torstai 17. syyskuuta 2009

Kaalilaatikko - Leenan parempi


700 g paistijauhelihaa, 2 kilon kaali, 1 dl riisiä (keitetään), 1 ltr lihalientä, 4 keltasipulia, 2 tl maustepippuria, 2 tl suolaa, 2 tl valkopippuria, Herbes de Province pari ruokalusikallista (en mittaa, vaan ropistan reippaasti), 2 - 3 dl:a siirappia, enempikin käy, kaalin keitinlientä, jos tarvitaan lisää nestettä.

Koverra kaalin kanta pois. Halo kaali neljään osaan. Keitä miedosti suolatussa vedessä, kunnes lehdet tuntuvat pehmeiltä. Valuta siivilässä. Keitä riisi. Valmista vahva lihaliemi. Suikaloi jäähtynyt kaali erittäin pieneksi, samoin sipulit. Sujuu hyvin leikkuulaudalla hyvällä kokkiveitsellä. Sekoita isoon kulhoon ruskistamaton jauheliha, sipuli- ja kaalihakkelus, mausteet, siirappi ja riisi. Seoksen tulee olla löysähköä, joten jos tarvetta, lisää kaalin keitinlientä. Kypsennä noin 3 tuntia 150 asteen lämmössä. Mitä pidempi haudutus, sen parempi laatikko.

Kaalilaatikko vain tykkää uudelleen lämmityksestä. Maistuu oivalta omatekoisen puolukkahillon kera. Satakunnaksi tämä on minulle kaaliloora. Rannikkoperua eli tulee siitä, kun ruotsiksi laatikko on 'en låda', niin kansa on tehnyt lainasanan ja silloin se on hieman muuntunut...

Tämä resepti on esitelty maakuntalehden ruokasivullakin ja Bessu, joka ei ennen syönyt kaalilaatikkoa, haistaa Petäjävedelle asti, milloin minulla on kaalilooraa ja tekee sitten tikusta asiaa ja roikkuu kunnes lounasaika koittaa;-)

Kokeilkaa ja nauttikaa! Kaali on terveellistä ja mm. torjuu syöpäå. Sienihullut voivat murustella joukkoon vaikka kuivattua suppilo- tai kosteikkovahveroa.

Guten Appetit!

Ruokareseptit Leena Lumissa
Elokuu 2014 ja syyskesän ensimmäinen kaalilaatikko, aina yhtä herkullista.

13 kommenttia:

  1. vähintäin 3 dl:a siirappia!!

    En laita nykyään enää yhtään siirappia,
    enkä keitä kaalia, vaan kypsytän voissa kattilassa.

    Hyvää ruokaa lämmittää uudestaan.

    VastaaPoista
  2. No, minä luulen, että siirapissa sen taika, kun olen saanut kuulla, että nyt on hyvää. Ja kerman jätin pois ihan turhana. Tähän voi lisätä joukkoon vielä murusteltuna kivattuja mustatorvisieniä esim. Mun hammaslääkiri luki tämän lehdestä ja sanoi, että 'kaalilaatikkohan on hyvää!' Se on!
    Mutta Hannele, minä kehitän itse omia reseptejä, en mittaile, vaan pidän koekeittiötä, joten ei sama kuin muilla. Nuo maustepippurit nyt yritin tarkata, ettei kukaan laita ainakaan valkopippuria liikaa. En kyllä mitannut tuota siirappiakaan, pitäsikö laittaa, että kaksi dl:ä...

    VastaaPoista
  3. Kaaliruuat ovat ihania Leena! Ja siirappi tekeekin kaalista ihanan makuisen...

    VastaaPoista
  4. kovin suolaiselta vaikuttaa

    Meillä riisit on vaihdettu kermaan.
    Ei turhaa - vaan terveellisempää niin.

    VastaaPoista
  5. Voi Hannele hyvä, minä tiesin, että sinä et pidä. Tämä ei ole minään kilpailu, vaan minun blogini, jota pidän pelkästä ilosta. Let it be!

    Suolankarttajille tiedoksi, että me käytämme suolaa vain kalassa ja lihaliemikuutioita kolmessa ruoassa ja kaalilaatikko on niistä yksi.

    Valitettavasti kotitalous 10 ja kokkailu on yksi harrastukseni, en vain ehdi niitä postailemaan kirjoiltani.

    Hyvin ovat vieraillemme tarjoiluni maistuneet!

    Hannele, ei sun tarvitse tätä kommentoida ellet pidä. En minäkään moittinut sinun kaalilaatikkoasi. Pidän suuni kiinni ellei ole hyvää sanottavaa!

    VastaaPoista
  6. Kaalilaatikko vie kielen mennessään. Se sulaa suuhun ja on ihanan "laheeta" syödä. Meinasin tänäänkin kyllä ostosreissulta ajaa teille syömään. En saa siitä itse niin hyvää ja kun tuo siippa mokoma ei kaalia syö. (Mutta ei olekkaan syönyt sun kaalilooraa ;) Ihanteellinen syysruoka uuniin laitettavaksi. Kokeilkaa ihmeessä, suosittelen jo monen vuoden kokemuksella.

    VastaaPoista
  7. Anne, eihän tätä voi syödä, kun siinä on ensin liikaa makeutta eli siirappia ja sitten seuraavaksi liikaa suolaa, kun on lihalientä ja kolkiksi on varmasti liikaa vähärasvaista paistijauhelihaa;-)

    Teen sulle mun kaalilooraa, kun tuot ne puut ei ens mutta seuraavalla viikolla!

    VastaaPoista
  8. Ja Anne, eihän tätä voi syödä senkään takia, kun tätä ei ole keitetty 'terveellisessä' VOISSA!

    VastaaPoista
  9. Jael, nimenomaan se siirappi! Sain tämän vinkin yhdeltä pitokokilta ja sopii hyvin. Olen seurannut sinun keittiötäsi ja siellä makeus tuo ihan hunajan kielelle - ihanasti!

    VastaaPoista
  10. Makuasioista ei kannata kiistellä! Siinä ei pääse koskaan kaalinkerää pidemmälle! :)

    Minäkin rakastan kaalilaatikkoa, mutta teen sen ihan ilman lihaa. Mestarikokki-Äitini ihmetteli reseptiäni (jonka olen itse kehitellyt) ensin, mutta maistettuaan sanoi, ettei olisi ikinä uskonut kuinka hyvää siitä tuli.

    Korvaan lihan metsäsienihakkeluksella, johon sekoitan kahvikupillisen (kuivamitta) paahdettuja kasvisliemessä liotettuja soijarakeita, paljon sipulia kuullotettuna, riisiä (osa villiriisiä) kasvisliemessä keitettynä, siirappia, valkosipulin kynsi ja suolaa ja pippuria. Päällä vielä siirappia ja voinokareita.
    Siinä aineet - suloisessa epäjärjestyksessä. Taida valvitaa tätä huomenna! :) Niin nälkä minulle tuli. Mukavaa viikonloppua kaikille!

    VastaaPoista
  11. Eve, nimenomaan olen samaa mieltä ja siksi en sanonut Hannelelle hänen blogissaan mitä olin mieltä hänen ns. kaalilaatikostaan vaan vaikenin. Minusta on ihan turha kommentoida, jos haluaa aina olla bessserwisser ja tietää muka kaikki asiat, vaikka ei tiedäkään. Haluan blogiini asiallista mielipitenvaihtoa ja joskus kivaa leikkisyttäkin, mutta en inttämistä, enkä nälvimistä!

    VastaaPoista
  12. Even tapaan: makuasioista ei sovi kiistellä.

    Mutta kaalilaatikko on hyvää!

    VastaaPoista
  13. Kuten aikaisemmin sanoin, nyt ei ole enää kyse makuasiosita, vaan blogikäytöstavoista.

    Kaalilaatikko on hyvää!

    VastaaPoista