä. Silloin toivoisi, että kaikki sujuisi yhdellä napinpainalluksella. Mutta sinä visiteeraamalla minua, muistutat itsestäsi ja blogistasi ja siitä ihanasta maasta, jossa voisin asua 4-ever!

    VastaaPoista
  13. Anne, kirjassa on tehty oikein pohjapiirustus (sic!) yrttipenkille, sillä toiset viihtyy paremmin likekäin kuin toiset, toiset kasvavat valtaan suuriksi ja jotkus, kutne kurkkuyrtti leviävät helposti eli se reunalle.

    Minttu ei ole minun lajini, joten en tiedä...Sen muistan kirjasta, että toiset yksi- toiset monivuotisia ja voivat elää hyvinkin vanhoiksi. Nimenomaan, alku voi tulla vaikka lähikaupasta ja niitä voi tosiaankin jakaa kuten perennoja.

    Yrtti sopii niin moneen.Minullakin alkaa olla jo kevätolo, mutta se tarkoittaa vielä kerran verholiikeeseen menoa ja sitten vaikka lähimpään kauppapuutarhaan eli Viherlandiaan yrttient aimia noutamaan. Valoa alkaa olla jo riittävästi.

    VastaaPoista
  14. Oi, minäkin tilasin tämän juuri tehtäväksi. Istutin viime keväänä jokusen yrtin kukkapenkin reunalle ja lisää ruukkuun. Mutta haluan tänä vuonna lisää. Meillä on lasitettu eteläparveke, jossa on hyvä kasvatella yrttejä.

    Suosikkiyrttini ruoanlaitossa ovat timjami, meirami ja salvia, mutta istutettuna mikä vain ihanalta tuoksuva käy. Tai kaunis. :)

    Minäkin käytän paljon yrttejä ruokiin, mutta Itä-Suomen tyttö ei ole sentään suolaakaan hylännyt. Rakastan suolaa!

    VastaaPoista
  15. Karoliina, ihan hyvä valinta! Tässä on kaikki hyvän puutarhakirjan elementit.

    Talvella kun ei aina ole tuoretta yrttiä käytän kaupan jättipurkista Herbs de Prvence, joka on kuivattujen yrttien sekoitus. Muuten suvella aina tuoretta. Olen erityisen hulluna basilikaan.

    Äitini on karjalainen ja sanoo jos ruoassa ei hänen mielestään ole riittävästi suolaa, että 'ruoka maistuu tuimalta'. Me syömme kalaa kahdesti viikossa ja siihen käytämme merisuolaa - kohtuudella.

    VastaaPoista
  16. Varsinainen tietopaketti tämä kirja.

    Kerrotko millä yrtillä on yhteys Mennyt maailma-teokseen (ja tv-sarjaan)? Olen niin suuri Mennyt maailma-fani, enkä muista.

    VastaaPoista
  17. Hei, tää oli aivan ihanaa luettavaa näin aamusella ja pitäisi jo olla lujaa menossa...jäin kiinni taas blogiisi...yrttisuunnitelmia...ruukkuja...Kiitos Leena :)

    VastaaPoista
  18. Soolis, ei ole tullut puheeksi, mutta minäkin katsoin Mennyt maailma -jaksot - kaikki. Tuliko se uusintanakin...;-) Se jokin siinä sarjassa♥

    Sitrunnaverbenalla eli Lippialla on yhteys kyseiseen kirjaan, tv-sarjaan sekä elokuvaan. Tämän kasvin nimi tieteellinen nimi on nimittäin Aloysia Triphylla ja Sebastianin rakastettu teddykarhu on nimeltään Aloysius. Lippian tieteellisen nimen uskotaan olevan kirjainleikki 1700-luvun merkkihenkilön Parman Maria Luisan nimestä. Kreikassa kasvia kutsutaankin Louizaksi.

    Tässä muuten kasvi, jota kehutaan kovasti kauneudesta ja ja ihansta tuoksusta ihan kovin ruukkukasvina. Kasvi on kuuleme erittäin tyylikäs! Mistähän tämänkin taimen saisi...

    Sari, jäät vielä enempi kiinni, kun luet yllä olevan ja tämän kuminasta: "Tudorien ajan Englannissa kuminansiemeniä tarjoiltiin paistettujen omenien kassa, kuten William Shakespeare kuvaa näytelmässään Henrik IV."

    Tämä on ihanaa ja kiitos!

    VastaaPoista
  19. Tämä kirja taitaa olla meikäläiselle 'must' hankinta. Aion alkaa kasvattamaan "kaikkea kivaa" mutta koskaan en ole mitään kasvattanut ja voi olla, että hyvät neuvot ovat paikallaan. Kiitos tästä vinkistä!

    VastaaPoista
  20. Onpas todella mielenkiintoista tietoa yrteistä!! Tähän yrttien saloihin ja maailmaan oikein uppoutuu ja se alkaa kiehtomaan! Siemenpussukoita olen availlut ja pikkuruisia kylvojä tehty...Ihana kevät ja sen tuomat puutarhatouhut :)
    Tuo kirja olisi kiva saada luettavaksi, kiitos vinkistä!!!

    VastaaPoista
  21. T., yrtithän ovat kuin uusi maailma kokeneellekin puutarhurille ja niistä haluaa tietää kaiken.

    Minä odotan vielä muutaman viikon, kun nyt on ylen hektistä ja sitten laittaudun viikonloppuna Viherlandiaan hankkimaan yrttiruukupuutarhaani taimet.

    Sinusta tuli nyt mieleen huudahtaa: Oi ihana toukokuu♥

    Ole hyvä vain ja hanki yrttimaa, et kadu.

    VastaaPoista