perjantai 20. toukokuuta 2011

NARSISSEISTA

Nyt elämme tätä aikaa. Tavalliset keltanarsissit kukkivat jo kaikki, Texas-, Dallas- ja Tahiti -narsissit ovat useimmat jo auki, mutta taidan olla istuttanut jotain kokeilua syksyllä, joka ei ole vielä auennut, enkä tunnista nupusta. Niitä on vain pieni ala. Eniten rakastan Poeticus Actae narsissia eli runoilijan narsissia, joka leviää hyvin ja siinä on myös hyvin viehättävä, mieto tuoksu.
Poeticus Actae, myös valkonarsissiksi kutsuttu, on tuossa muscarien joukossa. En ole kovinkaan löytänyt tämän narsissin sipuleita, joten olen jakanut talon ensimmäisen omistajan istutuksista ja joudun taas jakamaan, sillä osa kasvaa liian tiheässä. Alla vanha kuva, jonka penkissä on vasemmalla 112 valkonarsissia ja kaikki ovat jakamisen tulosta. Nyt siihen samaan penkkiin ei tule kuin muutama, mutta syy on se, että olen siihen istuttanut viime suvena uusia, iosja perennoja, joten...
Kuvasta näkee, että on muutaman vuoden takaa, sillä nyt tuo alin puutarhataso eli kirsikka- ja luumupuutarha on 'sisustettu' niin puutarkalustein kuin uusin kasvein. Siitä on tullut todellinen Salainen Paikka. En löytänyt lähikuvaa tuosta narsissipenkistä, mutta siis ihan piukassa kukkivaa valkonarsissia ja joukossa mielettömästi lemmikkiä. Tätä kukkii nyt puistossa paljon. Koska tonttimme on iso, ei tunnu missään vaikka tuhat narsissia tai enemmänkin on kukassa yhtäaikaa.
Ja sitten on tätä Sir Winstonia, joka täysin käsittämättömästä syystä kulkee rumalla nimellä perunanarsissi. Kukaan puutarhurikaan ei ymmärrä tuon nimen perua. Siis eivät ne, joilta olen sitä kysynyt.

Kuten huomaatte, olen nyt sitten päättänyt viedä teítä retkelle puutarhaani niin että kuljemme ajassa. Nyt on narsissien aika. Yritän myös ottaa uusia kuvia, sillä moni asia on toisin kuin vaikkapa suvella 2009, jolloin kuvasin teille puutarhaamme ensikertaa. Tänään yritin ottaa uusia kuvia, mutta en osannut asentaa varsin uuteen kameraani päälle lähikuvausta ja edes soitto Supportille ei auttanut;-)


Koska tämä on edelleen pääasiassa kirjablogi, niin tässä kohtaa on pakko mainita jälleen tämän kevään hurmaava puutarhakirjauutuus eli Else ja Vesa Leivon Tulppaanitarhan Lumo. Tässä kirjassa on ihan mielettömästi myös narsisseista. Löytyy semoisia lajikkeita, että ihan vatsassa tuntuu...,kuten tämä Vesa Leivon kuvaama Ulster Bride
"Ainoa todellisuus on uni, ainoa velvollisus on kauneus, ainoa voima on rakkaus."

- Armi Ratia -

18 kommenttia:

 1. Ihastuin vasta parisen vuotta sitten todenteolla narsisseihin, mutta en ole oikein tajunnutkaan, miten monia, upeita ja erilaisia lajikkeita niitä on!! Kuten tuo Sir Winstonkin, oi!

  VastaaPoista
 2. Susa, narsissi on entinen inhokkini kuten pinkki värikin;-)

  Niin se maailma muuttuu...ja me sen mukana.

  VastaaPoista
 3. Niin sullakin siellä Göteborgissa. Sitä on sitten kotiuduttu sieltä ihanuudesta. Kävin katsomassa...

  VastaaPoista
 4. Kauniita narsissia! Minullakin on monia lajia, osa kukkii vasta myöhemmin, mutta siitä en niin pidä, kun ne varret kestää niin kauan kuihtua.
  Kaunista on puutarhassasi, oikea paratiisi.

  VastaaPoista
 5. Onko tuo valkoinen narsissi sellainen, jossa ei ole sitä pitkää "torvea".
  Sellainen narsissi on vanhaa rotua ja aikaisemmin sitä kasvoi vanhojen kartanoiden puutarhoissa ja sieltä sitten on levinnyt pienempiinkin puutarhoihin. Tällä narsissilla on myös hieno tuoksu.

  VastaaPoista
 6. Meidänkin palstalla narsissit, monenmoiset vielä kukkivat. Ne tavalliset ovat kuihtuneet, mutta osa on hienossa kukassa ja osa vasta nupullaan. Tulppaanitkin on osa vielä nupussaan, joten alkukesää vietetään pitkään =)

  Ihanaa, kukkaisaa, nautinnollista viikonloppua sinulle =)

  VastaaPoista
 7. Mummeli, siitä se ongelma tulikin, kun kukkapenkissä oli 112 narsissia. Minä letitin ne varret ja saivat sitten kuivua siinä rauhassa, mutta olihan se aikamoinen työ. Kivampi kun kasvavat ympäriinsä eikä ihan välttämättä kukkapenkeissä.

  Kiitos!, varmaan sinullakin. Paas esitellen;-)

  VastaaPoista
 8. Unelma, juuri sitä. Olen kerran löytänyt sitä samaa kauppapuutarhalta...mielestäni sain sitä, mutta minä jaan näitä vanhoja. Muistaisin, että tämän talon entinen rouva oli niitä tuonut äidiltään Pohjanmaalta. Se on juuri se Runoilijan narsissi.

  VastaaPoista
 9. Birgitta, niin, kun aikaisin saa kevään, se on aikaisemmin ohi, mutta uusia kukkia on tulossa niin sinulla kuin minulla.

  Minulla ei tulppaanit onnistu kiitos myyrien, mutta nyt, nyt saattaaa tulla outo poikkeus, kun isttin viime vuonna saamiani ihan eri paikkaan kuin ennen, siis semmoisesta pääsiäisasetelmasta niitä otin ja nyt näyttävät nousevan.

  Kiitos samoin!

  VastaaPoista
 10. joo, yhdeksän (!!) hienoa puutarhaa näin Irlannissa, myös Jimi Blaken luoman Hunting Brook, joka Vihreän saaren puutarhoissa, hän tuntee Hanna Tuurin miehen.

  VastaaPoista
 11. Hannele, luin sen blogistasi, mutta en juuri siihen osannut sanoa, sillä vaikka olen tehnyt blogiini yhden Hanna Tuurin kirjan, en tiedä mitään erikoista hänen miehestään. Onko hän puutarhuri?

  Irlanti sinänsä kiinostaa minua kovasti. Luen nytkin kirjaa, joka alkaa Irlannista ja päättyy Irlantiin.

  VastaaPoista
 12. joo, Hanna Tuurin irlantilainen mies (mainittu kirjassa)
  tehnyt puutarhahommia tämän Jimi Blaken kans..

  On kauheesti hyviä irlantilaisia filmejä ja kirjoja, esimerkiks irlantilainen Maeve Binchy... (Talo Dublinissa, Tara Road)

  VastaaPoista
 13. Hannele, minä olen hulluna Maeve Binchiin!

  Tuurilta olen tehnyt vain Irlantilaisen aamiaisen. En ottanut hänen uutuuttaan.

  Se komistus, se Jonathan on myös Irlannista. Esittää pääosaa Woody Allenin Match Pointissa, joka on filmattu Lontoossa ja sen ympäristössä.

  VastaaPoista
 14. Oih, ihania kuvia ! Narisssit ovat niin kauniita, ja varmoja kukkijoita : )
  Meilläkin on ollut joskus valkonarsisseja, mutta ne eivät enää kuki. Näyttävät kaipaavan jakamista usein... Niillä on kyllä ihana tuoksu.

  VastaaPoista
 15. Sari, minustakin niitä pitää jakaa usein. Se on kanssa oma hommansa ja tarvitsee multaa etc. Mutta on se myös kannattanut.

  Kiitos tästä ja...!

  VastaaPoista
 16. Helsingissä melkein kaikki narsissit ovat jo päättäneet kukintansa tai päättämässä. Nyt kukkivat tuomet ja vaahterakin vielä ja kielot alkavat olla isolla nupulla, ehkä jo jossain auki.

  VastaaPoista
 17. Marja-Leena, niinhän se on, että etelän hurma on aikainen, mutta sen pituus sama kuin vaikka täällä Keski-Suomessa. Nyt on satanut niin kivasti vuoroin auringonpaisteen kanssa, että saatamme saada viikkoa pidemmän narsissikauden kuin olisi ihan kuivalla.

  Meillä on lehdossa miljoona kieloa nupulla. Näsiä on jo lopettanut, valkovuokot vielä jatkavat. Meillä tuomet vielä odottavat...On tämä hurmaa, tämä kevään kasvun ihmettely!

  VastaaPoista