perjantai 4. helmikuuta 2011

BRIGHTON ROCK JA GRAHAM GREEN -KATUMUS

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on koko sivun juttu Brittielokuvan taika syntyy dollareilla. Anssi Miettisen kiinnostavassa tekstissä lukee mm. että 'Britannian elokuvassa neljä puntaa viidestä on ulkomailta'. Mitä se tarkoittaa, saatte lukea ihan itse. Minä juutuin saman sivun ja saman kirjoittajan juttuun Tarina paholaisen ja enkelin rakkaudesta. Kysymyksessä on Graham Greenen erinomaisen teoksen Kiveä kovempi uudelleen filmatisoinnista. Tästä 1938 kirjoitetusta romaanista on John Boulting tehnyt filmin jo 1947. Nyt liikkeellä on brittiohjaaja Roland Joffén poika Rowan, joka on ottanut käsiinsä tämän erittäin syvällisen Greenen teoksen. Luettuani Pertti Avolan arvostelun Nyt-liitteestä tuntuu siltä, että se mikä oli oleellisinta läpi Greenen tuotannon eli ikuinen taistelu uskon ja epäuskon välimaastossa katoliselta kannalta katsottuna, ei Brighton Rockissa toteudu. Yksi lysti mitä joku on mieltä, yhtä pääosaa tekee Helen Mirren, joten minä aion filmin nähdä ja unohdan muiden mielipiteet. Ihmeohjaaja olisikin hän, joka tekisi kunniaa teokselle Kiveä kovempi, mutta siitä voimme vain unelmoida.
Ilmeisesti Joffé on vienyt filmiä liikaa trillerin suuntaan, joten luvassa on rankkaakin katsottavaa, mutta onneksi silmät voivat olla aina hetken suljettuina. Pääosassa on Sam Riley ja muissa rooleissa Andrea Riseborough, Helen Mirren, Phil Davis ja John Hurt. Ilman Helenin mukaantuloa filmiä tuskin olisi tehty, sillä Joffé kertoo:

Tiesin, että jos Helen suostuu rooliin, elokuva tehdään. Jos ei, se jää tekemättä.

Minun Graham Green -katumukseni on pitkä rivi hänen kirjojaan, jotka jossain hetkellisessä mielenhäiriössä luovutin pois. Minulla oli silloin menossa korkeakultturikausi ja pidin yhtäkkiä Greeneä jotenkin huonona. Kauheaa katumusta tunnen ja julkisesti sen myönnän. Graham Greene on todella kiinnostava kirjailija. Lukekaa vaikka Voima ja kunnia, Jutun loppu tai juuri tämä Kiveä kovempi, joka on mieheni suosikki Greeneltä. Hän haluaa takuulla nähdä tämän filmin, joten..., mutta tämä on nähtävä ensin teatterissa, sillä filmiä on kehuttu Eastbourneen luodusta Brightonin rantakorttelin näyttävyydestä, joka on viety 1960-luvulle. Siis Rovan Joffé on myös siirtänyt filmin uudelle vuosikymmenelle.  Mihin tämä uskallikko vielä ehtiikään!

Brighton Rock

10 kommenttia:

 1. Arvaa mitä! En ole lukenut YHTÄÄN Greeneä! Mistä kannattaisi aloittaa, jos...?

  Ihanat kuvat elokuvasta. Ehkä joskus eläkkeellä ehdin filmin näkemäänkin. :)

  VastaaPoista
 2. Piti oikein rientää katsomaan onko kirjahyllyssä vielä Greenet vai olenko minäkin mielenhäiriössä luopunut niistä, haha. Siellä ovat: Brighton Rock ja Travels with my Aunt. Englannin opiskeluvuosiltani.

  Juu, ei edusta "korkeaa kulttuuria" tuossa filminpätkässä kuultava murrekaan :)

  VastaaPoista
 3. Tämä elokuva tuli tänne meille, ja ajattelin mennä katsomaan. Siitä sitten enemmän..

  t. Soolis

  VastaaPoista
 4. Ilse, ehdottomasti tämä Kiveä kovempi. Sitten Voima ja kunnia. Jutun loppu kolmanneksi. Ehkä olet nähnyt filmin: pääosissa Julianne Moore ja Ralph Fiennes. Muita en nyt muista...Noin minäkin usein sanon. Vielä pahempi on tämä: Ehkä sitten sateenkaaren tuolla puolen ehdin nähdä tuon filmin/lukea tuon kirjan...

  Voi sinä onneliinen! Minä alan niitä nyt jostain kollata.

  Seuraan paljon brittisarjoja ja kuuntelen ns. alaluokan ja yläluokan kielieroja. Tiedän jo siitä monta juttua. Ne yläluokan vahvat konsonantit etc.etc. Miten vokaalit muuttuvat kun on kyseessä low class English etc. Mistä sitä tietää vaikka asuisi eläkkeelä Emmerdalessa;-)

  VastaaPoista
 5. Soolis, kiintoisaa! Voisiko se olla sitten meilläkin jo...

  (En ostanut yhtään mukia, vaan uudet olkkarin verhot ja KOLME filmiä;-)

  Odotan mitä kirjoitat leffasta.

  VastaaPoista
 6. Minulle tulee aina Greenestä mieleen "Kolmas mies"...Kiinnostavalta kuulostaa tämä elokuva! Greenen kirjojen mukaan tehdyistä elokuvista tulee mieleen myös upea "End of an affair"-

  VastaaPoista
 7. Minä olen joskus kauan sit lukenut yhden hänen kirjansa, en muist nimeä..
  Luin myös aamulla hesarista tuo jutun ja ajattelin, että tuon leffan haluan nähdä..

  VastaaPoista
 8. Jael, End of an affair eli Jutun loppu. Pääosassa Moore ja Fiennes. Olennähnyt filmin monasti ja tietty lukenut myös kirjan.

  Hanne, tämä saattaa olla kova, mutta kiinnostava elokuva. Katsotaan silti ja onhan siinä Helen Mirrenkin mukana.

  VastaaPoista
 9. Greeneä en ole saanut luetuksi.(?)
  Mutta tv-sarjat ovat aina olleet taatun mielenkiintoisia ja jännittäviä. Tuo elokuva tuntuu tosi kiinnostavalta. Kiitti vinkistä!
  Hyvää viikonloppua Leena!

  VastaaPoista
 10. Rita, kokeile!

  Ne elokuvat ovat aika suosittuja. Ole hyvä vain!

  Kiitos samoin Sinulle!

  VastaaPoista