perjantai 28. toukokuuta 2010

PORTOBELLON NOITA


Uskallan sanoa, että Paulo Coelhon kirja Portobellon noita (A bruxa de Portobello, Bazar 2007, suomennos Sanna Pernu), on kaunein koskaan lukemani kirja. Se on kaunein tanssiessaan itsensä transsiin, se on kaunein rakastaessaan, se on kaunein kertoessaan rakkaudesta, se on kaunein kärsiessään, se on kaunein iloitessaan, se on kaunein hämmennyksessään, se on kaunein mystisyydessään, se on kaunein kohdatessaan kuolemansa, se on kaunein kaikiltaan.

Miten kertoa kirjasta, joka lävisti minut kuin miekka! En voi, en saata, siksi vaikenen ja annan kirjan kertoa:
Heron Ryan, toimittaja: ”Transilvanian matkalla oli järisyttävä vaikutus elämääni, sillä tutustuin äitiään etsivään Athenaan. Seurasin kuin sivustakatsoja, kuinka sydämeni kävi hyödytöntä kamppailua estääkseen minua joutumasta maailmalleni täysin vieraan naisen pauloihin. Riemuitsin järjen hävitessä taistelun, eikä minulle jäänyt muuta mahdollisuutta kuin antaa periksi ja hyväksyä se tosiasia, että olin rakastunut."


Andrea McCain, näyttelijä: ”Minua ei hämmästytä lainkaan, että hänen elämänsä päättyi niin kuin päättyi, sillä hän leikki jatkuvasti tulella. Sanotaan, että ulospäin suuntautuneet ihmiset ovat onnettomampia kuin sisäänpäin kääntyneet ja että korvatakseen tilanteen heidän on todistettava itselleen olevansa tyytyväisiä, iloisia ja elämänmyönteisiä. Ainakin Athenan osalta väite pitää täysin paikkansa. Athena oli tietoinen karismastaan ja aiheutti kärsimystä kaikille häntä rakastaville. Myös minulle.”

Deidre O'Neill, lääkäri: ”Hänen suurin ongelmansa oli se, että hän oli 2100 -luvun nainen joka eli 2000 -luvulla ja teki sen kaikille selväksi. Joutuiko hän maksaman siitä? Epäilemättä. Mutta hän olisi joutunut maksamaan vielä kalliimman hinnan, jos hän olisi yrittänyt hillitä temperamenttisuuttaan. Hänestä olisi tullut katkera, turhautunut ihminen, joka olisi kaiken aikaa ollut huolissaan siitä mitä muut ajattelevat hänestä.”

Rikosylikomisario, Scotland Yard: ” Kuukausia myöhemmin, ennen hänen Dubain matkaansa, kerroin rakastavani häntä. Hänkin sanoi rakastavansa minua, mutta lisäsi, että meidän olisi opittava elämään erossa pitkiä aikoja. Tekisimme työtä eri maissa, mutta todellinen rakkaus kestää välimatkan. Sen ainoan kerran uskalsin kysyä häneltä: Miksi sinä rakastat minua? Hän vastasi: En tiedä enkä välitäkään tietää. Päättäessäni nyt näitä sivuja luulen löytäneeni vastauksen hänen ja toimittajan välisestä keskustelusta. Rakkaus on.”

Athena: ”Mistä löydämme rohkeuden olla rehellisiä itseämme kohtaan - jos emme ole edes varmoja keitä olemme?”

6 kommenttia:

  1. Hyvä että muistutit tästä kirjasta. Yksi kaverini lupasi mulle antaa sen, pitääkin muistuttaa.

    VastaaPoista
  2. Allu, pidän kolmesta Coelhosta ja tämä on niistä huipuin. Jopa enemmän dekkareita kuin muuta krijallisuutta lukeva bestikseni huumaantui tästä täysin. Onneksi tunsin hänet niin hyvin, että saatoin antaa kirjan hänelle yllätyslahjaksi. Meni hänellekin päähän kuin häkä!

    VastaaPoista
  3. Niin meni ja jos tekisin listaa elämäni kirjoista tämä olisi kärkipäässä!

    VastaaPoista
  4. Anne, tämä oli minullakin vielä jokin aika sitten parhaassa tusinassa ja se on paljon sanottu minulta, joka luen enemmän kuin paljon.

    VastaaPoista
  5. Ihana kuulla, miten joku on huumaantunut kirjasta tällä tavalla! Itse en syttynyt Portobellon noitaan erityisesti, vaan Coelhosuosikkini on edelleen Veronica päättää kuolla.

    VastaaPoista
  6. Ahmu, Veronika päättää kuolla on minulla heti toisena, mutta en muista mikä se kolmas oli...Muille en ole syttynyt. Coelhosta nousee aika ajoin kiinnostavia keskustelun purkauksia, sillä ilmassa on semmoista, että hänen julkisuussuosionsa määrä ei ikään kuin olisi yksi yhteen totuden kanssa. Toisaalta mikä on totuus? Veteen piirretty viiva? Subjektiivinen käsitys kirjasta, joka on aina yhtä oikea tai väärä kuin joku toinen käsitys? Yksi on varma: Coelho jakaa mielipiteitä rajusti!

    VastaaPoista