maanantai 13. huhtikuuta 2009

TUNDRAURPIAINEN


Älkää lopettako lintujen ruokintaa vielä. Jatkakaa huhtikuun lopulle, niin varmistatte puutarhanne pikkuapulaisten eloonjäämisen. Minä syötän seosta, jossa hakattua maapähkinää, kauraa (varpuset ovat katoamassa!) ja auringonkukansiemeniä. Talipötkö roikkuu ei niin kauniina, mutta hyödyllisenä ison syöttölaudan yläpuolella. Mikäli haluaa tarjota lintujen tarvitseman rasvan kauniisti, voi sulattaa kattilassa kookosrasvaa ja sekoittaa siihen siemenet, pähkinähakkelukset yms. Sitten hieman jäähtynyt seos kaadetaan laakean savivuokaan, joka on ensin kunnolla kastettu veteen. Päälle voi laittaa koristeeksi maapähkinäkekoja ja muutaman hasselpähkinän oravien iloksi. Olen antanut näitä syöttöruukkuja joulun aikaan jopa lahjaksi. Laittakaa muistiin seinäkalenteriin joulukuun kohdalle. Syöttöpisteitä kannattaa olla useita etteivät heikommat ja aremmat jää ilman.


Laudalla ja talilla ovat vierailleet sini-, tali-, töyhtö-, pyrstö- ja hömötiaiset, punatulkut, urpiaiset, tikat ja lajeja, joita en edes tunnista. Myös arka herra närhi on alistunut syöttämiseeni ja tuonut jopa rouvansa mukanaan. Närhen siipipeilin sini ei ole tästä maailmasta...


On jo kiire tarkistaa linnunpöntöt. Puutarhan hyödyllisin tuhoötököiden napsija on kirjosieppo, joka on pönttöpesijä.


Nyt odotan mustarastasta, jota ei ole tänä talvena näkynyt. Luultavasti jossain on paremmat tarjoilut. Kohta kuitenkin alkaa aika jolloin nukun ikkuna auki ja yömusiikkina soi mustarastaan huilu...

9 kommenttia:

 1. Nice blog. Beautiful photographs. God is Great. Let us pray for peace for the world. Let us protect our planet from pollution. Wish you all the best. You can add a GOOGLE TRANSLATOR gadget for your blog so that users knowing only ENGLISH can also relish reading your blog. you can get the link for the google gadget from my blog.
  http://health-care-you.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Hei, kaikenlaisia viestejä näköjään tulee kuten tuo ylläoleva.. Joskus muuten jotkut tuontyyppiset kommentit voivat olla viruksiakin, joten aukaiseminen ei aina kannata. Juuri tuosta ylläolevasta en osaa sanoa, siinä kun näyttää olevan henkilön nimi kirjoittajana..

  VastaaPoista
 3. Meillä täällä maalla on ollut valtavasti lintuja ja myös oravia on vieraillut. Meillä on kaksi talipallopötköä ja neljä auringonkukansiemen ruokintapistettä. Ihanaa seurata mitä tuolla ruokintapaikassa tapahtuu. Aamulla ensimmäiseksi sinne kurkistan. Meillä on vieraillut jo neljä mustarastasta. Mekin asumme Keski-Suomessa.

  VastaaPoista
 4. Mahmood, I'm the technical idiot;-), I can only write...I'll perhaps try that later on, when my technical support is back from China.

  Sooloilija, yritän varoa...eli odotan Reiman paluuta. Mielelläni minä nämä laittaisin myös englanniksi...

  Susanne, enkös minä aamulla käynyt sinule linnunruokia kommentoimassa, siitä muistin tämän ruokintamuistutuksen laittaa. Tiesitkö, että mustarastas on osittain jäänyt Keski-Suomeen ympärivuotisesti kiitos talviruokinmnan. Bye, bye Blackbird...laulettiin tanssija Isadora Duncanista kertovassa filmissä.

  VastaaPoista
 5. Mahmood, of course I should like to have my writings in English, but I have no time or energy to do it by myself, so I must wait my Support back: I never open the odd systems before I ask his opinion.

  Wish you all the best also!

  VastaaPoista
 6. En löytänyt sitä kommenttiasi linnunruuista. Laitoitko minulle sen?

  VastaaPoista
 7. Mun mielestä laitoin sulle, mutta ei varma...olin siis Sooloilijan sivuilla ja nappasin sieltä jonkun nimen ja sitten siinä oli kuvattu lintuja syömässä ja kauheesti talipalloja. Etkös sinä ole Sooloilijan blogilistalla...voin käydä katsomassa uudelleen.

  Mutta minä keskin juuri,että mun mustarastaat käyt sit sun tykönö, jos sinä Keski-Suomessa asut. Joku tarjoo parempaa kuin maapähkinähakkelus. Lähden nyt etsimään sinua...

  VastaaPoista
 8. Odotan sitä kesän konserttia jo kun istun kanssasi parvekkeella tai puutarhassa. Linnut viihtyvät siellä, eikä se ole ihme!

  VastaaPoista
 9. No, sinä tiedät: Muuratsalossa ja erityisesti mun puistossa soi!

  VastaaPoista