torstai 16. joulukuuta 2010

VUODEN 2010 KIRJALLINEN ELÄMYSTUSINA JA YLLÄTYKSET

Tämän vuoden parhaat kirjaelämykseni ovat tässä. Ne ovat minun subjektiivinen mielipiteeni, ei yhtään sen enempää, mutta ei myöskään vähempää. Otantani on ollut 102 tänä vuonna luettua kirjaa.

Tiesin jo lukiessani Nadeem Aslamin Elävältä haudattuja (Like 2010), että se on tässä! Lista menee näin kuuden parhaan osalta:

Nadeem Aslam - Elävältä haudatut (Like 2010)

Joyce Carol Oates - Haudankaivajan tytär (Otava 2009)

Aila Meriluoto - Tältä kohtaa -Päiväkirjat vuosilta 1975 -2004 (Siltala 2010)

Pasi Ilmari Jääskeläinen - Harjukaupungin salakäytävät (Atena 2010)

Jorma & Päivi Tuomi-Nikula - Nikolai II - Suomen suuriruhtinas (Atena 2010)

Paul Auster - Näkymätön (Tammi 2010)

Miksi juuri nämä? Siksi! Ja vastausta voitte etsiä vaikka näiden kirjojen arvosteluista. Muutama sananen silti. Ensimmäinen ja toinen meni niin isolla tunteella, että...Nadeem Aslamista sen verran, että hänen kirjassaan täyttyvät kaikki huippukirjan merkit, myös kaiken tajunnan ylittävä kieli. Vahva tarina, täydellinen rakenne ja kieli puhdasta kultaa. En ole ikinä kokenut mitään vastaavaa.

Joyce Carol Oates on sanojen ystävän kirjailija, sillä hän on todella lahjakas kirjoittaja ja  musteena on veri. Siis vahvaa tarinaa naiseudesta, väkivallasta, elämästä. Olen täysin antautunut hänelle ja olisin voinut ottaa häneltä hyvin mukaan myös Kosto: Rakkaustarina, mutta halusin antaa tilaa muille.

Aila Meriluoto jatkaa siitä mihin jäi Vaarallista kokea - Päiväkirjat vuosilta 1953 - 1975  ja hän on entistäkin uskaliaampi havaitsija, joka ei yhtään säästele muita eikä itseään ja peilaa paljon myös paitsi arkielämäänsä niin Helsingin kulttuuri-ilmapiiriä ja lukemisiaan, mutta ei mitenkään tavanomaisesti. Kunpa olisin hänen iässään yhtä uskalias!

Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät tuli minulle vähän kuin vahingossa, sillä en ollut aikonut...Sitten luin Susan blogia ja jokin tartunta tuli. Sain kirjan ja luin sen yhtä pötköä välillä jopa lumisateessa puutarhatuolilla istuen, sillä pitihän Hänen Majesteettiaan ulkoiluttaa. Wau♥ En uskalla tässä paljoa sanoa, etten puhu itseäni outoon valoon;-) Siis koin Pasin kirjan vähän kuin David Lynchin filmit...ja Olli Suomisen sateenvarjon hmahdukset kaikuvat vieläkin sisälläni kuin jonkun oudon ja eroottisen leikin ensihipaisu...

Jorma & Päivi Tuomi-Nikulan kirja on minusta äärettömän kiinnostava, sillä Nikolai II on yksi harrastukseni, voisi sanoa ja tämä kirja on täydellinen, niin tekstiltään, kuviltaan kuin asemoinniltaan. Ja vielä kauniskin! Kirja kuin Romanovien koru...

Paul Austerin paras kirja minulle on Näkymätön. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Kirjan rakenne on nero ja teos sisältää paljon erotiikkaa, mutta myös pahan kosketusta. Mies on todella koonnut itsensä minulle hieman sekavaksi jääneen Sattumuksia Brooklynissä jälkeen.

Loput kuusi eivät ole missään järjestyksessä ja tässä ne ovat
Teen myös harrastekirjoja, dekkareita, lastenkirjoja, ruokakirjoja etc. Maija Kajan Sukellus kuumaan aaltoon (Minerva 2010) pitäisi laittaa pakolliseksi luettavaksi jokaiselle gynekologille, sillä ensimmäisen kerran lääkäri on täysin naisten puolella ja puolesta. Ros Wynne-Jonesin Sade lankeaa (Like 2010) varmistaa, että emme elä harhassa kaiken sujumisesta. Se tuo Afrikan erään rankan tarinan luoksemme tavalla, johon ei kuitenkaan kuole. Hiukseni vain syttyivät tuleen, mutta ne kasvavat jo ja Thames virtaa kuten aina ennenkin. Suosittelen!  Vuoden puutarhakirjaa edustaa Riku Cajanderin Luontopiha (Minerva 2010), jossa rakennetaan pihaa ja puutarhaa lähtien ajatuksesta, että se on osa luontoa ja sinne tehdään mahdollisimman hyvät olosuhteet myös ympäristön eläimille aina perhosista kettuihin.  Tämän kirjan nimi olisi voinut olla myös Villi piha. Minun puutarhastani on tulossa villi ja käytän siihen Cajanderin oppeja. Pidin kirjan uudesta näkökulmasta. Riitta Konttisen  Naiset Taiteen rajoilla - Naistaiteilijat Suomessa 1800-luvulla (Tammi 2010) on minulle kirja, jota en edes lainaa. Tämä kirja on äärettömän kiintoisa ja perusteellinen kuvaus naistaitelijoiden elämästä aikana, jolloin naisen odotettiin vain menevän naimisiin, saavan lapsia ja passavan miestä. Myös kuvatarjonta on antoisa. Tess Gerritsenin Jääkylmä (Otava 2010) ylitti jopa itsensä. Tiedän, että minulta odotettiin dekkarin paikalle Minaa tai Cornwellia, mutta ei nyt. Tess on sanonut sanansa ja kirjoittanut sen jääpiikillä. Arktinen kauhu on kuin murskattuja tummanpunaisia ruusuja lumessa, mutta tuoksu on lumi ja veri.  Jussi Siirilän Historia on minut vapauttava (Gummerus 2010) on melkein yhtä hyvä kuin hänen Juoksijansa, joka oli minulla muistaakseni viime vuonna vuoden 2009 kolmanneksi paras kirja. Myönnän heti, että ilman Heidiä tämä kirja olisi kolmannessa ryhmässä, joka sisältää Yllättäjät:

 Yllätysryhmään en sitten voinut olla ottamatta mukaan Oatesin Kosto: Rakkaustarinaa (Otava 2010), sillä pidin niin paljon kirjan kostoelementistä. Oikeuden on tapahduttava. Suvi Vehmasen Lapsen oma petokirja (Minerva 2010) saa edustaa nyt ainoana lasten kirjoja ja tekeekin sen tyylillä. Cecilia Samartinin Señor Pedegrino (Bazar 2010) toi elämääni aivan uuden kirjailijan, jonka uutuutta odotan jo ihan kuumana. Ceciliaan verrattava yllätys oli Anilda Ibrahamin Punainen morsian (Tammi 2010). Näiden kirjojen kautta olen tajunnut, että maaginen realismi on minun lajini. Ehdottomasti! Marja Björkin Puuma (Like 2010) oli iloinen yllätys, jossa sain jo väreitä uudesta suomalaisesta naisuskaltajasta, sillä kirja oli rohkea ja vievä ja huom!, myös dialogi toimi. Marjassa on Meriluodon tyyliä!  Vuoden ehdoton tunnelmakirja on Meillä on joulu (Otava 2010). Ja sitten Ian McEwanin Polte (Otava 2010). Aivan jo kuulen hämmätyksen, kun mies, jonka edessä olen pysyvästi polvillani, ei päässyt parhaaseen tusinaani. No, mitäs meni laittamaan sinne sitä fysiikkaa niin paljon;-) Ei, Polte ei ole ollenkaan huono, mutta ei parasta McEwania. Ja sitten vuoden suurin liikuttaja on ehdottomasti Marilyn Monroen Välähdyksiä, sirpaleita (WSOY 2010). Paljon uutta Marilynin siitä puolesta, jonka monet haluasivat tulevan esille enemän kuin sen, mikä oli Monoroeta ympäröivien elokuva-alan miesten vaatimus. Tässä kirjassa Marilyn saa vihdoinkin olla oma itsensä: kaunis, haavoittuva, herkkä, älykäs, kunnianhimoinen...,joku joka saa itse päättää omasta elämästään.

Ja haluan nyt keventää omaakin tunnelmaani, sillä nämä valinnat eivät ole helppoja luenhan melkein vain todella hyviä kirjoja, koska saan ne itse valita, joten tästä ryhmästä puuttuu vuoden paras ruokakirja siksi, kun Lumimies ei tykkää sen mallista. Hän tekee minulle kollaasit ja tuo Marja Lindforsin Taivaallinen munakoiso (WSOY 2009) ei kuulemma muotonsa takia 'istu' kauniisti kollaasiin.  Olen siis miehen armoilla! Hah! Se on kuitenkin täydellinen kirja ja Marja Lindforsin kertomistyylissä ja ruokakuvissa olisi monelle malliksi.

Sitten jotain saattaa ihmetyttää, jos katsoo kustantajia, etteikö WSOY:ltä löytynyt kovaan sarjaan ketään. Selitys on siinä, että WSOY tuli kuviooni vasta syksyllä johonkin aikaan, joten kyllä sieltä varmasti olisi löytynyt. Nyt kuitenkin painotan, että en valitse parhaita kirjojani kustantajia ajatellen, vaan ihan vanhanaikaisesti kuunnellen sydämeni ääntä sekä sitä valtaisaa kokemusta, joka syntyy vain siitä kun lukee liikaa kirjoja. Minä elän lukeakseni ja kirjoittaakseni.

♥:lla teidän
Leena Lumi

PS. Linkitys ei onnistu ihan kaikkiin. Hakekaa arvosteluja kirjan nimellä.

PS2. Muriel Barberyn Siilin eleganssi (Gummerus 2009) oli muuten yksi eniten kommentoiduista kirjoista tänä vuonna, sillä harvoin kirjaan kommentoidaan 39 mielipidettä. Tänä vuonna listan teko oli vaikeaa,sillä hyviä kirjoja on suorastaan ylisatoa. Kuka katsoo Siilin eleganssin arvostelua huomatkoon, että se on julkaistu kahteen kertaan ja laskee sitten kommentit yhteen.

22 kommenttia:

  1. Juuri tänään palautin Austerin Näkymättömän kirjastoon. En ollut erityisen ihastunut tähän teokseen, se oli jotenkin teennäinen. Oates sen sijaan on mahtava, yöpöydällä odottaa puoliksi luettuna Haudankaivan tytär ja toivon saavani pikapuoliin luettavaksi Koston.

    Oikein mukavaa joulunodotusta !

    VastaaPoista
  2. Petriina, niin...nämä ovat niitä makuasioita. Minulle oli nyt yllätys, että Paul onnsitui niin minua kiinnostamaan;-)

    Oates on uskomaton. Myönnän harkinneeni jaettua ensimmäistä sijaa, mutta en pitänyt siitä, että lähdin sorkkimaan voimakasta sisäistä ensitunnettani Aslamin kirjasta. Oates on silti kovalla paikalla kun on toisena 102 kirjan joukosta. Ja Kosto: Rakkaustarina on oma vahva tarinansa ja ihan nimensä mukainen: kosto ja rakkaus. Kerrankin pidin siitä, että nimeä ei ollut käännetty suoraan.

    Kiitos samoin, Petriina!

    VastaaPoista
  3. Hieno lista! Ja tuossa kahdentoista joukossa on jo kolme samaa kirjaa, jotka pääsevät minunkin top 10- listaani ;), saattaa tulla neljäkin ;)

    VastaaPoista
  4. Susa, kiitos! Vain kolme???? Mehän on luettu paljon samoja kirjoja. Toisaalta sinä aloitit vasta...sinä yhtenä yönä tänä vuonna.

    VastaaPoista
  5. Leena, toki vaikka aloitin blogin kesän tienoilla, olen silti alkuvuodenkin lukenut ;)

    Mutta suurin osa listan kirjoista on kyllä luettu tällä vuoden viimeisellä puoliskolla.

    VastaaPoista
  6. Susa, minullakin on täällä seinällinen kirjoja, jotka olen lukenut ennen blogiani, mutta enhän niitä enää siten muista, että voisin tuoda blogiini. Sitä siis tarkoitin. Jos hlauan tuoda täältä venäläiset klassikot, Maila Talvion kootut, Agatha Christiet, Saul Bellowit, Singerit, Böllit, Hesset etc.,mun pitää lukea ne uudestaan. Ehkä vain minulla on huono muisti.

    VastaaPoista
  7. Minen ole lukenut kuin Austerin, josta pidin. Aslamin ja Oatesin aion lukea, suomalaisista en tiedä, niitä kun ei ole meidän kirjakaupassa. :-))

    VastaaPoista
  8. Hyvä lista;itse luen juuri yhtä noista ja Nadeem Aslanin kirja ehdottomasti täytyy myös joskus lukea.Leena,pyydä että Lumimies näyttää sulle miten ne kollaasit tehdään,se on ihan lastenleikkiä;D

    VastaaPoista
  9. Kiinnostava, hieno ja yllätyksellinenkin lista. :) Aion laatia omani, ainakin jonkinlaisen koosteen vuoden 2010 minulle merkittävimmistä kirjoista. Muutama sama kirja sille tulee päätymään, ja totta kai useita eri kirjojakin. Niin pitääkin. :)

    Austerin Näkymätön ja Samartinin Senor Pedegrino ovat lukulistallani: Olen pitänyt _jokaisesta_ lukemastani Austerin kirjasta. Ja mitä Samartiniin tulee, niin maaginen realismi on tyylilaji, jota olen rakastanut siitä saakka, kun astuin Isabel Allenden ja Gabriel Garcia Marquezin maailmaan. Odotan näiltä kirjoilta paljon, sitten ensi vuonna. :)

    Oates räjäytti ehdottomasti minunkin tajuntani tänä vuonna juuri noilla kahdella kirjalla.

    VastaaPoista
  10. Allu, no kiva, että pidit Austerista. Minusta se oli tosi hyvä. Sinähän käyt Suomessa, etkö raahaa kirjoja, kun Jaelkin jaksaa Israeliin asti kirjoja viedä. Hän kysyy multa listan, mitä pitää hankkia;-)

    Jael, kiitos! Minua ruoesi nyt itseäni vaivaamaan se,että pitäiskö harrastuskirjat olla ihan omassa sarjassaan. Ja muut erikoisuudet...Pidin mm. Talviuni Berliinistä kovasti ja myös Schlinkin Viikonlopusta...Tämä aina vain vaikeampaa. Tuleekohan nykyään enempi hyviä kirjoja!

    Jael, idea hyvä, mutta ensin pitää saada Lumimiehen toimeksi asentaa se. Mutta herätit hyvän idean: Nuoret ovat täällä melkein kolme viikkoa (ei meillä koko aikaa) ja he ovat nörttineroja, joten saavat tehdä tuon homman minulle. Millä vuosituhannella mahdan oppia sitä käyttämään...

    VastaaPoista
  11. Kiitos taas listoistasi..
    olen varmaan sinun ansiosta alkanut lukea ahkerammin..merci!

    VastaaPoista
  12. Lumiomena, mikä yllätti?

    Ja kiitos! Tämä oli paljon, paljon vaikeampaa kuin viime vuonna. Oli liikaa hyviä kirjoja!

    Auster on vanha tuttu, mutta Samartin kiva yllätys. Ja Oatesin löysin vasta kun haudankaivajan tytär saapui. Hänen lukemistaan en lopeta sateenkaaren tuolla puolenkaan!


    Hane, minusta hiukan tuntuu, että minulla on pieni ansio siinä, että sinä luet enempi. Näin enneunen, että jouluna luet Punaista morsianta!

    VastaaPoista
  13. Mielenkiintoista, mielenkiintoista! Ja voi ei, taas on mielessäni, että täytyy sinulle meilata, kun on asiaa. En tiedä, miksen ole saanut sitä vielä aikaiseksi. No mutta, kaikki löytää aikansa ja paikkansa oikealla hetkellä.

    Halauksin,

    Karoliina

    VastaaPoista
  14. Karoliina, kiva jos kiinnostaa.

    Asioilla on tapana järjestyä!

    ♥:lla Leena

    VastaaPoista
  15. Leena!!! Sinä olet listahullu! HIRVEÄ tehtävä valita parhaat kaikista ja tuosta vain sinä ne tuohon sujuttelet linkityksineen kaikkineen. Olet kyllä upea nainen (olin vähällä kirjoittaa että upea tyyppi, mutta vaihdoin sopivampaan, kuten huomaat)! ;)

    Olen miettinyt omia listojani, mutta voi että kun on mahdottoman vaikeaa. Liikaa hyviä. Olisi meillä ehkä yksi sama ainakin. :)

    Olipa elämys tämä postauksesi, kiitos siitä!

    VastaaPoista
  16. Ilse!!! Olen listahullu;-)

    Tein jo viime vuonna tällaisen, mutta ei se ollut silloin näin vaikeaa. Nyt teen pelkkää hömppää paitsi yksi juttu, joka on mulle must. Oi kiitos!, miten ihanaa kuulla sanat Upea Nainen. Itse olet♥

    Olen samaa mieltä: Nyt on liikaa hyviä. Ihan uuvuin...Juu, arvaan, että meillä on yksi sama ja tiedän, mikä se on.

    Kiva juttu, haluankin tarjota elämyksiä. Elämykset kohottavat meidät lentoon!

    VastaaPoista
  17. Voih, kaikki niin kiinnostavan tuntuisia. Lukisin kaikki heti tässä ja nyt, jos olisi mahdollisuus. Miten ikävöinkään Suomen kirjastoja! Kerran muuten valittelit kirjojen kalleutta Suomessa. Ajattele, kirjat ovat Chilessä PALJON kalliimpia, vaikka elintaso täällä on paljon alhaisempi. Tavallisilla ihmisillä ei ole varaa ostaa kirjoja :(

    Minua on alkanut kutkuttaa tuollainen elämäni 100 kirjan lista, jonka teit aiemmin. Meinaan itsekin väsätä sellaisen heti, kun kiire hiukkasen hellittää. Olen jo miettinyt joitakin kirjoja. Tulen sitten vinkaamaan sinulle, kun saan sen postattua, mutta siihen voi mennä aikaa jopa viikkoja.

    VastaaPoista
  18. Mia, kyllä se kirjan hinta on monelle suomalaiselle kova. Muista Suomen verotus! Onneksi kaikki täällä pääsevät kiinni kirjaan, kiitos kirastolaitoksemme.

    Teeppä oma listasi! Varmaan se monia kiinnostaisi ja minua etenkin.

    VastaaPoista
  19. Hei Leena, olen lukenut Geraldine Brooksin Kirjan kansa, italiaksi kyllàkin, ( I custodi dei libri ) aivan ihana. En ole pitkààn aikaan ahminut kirjaa samalla tavoin kun tein tàmàn kirjan kanssa. Annoin myòs mieheni isàn lukea kirjan ja hàn oli myòs hurmaantunut kirjan sisàllòstà. Hassua, vaikka hànkin lukee paljon kirjoja, ei ollut vielà tòrmànnyt Kirjan kansaan. Kirja on kàànnetty heti italian kielelle kun kirja ilmestyi englannin kielellà (2008). Joka tapauksessa lahjoitan kirjan monelle henkilòlle tànà jouluna :)

    Ajattelin heti hankkia myòs toisen Geraldine Brooksin kirjan ja katsoa onko se yhtà "geniaalisesti"kirjoitettu.

    Ajattelin ostaa myòs Nadeem Aslamin kirjan, ( lòysin kaksi hànen teosta kàànnettynà italiaksi) ja syventyà siihen ensi viikolla.

    Vielà tuosta Muriel Barberyn Siilin eleganssista; luin tàmànkin jo muutama vuosi sitten (L'eleganza del riccio) ja mielestàni se oli oikein miellyttàvàà ja kevyttà lukemista, jossa oli kivasti rakennettu juoni.

    No tulipa tekstià :) Luen kirja arvotelujasi aina suurella mielenkiinnolla ja saan napattua mahtavia lukuelàmyksià.

    Hauskaa joulun odotusta ja toivottavsti voit jo paremmin !

    un abbraccio,
    marianne

    VastaaPoista
  20. Marianne, kiva että kaikki piditte. Minua vastaan ei ole vielä tullut henkilöä, joka ei olisi Kirjan kansasta pitänyt. Ja muista: Se oli blogissani viime vuoden paras kirja 140 luetun kirjan joukosta!!!

    En tajua, miski Brooksia ei käännetä suomeksi enemmän!

    Elävältä haudatut ei ole sitten ihan yksi yhteen, sillä kyseessähän on kuitenkin Afganistan. Lue sinä se ensin, ennen kuin annat appiukollesi. Lue myös Oatesin Haudankaivajan tytär.

    Siilin eleganssi on viihteellinen, mikä ei ole paha asia ja onhan siinä myös taidokas tarina. Tosin kirjan loppu olisi saanut olla toinen. Odotan kirjasta tehtyä filmiä Suomeen. Siinä on pääosassa nainen, joka on juuri kuten kuvittelin hänen olevan.

    Kiitos voin! Tänään shoppaamaan ja Merin koira siis saapui eilen Hesasta minulle joksikin aikaa. Kääpiövillakoira Dina.

    Kiitos samooin, Marianne!

    Pahus, en löydä italian enkä latinan sanakirjaani;-)

    VastaaPoista
  21. Moi Leena
    Listassasi kiinnitin tietysti huomioni Meriluotoon. Kun siitä niin kovasti tykkään. Ailan mieskuviot ovat todella mielenkiintoiset. Kehitys kiltistä tytöstä vapauteen kiehtova. Ja oma elämä runojen lähteenä ehdoton.
    Jotkut ne uskaltaa. Mutta hyvähän se on kun murrosikäkin kuulemma tuli vasta nelikymppisenä.
    Huomenna ajelen Suomeen ja pistäydynpä Nilivaarassa. Kymmeniä kertoja olen ohi ajanut, tällä kertaa en. Pakko nähdä se pappila.

    VastaaPoista
  22. Avletto, kukapa ei Ailasta tykkäisi! Hän on kiinnostava kaikinpuolin ja elänyt elämänsä miehet vahvasti. Ei kannata olla kiltti tyttö, se on liian tylsää. Värikkäästä elämästä syntyy inspiraatio. Pitää palaa, että jää jälki.

    Minäkin olin kolmikymppisenä melkein teini;-) Onneksi hidasta kypsymistä on tapahtunut...


    No, sullahan on sitten oikein excursio. Minä odotan aattoa, että saisi kunnon merikalaa. Tämä on meren rannan flikalle kalan kannalta hankala paikka asua. Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista