tiistai 3. marraskuuta 2009

HIENO HYPPY, SINTTU

Eihän Sinttu –kirjoille ole mitään ikärajaa? Eihän! Minä luen näitä ja olen jälleen pieni ponityttö…Otaksun, että kovin kohderyhmä houkutteleville ponikirjoille ovat alle ja hieman yli kymmenvuotiaat, mutta tuskin he saavat näitä itsekseen lukea, sillä ainakin tallilapsuuden viettäneet äidit tahtovat nämä lukea omille heppatytöilleen ja –pojilleen.

Hieno hyppy, Sinttu (Kom igen Sigge, Tammi, 2009) on kirjalija Lin Hallbergin ja kuvittaja Margareta Nordqvistin ihastuttava jatko Torstaina nähdään, Sinttu –kirjalle, jossa jäätiin joulunodotustunnelmiin kera luciankulkueen, jossa ponit tekivät ratsastajineen muodostelmia lumessa ja, jossa isoksi kasvanut Anna ikään kuin hyvästinä ponielämälle johti kulkuetta.

Nyt ollaan suoraan joulussa ja Elinalla on tiedossa kaikkien aikojen joululoma, sillä hän ja äiti saavat hoitaa tallin poneja Inkan ollessa poissa. Ensin pitää vain selvitä itse jouluaatosta. Mummi ja vaarikin tulevat joulunviettoon ja kun on syöty ja vihdoinkin päästään avaamaan lahjat, Elina on yllättäen hyvin hevosvarusteltu tyttö. Hän istuu lattialla yllään upouudet ratsastushousut ja yllään turvaliivit, joita nimittää tallityttöjen kielellä kuoriksi. Vaari nimittää joulua ponijouluksi.

Tämä kirja kuten edellinenkin viehättää ja vie niin tarinallaan kuin Nordqvistin hellyttävillä piirroskuvilla. Hallbergin kerronnasta puolestaan huomaa, että hän on elänyt itse ponielämää, sillä kukaan ei osaa niin kertoa vaikkapa tallin joulusta kuin itse sen kokenut. Minulle tallin joulut ovat vieläkin muistoissa elämäni upeimmat!


Kirjan tyyli on lempeästi myötäelävä tukien nuoren tytön erilaisia tuntoja, kun vaikkapa kateus iskee tai aina ei saakaan mitä haluaa. Tuntitallillahan on suuri tilaisuus syntyä kateutta samasta ponista, mutta jo edellisessä kirjassa saimme huomata että ratsastuksenopettaja Inka on mestari hoitamaan tilanteita. Nyt Elinalla on oman kasvun paikka ja samalla hänelle alkaa selvitä, mitä hän poniharrastukselta todella odottaa. Suorastaan sydämestä ottaa kun tajuaa, että Elina puhuu sinttukieltä, ponikieltä, hevoskuiskaajan kieltä…Tämä taito on vain harvoilla ja sillä ei ole mitään tekemistä otettujen ratsastustuntien määrällä, vaan se joko on tai sitä ei ole. Elina on ponivalittu!

Minä haluan lukea jokaisen Sinttu –kirjan ja juuri muistinkin, että pitää kerätä talviomenoita eräälle rakkaalle issikalle: jouluratsastus odottaa!

Hieno hyppy, Sinttu –kirjan lopussa on lukijalla yllätysvalokuva, jota en paljasta!

Paras joulupäivän aamu menee näin:

Aamulla Elina herää äidin kuiskaukseen: ”Nyt on poniaamu.”

Elina vastaa: ”Sinttujoulu.”

10 kommenttia:

 1. Leena,
  Suosittele mulle kirjaa luettavaksi (muutei mitään hevoskirjaa):] oikeesti ... niin kerron millainen olet.

  VastaaPoista
 2. Geraldine Brooks Kirjan kansa, Siri Hustvedt Kaikki mitä rakastin, John Irving Leski vuoden verran ja Jussi Siirilä Juoksija

  VastaaPoista
 3. Kiitos. Juoksijaa olen kerran tavoitellutkin, mutta olin kai liian nopea. Tuon Siirin kirja on kai pakko:)

  VastaaPoista
 4. Eipä kestä!

  Juoksijassa mies löytää itsensä ja saa myös nauraa - itselleen.

  Siirin pitäisi olla sisäinen pakko;-) Hämmästyin, kun sitä on minulle eniten kehunut eräs herrahenkilö, ei nainen...

  VastaaPoista
 5. Nyt mul on varmaan jo 3 lahjaa pakettiin....

  VastaaPoista
 6. Leena, minä arvaan ne: Maailman ihanin Sinttu, Torstaina nähdään, Sinttu ja Hieno hyppy, Sinttu. Täydellistä Leena!!!

  VastaaPoista
 7. Pitäs vaan keksiä tolle miesväellekin vielä jotain.

  VastaaPoista
 8. En nyt muista poikanne ikää, mutta onko tuo Mauri Kunnaksen Robin Hood (kts. postaus yllä) vielä sopiva...

  Jukka ei ollut minun aikana kova lukemaan, mutta jos lukee edes kirjan vuodessa, niin Jussi Siirilän Juoksija on hauska ja sen lukisit sinäkin nauraen vedet silmistä juosten. Etsi hakukoneella ja kirjan nimellä mun arvostelu siitä. Muussa tapauksessa suosittelen purjehduksen opettajan käsikirjaa;-)

  VastaaPoista
 9. Täyttää 15 kohta, Jukka ei vieläkään oo kova lukemaan, mut joskus aina innostuu johonkin kirjaan.

  VastaaPoista
 10. Leena, annoin meilissä sulle uuden vinkin. Kiinnostaa taatusti Jukkaa.

  VastaaPoista