perjantai 21. heinäkuuta 2017

Heinäkuun 2017 kukkia entisin kujein, mutta jotain uuttakin


Heinäkuuta viedään jo reippaasti yli puolen välin, joten ajattelin päivittää kuvat/kasvit heille erityisesti, joita kiinnostavat köynnöshortensia, kartiovalkokuusi ja ehkä myös keltakurjenmiekat, nuo villit voimaväriset säestäjät. Kuvassa moneen kertaan kuvattu kohta, jossa seison alapatiolla kuvaamassa kohti keski- ja alapihaa. Tässä on koettu vuosien varrella suurimmat muutokset, sillä lampun vieressä oli kauan upea pilvikirsikka, joka sitten kuoli mystisesti. Sitten siihen tuli...voit lukea tarinan täällä Nyt siihen on istutettu rautatieomenapuu!


Tässä sama näkymä likempää eli nyt seison pergolan edestä katsottuna vasemman pylvään liki, kiinni sitä pitkin kasvavassa köynnöshortensiassa. Nyt emme katsokaan vielä, mitä alapihalla on, vaan siirryn hiukan ja käännyn ympäri:


Ensimmäinen kartiovalkokuusemme on jo pidempi kuin minä ja hänellä on kavareita jo kymmenen:) Ja nyt yksi uusi eli tuolisetin takana näkyy kartiomarjakuusi Taxus Media Groenland. (Talon toisen puolen jyrkkään rinteeseen niitä on istutettu vähän enemmänkin, mutta niihin palataan sitten joskus...)Vasemmalla yläterassia kannatteleva pylväs eli sama kuin mainittu edellisessä ylhäällä. Tämän köynnöshortensian takana on saunan ovi ja vilvoittelupaikka, jossa voi istua löylyjen välillä ja myös kuvassa näkyvää tuoli/pöytäsettiä voi käyttää: Olemme suvella täysin pesässä.

Tässä sama viistosti edestä nyt heinäkuussa 2017 sekä

heinäkuussa 2015 varjoliljojen kautta alapihalta kuvattuna ja


saman vuoden syyskuun 25. päivänä villiviinin jo ollessa ruskassa. Kun palaamme kuvaan kolme
voimme melkein nähdä kallion päädyssä olevan

suuren kiven, jota syleilee yksi ensimmäisistä köynnöshortensioistamme.

Sitä voimme katsoa keltakurjenmiekkojen lävitse tai


kuvata sen yläterassilta ja huomata, että kasvi on ilman apuja alkanut kiivetä kiven kummallakin puolella kasvavia pihlajia pitkin ja niissä kummassakin tänä vuonna ensimmäiset kukat.

Kerran täällä ylhäällä olemme, voimme samalla huomata, miten paljon runsaammin alussa mainitun pýlvään ympäröimän köynnöshortensian kukat kiipeävät jo ruokakatoksen iloksi verrattuna viime suveen.

Tämä ei ole oravien ruokapääty, mutta välillä hellyn...Voimme myös kurkata viime syksyyn, mitä tässä silloin oli:

Villiviinikaari..., joka nyt vasta kehittyy, kun taas köynnöshortensia on kukassa, tosin pidän viime mainitusta aina, kukilla tai ilman, keväällä tai syksyllä, aina. Jos käännämme päätä, näemme vasemmalla

toisen päädyn köynnöshortensian kukkivan myös jo yli yläterassin reunojen. Sitä voimme tarkastella myös
alhaalta kalliolla seisten eli tässä edestä katsottuna pergolan oikea seinä,

jossa köynnöshortensia kiipeää vahvana yhdessä villiviinin kanssa. Runsaat sateet, runsaimmat vuosikausiin, ovat olleet kukille vain hyväksi. Tosin juhannusruusut ovat auenneet osin vasta nyt:


Kuten tässä kaarisillalla.


Sen sijaan ristinummiruusu on kukkinut juhannuksesta ja kukkii vieläkin!

Valkoiset varjoliljat ovat jo kaikki auki, mutta ne ovat paljon hentoisempia kuin

jättipitkiksi kasvaneet punaiset varjoliljat, joista korkeimmat ovat vielä avautumatta! Tässä siis olemme puutarhamme kolmannella tasolla, joka on pääasiassa hedelmäpuutarhaa ja nyt uudistumassa ainakin 1-2 Kuntalan punaluumupuun verran. Kuvassa takavasemmalla näkyisi valtava töyhtöangervo, mutta se ei ole pitänyt vuorokausien runsaista sateista, vaan on vähän laossa.


Etupihalla (puutarhan ensimmäinen kerros) on tapahtunut sen verran, että uudistamme vähitellen vanhaa kurtturuusuaidannettamme ja mukaan on päässyt hurmaava, sateistakin pitävä tarhakurtturuusu Snow Pavement. Kukkii kesäkuulta pakkasiin. Aika näyttää, miten hän sulautuu joukkoon, sillä on muita kurtturuusuja matalampi ja tiheämpi, oikein kehitetty kestämään tien vierustan olosuhteet.


Tällaista meillä nyt pääosin on. Unohdin kyllä mainita, että äidin yllyttämänä olen istuttanut kolme purppuraheisiangervoa Amber Jubilee, jonka lehdet vaihtavat väriä keltaoranssista limenvihreään ja purppuraan. Jännittävää! Jännittävää etenkin, kun syyshortensia Wim's Red on täynnä nuppuja ja senkin kukinnot käyvät läpi kolme eri värivaihetta.

puutarharhaterveisin
Leena Lumi

Leena Lumin puutarhassa eli Leena Lumi's Flower Power

PS. Klikatkaa kuvia suuremmiksi

17 kommenttia:

 1. Kauniita kukkia. Ai teillä on vielä juhannusruusuja. Meillä ne ovat jo menneet, vaikka kaikki muu on ollut myöhässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu V., kiitos. Osa on ohi, osa on upeina auki ja osa on vielä nupuilla: Tätä ei olekaan ennen koettu.

   Poista
 2. Kiitos Leena puutarhakattauksesta, kaunista on <3
  Meilläpäin kaikki alkaa olla kukkineita. Rusakko söi liljapenkin, joten niistä ei sitten nautita, se söi myös kultapallon ja paljon muuta saaressa. Tuntuu jotenkin hassulta aidata kukkapenkkejä.
  Köynnöshortensiaa saa olla rauhassa ja kasvaa ja kukoistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kiitos ja ole hyvä<3

   Ihan tosi...Meillä malvatkaan eivät vielä kuki! Ei meillä nyt kesällä tätä haittaa ole, mutta viime syksystä opin, että meillä ei jänisverkkoja laiteta lokakuun lopulla! Aloin ostaa niitä jo lisää, sillä en kestä enää, jos ne syövät atsaleat!!!Kuule, olen aidannut siirrettävillä aitajutuilla, kun talossa on ollut pentukoiria, joko omia tai muiden. Luojealle kiitos, köynnöshortensiaan ei ole koskenut vielä mikään elukka:)

   <3

   Poista
 3. Oi, teidän puutarha on niin hurmaava! Rehevä ja monimuotoinen, todella kaunis. Kerrohan Kuningatar, mikä kokemus sinulla on köynnöshortensiasta. Minulle jäi viime kesänä kasvien siirrossa pari isoa köynnöshortensiaa, jotka yhäkin odottavat paikkaansa. Ovat kyllä tosi sitkeitä, en ollut uskoa silmiäni talven jäljiltä, miten olivat yhä hengissä. Ovat pitäneet multapaakussa omenapuiden katveessa pintansa, kun tämä saamaton puutarhuristi vain empii ja miettii, mihin heidät sijoittaisi. Minusta olisi upeaa saada hortensiat talon seinustalle, mutta siippa ei kannata tätä ajatusta. Vosiko niille tehdä oman pergolapylvään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannah, kiitos<3 Monimuotoisuutta lisää tämän päälle vielä toinen mokoma, joka on lehtoa.

   Siipat eivät köynnöksiä seinilleen useinkaan halua, mutta meillä kaikki on toisin:) Meillä on kivitalo, joten antaa mennä vain. Suomessa on aina ollut sellaista köynnös- ja puupeottelua, mitä ei kohtaa Britanniassa tai Keski-Euroopassa, jossa kauneimmat talo aivan peittyvät köynnöksiin. Käyppä kurkkaamassa köynnöshortensia Leena Lumi, millaisen kuvan löysin brittiläisestä talosta. Siihen meillä on pyrkimys. Vävykokelas on rakennusmestari eikä hänkään tyrmää köynnöksiä seinillä eikä puita talon lähellä. Uusi ajattelu on valtaamassa alaa, että köynökset ja puut suojaavat taloa, eivät tuhoa sitä. Toki varmasti köynnöksestä jää jälkiä, jos se revitään irti,kuten kuulin tänään yhdestä puutalosta, johon tehtiin uusi pinta kokonaan. Nyt omistaja pohti, että jos kuitenkin laittiasi sen köynnöksen yhdelle seinälle.

   Voithan yrittää laittaa siihen seinälle köynnösritilän, mutta köynnöshortensia ei sitten taivu pakottamisen alla, kuten villiviini. Tee pergolapylväs, mutta ota huomioon, että köynöshortensia ei kestä kylmää terästä/metallia. Meilläkin on vedetty puulistat yläterassin teräspalkkien ympärille ettei köynnös palellu. Olen nähnyt rautaa pitkin kasvaneen k.hortensian ja sen vieressä kiveä halanneen talven jälkeen ja se rautaan tarttunut oli kuollut. Siis pergolapylväs, jonka pinta on puuta tai kiveä.

   Istuta ne nyt pian:)

   <3

   Poista
  2. PS. Liekkisydämelle ihanaa köynnöshortensiaelämän alkua!

   Poista
 4. Kaunista, kaunista, mutta työtä se vaatii ja rakkautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raili, kiitos. Se on hyöytyliikuntaa. Vähän sama kuin se mikä nyt puuttuu eli koiralenkit. Onneksi kohta saamme Merin koiruudet tänne 8 päiväksi!

   <3

   Poista
 5. Heippa
  Sanattomaksi vetää tuo teidän puutarhan kauneus. Se on kuin pikkuparatiisi kesyine oravineen. Nyt teillä on menossa sitä parasta aikaa seurata kättenne jälkiä ja antaa sielujen levätä tuossa kaikessa kauneudessa. Mukavaa kesäviikonloppua!!Lämpimin terveisin, siskosi Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi little sis!

   Eikö tämä ollut melkein tämmöinen viime syyskuussa vai oliko meillä jotain kiireitä:) Niin on, paitsi, että aina on kitkemistä, siitä ei pääse mihinkään. Eikä kotiloista, mutta siinä siilit ovat hyvä apu.

   Kiitos samoin teille!

   siskosi Leena

   Poista
 6. Voi miten rehevältä puutarhasi näyttää kun vertaan sitä omaan niemen nokan kasvustoon. Keltainen kurjenmiekkani teki yhden ainoan kukan, liljat olivat kaikki muuttuneet tavallisen sinisiksi, varjoliljan kaksi vartta tosin ovat terhakasti pystyssä mutta valkoinen varjolilja kun se viimein nousi ja teki kaksi kukkavartta, on paljon vaatimattomamman kokoinen kuin lila varjolilja. Kotona kukkii tosin tummanpunainen varjolilja, en ole sitä vielä hennonut niemeen siirtää.
  Aivan ihana on köynnöshortensiasi. Minä kävin nyppäsemässä naapurin hortensian juurelta palasen ja hoivailen sitä kotona isossa ulkoruukussa että saisin sen kasvamaan yhtä reheväksi kuin sinulla on. Puutarhasi on oikea unelmien tarha, toki ihanasti sitä kuvaat ja siitä kerrot.
  Sadetta on saatu niin, ettei ikinä. Lämmintä odotellaan jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja, meillä on satanut kymmenen kesän edestä ja jo oli aikakin. Puutarhassa paria lukuunottamatta kaikki kasvit pitävät viilestä suvesta ja runsaista sateista. Meillä on keltakurjenmiekkojakin tavallista enemmän ja myös siniset iirikset kukkivat jopa saniaisten väleissä lehdossa.

   Valkoinen varjolilja, onko se aina muita heikompi? Näin oli viime vuonna ja taas, vaikka nyt on ollut sadetta. Punaiset ovat niin korkeita, että on mitattava. Käynnöshortensiakin on hullaanutunut sateista. Siis aiot jättää sen ruukkuun? Miten se pärjää siinä pakkaset? Kiitos<3

   Anja, sinä uit avannossa talvella ja nyt kaipaat lämmintä. minusta nyt on ihan hyvät uimakelit, mutta avantoon minä en lähtisi:) Ehkä tulee kaunis ja lämmin syyskesä. Toivon sitä ihan sinunkin takaiasi jo<3

   Poista
 7. Oi, miten kaunista puutarhassanne on.
  Köynnöshortensia on tänä vuonna kukkinut loisteliaasti. Ihan olen unohtanut siitä muille kertoa, mutta varmasti kaikki köynnöshortensian ystävät sen jo tietävätkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, kiitos samoin.

   Eikö vain! Olen onnellisen hämmentynyt. Kai olet kuvannut köynnöshortensiaasi...

   <3

   Poista
 8. Teidän piha on niin ihana, koska se on niin rönsyävä oikea salainen puutarha, me like. :) Kivaa viikkistä Leena <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, rönsyävä ja paljon 'huoneita'. Kiitos<3 Kiitos samoin sinulle Tiia<3

   Poista