torstai 29. huhtikuuta 2010

KIRJALLINEN ELÄMYSTUSINA


Päätimme Lumiomenan kanssa tehdä vappuviikon iloksi omat kirjalliset tusinamme. Olen tämän tehnyt ennenkin ja kun vertasin aiempaan, huomasin, että ikilistanikin elää! Parin viime vuoden aikana on ilmestynyt eräitä niin uskomattomia kirjoja, että se ei ole voinut olla vaikuttamatta myös minun 'ikuiseen' listaani. Hyvä niin! Ainoa varmuus on muutos. Alla näette minun tämänhetkisen listani, joka siis ei ole tämän vuoden parhaat kirjat lista, se ilmestyy vasta vuoden lopussa - tietysti. Katsokaa myös, mitä viehättävää kirjallista blogia pitävä Lumiomena on listannut.

Aksel Sandemose / Kadonnut on vain unta (Det svunde er en drøm, Gummerus 1961)

John Irving / Leski vuoden verran (A Widow for One Year, Tammi 1998)

Mika Waltari / Turms kuolematon (WSOY 1953)

Virginia Woolf / Mrs. Dalloway (Mrs. Dalloway, Otava 2003)


Philip Roth / Ihmisen tahra (The Human Stain, WSOY 2003)


Thomas Mann / Taikavuori (Der Zauberberg, WSOY 1990)


Siri Hustvedt / Kaikki mitä rakastin (What I loved, Otava 2008)


Geraldine Brooks / Kirjan kansa (People of the Book, Tammi 2008)


Ian McEvan / Sovitus (Atonement, Otava 2008)


Richard Powers / Laulut joita lauloimme (The Time of Our Singing, Gummerus 2008)


Marcel Reich-Ranicki / Eurooppalainen (Mein Leben, Otava 2001)


Joyce Carol Oates / Haudankaivajan tytär (The Gravedigger’s Daughter, Otava 2009)

Listalta puuttuvat lasten- ja nuorten kirjat, sekä runo- ja harrastekirjat. Ne otan aina mukaani vuoden parhaat kirjat listaukseeni. Mikäli teillä on vielä lukematta jokin yllä mainituista kirjoista, niin suosittelen ryhtymään toimeen. Kaikki nämä kirjat löytyvät blogistani. Hakukoneeseen vain kirjan nimi ja sitten klikkaatte sanaa 'haku' ja se on siinä!

♥:lla kirjoista Leena Lumi 

kuva Frauen, die lesen, sind gefährlich (Ramón Casas y Carbo)

10 kommenttia:

 1. Tämä oli ihana "haaste" :)

  Sinun kirjalistasi ihastuttaa, hullaannuttaa ja haastaa lukemaan lisää. En ole koskaan lukenut Aksel Sandemosea tai Philip Rothia, mutta jo pitkään olen ajatellut lukevani heidän teoksiaan. Rothista uskoisin pitäväni paljonkin.

  Siri Husvedtin Kaikki mitä rakastin tippui listani vain siksi, että otin mukaan lasten/nuortenkirjoja. Kaikki mitä rakastin on hieno niin tunnelmaltaan, henkilöitään kuin kielellisestikin.

  "Kirjan kansa" kuuluu lukulistalleni. Ehkä muistatkin, kun kerroin pyöritelleeni sitä käsissäni kirjakaupassa päätyen kuitenkin Carlos Ruiz Zafoniin.

  Ja Ian McEwania tulen lukemaan viimeistään kesällä. Se on lupaus :)

  John Irving mahtuu meidän molempien listalle, tosin eri kirjalla. Ja Mrs Dalloway on silkkaa neroutta!

  VastaaPoista
 2. Lumiomena, lämmin kiitos hullaannuttavista sanoistasi!

  Koska et ole lukenut Sandemosea aikaisemmin, ota ensimmäiseksi kirjaksi hänen Ihmissusi -teoksensa. Sen päähenkilö Felicia Venhaug on äärettömän kiinnostava nainen...Löysin Sandemosen Aila Meriluodon innoittamana jo kauan sitten ja nyt olen löytänyt yhtä lukuunottamatta kaikki ne teokset, jotka häneltä haluan. Kuuluisimmasta eli Pakolainen ylittää jälkensä, joka sisältää mm. tunnetun Janten lain, Gummerus otti uuden painoksen 1997.

  Ja minä aion lukea Irvingin Kaikki isäni hotellit;-)

  Mrs. Dallowayni on melkein puhki...ihan oikeesti puhki luettu...se kertoo jotain kirjallisesta neroudesta ja sitä neroutta janoavasta lukijasta. Valitsemasi adjektiivi on täydellinen: silkkaa neroutta!

  Oi, sinä Luminen Omena, tämä oli hauska piritstys tälle viikolle: Kiitos♥

  VastaaPoista
 3. Tässä onkin monta kirjaa ,joita haluaisin lukea.Noista olen lukenut Mrs.Dallowayn,Rothin,Mannin ja Waltarin kirjat,mutta monta kirjaa ihanasta listastasi on vielä lukematta.,,Mrs.Dalloway on tässä tietokoneen viereisessä hyllyssä,englanninkielisenä,en ole aikoihin lukenut,nyt tekee taas mieli!

  VastaaPoista
 4. Jael, etkö sinä ole lukenut Kaikki mitä rakastin (What I loved)! Etkä Kirjan kansaa...mää pyörryn...Olen pitänyt itseäni loistavana markkinointi-ihmisenä, mutta näköjään taitoni ei ulotu Isreaeliin asti;-) Onneksi edes Allu on lukenut toisen noista ja Lumiomena ja ...Mrs. Dallowayn minäkin luen aina uudestaan niin kauan kuin kirja sen kestää.

  VastaaPoista
 5. hyvät listat olette koonneet molemmat, oikein mielenkiintoista! Taidan kasata omankin listani, mutta ehkäpä enemmän ajatuksella "kirjat, jotka ovat muuttaneet elämääni" liittyen teemaan 50 kirjaa jotka muuttivat maailmaa :)

  Ikuinen lista on itselleni melkeinpä mahdottomuus. Pitäisikö ajatella kirjoja joita ottaisi autiolle saarelle? (siis sellaisia joihin jaksaisi aina palata uudelleen) Vai niitä jotka on jotenkin aivan lähtemättömästi jättänyt jäljen?

  Minä voin myöntää, että tuossa on monta jota en ole lukenut. Ja monta , joita aion lukea. Senkin voin myöntää että yritin lukea Powersin kirjaa, enkä vaan päässyt sen imuun. muutaman sadan sivun jälkeen luovutin. McEvanista olemme jo keskustelleetkin. Watlrin, Irvinging, Hustvedtin, Rothin ja Woolfin kirjoja on tullut luettua, kaikki ei toisin ole samoja joita listallasi on.

  Listään listoille :) Huomisaamuna minun blogissani ilmestyy kirjotus eräästä kirjasta, jota en olisi lukenut ilman blogiasi, että kyllä sinulla markkinointilahjoja on... ja lisää on siis tulossa.

  VastaaPoista
 6. Anni, epistä, jos sinä sat tehdä 50 kirjasta! Lumiomena sanoi ensin´, että tehdään Top Ten;-) No, mikään ei ole niin mahdotonta.

  Siinäpä se. Kun teen listaa vuoden aikana blogiini tuomista kirjoista, se on eri kuin Elämäni tusina. Mutta eEämäni tusinakin elää. Siis vieläkin syntyy uusia ikiklassikkoja.

  Powersissa minua vei musiikki ja se rotuteema. Ne ovat mun juttuja. Toisaalta, pidin ihan älyttömästi kirjoittajan tyylistä.

  Minä olen huomannut,e ttä sinulla on kirjoja, joista en ikinä kuullutkaan;-)

  No, mitäs minä nyt olisin mainostanut, mikä sinut olisi saanut liikkeelle. Olen paljon tuonut esille Tohtori Zhivagoa, jsota saamme aasinsillan Anna Kareninaan: Joko sinä ehdit sen lukea!

  No, Tuulen viemälle en voi mitään, sillä Scarlett ja Rhett...,mutta et sinä sitä...

  Nyt tätyykin liimata tähän härveliin post it-lappu, jossa lukee: mene heti Annin blogiin!

  Siis todellakin, jos sanottaisiin, mitkä 10 kirjaa ottaisit autiolle saarelle? Se oliskin sitten jo kovempi juttu. Niiden pitäisi olla kirjoja, jotka lukee uudelleen ja uudelleen ja ei tarvise kuin katsoa omaa kirjahyllyään niin näkeehän ne, mutta kun niitäkin on enmpi kuin 10. Mutta tämä olkoon seuraavan lsitan aihe. Ja vain 10. Siitä tlee iso poru;-)

  VastaaPoista
 7. Kiva lista, Haudankaivajan tytär odottelee lukemista, eurolla taisin löytää kirppiksestä..

  VastaaPoista
 8. Hannele, meillä ei eurolla, eikä edes nolla perään riitä. Kirja on varsin uusi ja kuuluisa ja erinomainen muidenkin kuin minun mielestä.

  Olisi kiva, jos kommentoisit sitä blogiini kirjan postauksen kohdalle. Kiinnostaa nyt tietää, mitä sinä olet mieltä tästä kirjasta.

  VastaaPoista
 9. Tiedän että kirja uusi, mutta ruattalaiset lukee paljon ja nopeesti ja vievät sitten kirjansa kierrätykseen kirppikseen, minun suureksi iloksi :)

  VastaaPoista
 10. Hannele, suomalaiset eivät taida sitten irrottaa kirjoistaan ennen kuin noutaja tulee. Minäkään en luovu, mutta olen kyllä antanut auliisti lahjoiksi ja tietty arvontoihin. Kuolinpesistä vasta vapautuvat kirjat ja niistäkin perilliset noukkivat parhaat päältä.

  VastaaPoista