maanantai 8. marraskuuta 2010

TAITEILIJOITA JOUKOSSAMME

Laulussa lauletaan, että 'haluun sun pyykkipäivään...', joten te pääsette nyt mun arkeen ja samalla siivitän sen joukossamme olevien taiteilijoiden kuvin. Siis maanantait ovat minulle touhotuspäiviä, jolloin lämmitetään leivaria, viedään petivaatteet ulos, imuroidaan etc. eli sitä kaikkea tavallista ja sen päälle tietty Hänen Majesteettinsa kanssa puutarhassa, aloitin eilen vihdoinkin kutomuksen ja pakkaan kirjoja arvonnnan voittajille. Tuon tänään myös sisälle talven vihoviimeiset polttopuut, jotka vielä syyskuussa eivät mahtuneet alakerran pannuhuoneeseen, mutta nyt kyllä jo. Tänään ei siis kirjaa, vaan annetaan omien naistaiteilijoidemme esiintyä.

Yllä oleva kuva on Jaelin kollaasi, joka on jo tehostanut erästä runoa Lumikarpalo-blogissani: Silmäni sammuta: Minä näen sinut, korvani... Tämä löytyy kuvatiedostostani nimellä Jaelin paras kollaasi. Tässä on jotain huikeaa!
 Tämä kuva on Hannen Omakuva. Hanne on kuvittanut paljon runojani ja viimeksi Syystytöllään runoani Syksyn levottomat linnut lentävät lävitseni... Syystyttö on nyt seinälläni tauluna! Tämä Omakuva on niin erilaista Hannea, että valitsin nyt vaihtelun vuoksi näin.
Ja tässä Birgitan työ Valossa elävät. Birgitta on valikoitunut minulla kuvittamaan L Onervaa ja Södergrania, sillä hän tekee juuri niin pelkistettyä, mutta voimakasta, että se on yksi yhteen näiden vahvojen naisrunoilijoidemme tekstin kanssa. Vaarallisia unia toin esille blogiini vasta löydettyäni sille kuvan Birgitan galleriasta.
Tässä Johannan työ, jota nimitän Inkkaritytöksi. Se on toki vain hakemista helpottava viite vai onko? Löydätte tämän saman kuvan eri sävyisenä ja pienin muutoksin nyt Lumikarpalosta runoa vahvistamasta: Olet siinä vastustamattoman avoimena, pelkäämättä...

Yllä olevat kuvataiteilijamme ovat myös loistavia valokuvaajia. Liekö sattumaa...

Olette jo aikaa sitten huomanneet, että olen kiinnostunut myös kuvataiteista. Siksi  en voi olla tässä yhteydessä jälleen kerran mainostamatta Riitta Konttisen aivan uskomattoman upeaa tietoteosta Naiset taiteen rajoilla - Naistaiteilijat Suomessa 1800 -luvulla (Tammi 2010). Arvostelu löytyy täältä

22 kommenttia:

 1. Kiitos!
  Touhotuspäivä onkin hyvä kun saa kaikenlaiset touhut tehdyksi;D Mitä kudot`? Minulla on niin monta keskeneräistä kutomistyötä,mutta jotenkuten en osaa kutoa niin kauan kun on lämmintä.Birgitan työt eivät olleetkaan ennen tuttuja,pitää mennä tutkimaan,ja sekä Hannella että Johannalla on upeita töitä!

  VastaaPoista
 2. Jael, minä kudon aina vain islannin hevosille talviloimia tai niitä jättipitkiä kaulaliinoja, joissa on taikaa, sillä eräät niitä saaneet vannovat niiden parantavan jopa flunssan. Nukkuvat flunssassa niiden kanssa, sillä ovat unelmanpehmeitä ja heräävät aamulla terveinä.

  Juu, kutominen edellyttää vähintäin kylmää, mieluiten kuuraa...

  No, tässä oli myös tarkoitus, että te, taiteilijat, löydätte toisenne.

  Te olette kaikki upeita!

  VastaaPoista
 3. Hienoja, inspiroivia ja kiinnostavia blogeja. Kuvataide on lähellä minunkin sydäntäni ja Jaelin, Hannen ja Johannan upeat blogit ovat ennestään tuttuja. Oli kiva saada linkki Birgitan blogiin.

  Ja voi teitä onnekkaita (Leena & Jael), kun osaatte neuloa!

  VastaaPoista
 4. Kauníita töitä! Näin tuon Yaelianin kollaasin silloin heti tuoreeltaan ja kylläpä vain se on upea.

  Sinulla on kiireinen maanantai! Ja kaiken touhun lisäksi ehdit vielä blogata. Täällä tarvittaisiin samanlaista energialatausta.

  VastaaPoista
 5. Huikeaa. Näin monta taitavaa naista täällä. HAnnella käyn viikottain, nyt sain monta uutta paikkaa ihmeteltäväkseni....
  Minusta kun ei ole kutomaan eikä kuvittamaan . Vain sanomaan sana taikka kaksi:)
  Tuo sinun ja Hannen yhteinen syksy on niin niin hyvältätuntuvan kaunista.
  Hyviä touhotushetkiäkin.

  VastaaPoista
 6. Lumiomena, enhän minä enää edes lapasta muista...Langat nyt vain ovat niin syötävän ihania, että on saatava jotiain kutoa/neuloa.

  Kuvataide on parhaimmillan kuin kirkas, virkistävä lähde, jossa uituaan jaksaa taas vaikka mitä!

  Johanna, Jael oli selvästi tätä pitänyt piilossa;-)

  Minä syön nyt sitä Upiqinon Goldia. Olinhan vähän aikaa sitten ihan vetämätön. Toisaalta, meillä on nyt maa valkoinen ja mukava pikkupakkanen, joten olisiko se synkin nyt ohi...

  VastaaPoista
 7. Tinttarus, on totta, että syysrunoni lähti liikkeelle nähtyäni Hannen Syystytön. Joskus taas runo on kauankin valmis, mutta ei löydy sopivaa kuvaa.

  Ei minustakaan kuvataiteilijaksi, mutta kylläkin kuvataiteen nauttijaksi.

  VastaaPoista
 8. Tuo Hannen omakuva on todella puhuttelevan upea. En ihmettele, että se on päässyt seinällesi. Birgitan töitä käyn kurkkaamassa ja JOhannan tiedän taitavaksi kuvittajaksi ja kuvaajaksi ja minulla on muutamia JOhannan töitä ihan omananikin.
  Hienoja taiteilijoita kaikki kolme.

  VastaaPoista
 9. Anja, Syystyttö on seinälläni. Taidan olla tänään jotenkin epäselvä...johtuu maanantaista.

  Nämä kaikki ovat suuri ilo meille kaikille! Joskus on niin ihanaa vain katsoa kuvaa.

  VastaaPoista
 10. Upea esittely sinulla, kiitos siitä..
  Sinun kauttasi olen löytänyt Birgitan upeita töitä..=)
  Johanna ja Yaelianin tiedänkin ennestään..
  ihania ovat kaikki!!

  Voi voi ja te ehditte vielä kutomaankin =)
  Mutta onhan se niin terapeuttista...

  VastaaPoista
 11. Hanne, kiitos itsellesi lumoavista kuvista1

  Juu, olen ehtinyt kutoa kolme riviä;-) Kutominen rauhoittaa. Myös kutovan naisen näkeminen rauhoittaa miestä. Tästä on tutkimus! Joskus haluan häntä rauhoitta, toisinaan taas en ollenkaan...

  VastaaPoista
 12. Leena,
  täälläpä tuttuja! Kaikki tuttuja :)
  Yaelianille jo laitoinkin blogiinsa, että kiitos lisää tauluja näkyviin!
  Hanne herkät kuvat ovat ihania, hauraita ja vahvoja yhtaikaa.
  Ja kiva ootella mitä rupeaa tulemaan, kun Birgitta on aloittanut uudelleen tekemään!

  Ja sinä! Petivaatteet ulos???? Apua, kuka veisi meillä????
  Kyllä sinulla virtaa riittää, ihana!

  VastaaPoista
 13. Johanna, minustakin Jael saisi laittaa pystyyn kunnon gallerian tai sitten sivupalkkiin töitänsä, kuten sinulla on.

  Tunnen nyt hiukan väristystä, kun Birgitta on selvästi inspiroitumassa...

  Johanna, mulla on se hirveä lakana-addikti;-)ja myös se tyynyjuttu... Olet pudonnut kyydistä. En taida nyt kehdata sitä tähän taas kertoa. Annetaan olla nyt ja nautitaan näistä teidän hienoista töistä.

  Ei riitä. Olen joskus ihan poikki. Onneksi en nyt.

  VastaaPoista
 14. Touhotuspäiväsi kuullostaa paljon kiinnostavammalta kuin omat maanantaini ;-)

  Tosin silloin tällöin otin ennen maanantain lomapäiväksi, jotta sain tehdä kaikkea hauskaa ja erilaista. Nauti siis innolla alkuviikon päivistäsi =)

  Sitten suurkiitos kun olet ottanut minut mukaan näiden hienojen taiteilijoiden joukkoon. Tunne on hiukan jotain -en tiedä sanaa... ehkäpä siitä syystä, että olen vielä vihreä maalausten kanssa.

  Taulujen yhdistäminen runoihin on mielestäni hienoa. Siinä saa molempiin joskus jotain uutta katsantokantaa.

  Kaunista ja kirkasta viikonjatkoa =)

  VastaaPoista
 15. Birgitta, olen yrittänyt suostutella Lumimiestä ottamaan perjantait vapaaksi. Pitkä viikonloppu kuulostaa melkein autuudelta. Eilinen oli taas liikaa;-) Tänään otan aikaa itselleni ja laitan yhden viime vuoden kirjan uusintana, mutta se on nyt ajankohtainen... Lähden pitkälle lenkille ja sitten saunaan. Luojalle kiitos hetivalmiista. Tiistai on meillä kuntopäivä, sillä Ukkometso pelaa silloin korista - täysillä.

  Tottakai sinä olet tässä mukana. Minä vain seuraan, mihin suuntaan aiot mennä;-)Päätetään, että sinusta tulee kuuluisa taiteilija!

  Mukavaa viikon jatkoa, Birgitta!

  VastaaPoista
 16. Todella hienoja töitä! Olen aina pitänyt hirveästi taiteesta, joka kuvaa naista tavalla tai toisella. Saattaa olla, että vinkkasinkin sinut jo joskus lempitaiteilijani Mowan sivulle: http://www.mowa.fi/

  Hyvää alkanutta viikkoa! Tasan neljä vuotta sitten otin raitiovaunun alleni ja lähdin synnyttämään esikoistani, taas yhtä upeaa (tulevaa) naista tähän maailmaan, joten tänään on meillä juhlapäivä. :)

  Karoliina

  VastaaPoista
 17. Karoliina, voin ihan hyvin kuvitella sinut lähtemässä synnyttämään ratikalla;-)

  Kävin Mowan sivuilla ja haaveilin, että voisin käyttää noita kuvia blogissani. Vinkkaan kyllä Mowasta nyt muutamalle....

  Hauskoja synttäreitä! Meillä jokaikinen Merin syntymäpäivä oli aina valtaisa tapahtuma ja koska se oli joulun ja uudenvuoden välillä, oltiin monta vuotta aika kuitteja vuoden vaihtuessa etenkin kun ennen joulua on meidän hääpäivä...

  VastaaPoista
 18. Kiva, että sinäkin tykkäsit Mowasta. :)

  Meillä oli viime viikonloppuna kymmenen lapsivieraan kestit, ja tänä lauantaina tulee sukulaiset, kummit jne., yhteensä lähes 40 ihmistä vauvasta vaariin. Huh. Sitten taas tietää juhlineensa, ja voi alkaa odotella joulua. :)

  Hitsi kun mulla olisi sulle noista naistaitelijoistakin privaattia asiaa. Pitää joku päivä kirjoittaa sulle meiliä.

  Karoliina

  VastaaPoista
 19. Karoliina, kyllä suuresti ja annoin jo vinkkiä eteenpäin ja jatkan kohta. Olen lukenut aamukolmeen, joten olo on hiukan hauras ja valtaisat lumityöt odottavat.

  Meillä oli tuollaista kun asuttiin vielä kotipaikkakunnalla, jossa koko suku likellä. Tosin saimme täälläkin Merille aikaiseksi hauskoja synttäreitä, jotka kestivät tuntikausia ja joku aina jaksoi suvustakin matkustaa tänne.

  Kirjoita ihmeessä. Mun sähköpostihan on ihan näkyvissä. Toivottavasti olet tutustunut tuohon suomalaisista nasitaiteilijoista kertovaan kirjaan. Se on ITKETTÄVÄN UPEA!

  VastaaPoista
 20. Mowan sivut olivat huikeat. Menin pitkäksi aikaa mykäski, niin hienoa värien käsittelyä. Tuo tunnelma jotenkin vieläkin vetää puoleensa, ehkä se sisäinen pensselinsutija on sieltä maailmasta =)

  VastaaPoista
 21. Birgitta, minä tarkoituksella sinua sinne vein. Ensin en syttynyt ihan ekoista, mutta sitten alkoi viedä - lujaa. Saahan niistä inspiraatiota ja alkaa leijua ihan toisessa maailmassa. Sinun sisäinen pensselinsutijasiko;-)

  VastaaPoista