keskiviikko 23. syyskuuta 2009

DALZIEL AND PASCOE

Dalziel (Warren Clarke) ja Pascoe (Colin Buchanan) esittävät pääosia TV-sarjassa Yorkshiren etsivät. Tympeä komisario Andy Dalziel ei mielellään katso hölmöjä, mutta vielä vähemmän ’neropatteja’. Kun kokematon Peter Pascoe määrätään hänen yksikköönsä, ennusteet eivät todellakaan näytä hyviltä. Pascoe edustaa nimittäin uuden sukupolven poliiseja – tutkinnolla aseistettuja, lempeämielisiä älykköjä. Mutta ihme tapahtuu ja heistä tulee kuin erään rakkausteorian todentuma: vastaparit vetävät toisiaan puoleensa! Kumpikin alkaa arvostaa toisen ominaisuuksia, vaikkakin välillä tuskan hikeä vuotaen. Sarjan myötä Pascoen itsetunto kasvaa ja hän itsekin huomaa, miten törkyturpa Dalzielin lihavan kuoren alla asuu älykäs ja hellämielinen sielu. He ovat kuin: En voi elää kanssasi, mutta en ainakaan ilman sinua! Reginald Hillin uusimmassa romaanissa Beulahin kukkulalla huomaa erityisen hyvin, miten Andy osaa antaa Peterille tilaa ja miten Peterin itsetunto on vahvistunut. Nyt kaikki sitten voivat arvata, mitä minä teen joka lauantai-ilta about klo 19.30 alkaen…;-)

Ne, jotka ovat sarjaa seuranneet, muistavat varmaan Dalzielin pahimpia ’juttuja’ vieläkin sisäisesti kiemurrellen, sillä hänhän ei kaihda ollenkaan kaivelemasta erinäisiä paikkojaan julkisesti ja sukukalleuksien tallella olo pitää tarkistaa aika ajoin. Hienon kontrastin antaa Pascoen herkkä, älyllinen tulkinta, josta Andy alkaa aivan selvästi olla vaikuttunut ja riippuvainenkin, vaikka hän olisi varmasti maailmassa viimeinen, joka sen myöntäisi. Minun on pakko myöntää, että katson mieluummin brittiläistä arkirealismia kuin amerikkalaisen tuotannon kauneuden, rohkeuden ja pintapuolisuuden epätodellisuutta. Minulle soivat Yorkshiren kellot ja aion seurata niiden kutsua!

Mutta nyt lähdemme Andyn ja Peterin matkassa Beulahin kukkulalle…

4 kommenttia:

 1. Satunnaisesti, silloin tällöin, olen sarjaa seurannut. Mutta aina kun sitä istahtaa katsomaan, jää kyllä heti tarinan koukkuun.

  Tuleeko nykyään perjantaisin vai lauantaisin?

  VastaaPoista
 2. Lauantaisin! Ja tiedäthän, että minulla ei ole sitä talleninta, eikä tule, sillä katsomme määrällisesti hyvin vähän telkkaria, mutta minä aina katson mun koukutukset ja tämä yksi niistä. Jätän nyt väliin, koska saan Ladyn kylään...vai voisinkohan jättää hänet mieheni viehättävään seuraan tunniksi? Ei! Hän muistuttaa minua siitä taivaanrannan tuolle puolen..., sillä niin tätä on odotettu.

  On helpompi jättää väliin osa 1 kuin osa kaksi, jossa tulee ratkaisu.

  VastaaPoista
 3. Herätit mielenkiinnon, täytynee katsastaa vaikka laiska television katsoja tahdon ollakkin :)

  VastaaPoista
 4. Anne, katsothan sinä, mutta aivan eri ohjelmia kuin minä...

  VastaaPoista