sunnuntai 20. helmikuuta 2011

NYHJÄÄ TYHJÄSTÄ: FAKTAA JA FIKTIOTA MUSCAREILLA


Sunnuntaiaamun herätys oli karmea: Harjukaupungin saarellamme on joku putkisto-ongelma emmekä saa ollenkaan vettä. Sen on luvattu korjaantuvan aamupäivän aikana, mutta pisaraakaan emme ole vielä nähneet. Sain eilen päähäni ottaa taas kerran kuvia alakertamme vierasmakkarista, joka on alunperin ollut sekä edellisen perheen teinin mörskä että myös oman tyttäremme teini-iän sisustuskokeilu. Kaksi seinää on kokonaan tummaa, oksaista mäntypaneelia, joka olin 70 luvun trendiä, mutta tästä huoneesta on tyhjää nyhjäisemällä eli pienellä rahalla tehty talon minimalistisin ja oudolla tavalla aika feng shui tila. Kallein hankinta oli kunnon vuode ja valkoinen päiväpeitto, joka ei ole ollenkaan tarkoitettu tahmatassuille. Tenavavieraille onkin isossa takkahuoneessa sininen sivustavedettävä, jossa on myös hiukan reunaa ihan pienimpien yöpyjien hyväksi.
Aloitimme sillä, että ostimme Meriltä hänen peiliovisen vaatekaappinsa, sillä se sopii huoneen vierailijoille hyvin ja tulee tarpeeseen. Sitten hankimme tyttären poisviemän 120 senttisen runkopatjan tilalle uuden. Verhot, joita ei ikinä vedetä eteen, ovat pitkät ja valkoiset. Sen lisäksi on kirsikkapuinen sälekaihdin, jota emme tarvitse naapurien takia, sillä huone aukeaa suoraan puutarhaamme, vaan vaikka auttamaan vieraitamme nukkumaan, jos liika ulkovalo häiritsee. Myös Kanadan vieraamme arvostaa tuota sälekaihdinta selvitäkseen jet lagista.
John Irvingin kirjasta Leski vuoden verran, sain idean ripustaa tummalle paneeliseinälle perheen valokuvia. Uusille tapettiseinille en halua laittaa kuvia ollenkaan, sillä etenkin tämän huoneen tapetti on itsessään taideteos. Näin tämän turkoosin tapetin lehdessä. Se on Laura Ashleyn ja tilasin sen Helsingin liikkeestä peläten, että lehden kuva ei vastaa todellisuutta. Kävi aivan päinvastoin, sillä tapetti näytti vieläkin paremmalta luonnossa ja lisäksi sain kuin bonuksena perhoset, joita en ollut kuvassa nähnyt ollenkaan. ( Minun näytölläni tämä tapetti näyttää liian tummalta, mutta se on oikeasti luonnonvallkoinen. )

Huoneessa ei ole kuin kaappi, vuode, rottinkipöytä Lumikenkä sekä kaksi korituolia. Välillä toinen korituoli on muualla ja silloin tilalle tulee tumma, rottinkinen pajukori kannella, jossa on vaikka lisätyynyjä. Huoneen valaistus oli ensin ongelma, sillä kaapin valot olivat liian pienet edes tunnelmavaloksi, kattovalo liian tylsä, mutta sitten ostimme Kodin Ykkösestä tunnelmavalaisimen, joka onkin käytännössä osoittautunut myös oivaksi lukuvaloksi. Sammutettuna sen on kuin kaunis köynnöstaulu, joka sopii hyvin huoneen turkoosiin köynnöstapettiin.

Näiden kuvien jälkeen päätin irtisanoa ravitsemusterapeuttini, siivoojani sekä valaistusmestarini.  Unohdin kuitenkin koko aikomukseni, kun lopetin kuvaamisen, sammutin kaikki valot ja katsoin huoneen valkoista kattoa, jonka lempeä tähtitaivas sai minut levitoiduksi toiseen maailmaan, jossa pakkasta ei ole ikinä yli kymmentä astetta eikä kaupunkisaarelaisten vedentulo lopu kylmän takia. Nukahdin suloiseen uneen, josta heräsin vasta kun kuulin homejuustojen, rypäleiden ja viinin saapuneen viereiseen takkahuoneeseen, joka oli valaistu vain kynttilöin: Oi Suloinen Launtai-ilta!

Saunaremontti 
Keittiöremontti 

Valaistusmestarimme pelästyi tästä postauksesta niin, että saan ennen Kanadan vieraamme saapumista valot tuohon keittiön 'pimeään' hyllyyn. Ehkä siirrän sitten keittokirjat sinne ja lasken käyttöastiat alahyllylle tai...

15 kommenttia:

 1. Sisustusesittelyt ovat kiinnostavia!

  VastaaPoista
 2. Veden tulemattomuus on kylläoma riensansa.. kummasti sitä menee elemä "poikkeustilaan2 jos sähköt tai vesi loppuu. Mutta hieno lopetus, nukahtaminen ja herääminen homejuustoon, viiniin, kynttilöihin. mainio lauantai :) Tapetti on raikas ja tyylikäs!. mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 3. Miranda, niin minustakin! Odotas, kun pääsen jatkamaan yläkerran remonttia...

  Akissfromthepast, tapetti on todellakin kaunis ja minun pokkarillani ottamat kuvat eivät tee sille oikeutta.

  Ei ilman vettä voi olla. Nyt Lumimies lähti ostamaan lähdevettä. Paljon.

  VastaaPoista
 4. Onpa viihtyisä huone, ettei vaan vieraat jää liian pitkäksi aikaa, kun viihtyvät niin hyvin.

  VastaaPoista
 5. Allu, hyvä huomio;-)Sinulla taitaa olla jotain kokemusta, sillä ainakin minua sinun vierasmakkarisi houkutteli...

  VastaaPoista
 6. Tämähän oli kiehtova ja perusteellinen esittely. Kiitoksia siitä.

  Valaistus onkin tosi vaikea asia aina kodeissa. Meillä on aina liian vähän valaisimia.

  VastaaPoista
 7. Soolis, kiitos!

  Valaistus on kodin A ja O. Meilläkin aina liian vähän valaisimia. Eilen etsimällä etsimme uutta jalkalammppua kirjastoon, kun kirjaston valaisimen tarivtsimme muualle, mutta yhtään edes siedettävää emme löytäneet.

  VastaaPoista
 8. Minusta on aina tuntunut niin tervetuloa ja mukava tässä salissa. Niin kodikas! Leena, en ole maalari, mutta minä arvostan kauneutta, kun näen sen.

  VastaaPoista
 9. Auli, hienoa: Olet opiskellut ahkerasti suomea.

  Niin hyvä vuode tässä huoneessa, etkä nuku koskaan aamulla yli klo 5;-) Please, I beg you!

  Bessu nukkuu tässä huoneessa klo 11 asti!

  Auli, not 'sali', but only room. 'Sali' is meaning very fine and big room. Perhaps your mom told you something about 'sali'...It's fine, little oldfashioned word. You Finnish is great! I'll buy you new muscaris.

  VastaaPoista
 10. Ihanan herkkä tapetti!

  Meilläkin on ikioma tähtitaivas makuuhuoneen katossa, lapset rakastavat sitä sillä Möröt Pelkäävät Kuuta... ;-D Ja äitikin nauttii kun saa katsella tähtiä, vaikka ne eivät olekaan oikeita niin kuin lapsuudenkodissa, jossa nukkumaan käydessäni näin vuoteestani tähdet ja kuutamon tuntureitten yllä...

  VastaaPoista
 11. lma Ilona, siis meidän vierailla on tähtitaivas, joka jäi tyttäreltä. Olen kyllä vakvasti harkinnut sitä myös meidän omaan makkariin;-)

  Jestas, mihin maisemaan olet saanut nukkua lapsena! Minullakin oli siitä yksi: kuutamo. Täällä se ei osu makuuhuoneeseen tai oikeastaan ei mihinkään sisälle...vuoret, valtavat puut etc.

  VastaaPoista
 12. Jos minulla olisi tuollaista tapettia jossain huoneessa, en poistuisi sieltä kuin vessaan ja joskus puutarhaan. :) Kuten tiedät, kaikki englantilainen (jalkapallohuliganismi on luettava pois) kiehtoo minua ja Laura Ashleyn tapetit ja kankaa at henkivät jotain romanttisessa mielessä peribrittiläistä ♥ Meillä on makuuhuoneessa hieman samantyylistä, mutta se on Boråsin köyhän miehen mallia Ashleyhin verrattuna.

  Ihana idea sisustaa kirjan mukaan, kuten sinä ♥Irvigin♥ innoittamana.

  Minä olen luvannut tähtitaivaan tyttäreni huoneeseen. :)

  VastaaPoista
 13. Lumiomena, meilläkin on omassa makkarissa Bårosin tapettia, jossa on köynnöstä ja värit siinä ovat myyrä, ruskea ja pinkki! Nimi on Salainen puutarha. Tämä Ashley oli tarjouksessa, joten se hieman helpotti nopeaa ratkaisua.

  Niin, ja tämän huoneen nimi on Amsterdam kirjan naispäähenkilön eli Ruth Colen mukaan.

  Moni olisi kuultomaalannut vaaleaksi tuon paneelin, mutta olemme nyt lukeneet unitutkimuksista, joissa tummaa kehoitetaan laittamaan makkariin. No, tosin tähän oli sitten kiva tuoda tuo valkoinen päiväpeitto tyynyineen.

  Tähtitaivas on must♥

  Kiitos!

  VastaaPoista
 14. Leena.

  Kiitos kommentit blogissa, mutta sain hiukaan apua Googlin käänos; antoi sanaa "salissa'. Olisin pitäny sanoo "huoneessa". Totisesti, en ole kuulu eneen sana, mutaa, minulle näytisi sopiva. Kuka tiesi! Yle.fi on käymässä koko päivä harjotukselle! Koitan ole nukkumassa kauempiin kuin ko 5, mutta vanhat tottumukset on vaikea voittaa. Mutta luvan olla hiljainen!

  VastaaPoista
 15. Auli, se ei ole iso juttu. Vähän 'joke', kun on joskus kiva 'play with you'. Sinä olet todistanut, että osaat olla hiljainen!

  VastaaPoista