maanantai 20. huhtikuuta 2009

SAIMAANNORPPA


Meinasi aamulla mennä Robert'sin herkullinen kahvi ns. väärään kurkkuun, kun luin maakunta-aviisistani STT:n seuraavan uutisen:


HENKI VOI OLLA KIINNI YHDESTÄ VERKOSTA


Markku-kuutti kuoli toissa keväänä vain kuuden ahvenen tähden. Sen enempää saalista ei mökkiläispariskunnan verkkoihin ollut koko keväänä tarttunut, mutta verkot laksettiin silti joka ilta, sillä se oli mukava tapa.
(Ei mene jakeluun minulla, että on olemassa ihmisiä, jotka laskevat verkkonsa norppa-Saimaaseen vain siksi, että: se on niin mukavaa!)


Suru-uutinen särki norppavalokuvaaja Juha Taskisen sydämen; tuttu kuutti oli ollut hänen sylissään vain hetkeä aikaisemmin. Taskinen yritti lohduttautua ajatuksella, ettei Markun kuolema ollut turha: sen ansiosta voitaisiin pelastaa muita saimaannorppia.


Markun elämää oli seurattu radiolähettimellä, jotta kuuttien liikkeistä saataisiin lisää tietoa. Sen ja muiden kuuttien seuranta paljasti, että nuoret norpat liikkuvat keväisin isolla alueella. Näin ollen tarvittiin myös aiempaa laajempia suojelutoimia.


Tänä keväänä Taskinen joutui pettymään katkerasti. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (keskusta) päätti, ettei keväistä verkkokalastusta Saimaalla edelleenkään kielletä norppien suojelemiseksi.


Norpille 30 viime vuotta elämästään omistanut valokuvaaja on vakuuttunut siitä, että kielto olisi ollut tarpeen.


- Ilman lainsäädäntöpäätöksiä norppa ei pelastu, se on ihan selvä asia.


ENEMMISTÖN TAHTO?


Anttilan mielestä suojelun täytyy perustua vapaaehtoisuteen, sillä Saimaan alueen asukkaat pahastuisivat verkkokalastuskiellosta ja menettäisivät halunsa pelastaa norpat. Hän sanoo päätöksensä noudattavan alueen asukkaiden toiveita.
(Hohhoijaa! Kyllä on hirveätä, kun joku voi PAHASTUA, mutta ei ollenkaan hirveätä, kun ainutlaatuiset Saimaan norpat KUOLEVAT! Mahtaisiko maailma kaatua, jos pari huvikalastajaa vähän pahastuisi?)


-Höpö höpö, Taskinen kuittaa.


Hän on itsekin Saimaan rantojen asukki, ja hänen käsityksensä mukaan verkkokalastuskieltoa vastustavat lähinnä muutamat iäkkäät vapaa-ajankalastajat, joilla on valtaa joissakin vesialueiden omistajien osakaskunnissa.


-Ministerit kuuntelevat niin sanottua maakunnan ääntä, joka on todellisuudessa pieni vähemmistö.


Norppakuvaaja huomauttaa, että Suomen luonto -lehden tänä talvena teettämässä mielipidemittauskessa suomalaisten selvä enemmistö kannatti verkkokalastuskieltoa. Vahvinta kannatus oli nimenomaan Itä-Suomessa.


VERKOT KATISKOIKSI


Katiskalla kalastaminen ei aiheuta norpille vaaraa. Jos Taskinen saisi päättää, yhdellä katiskalla kalstamisesta tehtäisiin lupamaksuton jokamiehenoikeus, jotta mahdollisimman moni innostuisi nostamaan verkkonsa naulaan.


-Jotkut ajattelevat, ettei katiskalla saa kalaa, mutta nykyiset laitteet ovat tosi hyviä.
(Elleivät saa katiskalla kalaa, menkööt ostamaan kalansa kaupasta!)


Verkoilla kalastamisen norppakuvaaja kieltäisi keväisin ja alkukesästä koko Saimaalla. Vesialueiden omistajille hän antaisi rahabonuksen jokaisesta alueella syntyvästä kuutista. Saimaan rannoille rakentavilta hän puolestaan perisi luonnonmenetysveroa, joka käytettäisiiin järviluonnon suojeluun.
(Kukaan ei voi omistaa vettä, Saimaan vesi on yhtä hyvin minun kuin jonkun himoverkkokalastajan!)


Näitä suojelutoimia Taskinen ehdottaa tänä keväänä, WSOY:n kustantamassa valokuvateoksessaan Paluu Saimaalle. Kirjassa hän kertoo myös Markusta ja muista kuuttiystävistään.


- Norpan henki voi olla yhdestä verkosta kiinni, Markkua yhä lämmöllä muisteleva norppakuvaaja muistuttaa.

6 kommenttia:

 1. Hyvä kun otit tämän asian esille. Tämä on sellainen asia, jota moni ei edes ajattele. Moni kun ei eläissään ole nähnyt edes yhtä ainoata norppaa..

  Verkkokalastuskielto pitäisi laittaa, ehdottomasti. Miksi sitä viivytellään, ihmettelen kyllä suuresti. Vapaaehtoisuuteen perustuva suojelu pitäisi olla jokaiselle automaattinen juttu, siis että haluttaisiin ihan vapaaehtoisesti suojella näitä norppia!!

  Harrastuskalastus on muutenkin vähän kyseenalaista, kuka nyt viitsii edes syödä jotain kapisia pikkuahvenia..

  Luin viikonlopun nettiuutisista, että joku mies oli saanut kalastettua jättihauen, jonka tainnuttamiseen oli tarvittu PESÄPALLOMAILAA! Mies hymyili kuvassa kuolleen hauen kanssa. Näin sieluni silmillä sen kauhean tapahtuman, että mies hakkaa kaikilla voimillaan kalaparkaa pesäpallomailalla.. Olin täysin järkyttynyt! Vieläkin.

  VastaaPoista
 2. Sillä tavallahan kuutteja tapetaan (sanovat sitä PYYTÄMISEKSI), hakkaamalla pikkuiset kuoliaaksi emojen silmien edessä. Sellaiseen raakuuteen pystyy vain ihminen.
  Olen seurannut Juha Taskisen blogia jo pitkään. Hän on aivan rakastettava. Jos edes hitunen hänen eläinrakkaudestaan tarttuisi ihmisiin, niin maailma olisi askelen lähempänä paratiisia.

  VastaaPoista
 3. Verkkokalastuksen estävän lain päällä istuu Sirkka-Liisa Anttila, keskusta.

  Liitytään Norppa-yhdistykseen!

  Ihminen on pahin peto. Eläin ei ole koskaan paha.

  VastaaPoista
 4. Sooloilija ja Eve, Juha Taskinen on myös miellyttävä herra. Minula oli tänään ilo puhua hänen kanssaan ja sain tuon ylimmän kuvan Markusta juuri häneltä.

  VastaaPoista
 5. Niin se on, että saimaannorppa on maailman uhanalaisin hylje. Myös maailman luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut sen äärimmäisen uhanalaiseksi. Saimaannorppia on jäljellä 260 yksilöä ja synnyttäviä naaraita vain 60. Kanta on laskussa, ja ilmastonmuutos pahentaa tilannetta.

  Pahin uhka ovat kuitenkin kalaverkot. Puolet itsenäistymisikään selvinneistä kuuteista hukkuu vapaa-ajankalastajien pyydyksiin. Siispä vaatimus verkkokalastuskiellosta 15.4. - 30.6. saimaannorpan elinalueilla olisi todella tarpeen.

  VastaaPoista
 6. Hyvä Marja, että toit esille noita faktoja. Me jo eilen Päämiehen kanssa käytiin pohdiskelua saimaannorppien lukumäärästä. Eikö olekkin uskomatonta, että tuota verkkokalastuskieltoa ei saada aikaan!

  VastaaPoista