tiistai 21. huhtikuuta 2009

MYYRIEN KARKOTTAJAKASVI

Monet pelkäävät näinä päivinä, mitä tuhoa myyrät ovat saaneet aikaan puutarhassa. Löysin vuosia sitten tehokkaan myyräkarkotteen: keisarinpikarililjan (Fritillaria imperialis). Se on kukkivana aivan liian korea minun makuuni ja etenkään en pidä siitä oranssin värisenä. Olenkin alkanut nyt istuttaa keltaista, joka sopii hyvin sinisten idänsinililjojen (scillojen) ja helmililjojen (muscarien) joukkoon.

Kyseessä on siis sipulikukka, joka istutetaan syksyllä, asumisvyöhykkeestä riippuen syys-marraskuussa. Minä istutan Keski-Suomessa lokakuussa nämä tehokukat. Kukka ja siis myös sen sipuli on hyvin myrkyllinen, joten istutuspuuhissa on käytettävä kunnon puutarhakäsineitä ja silti kannattaa pestä kädet heti puuhan jälkeen.

Kukkivana kasvi on pahanhajuinen, mutta se taitaa olla monien vanhojen puutarhojen menestymisen salaisuus, sillä joku lapsi sanoi, käydessään meillä keisarinpikarililjojen kukinta-aikana, että 'täällä haisee mummolan pihalta'. No, mitäpä sitä ei kärsisi (puutarhan) kauneuden tähden!

3 kommenttia:

  1. juu, tuota ei kukaan syö, myrkyllinenkin. Mutta kaunis.

    VastaaPoista
  2. No, ei minun makuuni, mutta ehkä monen muun. Minä vain myyrien loitolla pitämiseksi sitä lisään joka syksy muutaman sipulin sinne tänne.

    VastaaPoista
  3. Joku muukin tätä jo tyrkytti kun itkien valitin myyrien tuhonneen totaalisesti elämäni ensimmäisen oman mansikkamaan..ja pari omenapuuta kaupan päälle. Jaksankohan tästä vielä nousta ja yrittää uudelleen vaikka näiden kukkien kera...

    VastaaPoista