perjantai 11. marraskuuta 2011

PARATIISI

Katsokaa tätä kirjan kantta! Onko kukaan nähnyt mitään kauniimpaa? Onko kellään mitään sitä vastaan, että tämä kansi on jo menneen Vuoden 2011 Kaunein Kirjan Kansi -kisan musta hevonen, joka lentää perhosena ja yllättää meidät kaikki huumaten siitepölyllään, siipiensä tuhansilla väristyksillä, väriensä lumolla?

Kysyn onnesta,
ne kaikki vastaavat eri tavalla.
Hengenmies huitoi kädellään:
Tuonpuoleissa.
Kissa vakuutti:
Uuninpankolla hiirien talossa.
Kalastaja neuvoi:
Ah, se on vene, kun on verkot täynnä.

Onneksi kuuntelin perhosia.
Ne olivat menossa kedolle.

Mari Mörön Paratiisi (Minerva 2011) on huumaavan kaunis runokirja, jonka kuvitukset antavat runoille ilmaa siipien alle. Kuvat ovat Petri Volasen ja olen niin onnellinen, että kerrankin kirjan kanneksi on valittu teoksen vaikuttavin kuva. Kaikki kuvat ovat taidetta, mutta tämä yksi vie tajunnan!

Pidin pienistä ja osuvista runoista, joissa oli valoa loistavaa oivallusta. Luin ja ihmettelin, että kuka Mari Mörö? Sitten menin nykyihmisen tieotopankkiin Wikipediaan saadakseni tiedon valoa ja huomasin, että kun lukee liikaa, väistämättä putoaa kyydistä: Mari Mörö on julkaissut paljon. Sen sijaan, että luettelisin, mitä kaikkea häneltä on ilmestynyt, annan tietoiskun kirjailijaan ja sitten saa puhua Paratiisi:

Mari Mörö on suomalainen kirjailija. Pitkän kuunnelma- ja nuortenkirjailijauran jälkeen Mörön romaani Kiltin yön lahjat herätti paljon huomiota. Kiltin yön lahjat oli ilmestymisvuonnaan 1998 Finlandia-palkintoehdokkaana ja sai Runeberg-palkinnon vuonna 1999.

Mörö on toiminut pitkään luovan kirjoittamisen opettajana ja sanataideohjaajana eri oppilaitoksissa. Hänellä on oma luovan kirjoittamisen kurssikeskus Mörönperällä.

Mörö on tunettu intohimoisesta puutarhaharrrastuksestaan ja alaan liittyvistä humoristisista kirjoistaan. Monipuolisuuttaan kirjallisella kentällä ja muualla Mörö on kiteyttänyt näin: "Kirjoitustyöt ovat kohdallani teoskentelua, sitä ei pidä sotkea teeskentelyyn. Syttymistä ja innostusta ja tekemistä, alttiutta innostua."

Hyvänen aika: Olenko löytänyt sukulaissielun! Minähän olen aivan yhtä hulvaton ja olen jo kauan ajatellut, että pitäisi kirjoittaa kirja siitä, mitä puutarhatyö oikeasti on, kun sitä on tehnyt yli neljännesvuosisadan, antanut juttuja lehtiin, kirjoittanut siitä itse, ollut puutarhan kanssa televisiossa, vetänyt puutarhaseuroja ja koululuokkia pitkin lehmuskujia...ja suviyönä vaeltanut puutarhassa joko suojanaamari kasvoilla ja myrkkypullo kädessä kuin Christien dekkareissa tai kulkenut alasti ja antanut yökiitäjien sukia hiuksia aistillisen ruusun ja lehdokkien tuoksumeren huumatessa pään...Nyt kuitenkin Mari Mörön Paratiisiin:


Vuodenajat voi nimetä uudelleen.
Sinun kanssasi ne ovat
Taivas ja maa, Kauneus ja Toivo.
Tai Metsä, Kallio, Valo ja Mieli.
Paljon ei ole nyt kylliksi.
Alan änkyttää, kun
mieleni on ruuhkautunut
kiitoksista.

Siis niin hurmaavaa! Marin runot ovat luontorakkausrunoja. Lienee aivan selvä, että innokas luonto- ja puutarhaihminen liittää rakkauden, erotiikan ja luonnon saumattomaksi kimpuksi, joka hohtaa valoa kaikkina vuodenaikoina ilman led-valojakin. Sain tästä kirjasta niin paljon voimaa, että aion vihdoinkin viedä palkkiin kuvan, jonka alle vien omat luontoeroottiset runoni. Näin me, tuntemattomatkin inspiroimme toisiamme, joka on se luovuuden yhteisöllisyyspuoli, mistä vähemmän puhutaan. Se joka saa melkein järkevän ihmisen menettämään itsekontrollinsa ja heittäytymään tunteiden mereen.

Tämä kirja menee ystävälle lahjaksi. Hän on ihminen, joka arvostaa luontoa, kirjoittaa runoja, kuvaa upeita kuvia ja uskoo rakkauteen. En kuitenkaan voi itse olla ilman tätä kirjaa, joten nyt tilaan Paratiisin itselleni. Ja lupaan, että Mari Möröstä vielä kuullaan blogissani!

Ei rakkaudessa voi olla maltillinen.
Ei kauneudessa, hyvyydessä, ei totuudessa.
Se on kaikki tai sitten
hei, ja näkemiin.

Oi Mari, minkäs teit!

♥♥♥♥♥

49 kommenttia:

 1. Ihana ja niin herkät kuvat ja runot...ja kyllä, kansi voidaan valita vuoden kanneksi.
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Mimon mami, tämän voisi syödä!

  Olkoon Varjovoittaja tarkoin vartioidun talon vieressä.

  Kiitos samoin sinulle!

  VastaaPoista
 3. Hei Leena!

  Mari Mörön runoja en ole lukenut, mutta olen tuntenut hänet muista teksteistään jo monia vuosia. Mari on kirjoittanut myös radioon Kantolan perhettä. Hän on hyvin lahjakas ihminen.

  Tuo Paratiisi runokirjankansi on upea, sopii hyvin vaikka vuoden kirjaksi 2011, mutta sehän oli jo valittu; joten Varjovoittajaksi siis!

  Kiitos tästä esittelystäsi, Leena, ja oikein mahtavan hyvää isänpäivää sinulle ja Lumimiehelle<3<3

  VastaaPoista
 4. Hei Aili!

  Huomasin Wikipediasta, että hän on monilahjakkuus.

  Siis en tajua, en ymmärrä, että oliko tämä kirja tulematta, kun avasin kansikilpailun. Sen täytyy olla niin. Tulee vain kova kiire loppuvuotta kohden, ellen laita kansia jo loka-marraskuulla, sillä vaikka mitä on vielä tulematta ja joulun rauhoitan täysin perheelle.

  Tämä on nyt sitten Varjovoittaja kansikisassa ja otan tämän kyllä huomioon, kun teen listaa Vuoden parhaista kirjoista.

  Ole hyvä ja lumoavaa isänpäiväviikonloppua sinulle & co!

  VastaaPoista
 5. Tekisin sydämiä, mutta kaikkeen ei iPad taivu....

  VastaaPoista
 6. Pepi, no en se hyvä, etten tehnyt diiliä erään tyylikkään iPad-firman kanssa. Sydämistä ei voi luopua, joten lainaa tästä: ♥♥♥♥♥

  VastaaPoista
 7. Myyty!
  Haluaisin tuon :)
  Mari Mörö nimeen olen törmännyt kyllä usein, mutta en ole hänen tuotannotaan ensimmäistäkään kirjaa ostanut. Ehkä nyt kuvan ja runon liitto tulee meillekin kirjahyllyyn ja tietysti ihan luettavaksi & ihailtavaksi asti.

  VastaaPoista
 8. Anne, niin minäkin! Toivo joululahjaksi.

  Suosittelen!

  VastaaPoista
 9. Mari Mörö on haastatteluissaan kertonut puutarhaharrastuksestaan ja Mörön perästä. Mutta että näin herkkiä runojakin, jotka tuntuvat selkäpiissä asti.
  Joululahjalistalle menee.

  Leena, oikein mukavaa viikonloppua sinne kotisaarellenne ja rapsutuksia Olgalle!

  VastaaPoista
 10. Aivan mielettömän kaunis kansi! Tuon olisi pitänyt olla mukana kisassa..
  Sinähän olet just oikea henkilö kirjoittamaan puutarhakirjaa!
  Mukavaa ja kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
 11. Marjatta, tämä on niin suloinen ja huumava kirja, että tilasin niitä jo itselle ja...

  Kiitos samoin sinulle ja rapsutuksia teidän Majesteetillenne!

  ***

  Jael, minusta tuntuu, että tämä kirja tuli minulle vasta kirjamessuviikonlopun jälkeen. Minähän olen aina sitä ENNEN, jo viikkoa ennen avannut kansikisan. Ei tämmöistä ennen ole tapahtunut...

  Ans' kattoo ny, mihin ryhdyn.

  Kiitos samoin sinulle!

  VastaaPoista
 12. Tähtiykköseksi nousee minustakin kyllä tämä kansi! Kerrassaan lumoava!!

  Ja mikä esittely, kiitos tästä sinulle ihanainen! Ihastuin noihin Marin runoihin myös kovasti.

  Nytpä tiedänkin, mitä toivon joululahjaksi.. :)

  Suloista viikonloppua!

  VastaaPoista
 13. Hannah, on tämä kaikkein paras, mutta elämä on epistä etc. Lue ylläolevat selitykset;-) Jos siis pidän kansikisan vaikka tähän aikaan, siitä ei tule mitään, sillä nyt jo päässä aivan muuta ja vuoden parhaat etc.

  Siis sinä pitäisit tästä sataa!

  Nimenomaan niin: Tämä olkoon ainakin meidän naisten joulutoivelahja numero 1.

  Kiitos samoin sinulle!

  VastaaPoista
 14. Minäkin kuulun Mari Mörön ihailijoihin.
  Oletko tutustunut Marin ihanaan puutarhablogiin? Minun blogissani sivupalkissa on sinne linkki.

  Tuo kirjan kansi on aivan ihana, niinkuin koko kirjakin.

  VastaaPoista
 15. Unelma, kiitos vinkistä! Tulenkin sinnepäin heti.

  No on tämä...mahtava.

  VastaaPoista
 16. Mielestäni - nolottaa sanoa, mutta niin vain on, että tuo ensimmäinen paratiisikirja, sen kansi, on rahtusen liian makea (minun makuuni).

  Mari Mörön kirjoihin olen kyllä tutustunut (mutta en haltioitunut). Eivät ne huonoja ole. Enkä tieten tahtoen haluaisi olla vastarannan kiiski, mutta ehkä olen liian karu ihmiseksi. En pidä pitseistä enkä hörhelöistä. Perhoset ovat kauniita siivet selässä, mutta entä ilman siipiä? Minulla on ikävä tapa nähdä asioiden läpi, peruslaastiin asti.

  Luonnon kukista nautin. Ikävin kukka minusta on kukkakaupan neilikka. Se on usein kuin paperista tehty, kuivakka.

  Rantalennikit ja kielot ovat minun makuuni, samoin kissankellot.

  VastaaPoista
 17. Pikkuliisu, antaa vain kaikkien mielipiteiden kukkia. Minäkin tykkään usein rososta, patinasta, pelkistetystä etc., mutta tässä kannessa minulle tuli mieleen sellainen eroottinen suvipäivä, joka humalluttaa nektareillaan. Ilma jo on täynnä huumaa ja yöstä tulee vieläkin vahvempi ja lehdokit ovat kuin hulluja ja tuhlaavat aromeitaan ja...

  Kuka haluaa nähdä perhosia ilman siipiä! En kestä edes perhostauluja, joissa ne ihanat on pistetty kuoliaaksi.

  Ja tämän sinä sanot juuri, kun olen vuosi sitten ostanut ensimmäiset pinkit pikkuneilikkani;-) Ne kestivät kuukauden! Toki kukan arvo javalovimaisuus ei ole vain sen kestävyydessä, mutta ehkä joskus silloin kun siitä maksaa. masta puutarhasta tuon joskus ison kimpun sielukukkiani iiriksiä. Ostin niille ihan oman korkean Aalto -vaasinkin.

  No minä tykkään niin monista kukista, mutta akileijat ja lehtosinilatvat ovat kovasti minun kukkiani, rantakukat myös ja valkoiset särkyneet sydämet.

  En ole tätä ennen lukenut Möröä, joten ihan kiva kokemus.

  VastaaPoista
 18. Aivan ihana kirja ja Mari on tuttu juttu kirjoittajana muutenkin, mutta tämä kaunis kirja on jäänyt hakematta (siis kirjastosta ja liian vähän olen siellä nyt käynytkin) voisin harkita tätä lahjaksi ja tiedän montakin onnellista saajaa:) Ja kissankello ilmanmuuta ja tupasvillat. Tosin kaikki kukat ja kasvit ovat ihania varsinkin ruusukevaiheessa eli silloin kun ne ovat nupulla ja kerällä ja sykeröllä: hei meitä ujostuttaa, voidaanko kuitenkin tulla-tyyliin:)

  VastaaPoista
 19. Oi ja voi, mikä ihanuus...! Tämän kirjan haluan ehdottomasti! Mari Mörö on minulle tuttu hulvattoman hurmaavista puutarha-aiheisista kirjoistaan ja pakinoistaan. Pakinoinut esim. Kotipuutarha-lehdessä ja myös silloin tällöin, - Hesarissa. Ja nyt sitten runoileekin... ja hurmaavasti tietty!
  terv. Marjatta

  VastaaPoista
 20. Mustaleski, et ole tätä voinut vielä lukea, sillä vasta ilmestyi.

  Siis tarkoitat tuota hurmaavaa suovillaa, jonka nimeä en ehdi nyt tarkistaa, ehkä se oli sinulla juuri oikein. Rakastan muuten soita. Niitä pitäisi suojella!

  Kissankelloaikaan, meillä ei leikata edes nurmikkoa!

  Ruusukin on nupullaan hurmaavin...

  VastaaPoista
 21. Marjatta, hyvin oivaltavia runoja, joissa jokaisessa siemen.

  Sun on paras kiirutaa, sillä tilasin tänään jo muutaman, mutta nyt keksin, että ostan näitä kaupasta lisää. On sitten mistä ojentaa vaikka kukan sijasta!

  VastaaPoista
 22. Apua - nyt minä pyörryn ihastuksesta täällä. Olen sanaton - tämä on SE kirja, olen myyty, en voi itkeä, en nauraa, vain tuijotan eteeni. Joulupukki saa postia...Voi Leena, tajusin just, sun kaikki unet varmaan toteutuu: Ihan mieletöntä on se, että vietän tulevaa joulua ihan erityisessä paikassa...

  VastaaPoista
 23. Juu, mää tiesi, et sää pyörry;-)

  Ja SINÄ et OSTA tätä!

  Niin...minä varmistan, että olet jouluna paratiisissa.

  Koneen vaihdon yhteydessä meni paljon meiliosoitteita. Oletko ystävällinen ja meilaat mulle vaikka hei, sillä uudemmalla, niin saan sinut takaisin. Sitten kun ehdit...

  VastaaPoista
 24. Onpa melkein pakahduttavan kaunis kirja. Aivan ihana! Sellainen, jonka äärellä kuka tahansa runoudesta ja puutarhoista innostunut olisi myyty.

  VastaaPoista
 25. onpa upeita kuvia ja sanoja myös. wau. olen vähän hämmentynyt, kn en olisi mörötä odottanut vastaavaa?! mielettömät kuvat ja nuo sanatkin.

  yritin lukea kerran sitä kiltin yön lahjat eikä siitä tullut mitään. ja puutarha kirja taas ei innostanut minua, mutta sinua voisi varmasti innostaa.

  mä en tiedä miksi mä aina ilahdun niin paljon kun sä löydät jonkun suomalaisen kirjailijan johon ihastut :D

  VastaaPoista
 26. En malta odottaa...
  kuin huomiseen..
  Toivon, että pikkukaupungin kirjakaupasta löytyy tämä kerrassaan suloinen, ihana kirja..
  häkellyin!!
  kiitos sinulle leena♥

  VastaaPoista
 27. Jo kirjan kansi houkuttelee avaamaan kirjan ja ne runot, jotka poimit sisältä ovat koskettavia. Mari Mörön tiedän muista yhteyksistä, en runoistaan. Vaikka värit eivät kannessa ole lemppareitani, on kansi kuitenkin herkkyydessään hurmaava. Jos ei vuoden kaunein, niin kuitenkin liki!

  VastaaPoista
 28. Katja, jos joku ystäväsi on nyt marraskuun litistämä, anna hänelle tämä teos, joka herättää kuolleetkin takaisin elämään! Ja mikä suuri ihme, kun kerrankin kirjan ykköskuva on osattu laittaa kanteen.

  ***

  Anni, minusta jo lyhyen kontaktin perusteella voimme odottaa Marilta mitä vain. Toisissa virtaa niin paljon ja moneen suuntaan. Olen itsekin vähän sen tyyppinen, mutta nyt kirjojen meri on vienyt minut mennessään. Huomisesta en tiedä.

  Paljastus: Minulla on se puutarhakirja! Voitin yhdestä kirjoituskilpailusta. Teen sen keväällä.

  Anni, nyt sun on paras istua tukevasti: Luen nyt suomalaista kirjailijaa, joka on räjäyttää tajuntaani. Miten tämä on mahdollista. Olen ihan, täysin myyty. Laitan eetteriin about su ilta tai maanantaina.

  VastaaPoista
 29. Hanne, arvasin;-)

  Tämä on niin myös sinua!

  Ole hyvä♥

  ***

  Anja, Mari on ilmeisesti monilahjakkuus.

  No, minä tykästyin niin tähän kuvaa ja etenkin noiden pisaroiden takia. Nyt minua vaivaa, kun en perhosia hyvin tunne, mikä on tuo kaunotar. Minulla on monta kuvaa blogistanian loistavlta kuvaajilta hohtosinisiivestä ja mietinkin, että jos tämä olisi sellainen...

  VastaaPoista
 30. onni kun 2-vuotias tuli herättämään halauksella

  VastaaPoista
 31. Hannele, minulla onni, kun 13 vuotias Olgamme vielä tuli aamulla herättämään. Hän tulee sänkyni viereen ja tuijottaa kunnes silmä värähtää, sitten tulee 'lurps'!

  VastaaPoista
 32. Niin kaunis.. Tekstit puhuttelevat paljon.

  Vihdoin monen ongelman jälkeen pääsen kommentoimaan.
  Kiitos kaikille messuilla olleille vielä kerran. Marja- Leenan kirja lähentelee loppua, vaikuttavaa!
  Hyvää viikonloppua ja ihanaa joulun odotusta.

  VastaaPoista
 33. Anne, tämä on Ihanuus!

  Ja sinulle terveisiä lähetteli mm. Valkoinen Kirahvi, unohdin aamulla kertoa.

  Marja-Leenan kirja on 'hot'. Täällä odottaa sinua ensi viikolla toinen kotimainen 'hot'. Saat tulla rauhoittelemaan minua;-)

  Kiitos samoin sinulle, Bessu! me yritämme vielä ehtiä Kodin Ykköseen...

  Raivaa kalenteriisi aikaa ensi viikolle.

  VastaaPoista
 34. No todellakin kaunotar kirjankanneksi. Tästä löysinkin hyvän lahjaidena reilun kuukaudenpäähän.

  Jaa, olisi ollut hienoa olla lentämässä puutarhassasi jonain yönä, kun myrkkypullot kätösissä olet siellä seikkaillut ja kirmannut. Mitä onkaan yölentäjät miettineet touhujasi seuratessa...

  Ja rakkaus, se on syvää ja hyvää ja mielellään siinäkin kuten monessa muussa asiassa: kaikki tai ei mitään ;-)

  VastaaPoista
 35. Aivan ihastuttava kansi, voittaja-ainesta tottakai!

  Mörön kirjoja en ole koskaan lukenut, täältä kirjastosta on vaikea saada suomenkielistä kirjallisuutta. Mutta laitanpa hankintaehdotuksen sinne.

  On tuolla Maarianhaminan kirjan listalla kyllä muutama vanhempi teos.

  VastaaPoista
 36. Meidäm kirjakaupassa oli tuo "Paratiisi". Innoissani ostin sen. Lumoavia kuvia, herkkiä sanoja..Ehkä haluan antaa tän äidilleni Joululahjaksi??Mietin.
  halauksia!

  VastaaPoista
 37. Birgitta, aina: Kaikki tai ei mitään!

  Tervetuloa, mutta jätetään silloin myrkkypullot pois: vaihdan ne shamppanjaan! Ja lupaan, että yökiitäjät saapuvat, jos tulet heinäkuun lopulla...

  ***

  Laali, niin minustakin: Luontoeroottinen, tihkuva...

  Tämä on ihan uusi kirja, Yritä tilata Minervan kautta.

  ***

  Hanne, et voi luopua siitä. En minäkään omastani....Osta toinen. Tämä on sinua. Odotan erästä uutta runokirjaa...,josta jo ehkä tiedätkin.

  VastaaPoista
 38. Juu kiitos, Leena ja näillä suovilloilla tai niittyvilloilla kun on monta nimeä, ennenhän ne olivat ihan hyötykäytössäkin, mutta nyt etupäässä koristeina ja maisemointijuttuna..

  VastaaPoista
 39. Mustaleski, ole hyvä. Ihan sama, minkä nimisiä ovat, mutta kauniita, ihania kovasti ovat.

  VastaaPoista
 40. Kiiruhdin, tilasin ja nyt se on hyppysissäni! Luonto on kaunis ja runot hurmaavia. Nautin tästä ihanuudesta todella. Marille laitan palautetta ja sinulle Leena kiitos, kun toit tämänkin blogiisi.
  Iloa ja elämyksiä viikonloppuusi!
  t. Marjatta

  VastaaPoista
 41. Marjatta, hienoa, että sait tämän kauneuden. Minulla on vielä kolme, mutta yksi lähtee jo kohta matkaan.

  Kiitos samoin sinulle!

  VastaaPoista
 42. Suuressa omahyväisyydessäni oli pakko Googlettaa, ja tämä oli ensimmäinen missä Paratiisiin törmäsin. Ja herranen aika näitä kommentteja - tässähän uhkaa ukko mennä sanattomaksi aivan, niin että lyhyestä virsi kaunis ja suurta isommat kiitokset kaikille kirjaan tutustuneille. ^^

  T: Petri Volanen

  VastaaPoista
 43. Kiitos, Petri, sait minut nauramaan tänä harmaana marraskuun päivänä;-) Kaikkihan googlettavat itseään, sitä ei vain bruukata kertoa.

  Ukolta lähtee vielä taju, kun minä pääsen vauhtiin. Tästä kirjasta tulee yksi lahjasuositus, kun pääsen sinne asti.

  Voisit myös seurata runoblogiani Lumikarpaloa, jonne vien tästä runon ja kuvan taikka kaksi linkittäen suoraan tähän arvosteluun. Siellä vaihtuu runo yleensä to-la.

  Olet aika peto kuvaamaan!

  Nyt voisit valaista, että onko kannen kuvassa hohtosinisiipi vai mikä kaunotar lie?

  VastaaPoista
 44. Kiitänpä jälleen ja lupaan ottaa tuon runoblogin seurantaani. Perhosesta en uskalla sanoa yhtään mitään - paitsi tunnustaa perhostietämykseni olevan niin heikolla tolalla etten kerta kaikkiaan tiedä... :)

  T: Pete

  VastaaPoista
 45. Moi Pete!

  Ei ole hääppönen minunkaan perhostuntemukseni. Muutama blogia pitävä innokas kuvaaja on minua vähän valaissut. Ainakin Iineksen kuvat ja sitten Sijastiinan kuvailuja.

  Arvaan, että sinua eivät runot kiinnosta vai;-) Siis ilmoitusluonteisesti, että nyt nämä kuvasi ovat myös Lumikarpalossa.

  Kaunista itsenäisyyspäivää sinulle!

  VastaaPoista
 46. Näinpä jälleen johdatit hienon kirjan äärelle, kiitos! Panen tästä kirjasta toivomuksen joulupukille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita, tämä on aivan ihana. Annoin yhteen arvontaani, sitten lahjaksi ja nyt minulla on enää yksi, se oma.

   Ellet löydä kaupoista, kysy kustantajalta suoraan.

   Jos olet menossa kirjamessuille, mene Minervan osastolle, saat sitä takuulla sieltä. Minäkin voin sen sinulle sinne varata, jos haluat?

   En itse pääse tänä vuonna, sillä Murphyn laki iski.

   Poista