keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Saunaremontti


Kun olimme nippa nappa selvinneet keittiöremontistamme hengissä, aloitimme saunaosastoremontin. Tarkoitus oli remontoida sauna, pesuhuone ja takkahuone. Takkahuoneen ranskalaiset ovet kummittelivat jo unissani, mutta niin paljon ylitimme omia rajojamme keittiön kanssa, että tyydyimme vain saunan ja pesuhuoneen remonttiin.

Meillä oli Aito –kiuas, jota monet palvovat, koska kun ensin jaksat lämmittää sitä puilla tunteja, voit saunoa vielä aamullakin. No, hui ja hai, sanon minä, kaksikymmentä vuotta Aito –kiuasta riitti minulle loppuelämäksi. Tiedän niin paljon kiinnostavampaa tekemistä kuin saunan puilla lämmittely tunteja viikossa, että valitsimme Ristomatti Ratian Saunatontun, joka on Hetivalmis.
Tähän liittyy se tarina, että olimme aina kertoneet tyttärellemme lauteiden alla asuvan Nippe Nokinokan, saunatontun. Kyseessä siis sama tonttu, joka on Mauri Kunnaksen Suomalaisessa tonttukirjassa. Siis meillä piti edelleen olla Saunatonttu!

Lauteet hankimme Sun –saunalta ja mieheni teki paikoilleen asennuksen. Tuli kuituvaloa lauteiden yläosaan ja alahelmaan. Saunatontun nurkan mieheni muurasi Stonestin verhoilukivellä. Kivinurkkauksesta tuli niin upea ja rosoinen, että se ansaitsi omat ’taidevalonsa’. Minä aina muistankin sanoa saunavieraillemme, että 'kotimme arvokkain taideteos on mieheni muuraustyö Saunatontun takana.'

Pesuhuoneeseen olisimme voineet asentaa kaksi suihkua, mutta olen intohimoinen paksujen Marimekon kylpypyyhkeiden harrastaja ja halusin tehokkaan pyyhkeiden kuivaustelineen ja tyylikkään sellaisen, joten kakkossuihkun seinän luovutimme tälle elämän pienelle, mutta hyödylliselle, ylellisyydelle. Emmekä ole katuneet.


Pesuhuoneen päätyyn muurasimme tason suihkuaineille ja aidoille pesusienille, mutta tason leveysmittana käytimme raskaita, taottuja kynttilänjalkoja, sillä halusimme peseytyä aina kynttilöiden valossa. Tosin ko. huoneeseen tuli himmennettävät valot, mutta harvoin niitä on tullut käytettyä. Suvella pieni ikkuna antaa valoa ja hämärän pudotessa kynttilät.

Välillä takorautaisten kynttiläjalkojen tilalla ovat turkoosit, isot tuikut.

Seinä- ja lattialaatat tulivat Italiasta. Seinälaatta oli helppo juttu, sillä löysimme heti murretun valkoisen laatan, johon liittyi juuri meille sopiva boordi- ja koristelaatta. Kummassakin toistuu sama kuvio: kivi, jonka päällä makaa iso saniaisen lehti tai vain kivi ilman kasvia. Sopii sikäli että lehtomme on täynnä saniaista ja pidämme sekä kasveista että kivestä. Isoäitini sukunimi oli kaiken huipuksi Sten eli Kivi. Minä määritin boordin kohdan ja tyttäremme Meri sai vapaat kädet koristelaattojen asemoinnin suhteen.

Ainoa katastrofi meinasi tulla siitä, että emme löytäneet mieleistä lattialaattaa. Se oli sikälikin kovin tärkeä, koska halusin sen nousevan lattiasta paitsi suihkun taakse myös ’nousevan mattona peittämään pesuhuoneen päätytason’. Idea on suoraan Hvitträskistä, jossa Gallen-Kallelan upea Liekki –ryijy nousee maasta peittämään istuinrahia.

Tiesin millaisen laatan halusin: sen piti olla kuin maata, siitä piti nousta antrasiittia ja muuta, mitä maaperä sisältää…Etsimme ja etsimme ja alkoi jo olla paineita, sillä saunan ja pesuhuoneen laatoitukseen oli tilattu ulkopuolinen laatoittaja. Ihan toivottomana astuimme taas yhtenä lauantaiaamuna sisään uuteen laattaliikkeeseen. Juuri kun astuin ovesta sisälle käänsin katseeni vasemmalle ja siinä se oli liimattuna sellaiseen levyyn, josta ihmiset voivat telineessä katsella laattoja. Nopeasti myyjä ’kiinni’ vain saadaksemme kuulla, että 'laattaMALLI on juuri saapunut uudelta, pieneltä toimittajalta Gardalta, mutta tavara makaa vielä satamassa odottamassa tullausta.' Siitä alkoivat sitten kitupäivät, mutta onneksi nyt ei tapahtunut mitään takaisin palautuksia, kuten kerran yhden italialaisen tapetin kanssa, vaan kaikki sujui kuin tanssi ja saimme unelmalaattamme, joka oli kuin maata. Nämä kuvat eivät kerro mitään, sillä vaikka olemme muutamaan kertaan ottaneet kuvat uusiksi, kameramme ei anna noita laattojen sävyjä 'ulos'.
Tällainen oli näkymä pikkuikkunasta tänä aamuna, kun olin suihkussa...(lokakuu 2012)

No, löylyt uudessa saunassa ovat maistuneet ja olemme olleet tyytyväisiä, että jätimme laittamatta pesuhuoneen ulkoseinän lasitiilestä. Nyt siinä on alkuperäinen ikkuna, josta talvella näkyvät omat lumen koristamat puut ja pensaat ja suvella valkoiset syreenit. Ja tosiaankin: pesuhuoneen himmenninvalaisimia ei ole tarvittu, sillä nautimme kynttilän valosta - pesuhuoneessakin! Eläköön romantiikka♥


Nykyään meillä näyttää tältä eli on suvi 2015 ja käytössä on ihana mango-meloni -shamppoo, joka suojaa myös UV:ltä ja tuoksuu ihastuttavalta.


Taotut kynttilänjalat ovat siirtyneet takkahuoneen puolelle ja tilalla on armenialaisten käsityöläisten valmistamat kulhot, joihin laitamme vettä ja niihin kellumaan vesikynttilöitä, Vaikka on suvi, on väri punainen, sillä se vain näyttää niin kivalta noissa sinivalkoisssa kulhoissa. Aikeissa on kyllä kokeilla myös vaaleanpunaisia kellulynttilöitä...


Kulhoja on kolme, joten kun ne kaikki ovat käytössä, valo riittää sydäntalvellakin hyvin ja tunnelmassa piisaa...

23 kommenttia:

 1. niin kaunista, rauhaista, viehättävää...
  kyllä te nautitte kylpemisistänne..

  VastaaPoista
 2. Oi, miten ihanan saunan ja kylpyhuoneen olette remontoineet. Saunan verhoilukivi on upeaa ja rosoista.
  Kynttilänvaloa - tunnelmallisia hetkiä kylpyosastolla. Upeaa kertakaikkiaan.

  Aurinkoista keskiviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 3. Hanne, ei voi kieltää: I just love our sauna♥, ja kiitos!

  VastaaPoista
 4. Onpa teillä upea sauna. Minä saan täällä hien aikaiseksi omilla keinoilla --> imuroin ja pesen keittiön lattiaa, kun huomenna tulee yövieraita.

  VastaaPoista
 5. Ulla-Kristiina, kiitos! Olemme itsekin aika tyytyväisiä...

  Mukavaa keskiviikkoa sinulle! Meillä on nyt aika tukalaa. Olga ja minä emme tykkää helteestä ja puutarha kärsii. Kastelemme yöt. Tänään asensimme kolmannen markiisin...

  VastaaPoista
 6. Allu, tule Suomeen, täällä ei tarvita mitään keinoja;-) Yritin mennä puutarhaan syömään mustia viinimarjoja, mutta palasin takaisin...Kolmas markiisi asennettu.

  Kiitos!, pidämme itsekin saunastamme paljon. Itse asiassa päätin lauteilla tuon Lumimiehen taideteoksen nähtyäni, että 'tänne jäämme'.

  VastaaPoista
 7. Oih, miten kaunis tuo kiviseinä !!! Tosi upea !
  Kynttilän valossa tunnelmointi, voi miten se kuulostaakin ihanalta : )

  VastaaPoista
 8. Sari, eikö vain ja kiitos! Olen juuri tulossa luoksesi...

  VastaaPoista
 9. Mahdottoman upea sauna sinulla Leena ja miehelläsi. Lämpimät (ellei kuumat) onnittelut onnistuneen saunaremontin johdosta!

  Olisipa meilläkin tuollainen sauna tv. Aili-mummo <3

  VastaaPoista
 10. Aili-mummo, kiitos kuumista onnitteluista, vaikka tämä hellekin minulle jo riittäisi.

  Olisi sinulla, jos olisit sitä halunnut y´htä kovin kuin minä omaani. Kun ostimme tämän talon, ikää tällä oli vain viisi vuotta ja kaikki oli aika mieleistä, mutta esim. peshuoneen lattiassa ei ollut lattialämmitystä (sic!) ja sauna oli 3,5 tuntia lämmitettävä Aito-kiuas. Melkein kaksikymmnetä vuotta sitä lämmittämistä kaksi kertaa viikossa kypsytti minut täydellisesti! Aili, tämä on nyt niin kuin kärsimyksen kautta ansaittu juttu;-)

  VastaaPoista
 11. Niin varmasti on, ymmärrän sen oikein hyvin :)))

  Mutta on siinä Aito-kiukaassa hyvät löylyt, olen sen kokenut, lähes yhtä hyvät kuin savusaunassa <3

  VastaaPoista
 12. Aili, näinhän se menee.

  Kesämökillä Aito-kiuas on varmasti juuri se oikea ja ainoa mahdollinen. Näin ajattelemme minä ja mieheni sitä nyt ahkerasti kokeiltuamme. Se vaatii myös valtavasti kuivia puita, hyvää sytytystä ja polttamsita, sillä huolimatta meidän kuvista koivuklapeista ja minun taidoista, tein testejä: Pesin pesuhuoneen seinät ennen saunaa ja sitten heti jälkeen: Aina oli vesi mustaa eli nokea tuli ilmaan ja huom. häkälöylyt oli heitetty aina pariinkin kertaan. Meillä on Merillä ja Reimalla nyt astma, joten ei kiitos meille enää mitään Aito-kiuasta.

  Lämpöarvon kannalta se oli niin kova juttu, että saunapäivinä koko kaksikerroksinen talomme lämpesi. Piippu menee keskeltä taloa ja lämmitti myös yläkerran keittiön ja olkkarin, mutta suvella emme voineet saunoa ollenkaan, joten teimme sen vain sadekesinä ja joka jhannus. Talvella hyöty oli suuri.Oli sekin eräänlainen opettavainen kokemus.

  VastaaPoista
 13. Minua niin nauratti lukea sinun mietteistä Aito -kiukaaseen liittyen. Meidän olisi tarkoitus toteuttaa saunan ja kylpyhuoneen remontti ennen syksyä täällä Oulussa. Olen itsekin jo aivan kypsä tuntien lämmitykseen. Ehdottomasti haluan, että meidän Aito-kiuas menee vaihtoon remontin myötä. Kylpyhuoneen remontin osalta täytyisi laatoituksia miettiä nyt paljon. Valinnanvaraa on liikaa eri sivuilla. Emme remontoi itse vaan yritämme löytää urakalle tekijän. Yhden urakoitsijan sivut jo löysin joten voisin soitella mielenkiinnosta ja kysyä voisiko heiltä saada urakkatarjousta. https://www.remonttioulu.fi/remontti/sauna-ja-kylpyhuoneremontit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina, juu, tosin silloin oli nauru kaukana, kun teini ilmoitti, että kohta lähtee bussi kaupunkiin ja pitää päästä suihkuun. Sinne kylmään pesuhuoneeseen ei voinut talvella mennä ennen kuin se saamarin kiuas oli lämmitetty edes jonkin aikaa ja saunan ovi pesuhuoneeseen auki. Lisäksi, jos koet yhtään vastustusta perheen järjen puolelta, kerro, että Aitokiukaasta irtoaa ilmaan pienhiukkasia. Miehelläni ja tyttärellämme on astma...Ehdottomasti vaihtoon!!!

   Ei mekään kaikkea tehty itse, sillä mies oli vielä liike-elämässä kiinni silloin, mutta tuosta saunan nurkasta nautin edelleen♥ Tytär on ostanut sulhasensa kanssa 100 vuotiaan kolmikerroksisen puutalon Lohjalta ja pyytävät meitä sinne muuttamaan. No, meidän saunaa ei sieltä sitten kyllä löydy...

   Hauskaa ja etenkin onnistunutta saunaremonttia, Tiina&co♥

   Poista
  2. Tiina, olisipa kiva nähdä, mitä saatte aikaiseksi. Mun tyttären rempatkin tulevat näkyviin Vanhan Vaaleanpunaisen talon tarinoissa profiilikuvani alla. Sun kommentti on hauska♥ Kunpa useammat alkaisivat kertoa...Meidän keittiö oli minusta tosi pieni, mutta teimme mittatilauskaapeilla ja kulmakaappien poistoilla siitä paljon suuremman. Monikaan ei tajunnut välitilalaattaamme, mutta jotkut pitivät yhtä hulluina. Ensin halusin vanhaa tiiltä, mutta tällainen siitä sitten tuli. Tuota laatta ei mieheni antanut muurarin yksin laittaa vaan oli hanslankarina, sillä näimme kuvan, mitä yhdelle perheelle oli sen kanssa käynyt. Siihenhän vedetään rappausta päällekin, mutta se pitää pestä osin pois nopeasti. Yhdelle se oli jäänyt ja onneksi näimme sen kuvan, joten osasimme varoa. Laatassa on ripaus lattialaaattamme punaista kuin tahrana. Edelleen tyytyväisiä olemme pesutiloihin ja keittiöön. Siitä väliltäkin pitäisi alkaa jotain kai tehdä...

   ♥♥

   Poista
 14. Tämähän on kuin spa. Erittäin rauhoittavan näköinen. Meillä on kodissa vielä alkuperäinen sauna, ja olemme myös miettineet saunaremonttia. Olisi haaveissa saada siitä hieman tummemman sävyinen ja samalla myös rauhallisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, kiitos♥ Kyllä kysyi hermoja saada nuo lattialaatat. Ne ensin saapuivat Italiasta, sitten jonkun tulliasian takia palasivat Tanskasta takaisin Italiaan etc. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Olisin halunnut saunan lauteet tuijasta, mutta kyllä tämäkin ajan kanssa sopivasti tummuvat. Kiitos ja onnea saunaremontille, sitten kun aika on♥

   Poista
 15. Tulee kyllä mieleen kuin jossain kylpylässä. Oikein hieno lopputulos. Olisi myös haaveissa tehdä vähän uudistusta. Saunan väliseinä on sellainen minkä ainakin tahtoisin sitten uusia, kun vaan tulee sen aika. Tummat lauteet myös. Tuola on varmasti hyvä rentoutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, kiitos♥ Meillä oli aikeissa tehdä saunan ja pesuhuoneen välinen seinä lasitiilestä, mutta onneksi emme: Nyt uusitussakin saunassa asuu Nippe Nokinokan tuntu ja Ratian kiukaankin nimi on Saunatonttu. Minäkin olisin halunnut tummemmat lauteet, mutta esim punatuija oli aika tyyristä. Saunaremontti meni kyllä ihan nappiinsa.

   ♥♥

   Poista
 16. Kaunis tunnelma. Meillä myös on remontti tulossa. Vielä pitäisi etsiä joku, joka tekisi lvi-työt. Kovasti olen jo suunnitellut sitä sisustuspuolta. Todella onnistunut lopputulos teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos♥♥ Antakaa palaa vaan! Meillä oli tiukka remontti ensin keittiörempassa ja sitten tässä ja ylitimme riemuiten kaiken noin 50 prosentilla! Eipä ole sellaista meille ennen sattunut. Kun liian kauan venyttää remppaa, unelmat kasvavat ja ne ton tehty toteutettaviksi. Jos pesuhuonetila olisi ollut suurempi, vielä kotona asuva teinimme olisi vaatinut porealtaan, mutta ei mahtunut kunnolla. Nyt on tilaa sekä kaikki tarvitsemamme ja ulkona on vilvoittelupaikka, jossa kesällä hyvin viihdytäänkin ja kasvit on istutettu niin, että emme ole näkösällä nakuina. Jos haluaa uimaan, rantaan on matkaa oikopolkua noin parin minuutin verran. Tytär sitten osti rakkaansa kanssa satavuotiaan vaaleanpunaisen talon ja hänen unelmansa eli poreallas tuli siellä terassille. Viimeksi halusimme antaa nuorille vapaata vauvasta ja sinne M&S painuivat heti porealtaaseen. Minä kannoin kuoharia sinne milloin punaisissa valoissa, milloin luonnonpimeydessä. Siitä pääsee sitten nopeasti saunaan. Olen tehnyt heiltä joitakin juttuja. Tässä se poreallas https://leenalumi.blogspot.com/2022/09/remonttimiehia-vaaleanpunaisessa.html Make all your dreams true♥♥

   Poista
 17. Ihanalta näyttää! Saa itsekin inspiraatiota meidän märkätilaremonttiin. Meilläkin on lapsille kerrottu tarinaa saunatontusta, ja sellainen tulee löytyä lauteiden alta. Hieno juttu, jos onnistui mieheltäsi tuo lauteiden asennus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikka, kiitos♥ Vieläkin olemme itsekin tyytyväisiä. Saunatonttu on tärkeä ja pidetty♥ Hän osasi asentaa itse, vaikka ei ole rakennusalalla. Eniten tyytyväinen olen tuohon kivinurkkaukseen♥

   Poista