lauantai 19. syyskuuta 2009

MIKA WALTARI 19.9.1908 - 26.8.1979

Ilman kirjoja minun olisi vaikea elää. Ne tarjoavat minulle koko elämän rikkauden, ihmisajatusten rannattoman valtameren. Uupuneina hetkinä ne tarjoavat paon mielikuvituksen maailmaan, huumausaineen, jonka jälkeensä jättämä kohmelo on kohmeloista viattomimpia. Mutta oman kehityksen juuttuessa tavan ja ajatustottumusten kuolleeseen pisteeseen ne tarjoavat räjähdyspanoksia, jotka laukaisevat kehitystä sulkevan ruuhkan ja katkovat mielestä ennakkoluulojen ja auktoriteettiuskon sitkeät kahleet. Ihminen kasvaa henkisesti lukemiensa kirjojen mukana. Kirjat ovat tarjonneet minulle rajattoman vapauden, määrättömän onnen, etsimisen ja löytämisen rajun riemun. Siksi rakastan jokaista kirjaa, joka saa minut tuntemaan, etten vielä ole valmis, että edessäni on yhä määrättömästi etsimistä ja löytämistä, erehtymistä ja ymmärtämistä, hylkäämistä ja omaksumista hengen maailmassa.

Mitä kirjat ovat minulle merkinneet/
Vallaton Waltari

4 kommenttia:

  1. Waltari on avannut sen Senecan viisauden, joka oli että vapaa-aika ilman kirjoja olisi kuolemaa tai jotakin... Waltarin tyyli on se mitä hänessä ihailla, hänen sanansa, jotka hyökyvät yltämme kuten, lainaten sinua, itämainen manifestaatio!

    VastaaPoista
  2. Sinä sen sanoit: itämainen manifestataatio! Se Senecan lause on: Otium sine litteris mors est et hominis vivi sepeltura.

    VastaaPoista