perjantai 11. syyskuuta 2009

PABLO PICASSO 1881 - 1973

Anna-lehti/37 kirjoitta, että maailmankuulusta espanjalaisesta taidemaalarista Pablo Picassosta saatetaan tehdä elokuva, jonka ensi-illaksi kaavaillaan vuotta 2012. Ja pääosaan kaavaillaan....

Iltalehdestä (12.-13.9.) luin Picasson naisseikkailuista. Hurjin juttu minusta oli se, kun parikymppinen taideopiskelija Francoise Gilot alkoi seurustella kuusikymppisen Picasson kanssa 1943. Kymmenen vuoden suhteen aikana he saivat kaksi lasta, Clauden ja Paloman.

Gilot kirjoitti Carlton Laken kanssa kirjan Elämä Picasson kanssa (Otava 1964), jossa hän kertoo parin värikkäästä yhteiselämästä. Gilot lähti avioliitosta Picasson henkisen väkivallan ja uskottomuuden vuoksi.

Picasso yritti estää kirjan julkaisemisen ranskaksi, mutta ei onnistunut. Teoksesta tuli kansainvälinen bestseller. Kirja aiheutti välirikon, josta joutuivat Francoisen lisäksi kärsimään myös heidän lapsensa.

Picasso kosti ilkeällä tavalla.

Francoise oli mennyt naimisiin taidemaalari Luc Simonin kanssa. Picasso narrasi hänet eroamaan miehestään lupailemalla avioliittoa, joka takaisi Clauden ja Paloman perinnön. Picasso oli kuitenkin mennyt 1961 salaa naimisiin Jacqueline Roquen kanssa.

Picasson kerrotaan sanoneen: Nainen saa mieluummin kuolla kuin naida jonkun muun.

Niinpä! Neroille, hulluille ja vanhoille äijille suodaan ja sallitaan kaikki. (Onneksi Ranskaan tuli lakimuutos, joka takasi Picasson lapsille heidän perintönsä.) Suomessahan miehet ovat kautta aikojen tappaneet naisensa ennenkuin suoneet hänet toiselle, mistä todistavat niin rikostilastot kuin vanhat kotimaiset elokuvat: Ennen minä sinut tapan, kuin toiselle annan! on hyvin tuttu lause kotimaisissa elokuvissa.


Minusta muuten olisi ollut luonnollisempaa, että Picasso olisi ollut 20 vuotias taideopiskelija, joka nai 60 vuotiaan taiteilijattaren, sillä tunnettu tosiasiahan on että monet vitaaliset aikuiset naiset valitsevat mielellään itseään huomattavasti nuoremman miehen. Mutta mitä millään on väliä kun miehen taide on niin suurenmoisen myyvää!

12 kommenttia:

  1. Eikö joku filmi jo ole ollut...


    Se kettufilmi:

    Tyttö ja kettu, Flickan och räven

    Originaltitel: Le Renard et L'Enfant
    Regissör: Luc Jacquet

    VastaaPoista
  2. Hannele, minunkin mielestä se, mistä puhuimme oli Tyttö ja kettu. Eikö se voittanut joitakin palkintojakin...Ehkä Sooloilija ehtii valaista meitä viikonlopun aikana.

    VastaaPoista
  3. Picasson näyttely tulee Helsinkiin parin viikon kuluttua!

    VastaaPoista
  4. Tuure, usein tuntuu, että pitäisi asua siellä - kulttuurin takia.

    Et ole sitten kommentoinut mitään eiliseen Roihuavien Soihtujen suunnitelmaan. Osa näytöksestä käydään Suloista synttäriä, Jael -postauksen alla, osa jossain muualla ja koskee paljon sinua...

    VastaaPoista
  5. Katson ja etsin! Nyt oin tämä sähköoppi ja fysiikka ylipäätään, jotka vaivaavat kovin ja vievät aikaa.

    VastaaPoista
  6. (tiedän et on se filmi, ainaskin se minkä minä nain. Tosi hyvä)

    VastaaPoista
  7. Joskus haluan itse unohtaa Picasson persoonan ja elämän, ja haluan antautua vain hänen vahvalle ja fyysiselle taiteelleen, jota olen aina ihaillut..

    Francoise Gillot:n kirjaan perustuu myös elokuva Vuodet Picasson kanssa, jossa pääosassa hulluna Picassona näyttelee Anthony Hopkins. Ja vaikka Hopkins on britti, niin vain hän muuntuu elokuvassa ihan Picassoksi.

    VastaaPoista
  8. Hopkins on erinomainen esittämään kannibaalia, hullua taiteilijaa, sarjamurhaajaa etc.

    Minä en ole Picasso -fani, sillä mun taidemaku on ihan muuta. Minulle tulee Picasson kuvista mieleen vain elokuva Yksi lensi yli käenpesän.

    VastaaPoista
  9. Olen huono ulvomaan laumassa susien mukana. Hitlerin valtakunnassa en olisi selvinnyt montaakaan kuukautta...

    VastaaPoista
  10. Leena, joskus laumakin voi kuitenkin olla oikeassa.

    Picasso ei kuitenkaan/kaikesta huolimatta ole populismia.

    VastaaPoista
  11. Niin, eihän koko maailma voi olla väärässä...ja mitä siitä millainen mies oli henkilökohtaisesti, kun taide on niin suurenmoista!

    VastaaPoista