keskiviikko 31. elokuuta 2011

KAUSIRUOKAA KASVIKSISTA - 40 RUOKAIDEAA KOTIMAISISTA AINEKSISTA

Miltä kuulostaisi Paahdettua parsaa, parmesaania, hakattuja pähkinöitä ja viinietikkakastiketta? Tai Grostineja, härkäpapuja, pecorinoa ja yrttisitruunalevitettä? Tai Vuohenjuustolla ja marinoiduilla vihanneksilla täytetty pizza? Näitä ja monta muuta, yhteensä neljäkymmentä ruokaideaa tarjoaa Pia Hallin kirja Kausiruokaa kasviksista – 40 ruokaideaa kotimaisista aineksista (Säsongens vego, Minerva 2011, suomennos Anna-Maija Luomi).

Kirja on nimensä mukaisesti ylistys kausiruoalle, sille jonka sesonki kulloinkin on menossa. Näin vältymme ostamasta pitkiä matkoja kulkeneita ruokatarpeita, jotka ovat kaukana lähiruoka-ajattelusta, kasvattavat hiilijalanjälkeämme eivätkä edes useinkaan maistuu tuoreen veroiselta. Omalta kohdaltani huomaan tämän parhaiten tomaatista, joka on suurta herkkuani, mutta jaksan odottaa kotimaisia tomaatteja ja etenkin kotimaisia luomukirsikkatomaatteja, jotka ovat koko suvikauden naposteluherkkuani sekä mukana salaateissa.

Koska kirja kertoo vegekeittiöstä, suositaan luomua sekä todetaan, että vegekeittiössä tulee aina olla tuoreiden raaka-aineiden lisäksi papuja ja linssejä, öljyä ja mausteita. Näistä kaikista on kirjassa oma lukunsa. Kauden tähdet huomion keskipisteessä annetaan kausilista siihen, minkä vihanneksen kausi kulloinkin on. Tomaatti on esimerkiksi huhtikuusta lokakuuhun, pinaatti toukokuusta elokuuhun ja suppilovahverot syyskuusta marraskuuhun. Kirjan ruokaohjeet menevät vuodenaikojen mukaan alkaen keväästä ja päätyen talveen, jossa saamme vaikka tätä herkullista Vuohenjuustolla ja marinoiduilla vihanneksilla täytettyä pizzaa:


Syksyllä nautimme Pyttipannua tofusta, aurinkokuvatuista tomaateista ja sienistä. Nyt on sienien kulta-aika, joten ruokaan kuin ruokaan mukaan sieniä! Hall tarjoaa kirjassaan myös Sienipateeta yrttikastikkeen kera, mutta me teemmekin tällä viikolla Sienicanelloneja:


4 annosta


1 l sieniä (mielellään sekasieniä)
1 keltasipuli
2 porkkanaa
1 rkl voita
timjamia
suolaa ja pippuria
500 g raejuustoa
12 lasagnelevyä (kirjasta löytyy myös pastanteko-ohje)
n. 5 dl tomaattikastiketta (ks. resepti s. 101)
1 dl kovaa, voimakkaan makuista juustoa raasteena


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Puhdista sienet ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Leikkaa sipulit ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuullota kaikki voissa. Sekoita joukkoon timjami, suola ja pippuri. Nosta paistinpannu/kattila liedeltä ja sekoita raejuusto aineksiin. Aseta lasagnelevyt työpinnalle. Lusikoi sieniseosta lasagnelevyjen päälle ja rullaa levyt paksuiksi makkaroiksi. Aseta rullat voideltuun, uuninkestävän vuokaan. Kaada päälle tomaattikastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Pane uuniin paistuman noin 25-30 minuutiksi.

Kausiruokaa kasviksista on keittokirjaksi kivankokoinen eli ei liian suuri. Kuvat ovat kauniin himmeäpintaisia ja myös osa tekstisivuista on värillisiä. Ohjeiden perässä tietoisku, jossa annetaan lisäinfoa jostakin reseptin ainesosasta. Ohjeessa Mustajuuripataa ja kantarellileipä tietoisku annetaan mustajuuresta, josta kerrotaan sen olevan myös köyhän miehen parsaa. Sen mieto maku muistuttaa parsaa.

Varsinaisten reseptien jälkeen kirja tarjoaa Pikkuruokia & perusreseptejä, josta löydämme lisukesalaatteja, erilaisia kastikeohjeita, omatekoisen pastan reseptin, vihannesliemen valmistuksen ja jopa spelttileivän valmistusohjeen. Herkullinen vadelmakuva aloittaa ateriakokonaisuuksien tarjoamisen tyyliin Kesäateria, Syysateria…Syysaterialla alkuruokana on Sienipatee ja yrttikastike, pääruokana Kaalikääryleet sinihomejuusto-hasselpähkinätäytteellä ja jälkiruokana Luumutorttuja ja valkosuklaakastiketta. Jokaisen aterian osan yhteydessä on myös juomasuositus. Sinipateelle suositellaan pehmeää ja marjaisaa punaviiniä ja kaalikääryleille valkoviiniä, jossa maistuvat tammen aromit.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille vegaaneille sekä kaikille meille, jotka olemme päättäneet pitää yhden viikon päivistä kasvispäivänä. Kiva lahja antaa myös nuorelle parille tai mukaan kotoa juuri opiskelemaan lähtevälle nuorelle. Ohjeet ovat mielestäni varsin helppoja, joten siinä ei tule ongelmia. Myös tarveaineet näihin ruokiin ovat helposti saatavissa eikä tarvita erikoismaustekauppoja, vaan lähikauppa riittää tämän kausi- ja lähiruokaa ylistävän keittokirjan herkkujen valmistamiseen.

Sain juuri etiäisen, että viikonloppuna syömme joko kosteikkovahveroita tai kantarelleja...se riippuu...

***

Tästä kirjasta on lisäkseni kirjoittanut myös Karoliina

20 kommenttia:

  1. Härkäpapuja kansikuvassa, nam nam.

    VastaaPoista
  2. Allu, pavut erittäin terveelisiä. Niistä saa proteiinien lisäksi rautaa, kalsiumia, B-vitamiineja sekä kuituja. Tässä oli enemmän kuin olteinkaan, sillä en tiennyt tuota rautaa niissä olevan...

    VastaaPoista
  3. Namin näköinen kansikuva! Kasviruoka on kyllä niin hyvää:)Juuri tänään söin viimeksi papuja;hummuksen muodossa yhdessä pienessä paikassa,oli tosi hyvää:)

    VastaaPoista
  4. Jael, eikö vain. Minä en ole tiennytkään, että pavut ovat niin terveellsiä. Muistan vain kuinka Sepe Susi söi niitä kun rahat olivat loppu;-)

    Olet kyllä aikamoinen ruokamatkamainos;-) Miten se menisikään: ravintola, kirjakauppa, ravintola, vanha talo, ravintola, taidekeskus, viinimaistajaiset, kirjakauppa, ravintola, Bambi...

    VastaaPoista
  5. Tähän vuodenaikaan onkin helppoa pitää se kasvisruokapäivä, eipä ole puutetta ruoka-aineista. Ja se on hyvä että myös ohjekirjoja ja houkuttelevia reseptejä löytää helposti. Joskus oli toisin..Itse piti soveltaa aika usein.
    Kuulostaa hyvältä kirjalta tämä varsinkin aloitteleville.
    Muuten se luumuhillo on kokeiltu kilosta kaupan luumuja (punaisia) Maistettukin on ja hyväksi havaittu, kiitos sinulle vielä innoituksesta.

    VastaaPoista
  6. Minttuli, juuri näin. Nyt on suorastaan ylitarjontaa. Yritän jaksaa/ehtiä vielä yhden omensoseen, sen johon tulee vaniljasokeria ja kanelitankoja...

    Mutta: Me asumme kaukana kaupoista, vaan olemme keksineet, miten pidämme kasvispäivän ympäri vuoden. Mieheni tulee kaupungin sivuitse kotiin ja kasvispäivänä hän ajaakin kaupunkiin ja noutaa Mestaarin Herkun tiskiltä salaatin, johon saa valita mitä haluaa. Näin kahden kesken sen kukkarokin kestää. Ei minulla voi olla talvella täällä kaikkia tuoreita kasviksia ja vihanneksia ja kasvispäiväksi ei meillä sovi viikonloppu, sillä silloin herkuttelemme kunnolla kalalla.

    Ole hyvä vain. Toivottavasti puoli kiloa hyytelösokeria riitti tai ellei niin ymmärsit lisätä. Minusta se puoli kiloa on riittävä, mutta minulla ei ollut tarkkaa tietoa luumujen painostakaan. Edes.

    VastaaPoista
  7. Vau, tämä kirja kuulostaa HYVÄLTÄ :-)! Kiitos, Leena!

    VastaaPoista
  8. Tähän kirjaan pitääkin tutustua! Minusta keittokirjoissa pitää ehdottomasti olla herkullisia kuvia, ja tuossa niitä näyttää olevan. Nam!

    Olen itsekin suunnitellut kirjoittavani blogiini suosikkikeittokirjoistani, ehkäpä saan piankin sellaisen merkinnän naputeltua. Olen kasvissyöjä, joten kasvisruokakirjavinkkejä on tulossa. :)

    VastaaPoista
  9. Hehe,ruokamatkamainos.Itse asiassa joskus unelmoin tekeväni Tel Avivissa kulinaarisia ruokamatkoja ,suomeksi. Englanniksi niitä on,niin miksei suomeksikin.
    Tänään oltiin hummuksella torin laidalla Jyväskylän E;n kanssa:maailman paras hummus,pitaleipää(en syönyt) ,suolakurkkuja,chilitahnaa ja lasku: 3 euroa!

    VastaaPoista
  10. Paula, ole hyvä. Kirja saattaa lähteä arvontaan, jos raaskin...

    ***

    Jum-Jum, minulta on tulossa kohta, ihan kohta toinen kaskivskeittokirja;-) Itse asiassa aion tehdä palkkiini kohdan, josta aukeavat vain keittokirjat. Siis kaikki, jotka olen runsaassa kahdessa vuodessa tehnyt. Silloin ne, joita kiinnostavat vain ne, pääsevät niihin kiinni helposti, kollaamatta koko Leena Lumi kirjastoa. Osallistu arvontaani, tämäkin kirja saattaa mennä sinne palkinnoksi...

    ***

    Jael, siis niin edullista. Jospa tietäisit minun ja Bessun laskun parin viikon takaa...ja pahus: Oli mun vuoro maksaa;-)

    Siis minua kiinnostavat ruoka ja vanhat talot. Tee niistä kunnianhimosi kohde;-) Jos toimit oikein tehokkaasti, Lumimies voi päästä kerran elämässään Israealiin...Kaikki riippuu nyt sinusta! Mieti sitä reppanaa, joka on koko ikänsä halunnut päästä sinne,missä appelsiinit tippuvat päähän...puista, joihin hän nojaa suloisessa auringossa. Minä olen se,joka on siellä varjon puolella.

    VastaaPoista
  11. Niin no,täällähän on opas valmiina jos tänne tulette;D

    VastaaPoista
  12. Jael, ja hyvä onkin! Ken elää, se kokee;-)

    VastaaPoista
  13. Selvästi kaunis kirja. Kausiruokaa kannattaa suosia, silloin saa usein lähiruokaa parhaimmillaan. :)

    VastaaPoista
  14. Katja, kaunis ja hyödyllinen.

    Minusta on tullut vankkumaton lähiruoka-ajattelun kannattaja.

    VastaaPoista
  15. Houkutteleva kirja kertakaikkiaan!
    Muhevan kuuloisia ohjeita ja meheviä kuvia...

    Ps.Israeliin olisi tosiaan ihana päästä opastetulle ruokamatkalla mukavassa seurassa. :)

    VastaaPoista
  16. Mustikkatyttö on tämä. Ja sopii muillekin kuin puhdasoppisille kasvissyöjille.

    Meidän täytyy pitää oikein hyvät suhteet Jaeliin, niin saamme unelmaisen matkaoppaan;-) Ruoka on toki reissun pääasia!

    VastaaPoista
  17. Näyttää oikein kiinnostavalta tämä, Kausiruokaa kasviksista.
    Uusia reseptejä on mukava kokeilla.

    Miltähän maistuisi pyttipannu tofusta?

    VastaaPoista
  18. Unelma, tämä oli arvonnassa mukana ja on jo varattu eli suosittu on.

    On kiva kokeilla, kun on aikaa tai jos on. Minulla on mennyt kaikki aika nyt luumu- ja omenahilojen kanssa sekä sienten kanssa. Nyt olen jakamassa puutarhani perennoja, mutta nämä runsaat sateet hiukan hidastavat.

    Niin...pyttipannu tofusta;-) Minä valitsen nyt kosteikkovahveromuhennoksen grillatulla lohella.

    VastaaPoista
  19. Ihanaa, että tästä teoksesta on pidetty! Konsepti kuulosti juuri siltä, mitä olen pitkään kirjahyllyyni kaivannut.

    VastaaPoista
  20. Salla, tämä on herkullinen kirja minullekin, joka en ole kasvissyöjä, mutta syön harvoin puanista lihaa ja kaksi kertaa viikossa kalaa. Yksi päivä on pelkästään kasviksille omistettu viikossa. Kahden aikuisen on helppo tehdä tällaisia ratkaisuja.

    Olen innokas kokkaaja, paitsi en arkiruoan, ja niinpä haluan oppia myös mahdollisimman monenlaisia kasvisruokia. Sinulla on herkullinen kirja hyllyssäsi!

    VastaaPoista