maanantai 1. marraskuuta 2010

WOODY ALLEN

On Sunday afternoons I with my husband like to make something nice...what was that…? Now I remember: we sometimes go to movies, but we do that only a few times a year, so we choose our films very exactly. We just love Woody Allen's films, his magical touch and unique dialogs and so, today we saw Whatever Works. So amazing again! Larry David was Allen's alter ego - no doubt - making his role with high talent...and we enjoyed of every moment! Woody Allen is the genius! He showed it again!

After great film we went to the restaurant to eat something delicious and Woody's magic surrounded us...

PS. Ehdin vasta nyt lukemaan perjantaina saapunutta Suomen Kuvalehteä (no 43) ja siitä käy ilmi, että Whatever Worksin käsikirjoitus on vuodelta 1977! Siksi se on niin hauska! Ko. lehdessä arvostelija Lauri Lehtinen kertoo, että Allenin hauskuus on vuosien saatossa hyytynyt, mutta tätä Whatever Works -elokuvaa Lehtinen ylistää:

Whatever Works laukoo niin runsaasti kielellistä ilotulitusta ja mahtavia väärinymmärryksiä, että suomenkielisen tekstityksen merkkimäärät eivät riitä alkuunkaan. Tyylilaji on farssi: elokuva ei yritä luoda henkilöistään monikerroksisia ja aitoja, vaan tekee heistä karikatyyreiksi kärjistettyjen arvojen edustajia. Ilmaisu on teatterimaisen pelkistettyä.Kaiken kepeydestä ei pidä ajatella, että Whatever Works olisi sisällöllisesti heppoinen. Allen etsii tosissaan pistettä, jossa voisi säilyttää persoonallisen pessimisminsä ja samalla nauttia absurdin maailman satunnaisista iloista.


Elokuvateollisuus tuottaa jatkuvasti tarinoita, joissa älykkään ihmisvihaajan elämä kääntyy onnelliseksi, mutta harva osaa kertoa niitä vailla taipumista löperöön sentimentaalisuuteen. Allen osaa.


Minä aioin eilen laittaa otsikoksi Allenin kuvan päälle: Woody Allen is back! Olisin vain luottanut intuitiooni, sillä tämä elokuva Whatever Works on vanhaa kunnon Allenia ja kässäri siis vuodelta 1977!


Yllä olevan kirjoitin 25.10.2009. Ja nyt pudottelen kirjamessukierroksia kirjoittamalla lisää miehestä, joka saa minut sekä nauramaan että itkemään kuin myös ajattelemaan, Woody Allenista.

Viimeisessä Suomen Kuvalehdessä (no 43) on Kalle Kinnusen juttu Mies vailla illuusioita, joka kertoo ohjaajaveteraani Allenista varsin kattavasti. Haastattelun primus motor on tietenkin ohjaajan uusin elokuva You Will Meet a Tall Dark Stranger, mutta juttu sisältää paljon Woodyn persoonasta sekä myös aiemmista elokuvista. Allen on hyvin tuottelias ohjaaja, sillä hän on ohjannut ja kirjoittanut 41 elokuvaa 45 vuodessa.


En puutu tähän uutuusleffaan nyt sen enempää, koska en ole sitä vielä edes nähnyt, mutta sen mainitsen, että yhdessä pääosassa on Anthony Hopkins, joka esittää filmissä Alfieta, joka…Lukekaa enemmän Soolikselta

Kinnusen jutussa Allen synkistelee näin:


Kaikki muuttuu, Tennessee Williams kutsui sitä synkäksi marssiksi. Me kaikki marssimme. Minne?


Niin. Vanhetessa ei viisastu. Selkään alkaa sattua, eikä voi tehdä kaikkea mitä ennen. Ei vanhenemisessa ole mitään etuja. Teen samat virheet kuin nuorempana, mutta nyt en edes näe niitä tarkkaan.


Ja Kinnunen kirjoittaa:

Allenin yleisö on yhä selkeämmin Euroopassa. Jos nyrkkisääntönä pidetään, että Hollywood-elokuva tuottaa yhtä paljon Yhdysvalloissa kuin muussa maailmassa yhteensä, Allenin osalta kuvio on ihan muuta. Hänen elokuvansa kelpaavat kotimaassa parhaimmillaan kolmasosalle siitä yleisömäärästä, minkä ne Euroopassa saavat.


Siirtyminen Eurooppaan tapahtui pakon edessä, mutta se piristi ratkaisevasti. Lontooseen sijoittuva Match Point (2005) oli comeback-elokuva, jonka viileä tyyli poikkesi tekijän tutusta linjasta vahvasti. Ensiesityksen aikoihin Cannesissa pohdittiin tosissaan, oliko elokuva ensinkään Allenin ohjaama.Myöhemmät elokuvat asettivat Match Pointin osaksi tuotannon kokonaisuutta. Nimenomaan Lontoo-tarinat Cassandra’s Dream (2007) ja uusi Stranger ovat variaatioita samasta teemasta: pölvästit tavoittelevat kuuta taivaalta. Allen vain kiteyttää ajatuksen julmemmin kuin aiemmin.


Woody Allenin – syntyjään Allen Koningsbergin - kuiva huumori on niin juutalaista kuin olla voi.


Woody Allen on syntynyt Brooklynissä 1.12.1935. Hän on niin tuottelias, että tässä vain muutama hänen filmeistään: Annie Hall (1977), Manhattan (1979), Rikoksia ja rikkomuksia (1989), Hannah ja sisaret (1986), Match Point (2005) ja Vicky Cristina Barcelona (2008). Ensi viikonlopusta on pitkästä aikaa tulossa ’meidän oma viikonloppu’, sillä päätimme Lumimiehen kanssa omistautua pitkän kiirejakson jälkeen vain toisillemme, herkuille ja leffoille. (Paitsi arvonnan ratkaisu su iltapäivä!) Vuorossa on Allenilta Match Point ja sitten leffa, joka on odottanut jo kauan: Paistetut vihreät tomaatit! Seuraavaksi yritän löytää elokuvan Hannah ja sisaret, sillä pidän kovasti Mia Farrowista.


Woody Allen haluaa vain tehdä työtään ja syödä vitamiininsa, vaikka millään ei lopulta olisi mitään väliä:


Jos valitsee elämässä fantasian, pidetään hulluna. Valitsee todellisuuden, ja tulee kärsimään. Elokuvantekijä voisi yrittää auttaa ihmisiä pärjäämään ilman illuusiota.

18 kommenttia:

 1. Woody Allen - aurinkokartan mukaan minulle ihannekumppani. Muuta tähän ei ole sanottavaa.

  Jotkut vanhat Allenin elokuvat ovat vielä ihan hauskoja, katsottavia.

  VastaaPoista
 2. Allen on niin huippu! En ole tietääkseni yhtään huonoa elokuvaa häneltä nähnyt. Ja oma kädenjälki on niin selkeä. Match Pointissakin.

  Hauskoja, kohtalokkaita, koskettavia elokuvahetkiä sinulle viikonloppuna, toivotan jo nyt, vaikka eletään vasta maanantaita.

  (Katsoin myös Paistetut vihreät tomaatit vuosikymmenen tauon jälkeen viime viikonloppuna. Lainasin elokuvan kirjastosta. Sieltä voisit kysellä myös Allenin Hannah ja sisaret-elokuvaakin).

  VastaaPoista
 3. Johanna, siis jousimies on sinulle ihannemies...Minulla kiersi tässä blogissani yli vuoden salaisesta kirjasta napattuja luonnehoroskooppeja. Joka kuukausi esittelin uuden merkin. Sitä en ole uskaltanut paljastaa, että kirjasta löytyy myös KAIKKI siitä, minkä merkin kanssa voi mennä yhteen. Multa menisi kirjoittaessa niskat! Mutta: Tänään eräs, joka on rakastuntu, pyysi minua kirjoittamaan hänelle, miten ihastus sopii hänen merkkiinsä.

  Allen on aina kiinnostava.

  Soolis, mitä ihmeen etiäisiä, että sinä katsoit juuri Paistetut vihreät tomaatit ja minä aion katsoa sen vihdoinkin tulevan viikonloppuna.

  Siis, tiedän, että nyt on vasta maanantai;-), mutta jotenkin tuntuu viikonlopulta.

  VastaaPoista
 4. Rakastan (!) Woody Allenin elokuvia olipa kyse sitten uran alkuaikojen hillittömyydestä (Kaikki mitä olet aina halunnut tietää seksistä, Unikeko), 80-luvun kultakauden töistä (Hannah ja sisaret etunenässä) tai uudemmista, kuten Match Point tai Harry pala palalta.

  Harmi, ettei kotikemistini pidä niistä. Vicky Christina Barcelona ja Jadeskorpionin kirous sentään menivät.

  VastaaPoista
 5. Lumiomena, parisuhde on ikuista kompromissia! Eihän nämä ole mitään Lumiehenkään ykkössuosikkeja, kun taas jaamme kiinnostuksen David Lynchin outoihin filmeihin. Sekin mikä vähän aikaa sitten tuli telkkarista...Lumimies puhuu siitä vaikka kuinka ja sama juttu Twin peaksin kanssa. Mutta: Onneksi hän on sietänyt näitä katsoa kanssani. Onhan se filmiviikonloppu muutakin kuin VAIN filmejä...Tulen hyvästä filmistä äärimäisen hyvälle tuulelle. Eikö Kotikemisti ole tätä sinusta vielä huomannut! Opeta tämä syyn ja seuraamuksen laki;-)

  VastaaPoista
 6. Minä olen aina ollut Allen-fani.Varhaisimmat elokuvat olivat tosi hauskoja ja myöhemmissä oli se dialogi ja New York se josta pidin.Tuo Larry Davidin tähdittämä leffa oli myös mielestäni hyvä ja Larry Davidin rooli aika hupaisa.Myös Larry Davidin oma tv-sarja on huippu:joka jakso sai minut nauramaan hyväntuulisesti:-)

  VastaaPoista
 7. Joo, ehdottomasti muutakin kuin filmejä! Me molemmat pidämme muuten myös kovasti Dadid Lynchista. Twin Peaks vei aikanaan ja nyt monet muut.

  VastaaPoista
 8. Jael, minä nauran juuri tuollaiselle Larry David -huumorille. Mitähän se kertookaan...Ja tuo kuva, kun hän paasaa tuo aamutakki yllään tuo minulle mieleen, erään josta kovasti pidän,eikun rakastan, pahimmillaan;-) Vaikka oikeasti hän on aivan Ian McEwan-klooni!

  Lumiomena, no pitäähän Kotikemisti sitten jostain muustakin kuin ehkä tai esim. länkkäreistä. Ei silti: Kunpa löytäisin Huuliharppukostajan!

  VastaaPoista
 9. Joo, ei se länkkäreistä tykkääkään ;) Minä sen sijaan voisin tykätäkin, ainakin kerran puolessa vuodessa.

  VastaaPoista
 10. Lumiomena, minulla sama: pari länkkäriä vuodessa pitää naisen rentona. Mistä tuokin lause tuli;-)

  VastaaPoista
 11. Luulen, että tämä kartta otti huomioon nousumerkin ja kaiken muun mahdollisen myös. Ikävä kyllä en voi sietää neuroottisia miehiä jos vaikka kuinka olisivat nerokkaita.

  Mutta hyvä uutinen on, että olen naimisissa ihannekumppanini kanssa, joka ei ole Joukkari vaan jotain ihan muuta. Ja siis yhden tulkinnan mukaan juuri tämä merkki on se minun merkkini!

  VastaaPoista
 12. Johanna, minä itse en kauheasti näistä tiedä. Kirja tuli minulle oudon vahingon kautta. Mutta siinä on tasan tarkkaan kerrottu mikä sopii härkänaiselle ja miksi. Olisinpa saanut tämän kirjan ja sen tarinan tietooni jo aikaisemmin. Sillä se kaikki kävi toteen kuitenkin - myöhemmin. Olen vasta tänä vuonna saanut kuulla noista nousevista merkeistä yms. ja siinä tulikin hauska ylläri, sillä minä olenkin nouseva rapu ja mieheni on nouseva härkä, joka selitti vielä monta, monta asiaa...

  Ystäväni, jolle kohta kirjoitan, miten hän saattaisi sopia yhteen erään kanssa, meni ensimmäiseen avioliittoonsa, vaikka minä luin epistolat kirjasta, että tuho tulee;-) Meni siitä kaksi vuotta, kun hän sanoi: Leena, lue se uudelleen, nyt minä kuuntelen!Se avioliitto on nyt vorbei...

  Johanna, minusta tntuu, että menetän katu-uskottavuuteni näiden horoskooppijuttujen kanssa, mutta otetaan tämä niin, että on elämän kevennystä.

  Onnea, että olet avioliitossa Elämäsi Miehen kanssa♥ Minä myös!

  VastaaPoista
 13. Aah, Woody Allen on yksi elämäni suuria rakkauksia. Myös Larry David ja hänen Curb Your Enthusiasm -sarjansa. Samantapaista "juutalaishuumoria" on myös ihanassa Hulluna sinuun -sarjassa.

  Pääsen katsomaan Woodyn uuden tällä viikolla. Ystävän kanssa - meilläkään mies ei näitä niin arvosta. Tosin katsoimme juuri yhdessä Whatever Worksin (minulle se oli toinen kerta, teatterissa kävin katsomassa yksin), kun hänkin fanittaa Larry Davidia.

  Ja -- me myös pidämme yhdessä David Lynchista. :)

  Leena, minä olen jossakin vaiheessa ollut lähes puoliammattiastrologi, mutta nyt se on vähän jäänyt. Pelkkää aurinkomerkkiä ei tosiaan hyödytä katsoa eikä viikkolehtien horoskooppeja vakavissaan lukea, mutta kaikessa monimutkaisuudessaan astrologia on erittäin vivahteikas työkalu itsensä ja ympäristönsä ymmärtämiseen. Onhan sitä harjoitettu ikuisesti maailman kaikissa sivistyneissä kulttuureissa.

  Karoliina

  VastaaPoista
 14. Karoliina, sinä sen sanoit: Whatever Works oli poikkeus eli Lumimieskin tykkäsi.

  David Lynch: Yes!

  No niin! Olishan mun se pitänyt arvata...se sun aura. Nyt kun tämän sanon, voin hyvästellä uskottavuuteni: Siis sen huomasi susta ja siksikin krijoitin tuonne edelliseen komménttiisi, että olisi ollut kiva tavata paremmin/syvemmin. Katsos, kun minä näen uni, jotka toteutuvat. Jos tietäisit! Herään aina enneunesta suden hetkellä ja mun on pakko silloin herättää Lumimies ja kertoa, muuten kukaan ei usko...Saan myös etiäisiä ja tiedän, mitä kohta tapahtuu...En minäkään usko viikkolehtien horoskooppeihin, ne ovat vähän kuin vitsi, mutta luonnehoroskoopit ja yhteensopivuudet etc. Tiedätkö, mieslukijat nyt tälle nauravat, mutta pitäkööt nyt sitten hauskaa. Voi, voi, kuinka kiinnostavia oltais voitu jutella...

  VastaaPoista
 15. Ihana lukea näitä kommentteja Woody Allenista, hän kun sattuu olemaan minunkin suosikki näyttelijä.
  Jostain täytyisi varastaa aikaa tuon mainitsemasi elokuvan katsomiseen, mutta valitettavasti yksin, sillä tämä herra ei kuulu mieheni suosikkeihin:)
  Eikös olekin vähän jänniä nuo etiäiset, joskus sen huomaa vasta jälkeen päin, että näinhän sen näin tai aistin, miten vaan:)

  VastaaPoista
 16. Hanne, hän tuntuu olevan monen naisen suosikki. Minä en tätä ehdi teatteriin katsomaan, sillä olen siihen valinnut yhden toisen filmin, mutta ostan tämän, kuten tein Match Pointinkin kanssa. Aika vain ei riitä! Kun laitan itseni filmiä katsomaan kera herkkujen, kyllä siihen takuulla seuraa saan;-)

  Etiäiset ovat jänniä, mutta enneunet rankkoja ja pelottaviakin. Ainakin mun unet.

  VastaaPoista
 17. Leena,

  näin juuri. Mullakin olisi paljon sanottavaa, mitä en kuitenkaan tässä halua julkisesti jakaa. Mutta palataan. :)

  Karoliina

  VastaaPoista
 18. Karoliina, ei tässä voi mitään. Joskus näitä kommnettilootien lauseita löytyy netistä ihan vaikka mistä oudoista yhteyksistä.
  Palataan!

  VastaaPoista