tiistai 10. toukokuuta 2011

VINTAGEN VIEMÄÄ - 50 SISUSTUSPROJEKTIA PAROLAN ASEMALTA

Miten voikaan hyödyntää tyhjiä alumiinitölkkejä? Onko tämä ruma muovituoli jotenkin pelastettavissa, vai onko kyseessä aivan menetetty tapaus? Mitä ihmettä niistä varastossa lojuvista, rikkinäisistä mummolan räsymatoista voisi tehdä?

Rakennellen, tuunaten ja kierrättäen voi jokainen luoda persoonallista sisustusta; kodin voi muuttaa ainutlaatuiseksi ja vintage-henkiseksi samalla kertaa. Unohtamatta myöskään sitä valtavan palkitsevaa tunnetta, kun tietää tehneensä jotakin ihan itse.

Näin aloittaa Katja Rinkinen kirjansa Vintagen viemää – 50 sisustusprojektia Parolan asemalta (WSOY 2011). En pidä itseäni ollenkaan askartelutyyppisenä henkilönä, mutta Ajan patinaa  muutti kaiken. Nyt lukiessani Parolan asemasta kodin itselleen tehneen Katjan kirjaa, tunnen saman askartelijan ja hyvin salatun hamsterin heräävän sisälläni. Miten lumoavaa ja järkevää onkaan käyttää kaikki hyödyksi! Siinä tulee kierrätystä, mutta kaikkein suurin huippu on, että kenelläkään muulla ei ole samanlaista.

Ensi kosketus kirjaan on syvä tyydytys hyvästä kansikuvasta, jossa on vanhennettu senkki ja hyvin huonekalun henkeen sopivat taulut lienevät koulun vanhoja kasvioppituntien oppimateriaalia. Siis tämänkin kuvan voi toteuttaa jo antiikin ajoista tunnetulla munatemperamaalitekniikalla.

Toinen tunne on ilo kirjan erinomaisen selkeistä ohjeista ja myös valmiin lopputuloksen houkuttavista kuvista, jotka ovat Katja Rinkisen ja Tarmo Korhosen ottamat. Kävin kaikki ohjeet läpi ja alkoi todella hymyilyttää kohdassa Taulupöydät, sillä mitä olen kirjabloggaajilta kuullut niin yhdellä sun toisella yöpöytä ei riitä mihinkään, sen viereinen tuoli valuu kirjoja, vihkoja, katalogeja etc. ja outo kasa kasvaa sängyn vieressä…Siis ihan oikeesti, nyt kun Päämies on vapauttanut minut imuroinnista, niin saan kuulla tuosta kasasta joka kerta, kun meillä on imurointipäivä. Minä en voi sille mitään, että kaikki ne tärkeät lehdet vain odottavat sopivaa hetkeä ja tietyt artikkelit on aivan pakko säästää ja…Taululupöydät voisi olla onnellinen ratkaisu monen bloggaajan ja kenen tahansa elämään.


Kirjan ehkä hurmaavin kuva liittyy minulla jälleen valaisimeen, mutta en nyt laita siitä kuvaa, vaan kerron, että unelmavalaisin, Garland-valo, syntyy alumiinitölkeistä, ohuesta rautalangasta, spraymaalista ja valaisimen sähköosista. Toinen hurmaava ja uniikki valoratkaisu on teekuppiyövalo, jolloin heti muistin äitini hurmaavat, ruusukuvioiset ja isot teekupit…Meillähän on ’vain’ muumia ja KoKoa. Äidin kupit olisivat tähän aivan omiaan. Huomaamme kuitenkin hallitsemattoman kaaoksen ahtaassa tuulikaapissamme, kun kompastumme kenkävuoriin ja päätämme tehdä asialle jotain. Saamme muutamalla eurolla koulun huutokaupasta puisen hyllyn, jonka tuunaamme tapetin, puulistan ja decoupage-lakan avulla tällaiseksi:


Kirjan tekijä, lasimuotoilija Katja Rinkinen elää kuten opettaa. Hän osti miehensä Tarmo Korhosen kanssa Parolan aseman, jota he ovat pieteetillä ja alkuperäisin materiaalein entisöineet ajan henkeen sopivaksi kodiksi. Vintagen viemää on kurkistus heidän kotiinsa, jossa mitään ei heitetä pois, kaikki vanha on tuunattavissa ja miten outoa, minkä harmonian itse vanhasta tehty esine luokaan ympärilleen. Puhumattakaan siitä tunteesta, mikä syntyy kun saa itse tehtyä käsillään jotain.

Vintagen viemää jakaantuu jaksoihin, jotka ovat Säilytysratkaisut, Kotitoimisto, Huonekalujen uusi elämä, Sisustustaulut, Valaisimet, Kodin koristukset sekä Pehmeät materiaalit. Tästä teoksesta voi saada valmiin sisustusratkaisun vaikka makuuhuoneeseen. Nyt on kuitenkin jo melkein suvi ja asetumme ystävien kanssa nauttimaan hyvästä ruoasta puutarhaan omatekemämme Unelmien puutarhapöydän ääreen, jonka kyhäsimme tuosta vain kaikesta siitä, mitä löysimme ulkovarastostamme.


Malja suvelle: Villiinny vintagesta, riehaannu retrosta!

28 kommenttia:

 1. Minua ovat aina viehättäneet vanhat esineet. Tätä kirjaa on varmasti mukava selata. :-)

  VastaaPoista
 2. Unelma, niin minuakin. Vietin 10 vuotta viikonloput huutokaupoissa.

  Selailukirjat ovat henkeä kohottavia, mutta tämä on myös ohjekirja eli sisältää aivan tarkat ohjeet, miten mikäkin ihanuus saadaan syntymään. Noin puolet ohjeista on niin helppoja, että jopa minä selviäisin niistä.

  VastaaPoista
 3. Malja suvelle ja malja tälle kirjalle.

  Ostin tai oikeastaan tilasin kirjan nettikaupasta heti sen ilmestyttyä, sillä tästä oli juttua paikallislehdessä.

  Tätä kirjaa on todella mukava selata ja voi antaa lahjaksi vintagen ystäville.

  VastaaPoista
 4. Minä olen ihan heikkona tällaisiin kirjoihin. Niiden selailu on rentouttavaa ja vaikka en koskaan saisi mitään vastaavaa aikaiseksi omaan kotiini, on oikeastaan ihanaa vain haaveilla, katsella ja imeä ajatusideoita.

  VastaaPoista
 5. Olen käynyt usein tuolla Parolan asema blogissa ihastelemassa kuvia ja ideoita. Mukavaa kuulla, että ne on koottu nyt kirjaksikin asti!

  VastaaPoista
 6. Marjatta, juuri niin!

  Hyvä hankinta.

  Minäkin annan tämän lahjaksi - myöhemmin - ystävälle, jonka tiedän innokkaaksi tee-se-itse-naiseksi.

  VastaaPoista
 7. Katja, ne ideat voivat itää myöhemmin, olen huomannut. Tosiaankin: Jo selailu rentouttaa.

  Susa, minä vasta tämän kirjan myötä löysin Katjan blogiin.

  VastaaPoista
 8. Ihania kuvia! Aina kun näen jonkun poisheitetyn jutun mietin mitä siitä voisi tehdä.Täällä tuollainen vintage on tosi trendikästä;on monta sisustusliikettä missä myynnissä entisöityjä huonekaluja ja tavaroita,jotka voivat olla ihania!

  VastaaPoista
 9. Olen lukenut tästä kirjasta jo monta kertaa, kuulostaa aivan ihanalta.

  VastaaPoista
 10. Jael, kirjassa on mielettömästi enemmän kuvia. Minä myös. Minulla on nyt olohuoneessa roskalavalta osissa löydetty pöytä, jonka modistimme Päämiehen kanssa yhdessä. Sitä on yritetty ostaa minulta!

  VastaaPoista
 11. Allu, minä juuri mittasin, että tämä mahtuu matkalukkuusi, kun visiteeraat seuraavan kerran Suomessa;-)

  VastaaPoista
 12. Joo, tämän kirjan ostan! Ihastelin jo tätä aiemmin Parolan Aseman postauksessa.

  Itse asiassa vierastin ensinnä tätä kirjan nimeä, sillä en kokenut sen antavan parasta mahdollista mielikuvaa (kun olen nähnyt Katjan upeita kuvia ja hyviä ideoita hänen blogissaan), mutta menköön nyt vaikka vintagen viemänäkin : ) Sisältö on joka tapausessa pop!

  VastaaPoista
 13. Minä olen pitkään seurannyt Parolan asema -blogia, joka on niin suloinen... kiva kuulla, että kirjakin on onnistunut!

  Ja Leena sinulle tähän päivään valoa ja iloa ja vielä jokin hyvä yllätys. Semmoista toivotan. Ja nyt lähden ulos lukemaan.

  VastaaPoista
 14. Anne, niin minä arvelinkin;-) Olet jotenkin itsekin niin luova henkilö, että et voi vastustaa uusia ideoita...

  Vintagea, ajan patinaa, retroa tai romuromantiikkaa, kaunista se kuitenkin on!

  VastaaPoista
 15. Ilse, no oli minunkin aika sinne löytää.

  Sitä samaa sinulle! Minä sain yllätyksen eilen.

  Tulin vähän lounaalle ja sitten takaisin ulos.

  VastaaPoista
 16. tähän kirjaan pitääkin tutustua :) aurinkoista ja mukavaa päivää sulle leena!

  VastaaPoista
 17. No, arvaappa, kuka minulle tuli tästä ihan eka mieleen;-)

  Kiitos samoin!

  VastaaPoista
 18. Ihana kirja,
  minäkin selilen aina noita hurmaavia sisustus ja tuunaamiskirjoja..
  huomenna menen Turkuun ja Akateemiseen,
  toivon, ettei tartu mitään...

  Voi hyvin!

  VastaaPoista
 19. Hanne, kuka nainen voi vastustaa sisustusta!

  Minä toivon, että sinuun tarttuu huomenna monta nautittavaa kirjaa.

  VastaaPoista
 20. Minullakin on tämä työn alla, ja blogikin on tuttu. Ihailen hirveästi ihmisiä, joilla on taitoa ja innovatiivisuutta puuhata tällaisia. Minulta puuttuu molempia, mutta se ei estä nauttimasta toisten käsien jäljistä. :)

  Huh hellettä ja ihanaa kesää!

  VastaaPoista
 21. Tämä kirja vaikuttaa niin ihanalta. Päätin jo aiemmin, kun luin Parolan asema -blogin kautta tästä kirjasta, että tämä on hankittava jossain vaiheessa. Häätouhujen johdosta erilaiset tuunailut ovat itselläni tällä hetkellä hieman "jäissä".

  VastaaPoista
 22. ☺☺
  En hylkää sun blogia sanavahvistuksista ja muista huolimatta, vastailinkin omassani, olet suurinpiirtein ainoa jolla tämä homma pelittää!

  Taas yksi tutustumisen arvoinen kirja, blogissakin olen aina joutessani poikkeillut☺

  Kauhea blogisuma...en ole koko päivänä päässyt nettiin ennekuin nyt....

  VastaaPoista
 23. Karoliina, minä en ole ollenkaan tee-se-itse -nainen, sillä ei kai puutarhaa lasketa tähän (eilen 8 tuntia!!!), mutta Ajan patinaa kirjasta sain kimmokkeen ja kokeilen näistä kirjoista aina yhtä tai kahta ideaa. Ja on näitä ihana myös selailla...

  Juuri niin! Etsi sinä minulle se kaivon käsipumppu, toimiva! Nostin eilen ämpärikaupalla vettä käsivoimin. Nytkin upea päivä odottaa tekjäänsä, mutta palkitsen sitten itseni kahvilla ja jäätelöllä puutarhassa kun työt on tehty. Mukavaa päivää ja tavataan iissä!

  VastaaPoista
 24. Absolutely White, niin, häät♥

  Saamekohan mitään postausta häistä...

  Sinä ehdit tätä sitten myöhemmin;-)

  VastaaPoista
 25. Pepi, oi ihanuus! Kiitos! Oletko ihan varma etten laittanut tätä kirjaa juuri nyt houkutukseseksi sinulle;-) En tiedä kettän muuta kuin sinä, joka on niin innostunut syttymään projekteihin, joissa tedhään itse!

  VastaaPoista
 26. huoh....niinpä...tuhannen ideaa muhimassa jossain alitajunnan syövereissä, onneksi unohdan suvereenisti niistä aina osan (ison osan)ja jatkan hilpeästi matkaa ☺

  Arvaa vaan olenko vielä TommyT:n seuraankaan ehtinyt kuin silloin yhtenä ainoana iltana...oma joululahja itselleni -New York Interiors- on sentään avattu muutaman kerran. Mihin tämä aika oikein menee???? mattoihin...?☺

  VastaaPoista
 27. Pepi, minä en aina pysty ohittamaan...

  Tuon saatoin arvata, kun olen vauhtiasi seurannut;-)

  Minäkin jaksan joka päivä ihmetellä, että mihin tämä aika oikein menee...

  VastaaPoista
 28. Pepi, olen tähän jo vastannut...miten tämä blogger nyt näin...

  Jätä Tommy suosiolla suven valoisiin öihin!

  VastaaPoista