sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

TARINA RISTINUMMI -RUUSUSTA


Tämän kuvan nimi on Vaatimattomuuden lumoa. Olen aivan hullaantunut tähän ruusuun, jonka sain vuonna 2002 valokuvaaja Arto Rantaselta, kun teimme yhdessä juttua Muuratsalon puutarhastani Viherpiha -lehteen (juttu ilmestyi 29.4.2003). Arto on Suomen Ruususeuran jäsen ja hän oli saanut ruusun sitä kautta. Tämä ruusu on Ristinummi, eikä sitä ole myynnissä, vaan se kulkee kädestä käteen, ystävältä ystävälle. Ruusu on yksinkertainen, mutta kukat ovat tavattoman suuret ja tämä ruusu kukkii kuukauden eli juuri sydänsuven juhlan ajan.

Viherpiha -lehdessä 6/2010 on Leena Raivion hurmaava juttu Kiehtovat löytöruusut, jossa kerrotaan, miten näitä ruusuja löydetään ja miten niille kyetään tekemään lajin märitys. Samassa jutussa on faktaa viehättävästä Ristinummesta:

Ristinummi löytyi, kun ruusunjalostaja Peter Joy huomasi junan ikkunasta upean ruusun Ristinummen seisakkeella juuri, kun juna lähti liikkeelle. Seuraavalla asemalla hän hyppäsi pois, palasi takaisin ja pelasti talteen juurivesan. Parin vuoden kuluttua emokasvi tuhoutui radan korjaustöissä.

Samaisessa Viherpiha-lehdessä on muuten kyllä osio, jossa tarjotaan muutamien taimistojen nimiä, joista voi yrittää kysellä löytöruusuja eli ihan mahdotonta tällaista viehättävää 'villirusuua' ei ole pihalleen saada.

Leena Raivion jutussa on Johanna Kinnarin kahden sivun kuva Ristinummi-ruususta, mutta minä käytän omia kuviani tämän rakkaan Vaatimattomuuden lumon kyseessä ollen, sillä tätä olemme kuvanneet - paljon. Myös Ihana piha  -ohjelmassa halusin asettua haastateltavaksi juuri tämän ruusun eteen.

Lause 'vaatimattomus kaunistaa', saa aivan uuden ulottuvuuden tämän hätkähdyttävän kaunottaren yhteydessä. Täältä löydät enemmän tästä ruususta: Ristinummiruusu ja täältä sadekuvia ristinummiruususta: Sade ja ruusut, sade ja ruusut


10 kommenttia:

 1. Etkö voisi scannata sitä Viherpihan artikkelia blogiin??

  VastaaPoista
 2. Allu, se teksti on ollut jo jossain postauksessa ja minun puutarhaa on ollut paljon esillä ja tulee vieläkin ja sitten esittelen kunhan nyt saamme Reimalta kuvat siirrettyä minun koneelle erään toisen pihan tällä saarella, joten...lähetän sen sun meiliin nyt.

  VastaaPoista
 3. Se on kyllä hiano kukka. Jalostaminen ei ole aina hyvästä, eikä krumeluurit.

  VastaaPoista
 4. Isopeikko, tämä on niin hiano, että sai mahtavan keskeisen sijainnin ja tilaa myös levitä.

  Jalostaminen pilaa koiratkin!

  Ja vähemmän on joskus enemmän.

  VastaaPoista
 5. Todellakin "vaatimattomuus kaunistaa"... ylempi kuva on niin upea ! Ihanasti kukat kaartuvat kiveä vasten...
  Näitä tarhapimpinellaruusuja on yllättävän paljon. Ja niiden juhannusruusumainen lehdistökin on niin siro.
  ` Ristinummi` -ruusua on muuten saatavilla esim ruusuihin erikoistuneelta Oulujoen Taimistolta. Heillä on hyvät nettisivut kuvineen ja tietoineen : )
  Ihanaa alkavaa viikkoa !

  VastaaPoista
 6. Sari, olet jutun varmaan lukenutkin, mutta enhän minä niitä kaikkia voi tähän...,vaikka mieli tekisi.

  Yläkuva onkin suosikkini, mutta alakuva kertoo, että Vaatimattomuuden Ruhtinatar onkin jonakin hetkenä Suven Kuningatar, sillä niin iso tuo kukka on. Tämän ruusun nimi voisi olla myös Tuhkimo...

  Oulujoen taimisto onkin juuri yksi paikka, josta löytöruusuja voi kysyä. Ja toinen on Tommolan tila eli www.tommolantila.com

  VastaaPoista
 7. Ihana on ruususi. Mukavaa on myös lukea tarina kukan historiasta. Onnea ja pitkää ikää kaunottarellesi.

  VastaaPoista
 8. Unelma minuakin kiinnostavat kasvien historiat. Ja kiitos, ehkäpä Vaatimattomuuden Ruhtinattarella on sama elinikäodote kuin minulla. Tosin mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma...

  VastaaPoista
 9. Onpas kerrassaan ihastuttava tuon Ristinummen tarina ja nimenomaan tuo piirre, että se lähinnä kulkee "kädestä käteen, ystävältä ystävälle", ettei sitä ihan kuka vaan noin vain tosiaan edes saa.

  VastaaPoista
 10. Susa, ruusu on aivan lumoava.

  NYT näitä voi saada tietyiLTÄ taimistoilta tämän jutussa mainitun Viherpiha-lehden mukaan. Siis kesäkuun lehti. Ilmeisesti ruusua on menyt riittävästi jakoon. Minäkin olen jo lahjoittanut omastani ystäville, joten kyllä tämä leviää.

  VastaaPoista