tiistai 13. heinäkuuta 2010

ERÄÄN LAULUN TARINA

Heinäkuun Yhteishyvä -lehdessä kirjailija Kjell Westö kertoo miten eräs laulu löysi hänet:

"Eräänä tv-iltana 2000-luvun alussa töllötin sitten saksalaista elokuvaa Die innere Sicherheit (Sisäinen turvallisuus). Lopputekstien päällä soi kappale, joka iski minuun heti. Haikeat pianosoinnut, niukan surumieliset jouset, kauniinkitkerät sanat.

Laulu oli Tim Hardinin How Can We Hang On To A Dream, tasan kahteen minuuttiin puristettu kirkas helmi vuodelta 1967.

Hardinin laulusta tuli lähes päähänpinttymä. Ei tainnut olla toista kappaletta, jota olisin seuravina vuosina soittanut yhtä tiheään. Lopulta rakensin jopa näytelmän sen ja muutaman muun mielikappaleeni varaan.

Tämän kesän alussa luin sitten Patti Smithin kirjan Just Kids. Se on korutun mutta sydäntäsärkevä kuvaus rockrunoilija Smithin ja seksuaalisuuden tabuja tutkineen valokuvaaja Robert Mapplethorpen elinikäisestä, syvästä ystävyydestä. Heillä oli tiivis rakkaussuhde,, joka muuttui ystävyydeksi, kun Mapplethorpe löysi homoseksualisuutensa. Smithin kirjan mukaan he kuuntelivat usein Tim Hardinin musiikkia. Ja heidän kappaleensa, heidän rakkautensa  tunnussävelmä oli How Can We Hang On To A Dream."

How Can We Hang On To A Dream

2 kommenttia:

 1. Tuosta kappaleesta en tiedä mitään, mutta Patti Smith on rockin kuningatar! Sinä olet ehtinyt / jaksanut lukea hienosti näillä helteillä. Lukeminen on minullekin elinehto, mutta näillä helteillä ja tällä sukuloinnin määrällä olen uponnut kevyempään kirjalliseen maailmaan kuin ensin kuvittelin.
  Suloista - ja hieman viileämpää - loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 2. Lumiomena, minä aivan hurmaannuin heti kun kuulin Smithin Because The Nightin. Tämä on Hardinin biisi, joka sanoi mulla heti click.

  Tämä helle ja valivalivali!, mutta onko kukaan KOSKAAN kuullut mun kaipaavaan hellettä, paahdetta tai etelän lomaa? Never!

  Ota rennosti vaan, niin minkin yritän. Alfauros jää to aammusta lomalle,joten elämisen rytmi muuttuu. Laitan siitä huomenna postausta. Vieraita yms. Ja olen oikeesti painanut sikana töitä. Olgan kanssa on myös nyt erityisen rankkaa kiitos tämän kuumuuden ja hänen paksun aluskarvansa.

  Luen silti koko ajan ja ainakin kaksi PAKSUA suositeltua kirjaa yritän ehtiä muilta kirjoilta lukemaan.

  Toivotaan, toivotaan...hellempää, kohtuullisempaa loppuviikkoa. Sinulle myös kera suvi-ilon♥

  VastaaPoista