sunnuntai 29. marraskuuta 2009

MUUTAMIA ARVOSTAMIANI NAISIA

Rosa Parks, rohkeuden takia. Hän on se musta nainen, joka 1955 kieltäytyi antamasta bussissa paikkaansa valkoiselle miehelle, joka olisi siihen ollut lain mukaan oikeutettu. Rosa tietenkin pidätettiin, mutta mustat aloittivat pastori Kingin johdolla bussiboikotin, joka johti siihen, että vuoden kuluttua rotuerottelu busseissa kiellettiin oikein lailla.

Siri Hustvedt, koska hän on kirjoittanut kirjan Kaikki mitä rakastin ja saan joka ilta nukahtaa mustakarhujen huhuiluun. Odotan häneltä enemmän kuin keltään muulta nykykirjailijalta.

Concha Buika, koska hän on tuonut musiikillaan ja aivan uniikilla äänellään elämääni sanoinkuvaamattomia onnen hetkiä.

Oprah Winfrey, koska hän muistaa millaista oli katuojassa ja auttaa runsaskätisesti nyt, kun voi, muita ylös katuojasta ja näyttää heillekin suunnan katsoa taivaan tähtiin.

Aila Meriluoto, koska hän on uskaltanut elää, kuten on halunnut jo aikana, jolloin moraalinen paheksunta oli voimissaan. Etsi hakukoneella blogistani Ailan omaelämänkerta Vaarallista kokea.

Eve Rehn, koska hän on kääntänyt Rainer Maria Rilken runoja ansiokkaasti säilyttäen niiden hengen ja koska Eve on niin urhoollinen vaikeasta sairaudestaan huolimatta. Eve Unikko ei edes tiedä, mitä on valittaminen!

Helen Mirren, koska hän uskaltaa olla aidosti oma itsensä, Vahva, Rohkea, Upea, Aikuinen Nainen sekä on sen lisäksi aivan loistava näyttelijä ja myös osaa näyttää snobismille pitkät.

Emily Dickinson, koska hänen runonsa ovat haastaneet minut elämänmittaiseen taistoon ymmärtää niitä.

Edith Södergran, koska hän uskalsi jo kauan sitten kirjoittaa ulos sisimmän tulensa ja antoi meille uskomattoman soivat runonsa, joissa tähdet putoavat puutarhaan ja särkyvät helähtäen ja pitää muistaa varoa astumasta sirpaleille.

Päätimme Ritan kanssa http://rita-ritanhuone.blogspot.com/2009/11/lista-kymmenesta-arvostamastani.html tehdä tämmöiset postaukset arvostamistamme naisista toivoen, että muutkin seuraavat perässä. Rita on tehnyt perusteellista työtä ja hänellä on runsaat ja vahvat perustelut. Motto: Kehu nainen päivässä!

Yleisesti pidän naisista, jotka avaavat omia latujaan ja uskaltavat olla pioneereja. Minussa asuu ikuinen hippi ja kapinallinen. Mielestäni naiset ovat monessa asiassa rohkeampia kuin miehet. Tämän päivän Keskisuomalaisessa esiintyy oikein valokuvassa mies, joka ylpeilee sillä, että on murhannut karhun! Kuka nainen ensinnäkään haluaa tappaa eläimen, jolla ei ole mitään mahdollisuutta pelastua/vastata voimaan ja sitten vielä menisi siitä lehteen rehvakoimaan. Ei kukaan! Sankarimiehet ovat ihan muualla kuin luonnossa viattomia eläimiä surmaamassa!!!

30 kommenttia:

 1. Kokeilkaapa vaihtoehtoista kehumista: Kehu mies päivässä.

  Tuliko vaikeeta, kun omaansa ei sais kehua?

  Jos Keskisyöpäläisessä on joku juntti karhunkaataja, niin enpä yleistäisi kaikkien miesten ominaisuudeksi.

  Minä taidan ottaa projektiksi: Hauku nainen päivässä. Tänäänkin olen onnistunut;)

  VastaaPoista
 2. Jael, eikö vain!

  peeÄR, miten niin 'omaansa ei sais kehua?' Minä olen kyllä omaani kehunut ja jos haluat oikein etsiä, lähempääkin kyllä löytää, mutta etsippä vaikka heinäkuulta puheeni rakkaalleni.

  Koita nyt selvitä, tätä vain on nyt ilmassa - ja osin syyystä. Et voine kieltää. Etsi kirja, Nojoud, 10 vuotta, eronnut hakukoneella esim. Elämme globaalissa maailmassa, jossa muiden maiden naisten hätä koskettaa, kuin myös lasten etc.

  Hyvän itsetunnon omaava mies kestää kuin mies! Vähän hymähtää, kääntää kirjan sivua, rapsuttaa koiraa...

  Minä jaksan ihmetellä, kuinka kauan jaksan katsoa noita Keskisuomalaisen metsästysjuttuja. Usein on veristä hirvenraatoa, ilvestä, karjua, kettua...mitä järkeä on edes murhata kettuja!

  Jos nyt annat minulle rauhan, saatan kirjoittaa kirjasta, jossa haukutaan myös suomalaista naista, mutta ilkikurisesti, kuten pitää. Ja kehutaan suomalaista miestä. Mutta ellet nyt kehu naista ja ole kiltisti, saatan perua koko homman;-)

  Mieheni muuten neuvoi kerran yhtä nuorta miestä, joka valittaen kysyi 'miten ihmeessä noiden naisten kanssa voi ikinä pärjätä?' Reima sanoi: 'Pääasia, että muistat pitää naisen aina tyytyväisenä. Miellytä, miellytä, miellytä!' Aika hyvin mieheltä, joka on ollut minulle aikamoinen haaste jo 25 vuotta!

  VastaaPoista
 3. Helen Mirren voisi olla omalla listallanikin ja aivoin samoin perusteluin. Aila Meriluotoa arvostan myös.

  VastaaPoista
 4. Mistä tulikin mieleesi ykköskohdan Rosa Parks ! En ole koskaan nähnyt tuota kuvaa, enkä olisi häntä tunnistanut kuvasta, vaikka olen Rosasta kuullutkin.

  Sinulla on upea lista vahvoja naisia. Minä en nyt tee samaa listaa, sillä olen sellainen listojen tekijä, että aina kun olen saanut jonkun listan tehtyä, huomaan, että 'oioi, se ja se jäi listalta pois'. Usein harmittaa tosi paljon. Näin on käynyt usein elokuvalistojen kohdalla. Joku hurjan tärkeä ei vain juuri kirjoittamishetkellä tule mieleen.

  Edith Södergran olisi omalla listallani. Ja vaikka kaikki nuo sinun mainitsemasi, mutta oma lista ei saisi olla ihan samanlainen..

  Tyydyn siis vain nyt ihailemaan tätä sinun listaasi tällä kertaa.

  VastaaPoista
 5. Rita, lue Ailan kirjoittama kirja Vaarallista kokea hänen omasta elämästään. Jos uskallat. Aila on aina uskaltanut. Enemmän kuin minä, vaikka olen parhaani yrittänyt - uskalluksessa.

  VastaaPoista
 6. Itseasiassa siitä hetkestä, kun näin jossain artikkelissa kuvan Rosa Parksista istumassa siinä bussissa, olin lävistetty. Sama kuva oli saatavana netissä, mutta se oli rakeisempi kuin tämä ja tällä osoitan, mikä häntä kohtasi. Hän on kansalaisoikeustaistelija siinä kuin Martin King tai kuka muu kuuluisa tahansa. Itseasiassa hän oli sytyslanka, josta kaikki lähti. Tiedäthän, olen hirveän kiinnostunut historiasta, Kansojen historian kirjatkin olen lukenut kaikki läpi.

  Minä teen näitä listoja sillä mielellä, että joskus joku jää pois, seuraavalla kerralla on mukana. Ei niin kohtalokasta.

  Olisipa jännää löytää samanlainen lsita, mutta se tuskin mahdollistakaan. Esim. sun ja mun painotukset hiukan eri, vaikka moni sama taas kiinnostaakin.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Leena! Olen liikuttunut päästessäni tuohon MAHTAVAAN seuraan...

  VastaaPoista
 8. Eve, sinähän sinne kuulut, jos kuka! Parane Eve Unikko!

  ♥:lla sinun Leena
  ja Reimalta halit ja Olgalta koirannuolaisut

  VastaaPoista
 9. Kiva lista.

  ja nyt se toinen nainen, jota piiskattais, koska käytti pitkiähousuja

  VastaaPoista
 10. Kiitos! Kuvastaa aika hyvin minua - nyt. Tee sinäkin omasi!

  Siis oikeesti taas hakattu joku nainen jossain arabeissa? Usein kivittävät kuoliaaksi. Siis naisen.

  VastaaPoista
 11. Tätä naista ei vielä piiskattu, hän lehdissä, karkasi, meinaa lähteä takaisin (mieheni siivoi ja heitti vanhat lehdet, en nyt lähde hakemaan nimeä, enkä maata).

  Netistä löytyi, Sudan:

  Lubna Hussein åtalades för osedlighet. Hon greps i juli tillsammans med tolv andra kvinnor under ett restaurangbesök i huvudstaden Khartum.

  Lubna Hussein uppges ha lämnart sitt jobb vid FN, ett jobb som kunde ha gett henne immunitet, eftersom hon ville att kvinnornas rättigheter i Sudan skulle få uppmärksamhet.

  I fredags uppmanade Amnesty International regeringen i Khartum att slopa åtalet. Enligt Amnesty bör den lag som rättfärdigar piskande av kvinnor för deras klädsel avskaffas.

  VastaaPoista
 12. Ei sun olis tarvinnu vaivaantua sitä etsimään...

  Tämä on sitä jatkuvaa samaa, mitä sieltä tulee solkenaan. Tuo laittaa vain niin kiukkua päälle, että tuollaista voi tapahtua vielä 2000-luvulla!

  VastaaPoista
 13. Isot jutut täällä. Ei Suomessa yhtä suuri uutinen:

  VastaaPoista
 14. Housujen käytöstä raipparangaistukseen tuomittu sudanilainen nainen välttyi hänelle määrätystä 40 raipaniskusta.

  VastaaPoista
 15. Lubna Hussein, are you the Woman of that New? I understand better English than Swedish.

  I cannot understand what is happening in Sudan and some other countries! How they can do all those cruel crimes against women although we are now living at 2000 century!

  Have you red Delphine Minoui's book 'Moi, Nojoud, 10 ans, divorcée? That happened in Jemen.

  VastaaPoista
 16. Luojalle kiitos, mutta mikään laki ei estä edellenkään väkivaltaa naisia kohtaan. Kaikki vain jatkuu ja jatkuu.

  Koulutus, jos siihen ikinä pääsee, olisi naiselle varmin tapa päästä eroon miehisestä ylivallasta. Olen lukenut, että on onni saada valistunut isä, joka sallii koulutuksen. Sitten pitää vain olla tarkkana, että opiskelee huipulle ja pysyy erossa miehistä tai ainakin avioliitosta. Ehdotn EI avioliitolle, sillä mies alkaa heti määrätä kaikesta jos siihen loukkuun erehtyy.

  VastaaPoista
 17. Hannele, ei minun ruotsi noin hyvä. Nyt vasta sain selvyyden asiasta.

  Lubna, sinä olet sitten osa yhden naisen pelastumista!

  VastaaPoista
 18. Tosi pitkät linkit, noista pääset juttuun suoraan ↑

  (ihan suomalaistet Helsingin Sanoman linkit)

  VastaaPoista
 19. Näkisitpä mun filofaxin...sivut täynnä eri linkkien salasanoja...tänään olin yhden hukannut ja jouduin tekemään kaikki uusiksi.

  Tulipa harjoiteltua ruotsia.

  (Mikä v....u taas vaivaa, kun blogi ei suostu lasekmaan Nuorallatanssijan kommentteja! Lähden nyt ulos puutarhaan...

  VastaaPoista
 20. Ruotsia?? Lubna Hussein-linkit Helsingin sanomaan ↑↑


  (Koulutus tärkeetä, mutta ne koulutetutkin naiset silpoo omia tyttäriään, vanhan tavan mikaan. Ihan pikkiriikkisen alkaa tapahtua muutosta.
  Ja koulutetut Ruotsissa syntyneet nuoret pojat voivat pahoinpidellä omaa sisarta, jos hän tapaa poikia.)

  VastaaPoista
 21. Tarkoitin sun tekstiä, kun puhuin kielestä ja Hesarin linkkiä, kun kerroin, moneenko paikkaan minulla linkit ja salasanat. Tänään meni jo paljon aikaa yhden hukatun salasanan takia. En minä ehdi kaikkia maailman lehtiä lukemaan, kun olen ottanut elämäntehtäväkseni lukea kaikki maailman kirjat;-)

  Ne koulutetu naiset arabeissa, joista minä olen lukenut, estävät tyttäriensä silpomiset, pakkonaittamiset ja pahoinpitelyt.

  VastaaPoista
 22. Osa naisista alkaa, mutta moni ei vielä uskalla, sillä nainen/äiti ei halua että tytär jää naimattomaksi..

  VastaaPoista
 23. Ja sitten on se osa koulutettuja naisia, jotka eivät enää hanki lapsia eivätkä mene avioliittoon, koska pelkäävät että joutuvat jättämään uransa miehen painostuksesta/lasten takia/firma ei hyväksy avioliitossa olevia töihin. Kaikista näistä ollut juttua naisten lehdissä.

  VastaaPoista
 24. Koulutusta tarvitaan, sen olen huomannut matkustaessamme ja siksi otin aina kannattaa tyttölapsia ja Plan Internationalinkin kautta otin nimenomaan tytön kummilapseksi.

  VastaaPoista
 25. Allu, siksi minäkin otin TYTTÖkummilapsen Afrikasta! Haluan, että hän saa koulutuksen eikä häntä naita kukaan kellekään. Hänen tahtonsa pitää saada olla hänen omassa, ei isän/veljen/aviomiehen taskussa.

  VastaaPoista
 26. Leena, kun sanoin, että omaansa ei saa kehua, niin toki olin sen huomannut, että olet 'omaasi' monasti kehunut. Tarkoitin sitä, että kehu mies päivässä olettaen, ettei omaansa saa kehua.Siis tätä pidin ehkä haastavana teille tytöille (sic).

  VastaaPoista
 27. No, onhan se aika haastavaa kaikkien näiden tapahtumien valossa. Myöskin marraskuu vie voimat ylenpalttiseen positiivisuuteen. Jos jokainen nyt vaikka kehuisi EDES sitä omaansa, olkoon hän sitten mies/nainen, niin eiköhän se olisi aika hyvin.

  Noin yleensä, olen kovasti ylistänyt John Irvingiä, Ian McEvania, Mika Waltaria, Kaarlo Sarkiaa, Thomas Mannia etc. eli enemmän olen kehunut mies- kuin naiskirjailijoita.

  Lubna Hussein katsoo samaa kuuta kuin mekin ja sama aurinko paistaa hänelle. Minä en erota näitä nais/mieskysymyksiä vain suomalaiseksi aiheeksi. Tuon Nuorallatanssijan voisit sinäkin lukea, mutta lue sitä ennen Jussi Siirilän Juoksija. Saat naurua marraskuuhun.

  VastaaPoista
 28. Anteeksi väärikäsityksen aiheuttaminen. Jos olisin Helsingin Sanomat-linkin laittanut BLOGIINI, niin olisin ihan samalla tavalla kutsunut sitä Lubna Hussein-linkiksi. (Nyt yritän olla selvempi ja varovaisempi kun tiedän että linkkejäni ei avata.)

  VastaaPoista