lauantai 11. huhtikuuta 2009

PÄÄSIÄISNOIDAT MERI JA LAURA


9 kommenttia:

 1. oi noita aikoja, noidat on nyt vähän isompia.. Tyylikkäinä virpomaan.

  VastaaPoista
 2. Annelle ja Hannelelle: Tämä virpomisjuttu kuuluu sekä Palmusunnuntaihin, että Kiirastorstain että Pitkäperjantain väliseen yöhön. Ensin mainittu tapa tulee itäisestä Suomesta ja siellä virpominen oli ikäänkuin 'tuoreeks, terveeks, hyväks', mutta jälkimmäinen liittyy påsktrolleihin, jollainen olen itskein ollut kerran viettäessäni Pääsiäistä Kaskisissa. Länsi-Suomen noidat tekivät pikkuilkeyksiä ja olivat siten enempi noitia. Nyt nämä käsitteet ja tavat ovat menneet varsin sekaisin, kun ihmiset muuttaessaan vievät kuitenkin mukanaan oman lapsuutensa historian ja tavat. Pohjanmaalla puhutaankin trulleista, joka siis lainasana ruotsin kielestä.

  VastaaPoista
 3. Kiva kuva pääsiäisnoidista:)
  Hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
 4. Meillä pohjoisessa käytiin virpomassa aina lankalauantaina.. Kun muutin Ouluun ja sain omia lapsia, ihmettelin monta vuotta aina, että nytkö jo on virpomispäivä kun pikkunoidat liikkuivat jo viikkoa ennen eli Palmusunnuntaina..

  VastaaPoista
 5. Kiitos samoin Susanne! Ja tuo kuva olis kyllä ihan kiva jopa pääsiäsikortiksi, joita tuskin enää monikaan lähettä', paitsi minä aina lapsille, äidilleni ja Ester -tädille.

  Sooloilija, aivan, tätä minä juuri tarkoitin. Itse olen ollut lapsesta sti täysin sekaisin;-), koska äiti on karjalai´nen ja isä satakuntalainen.

  VastaaPoista
 6. (yksinkertaisempaa, jos on yksi päivä, eikä monta)

  VastaaPoista
 7. Hannele, käytännössä se on yksi päivä, mutta ei semmoista vuotta vielä ole ollut, etteikö lehtien palstoilla ole kerrottu 'mikä on oikea päivä virpoa´;-)

  VastaaPoista
 8. Ihana kuva! Meiltä puuttuuvat vain luudat ;)

  VastaaPoista