perjantai 17. syyskuuta 2010

Ranskalainen lihapata

Tämä ohje on Glorian Ruoka & Viini -lehdestä 6/2010, jossa esitellään ranskalaisen keittiön viettelyksiä. Tämä pataruoka löytyy Sanna Kekäläisen jutusta Sipuli itkee ilon kyyneleitä ja kuva on Reetta Pasasen, juomasuositus Terhi Oksanen-Alénin. Ja näin Ranskasta: Burgundissa pataan pannaan paistia ja hillosipuleita. Alsacessa käytetään useita erilaisia lihalaatuja, Provencessa lihapata rikastetaan värikkäillä kasviksilla ja valkosipulilla. Meidän patamme on  ranskalaisten lihapatojen herkullinen liitto. Pari tuntia punaviinissä hautuneen ruoan täyteläisen maun salaisuus on kokonainen pullollinen punaviiniä ja erilaisten sipuleiden saumaton yhteistyö.

3-5 salotti- kelta- ja/tai punasipulia
4 valkosipulinkynttä
1 kg (pihvikarjan) paistia kuutioina (esim. Charolais)
1pkt (170 g) pekonia
50 g voita
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl vehnäjauhoa
1 plo  (75 cl) punaviiniä
2 laakerinlehteä
mutama timjaminoksa
2 dl puhdistettuja sieniä, esim. ruskeita herkkusieniä
1 munakoiso
1 tl suolaa
2 tl mustapippuria myllystä
1 dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kuori ja puolita sipulit ja valkosipulit. Kuutioi paisti ja pekoni. Sulata voi ja puolet öljystä (2 rkl) uunipadassa. Paista lihapaloihin kaunis väri padassa liedellä. Nosta lihat hetkeksi pois padasta. Paista pekoneihin ja sipuleihin kaunis väri padassa. Nosta ne lihapalojen joukkoon. Ruskista jauhot padassa. Sekoita viini jauhoihin pienissä erissä, koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on tasaista.

Laita liha-pekoni-sipuliseos takaisin pataan. Lisää laakerinlehdet ja timjami joukkoon. Peitä pata kannella tai foliolla. Kypsennä uunissa noin 1 tunti.

Viipaloi sienet. Kuutioi munakoiso. Kuullota sieniä ja munakoisoa lopussa öljyssä (2 rkl), kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut ja munakoiso on saanut väriä. Nosta ne pataan muiden ainesten joukkoon ja jatka kypsentämistä toinen tunti.

Mausta pata suolalla, pippurilla ja hienonnetulla lehtipersljalla. Voit ripotella pinnalle myös hienonnettua kevätsipulia tai hienonnettua purjon vihreää osaa. Tarjoa pata ranskalaisen maalaisleivän kanssa.

Ruokaviiniksi sopii Chapoutier Rasteau, joka on runsas, tumman kirsikkainen ja jopa suklainen punaviini. Sen moniulotteisuus sopii pitkään kypsytetyn, sipliella, sienillä ja munakoisolla rikastetun pataruoan kanssa. Viinissä oleva marjaisus piristää viinin tunnelmaa ja samalla kokonaisuutta.

Maukas punaviini Chateau Labarde, on myös oiva valinta pataruoalle. keskitäyteläinen ja ryhdikäs sekä hieman pipurinen ja mausteinen viini muodostaa padan kanssa rodukkaan kokonaisuuden.

Ja nyt eikun nauttimaan - ranskaksi♥

Ruokareseptit Leena Lumissa

7 kommenttia:

  1. Tein kerran sunnuntai-illaksi vieraille Burgundin pataa, onneksi hyvin ajoissa, sillä se liha oli niin sitkeää, ettei tuntikausienkaan päästä ollut syötävää. Illalla oli tulossa neljä ruokavierasta. Onneksi meidän ostoskeskuksessa oli juuri sinä sunnuntaina kaupat auki ja hain sieltä naudan filettä, josta paistettiin herkulliset pihvit. Kastikkeeksi otin sen Burgundin padan kastikkeen ja se olikin parasta ikinä, kun oli varmaan viisi tuntia muhinut uunissa.

    VastaaPoista
  2. Allu, osuit suoraan ytimeen! Vertaa mun gulassin paistoaikaa: Vaikka lihani ovat suikaleina, kypsennän vähintään 3 tuntia. Minä lisäisin tämän kypsennysaikaa...ihan itte.

    VastaaPoista
  3. Se Burgundin pata pitää tehdä kulmapaistista, olette todennäköisesti tehneet ulkopaistista. Minäkin kerran erehdyin tekemään ja lihasta ei saanut mureaa vaikka pidensin paistoaikaa. Tämä otsikonmukainen resepti on hyvä, joskin työläs.

    VastaaPoista
  4. Kiitos tiedosta Anonyymi! Minä en osaa ostaa muuta lihaa kuin ulkofilettä tai sisäfiletta;-)

    Ainakin minun gulassini toimii hyvin tuolla ulkofileellä, kun se on suikaleina ja kypsennysaika tuo 3 tuntia. Myös hirven ulkofileestä on tuolla keinoin tullut erinomaista. Olisi tosin kiva ymmärtää näiden kulmapaistien päälle, mutta kun olen vain innokas amatööri...

    Mukavaa viikonlopun jatkoa, Anonyymi!

    VastaaPoista
  5. Naminami. Jotain tällaista aion taikoa nyt viikonloppuna, kiitos ohjeesta ! Sieniä ja munakoisoa, niitä pitää laittaa sekaan ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petriina, tämä on paaaaljon parempi, usko minua:

      http://leenalumi.blogspot.fi/2009/02/leenan-gulassi.html

      Poista
    2. Tässä jo mukana sienet, muuten sama!

      Poista