keskiviikko 11. marraskuuta 2009

HERTA MÜLLER 1953 -

Herta Müller on Saksassa nykyisin asuva romaniansaksalainen kirjailija. Hänen lapsuutensa ja nuoruutensa kului Nikolai Ceausescun hirmuvallan Romaniassa. Herta opiskeli kieliä Timisoaran yliopistossa ja muutti 1987 Länsi-Berliiniin.

Müllerin ensimmäinen teos Niederungen (Matala maa) ilmestyi Romaniassa sensuroituna vuonna 1982, ja kaksi vuotta myöhemmin kokonaisuudessaan Saksassa.


Müllerin tuotannon toistuvia teemoja on sanottu olevan sorto, pako ja diktatuuri. Hän on julkaissut 22 teosta, ja niitä on käännetty 20 kielelle, joista kolme suomenkielistä Tammen Keltaisessa kirjastossa: Matala maa (Niederungen, Tammi 1989), Ihminen on iso fasaani (Mensch ist ein grosser Fasan auf der Welt, Tammi 1990) ja Sydäneläin (Herztier, Tammi 1996).

Herta Müller on 25. nobelisti Tammen Keltaisessa kirjastossa.

6 kommenttia:

 1. Kirjallisuuden teräsNAINEN, ei ollenkaan täti!

  VastaaPoista
 2. Olin oikein iloinen kun kuulin, että juuri naiskirjailija Herta on saanut tämän vuoden Nobel-kirjallisuuspalkinnon!

  *********

  Tämän vuoden Finlandia-ehdokkaissa oli vain yksi nainen.. Vaikka juu, ei se ole sukupuolesta kiinni se kirjoittaminen. Pidän monista mieskirjailijoista (kuten sinäkin), mutta aina olisi kiva nähdä naiskirjailijoiden menestyvän!

  VastaaPoista
 3. Juuri niin. Välillä oikein hämmästyn, kun katson kirjahyllyäni, kun siellä on eniten juuri miehiä Irvingistä Waltariin ja kaikkea siltä väliltä. Tuntuu silti sykähdyttävältä, että nainen sai kirjallisuuden Nobelin ja nyt voin olla Nobel -komitean kanssa yhtä mieltä, että kohde oli oikea myös tasollisesti aina en ole yhtynyt Nobel -komitean valintoihin. Makunsa heillä ja minulla;-)

  VastaaPoista