torstai 22. huhtikuuta 2010

SIRI HUSTVEDT


Siri Hustvedt on ehkä kirjailija, jolta voidaan tällä hetkellä odottaa enemmän kuin keltään toiselta. Norjalaistaustainen Siri on paitsi kirjailija, myös kirjallisuustieteiden tohtori ja taidekriitikko. Kiinnostus ja tietämys taiteesta näkyy ja tuntuu hänen teoksissaan vetovoimaisella tavalla. Kirjasta Kaikki mitä rakastin (What I loved, Otava 2008, suomennos Kristiina Rikman) en kyennyt kirjoittamaan sanaakaan ennen kuin olin lukenut kirjan kahdesti. Ensimmäinen kerta meni hoikan, tumman, erikoisen Billin lumoissa. Istuin hurmiossa rantakivellä ja katselin, miten hänen kalpea vartalonsa laskeutui veteen ja savukkeen tuoksui leijaili tyköni jopa hänen uidessa…

Samana vuonna ilmestyi suomeksi myös The Sorrows of an american nimellä Amerikkalainen elegia (Otava). Luin kirjan, mutta jätin sen muhimaan, enkä tuonut blogiini. Syy on aivan suoraan kirjassa Kaikki mitä rakastin. Jos Amerikkalainen elegia olisi ollut jonkun toisen toinen kirja, mutta koska se oli Sirin teos, olin pakotettu jääväämään itseni, sillä kaikki minussa soi vielä yhdelle aikakautemme upeimmista teoksista, joka on Kaikki mitä rakastin.


Nyt on vettä ja etenkin kirjoja virrannut, joten tartuin Siri Hustvedtin varhaisempaan työhön, Lumoukseen (The Enchantment of Lily Dahl, Otava, 2009), jonka hän on kirjoittanut jo 1996, mutta suomennos saatu siis vasta tänä vuonna! Laitan kirjat nyt niiden oikeassa kirjoittamisjärjestyksessä, jossa niiden olisi tullut myös ilmestyä suomennoksina.


Lumouksessa näkyy Siri Hustvedtin ylimaallinen kyky viedä tarinaa ja myös kyky yllättää lukijansa. Kirjasta löydämme myös hahmon tulevalle Billille…tästä kuitenkin enemmän omassa jutussaan.


Siri Husvedt asuu New Yorkissa Brooklynissa kirjailijamiehensä Paul Austerin kanssa. Olisin toiveikkaampi, jos hän asuisi New Yorkissa Brooklynissa liikemies Henry Obaman kanssa, sillä kahden lahjakkaan taiteilijan liitot eivät ole historian valossa kestäneet molempien menestystä kovinkaan usein. Toivon, että pelkoni on turha ja toivotan huikeinta mahdollista kirjailijan uraa Sirille, joka saa minut iltaisin nukahtamaan mustakarhujen huhuiluun…

8 kommenttia:

 1. Siri vaikuttaa upealta naiselta! Hänen norjalaistaustaiset juurensa näkyvät olemuksessa. Erittäin mielenkiintoinen persoona.

  VastaaPoista
 2. Soolis, hän on! Minustakin hän on mukavasti pohjoismainen, mutta silti ennen kaikkea loistava kirjailija. Kunpa häneltä ilmestyisi pian uutta: Keneltä muulta kirjailijalta odottaa näin.

  VastaaPoista
 3. Siri on yksi suosikkikirjailijoistani. "Kaikki mitä rakastin" on suosikkikirjojeni top 10:ssa (pitäisikin laatia tuollainen lista joskus). Minä muuten uskon Siri Hustvedtin ja Paul Austerin liiton kestävyyteen, koska he ovat olleet yhdessä ainakin 25 vuotta (tytär on syntynyt jo 1987). Auster on myös ihan huippu.

  VastaaPoista
 4. Hei! Minä kirjotin juuri, että Kaikki mitä rakastin on mun Top Tenissä, enkä ollut vielä lukenut tätä!

  Minä mietinkin tuota parisuhdetta siltä kantilta, että kun kaksi taiteilijaa on yhdessä, yleensä toisen työ siitä kärsii. Tilastollisesti se on aina nainen.

  Minä uskalsin sanoa puoli vuotta ennen kuin ammattikriitikko sen sanoi: Siri on mennyt ohi miehensä.

  Austerin varhemmat Kirjat olivat parempia. Viimeisin on hyvin sekava ja siihen on tungettu liikaa kaikkea.

  Olen kerran tehnyt tuon listan blogiini, mutta en itsekään muista enää mikä oli otsikko eli että löydänkö. Listat elävät. Jos tehdään vaikka ensi tai seuraavalla viikolla, niin varoita minua: Julkaistaan yhtä aikaa.

  VastaaPoista
 5. Joo, sovitaan, että tehdään vaikka ensi viikolla (vapun kunniaksi) ja linkitetään taas toisemme :)

  VastaaPoista
 6. Tehdään just niin! teen siitä nyt prujun...Ilmoita sitten tarkka aika;-)

  VastaaPoista
 7. Apua!
  En kerkiä mukana..
  olen niin hidas lukemaan..
  nyt olen metsästämässä Mazzarellan kirjaa..
  ja jo pitäs näitäkin ja sit vielä se kirjojen kansakin odottaa..huh!!=)
  leena, hengästytät minut!

  VastaaPoista
 8. Hanne, tämä ei ole minun syytäni: Minua painostetaan;-)

  Hyvä nainen: Kirjan kansa NYT! Ja sitten Sirin Kaikki mitä rakstin. Sen jälkeen muut. Sanon tämän silti, vaikka tiedän matkalla puoleen hintaan uoopavan sinuun kuin kuuma veitsi voihin, mutta sinä ET TAJUA, MITÄ NUO KAKSI ANTAVAT!

  VastaaPoista