tiistai 20. huhtikuuta 2010

MATALA MAA


Sinulle, joka rakastat runoa ja musiikkia!

Herta Müllerin Matala maa (Niederungen, Tammi 2009, suomennos Raija Jänicke) oli luotu jo ennen syntymäänsä Ylennetyksi maaksi. Teksti on niin alastoman lahjakasta, että se suorastaan huutaa ylhäisyyttään alhaisuuden oloissa.

En voi mitenkään kuvitella Hertaa vääntämässä tätä tekstiä väkisin. Se on laulua, joka on Hertasta soinut täydellisenä melodiana, johon ei ole mitään lisättävää, ei mitään pois otettavaa.


Ilmaisu on tiheää. Lauseet erittäin visuaalisia, mutta napakoita. Ne ovat kuin korkokengät. Itsevarmat korkokengät. Piiskaavat lukijan tajuntaa lause lauseelta kuvasta kuvaan. Kuvat eivät ole kauniita. Kuvat eivät ole helppoja. Elämä on ankaraa. Osin jopa julmaa, mutta on siellä säteitäkin, joille saa naurahtaa.


Hertan kylä Romaniassa oli Jante, jossa luulot viedään lapsilta, koirilta ja semmoisilta jotka luulevat olevansa jotakin. Herta vapauttaa itsensä Jantesta laulamalla piinallisen suoraa totuusaariaansa hyvin näkevin lapsen silmin nähtynä, hyvin kuulevin lapsen korvin kuultuna ja aroin lapsen ihoin tuntevana. Laulussa soivat kylän ja perheen lika ja räkä, pesuammeen likaraanut ja huussin ulosteet. Laulun solina on isoäidin yölorinapissaa pottaan tai teurastettavan eläimen tuskan kähinää. Iho on taustalaulaja, joka muistaa alituiset, lujat korvapuustit ja viivoittimen lyönnit sormille.


Rakastan Hertan runon rytmiä, jota lauseet soivat. Hertan teksti on laulavaa runoproosaa. Lahjakasta runoproosaa.


Matala maa sisältää viisitoista novellia, joista luonnollisesti niminovelli on vaikuttavin, mutta muut tukevat sitä samassa teemassa pysyen. Täydellinen irtiotto olisikin ollut tässä kirjassa taidekuolema, sillä Matala maa ansaitsee sekä esi- kuin jälkinovellinsa. Viimeinen novelli on kuitenkin irtiottonovelli ja nimeltään Työpäivä. Se on vain yhden sivun mittainen, mutta häkellyttävä osoitus Hertan ainutlaatuisesta kyvystä uusilmaisuun. Te yllätytte! Ja nyt juokaa näitä näytteitä janoisiksi tullaksenne:

Kurjenpolvella oli vielä eilinen sade karheassa lehtisuonessaan. Pesin itseni sen ruskealla vedellä, ja illalla poskeni olivat tosiaankin punaiset, ja peilistä minä näin miten koko ajan kaunistuin.


Ja ajaessani vihan vimmassa lehmää laaksoon etsin koko laakson suurimman kurjenpolvipensaan. Kun lehmä upotti neliskulmaisen päänsä ruohoon ja käänsi takapuolensa luisen kehyksen minuun päin, minä riisuuduin kurjenpolven vierellä ilkosen alasti ja pesin nyt koko ruumiini. Kun iho oli kuivunut, sitä kiristeli ja se oli kuin lasia. Tunsin koko ruumissani miten kaunistuin, ja astelin varoen etten särkyisi.


En voi pyytää vettä, koska en saa puhua syödessä. Kun tulen isoksi, keitän jääkukkia, puhun syödessä ja juon vettä jokaisen suupalan päälle.


Minä olin suomaisema. Kävin makaamaan korkeaan heinikkoon ja valuin hiljalleen maan sisään. Odotin että suuret piilipuut tulisivat joen yli luokseni, että ne taivuttaisivat oksansa minuun ja sirottelisivat lehtensä minuun. Odotin, että ne sanoisivat: Sinä olet maailman kaunein suo, me tulemme kaikki luoksesi. Me tuomme myös suuret solakat vesilintumme, mutta ne lepattavat sinussa ja huutavat sisääsi. Etkä sinä saa itkeä, sillä soiden on oltava urheita, ja sinun on kestettävä kaikki kun kerran olet lyöttäytynyt seuraamme.


Isän varpaat naksuvat, ja mustan oven lukko sulkeutuu äänettömästi hänen takanaan. Täti sanoa kihertää: kylmät jalat. Isä maiskauttaa suutaan ja sanoo: hiiret heinissä. Sänky natisee. Tyyny ähkyy. Peitto velloo pitkinä sysäyksinä. Täti huohottaa. Isä puuskuttaa. Puusänky nytkii lyhyin sysäyksin.


Vieressä haukkuu puisto. Pöllöt syövät penkeille jääneet suudelmat. Pöllöt eivät ole huomaavinaan minua. Pensaissa kyyristelevät rasittuneet uupuneet unet.


Luudat lakaisevat minulta selän, koska nojaan liikaa yöhön.


Kadunlakaisijat lakaisevat tähdet kasaan, keräävät ne lapioonsa ja viskaavat viemäriin.


Harpon pitkin askelin.


Katu on lakaistu pois.

On kiveen hakattu ja Herta Müller on siitä jälleen uusi ja vahva osoitus, että lahjakkuus lyö itsensä läpi aina. Se puskee läpi kiven, Janten ja hirmuhallitsijan Romanian, läpi kuoliaaksi vaiettujen muistojen ja ikuisesti sattuvien lyöntien. Lahjakkuus ei kavahda yötä, ei pimeää. Se on siellä, missä kukaan muu ei. Se on yllättäjien sukua ja laulaa korkealta ja kovaa. Niin korkealta, että yön lasikatto särkyy helisten ja vapauteen lentää sanojen tähtilintuja. Kuuntele!: Hertan kirja soi!

5 kommenttia:

 1. Hahaa, alan kyllä pahasti jäädä koukkuun tähän lajiin.
  Sattumaa vai ei, mutta luin vuoden ekana kirjana tämän Matalan maan ja lainasin myös muut hänen suomennetut kirjansa. Päätin kuitenkin lukea muut myöhemmin, ajattelin, että saan niistä enemmän irti kun en lue kaikkea kerralla.
  Teksti on rankkaa ja mua todella kosketti tämä kirjailija ja kirja, koska vierailin itse Romaniassa vuodenvaihteessa 88-89 unkarilaisten ystävieni kanssa. Maa oli vielä surkeampi paikka kuin voisi edes kuvitella.
  Isä Ceaucescu todella oli läsnä kaikkialla, konkreettisimmin kadunvieri"mainoksissa" n. 10 metrin välein.
  Hyvä, että nämä kirjat on kirjoitettu!

  Pienenä lisähuomautuksena kerron vielä, että kun lainasin Sastamalan (Vammalan) kirjastosta Herta Müllerin kolme kirjaa, yksikin niistä oli ollut kirjastossa vuodesta -97 tai -99 ja se oli ennen minua lainattu tasan yhden kerran!
  Klikkasin varaukset kirjoista heti kun kuulin hänen palkitsemisestaan ja sain kirjat ekana. Mutta sitten syntyikin jo vähän varausjonoa :).

  Hyvää päivänjatkoa t. kommenttilaatikon tehotäyttäjä.

  VastaaPoista
 2. Helmis, se kaikki oli niin kauheaa...Hieman eri tavalla, mutta hiensoti saman asian tuo esille myös Saul Bellow Dekaanin joulukuussa. Siinä ollaan ihan iholla, mutta Bellowin tyylin hieman ironisoiden. Lyhyesti: Hän esittää amerikkalaista dekaania, jonka vaimo on kotisin Romaniasta. Vaimon vanha äiti, puolueen 'hyvä' jäsen, alkaa tehdä kuolemaa ja he matksutavat joulukuussa Isä Aurinkoinen kakkosen Romaniaan. Ja mitä sitten tapahtuu. Try it!

  Minäkään en tiennyt mitään Mülleristä eenn tätä Nobel-voittoa. Ihanaa, että Nobel-komitea oli kanssani saaa mieltä;-) Aina ei ole näin.

  Hertan tyyli kirjoittaa juovuttaa minut!

  VastaaPoista
 3. PS. Ja ihanaa, aurinkoista päivänjatkoa sinullekin, Helmis! Minä ryntäilen jo puutarhatöissä. Muista mun ehdotus;-)

  VastaaPoista
 4. Kiitos, pidän ehdotuksesi mielessäni ja sulattelen sitä. Saa nähdä, kehkeytyykö siitä joskus oikeasti jotain :).
  Piha täälläkin jo kutsuu - aah, mullantuoksu!

  VastaaPoista
 5. Helmis, uudet alut ovat aina uusi tilaisuus elämykseen.

  Minä taas yritän nyt sinne;-)

  VastaaPoista