maanantai 12. heinäkuuta 2010

PERGOLA-UNELMA TODEKSI


Koko talon pituisen parvekkeen alla sijaitsee alapatiomme, josta nyt on kuin vahingossa kasvamassa pergola. Pergola on tarkan määritelmän mukaan pylväskäytävä, jota palkistot kattavat ja köynnöskasvit koristavat. Kaikki tapahtui kuin sattumalta, sillä meillä on yli kymmenen köynnöshortensiaa ja niistä kolme kulkee pitkin teräspalkkeja, jotka kannattavat massiivista parvekettamme. Tähänkin pergolaan voidaan tulla päistä, mutta viistosti sivuilta. Toinen kulku on yläpihalta laskeutuen ja toinen keskipihalta laattapolkua pitkin. Tässä siis päädyt muodostuvat kukkivista köynnöshortensioista! Ja myös keskellä on palkki, joka on tämän hurmaavan könnöksen vallassa. Sen lisäksi menee vielä kaksi köynnöshortensiaa saman puolen seinän päädyissä, joten alakerran viileä vierasmakkari viilenee entisestään, kun köynnös jo on alkanut peittää ikkunaa. Sisällä alkaa sitten tuntua kuin olisi lehtimajassa. Takkahuoneemme pieni yläikkuna on sen jo kokenut. Siinä on hurmaava seurata vaihtuvan, elävän taulun vuodeaikakiertoa.

Tämän pergolan katto on siis parvekkeemme lattia, mutta sekin alkaa aikaa myöten vihertää, sillä tämä köynnös hakeutuu mieluusti varjoon. 'Pergolassamme' on jo pari pikkupöytää ja tuoleja, sillä tämä on paikka, jossa vilvoitellaan saunan jälkeen. Kun pergolassa istuu, vastapäätä on jättimäinen kalliomme sen keskellä olevine istuksineen. Paikasta on tulossa puutarhamme suurin siimes, jossa voidaan vaikka ruokailla ja myös vähän isommalla porukalla, jos niin halutaan.
Tässä kuvassa eivät näy sininen pöytä ja tuoliryhmä, jotka jäävät oikealle, mutta näkyy valkoinen Loveseat, joka on kahdelle. Ja kun tarksti katsoo samanlainen on myös alempana, jossa on hedelmäpuutarhamme.

Asumme Alvar Aallon huvilasaarella ja maestro ei pitänyt kuin muutamasta kasvista. Yksi oli akileija ja toinen oli käynnöshortensia. Molempia löytyy hänen huvilaltaan, joka on suurimman osan vuotta auki yleisölle ja vain muutaman suvisen viikon suvun käytössä. Komein köynnöshortensia, jonka olen ikinä nähnyt sijaitsee Alvar Aallon rakentaman, pitäjämme kunnatalon sisäpihan seinässä. Molemmat kohteet ovat erittäin turistien suosimia. Arkkitehtiopiskelijat ympäri maailmaa tulevat niitä ihastelemaan.

Köynnöshortensia saattaa tehdä todeksi erään unelmani, sillä jos se saavuttaa reippaasti saunan pesuhuoneesta ulos johtavan oven, se saa sen tehdä ja puhkaisemme takkahuoneeseen ranskalaiset lasiovet suoraan puutarhaan♥

18 kommenttia:

 1. Mahtavaa. Pylväskäytävää olen tekemässä kalliollemme taittamalla nuoria kultasadepuun oksia. Alta voin jo kävellä..

  VastaaPoista
 2. Hannele, oliko se sama kuva joka oli tänään vai onko tulossa postausta myöhemmin? Eikun tänään oli ruusut...

  Kultasadepuun kovasti haluasin, mutta se ei menesty kuin Etelä-Suomessa.

  Kiitos! Tämä vain paranee, kun Alfauros lupasi minulle ne lasiovet...

  VastaaPoista
 3. (ei sama kuin tämän päivän kuvat, kaikkea ei saa kuvalla esille, ei anakaan vielä, tunnelmaa)

  VastaaPoista
 4. Sehän onkin vaikenta: Taltioida kuvaan tunnelma. Seuraan. Kultasateella siitä pitäisi tulla uskomattoman upea.

  VastaaPoista
 5. Ihania kuvia taas puutarhastasi. Miten hieno se onkaan oikeasti?

  VastaaPoista
 6. Mia, hienosta en tiedä, mutta tunnelmallinen. Sínullahan oli ne lasiovet - muistaisin. Pariovet. Ranskalaiset ovet.

  (Nyt on etälänrakastajakin ihan hiljaa eli Alfauros;-) Me ei pystytä edes uimaan lähtemään vielä tunteihin, vaikka rantaan on minuutti...)

  Puutarhani on kauneimmillaan illataisin, kun liian iso valo ei syö kukkien kauneutta. Ja jotenkin kaikki hiljenee, paitsi linnut ja haapojen havina. Olen panostanut siimeksiin, mutta pari paahdepaikkaa on jätetty sitä kaipaaville. Kummallsita, että kukaan ei ole nyt vanhentamassa ihoaan auringossa;-

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa hienolta suunnitelmalta. :)
  Kaunis näkymä puutarhaanne.

  VastaaPoista
 8. Ihania kuvia puutarhastasi. Olen tuota köynnöshortensiaa kanssa miettinyt omalle pihalle. En tiedä kuinka se viihtyisi männyn vieruskaverina - voisi vaikkapa kiivetä mäntyä pitkin : )

  Totta puhut että ketään ei näy ihoaan kärventämässä - minunkin paatuneimmat auringonpalvojaystäväni ovat sitä mieltä, että auringossa ei jaksa olla : ) Enpä jaksa kyllä minäkään. Tällä hetkellä nautin olostani tuulettimen lähellä - kuten myös lattialla makaava Lottakin : )

  Mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle.

  T. Erjuska

  VastaaPoista
 9. Meidänkin kodista löytyy pergola, joskin hieman vähän-käytetty, mutta on siellä villiviiniä kasvamassa vasten kehikkoa.

  Isäni on leikkinyt lapsena piilosta Aallon kaupunkiasunnon (Munkkiniemessä) puutarhassa, arkkitehti ei oikein pitänyt siitä.

  VastaaPoista
 10. Unelma, kiitos! Juu, tuossa kapeassa kuvassa näkyy kolmas eli alin osa puutarhaamme, jossa siis luumu- ja kirsikkapuut. Omenapuut ovat samalla tasolla kuin tämä patio ja sen edessä oleva iso kallio kasveineen.

  Erjuska, minulla se kiipeää mäntyä pitkin. Meillä ei niin reippasti kuin eräällä rouvalla, jonka mäntyä kiipeävän hortensia laitoin blgiini viime suvena. En muista enää potauksen nimeä, mutta kasvi oli mahtava.

  Isoa, kalliolla olevaa kiveä, köynnöshortensia syleilee kiihkeästi.

  Se, mistä pidän tässä kasvissa mm. on aikainen lehtien tulo, joka tapahtuu jo huhtikuulla!

  Yritämme tehdä hidastettua lähtöä uimaan...

  Kiitos smaoin sinulle, Erjuska!

  Tuure, villiviini tulee lehteen paljon myöhemmin kuin köynnöshortensia, mutta onhan siinä tunnelmallista olla jo nyt ja sitten kun illat pimenevät.

  En voi kertoa mitä kaikkea minä olen tehnyt...ja sinäkin vain isästäsi...;-)

  VastaaPoista
 11. Ah miten kauniilta näyttää. Pergolat ovat ihania!

  VastaaPoista
 12. Jael,kiitos!, ja aivan samaa mieltä: pergola on kuin viileä keidas erämaan helteessä..., joka Suomi nyt on.

  VastaaPoista
 13. Köynnöshortensia onkin upea kasvi. Se on kaunis lehdettömänä ja kukkiessaan täynnä valkeita ihanasti tuoksuvia kukkia. Ja mikä surina siitä silloin kuuluukaan ; )
  Meillä kasvaa se männyn rungolla.
  Ihana tuo pergolaunelmasi : )

  VastaaPoista
 14. kauniita kuvia ja tunnelmaa. Ihana vilvoittelupaikka se onkin ja ihan kuin ei naapureita missään. Suojaisa sopukka. Miten sinä jaksat tehdä töitä tässä helteessä, mun aivotkin pehmenneet lämmöstä ja järvessä lillumisesta.

  VastaaPoista
 15. Sari, se todellakin on. En ole huomannut mitään haittahyönteisiä, lehdet alkavat tulla jo huhtikulla, kukat ovat valkeat, ja talvellakin se on kaunis puuvartsine, kiemurtavine oksineen.

  Unelmia pitää olla!

  Luin juuri rauhassa hetken Cajanderin luontopihaa ja huomiotani kiinnitti heti se,e ttä etenkin valkeat kukat houkuttavat yöperhosia. Sehän on selväkin, kun ne hämärässä hohtavat kutsuvina...

  VastaaPoista
 16. Ane, olen istuntu tänään Olgan kanssa kellarissa, näen unia lumesta, sana helle on mulle ruma sana...,mutta pakko kastella iltaisin kaikki uudet istutkset ja niitä on nyt sattuneesta syystä paljon.

  Luen yöllä...eli alan taas, mutta jään breikille ja luen ihan niin hitaasti kuin huvittaa, enkä ehkä aukaise edes konetta jonain päivänä ollenkaan...Se on jo huippu;-)

  Meillä oli tänään +32, mutta Unelman mittari, jonka hän todisteeksi valokuvasi, näytti Etelä-Suomessa samaan aikaan varjossa +36!

  VastaaPoista
 17. Pitihän se heti käydä katsomassa kuvia täältä. Onpa niin kaunista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Black Rose, tämä on vuodelta 2010...,jossain on uudempikin juttu, mutta nyt en sitä löydä.

   Tämän kevään panostus on ollut pergolan yläpuolinen parveke

   http://leenalumi.blogspot.fi/2013/06/omenapuiden-kukintakin-on-jo-ohi-mutta.html

   Yllä kerrottua kuvaan syyskesästä kun köynnökset ovat alkaneet kiertää katosta ja sitten sinne tulevat pienet kirkkaat ledit. Yritimme ostaa toisen eli olisimme saaneet mukavan 'huoneen' myös toiseen päähän parveketta, mutta ne oli loppuunmyyty: Ehkä mun ei olisi niin kannattanut mainostaakaan;)

   Tuo köynnöshortensia ja ne neljä muuta nousevat nyt jo ylös sekä pergolaa että parveketta, jotka ovat kuin kerrosolotiloja,

   Kiitos!

   Poista