sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

LEPAKKOJEN AIKA ALKAA...


Meillä on mieheni kanssa kiintoisa 'harrastus', sillä nautimme
suunnattomasti istua hämärtyvällä pihallamme tai partsillamme seuraten lepakkoja. Se on oikein semmoinen heinäkuun iltojen ja joskus öidenkin traditio. Välillä nuo hämärän saalistajat suihkivat niin likeltä, että viuhahdus tuntuu!
Lepakot ovat eläinkunnan ainoat LENTÄVÄT nisäkkäät. Suomessa asustelee ainakin yhdeksän lepakkolajia. Lepakot ovat hyönteissyöjiä. Ne asustavat puiden koloissa, mutta myös rakennuksissa olevissa halkeamissa. Kaikki lepakkomme ovat suojeltuja.
Yhtenä yönä ystäväni heräsi mökillään siihen että ilma kummasti viuhui...Hän avasi silmänsä ja jäykistyi kauhusta, sillä avoimesta ikkunasta tai ovesta oli sisään lehahtanut useita lepakoita. Hän oli hiiren hiljaa ja vetäytyi syvemmälle peittonsa uumeniin;-)
Lepakkoharrastukseen voi tutustua http://www.lepakko.org/.

4 kommenttia:

  1. Hui kauhistus! Tämä ei ole eikä tule koskaan olemaan intohimoni; voisin kuvitella pelkääväni kuollakseni lepakoita, kuten juttusi ystäväkin. En muista olenko koskaan nähnyt lepakoita.
    Pelkään hieman perhosiakin, joten tottakai lepakoitakin.

    Mutta on se hienon näköinen!

    VastaaPoista
  2. Joskus, ihan vain joskus, voi viehättyä juuri siitä, mitä pelkää...

    VastaaPoista
  3. Hei,

    Lepakot eivät ensinkään ole eläinkunnan ainoita nisäkkäitä. Olit ehkä tarkoittanut rajata jollain toisella lailla... Seuraavassa ote Wikipediasta: Nisäkkäät (Mammalia) ovat tasalämpöisiä, selkärankaisia eläimiä, jotka yleensä synnyttävät eläviä poikasia, joita emot ruokkivat maitorauhasten erittämällä maidolla nisiksi kutsuttujen rakenteiden kautta. Nisäkkäiden ominaispiirre on myös se, että raskausaikana emon elimistöstä siirtyy happea ja ravintoaineita sikiölle istukan kautta. Muita tyypillisiä piirteitä ovat hikirauhaset, ihoa peittävä karvapeite, kolme keskikorvan luuta (vasara, alasin ja jalustin), neljä jalkaa, isokorteksi-alue aivoissa[1] ja yhdestä luusta koostuva alaleuka. Nisäkkäiden lihaksinen pallea erottaa sydämen, keuhkot ja muita elimiä vatsaontelosta, kun muilla selkärankaisilla pallea on joko kalvomainen tai sitä ei ole lainkaan. Useimmilla nisäkkäillä on myös eri ruokatyyppeihin erikoistuneet hampaat.

    Mukavaa heinäkuuta!

    t. Marja

    VastaaPoista
  4. Jestas, Marja! Arvasit aivan oikein: yritin ja tarkoitin sanoa, että ainoat LENTÄVÄT nisäkkäät. Mulla olikin eläinoppi vain 9, kasvioppi 10. Virhe on korjattu, kiitos sinun! Arvaat varmaan, että olisin laittanut tuon kaiken lepakoista, mutta kun arvelin, että ehkä mun lukijat eivtä ole NIIN kiinnostuneita kuin minä - lepakoista.

    Heinäkuu, heinäkuu Marja! ja Reima kotona;-)Häiritsee hieman keskittymistä...

    VastaaPoista