lauantai 12. kesäkuuta 2010

ELÄMÄNI AAKKOSET

Siis olen niiiiiin yllytys- ja listahullu, että piti tehdä sama, minkä teki Lumiomena eli Elämäni aakkoset.

A on Amsterdam, mutta myös laajemmassa merkityksessä, sillä toinen alter egoni on Ruth Cole, joka löysi Amsterdamista sekä kuoleman että rakkauden. Kodissamme on myös huone nimeltä Amsterdam…
B on kirjailija Bo Carpelan, jonka Axel on hämmästyttävä teos. Axelin kautta löysin paitsi suruvaipat myös Sibeliuksen musiikin.


C on Concha Buika, espanjalainen laulaja, jota en kyllästy kuuntelemaan.


D on Dina, tyttäreni Merin hyvin vilkas kääpiövillakoira.


E on Edith Södergran eli suosikkirunoilijani.


F on faaraot, joihin kiinnostukseni sytytti Mika Waltari.


G on Galway, kaupunki Irlannissa, jonne palaan ja jonne on sijoitettu todella myyttinen kirja hyljenaisista, Regina McBriden Ennen sarastusta.


H on hellyys, himo ja hyväily.


I on intohimo, jota ilman elämä on pelkkää tyhjää.


J on suosikkikirjailijani John Irving, jonka haluaisin ehdottomasti tavata.

K on kummipoikani Karri, mutta myös kummityttöni Ghanasta.


L on lumi, joka on rakkainta puuterilumena ja ehkä myös tuleva sukunimeni – virallisesti. Nyt kirjoittajanimi.


M on tyttäreni Meri, joka nimessään tietysti kantaa myös rakkauttani suuriin, suolaisiin meriin.


N on kirjailija Nadeem Aslam, joka kirjallaan Elävältä haudatut muutti jotain minussa – pysyvästi.


O on ooppera, jonka loistavin nautintapaikka on Olavinlinna. Suven ehdoton huippukohta!


P on puutarha, josta olen onnistunut luomaan omannäköiseni.


Q on Queen eli Kuningatar Olga, novascotiannoutajamme, jonka hoviväkeä saamme armosta olla.

R on rakkaus ja mieheni Reima, jonka tapasin 3.3. eräässä ratsastusnäytöksessä ja rakastuimme ylitse väen. Tänä vuonna on hopeahääpäivä♥


S on saari. Olen saari-ihminen ja asun saarella nyt ja toivottavasti aina.


T on tuuli, joka ’laukkaa varjotammallaan’. Rakastan tuulta ja jos Meri olisi saanut pikkusiskon hän olisi ollut Tuuli.

U on unelmat. Ilman unelmia ei ole mitään. Unelmat kantavat silloinkin, kun ei jaksaisi. ”Tarvitsemme täyttymättömiä toiveita, ehkä enemmänkin kuin todeksi tulleita, sillä ilman niitä meistä tulee sietämättömän pöyhkeitä, ahneita ja armottomia. Ilman niitä eivät pettymykset saa tilaisuutta opettaa meille ihmisyyttä. Ilman niitä emme oivalla olennaista.” Näin toteaa Sinikka Svärd kirjassa Kerron sinulle Unelmista (Minerva 2009).


V on varjot. Pidän varjoista ja siimeksistä. Pidän niiden salaperäisyydestä ja suojasta.


W on Mika Waltari. Ilman häntä minä en olisi minä. Hän on vaikuttanut minuun vahvimmin niinä vuosina kun omin sielu muotoutuu, etsii omia uriaan, aukoo uusia, mutta kaipaa vaikutteita ja johdatusta.


X on Xyzal, allergialääke, jota otan yhden päivässä toukokuusta elokuun lopulle, paitsi sadepäivinä tai poissa Suomen koivun siitepölystä tai heinien heilimöinnistä. Viime mainittua ei enää tapahdu, sillä minua ei saa Suomesta suvella pois kukaan eikä mikään!

Y on yökköset, jotka edustavat minulle sitä aikaa suvesta, jolloin en malta mennä nukkumaan, en edes lukemaan, sillä rakastan loppusuven pimeitä, lämpimiä yökkösöitä.


Å on kirjailija Åsa Larsson, jonka arktisiin jännityskirjoihin olen koukussa.


Ä on tietysti äitiys. En ole mikään ’kaikki lapset ovat niin ihania’ –tyyppi, mutta ilman äitiyden elämystä olisin tuntenut jääneeni jostain syvästi paitsi. Minulle asia ei ollut itsestäänselvyys, joten äitiydestä tuli sitäkin merkityksellisempi elämän osa.Ö on Lena Andersonin runo: ”Öinen peili, lammen silmä, tuuli puussa nukkuu. Käki yön hämärässä onnen vuosia kukkuu. Öiset kirkkaat metsäntuoksut lammen yllä virtailee, talvikki yölampullaan sammalpolkua valaisee. Satu ja tosi yhteen sulaa – öisen hetken taika. Luonto vetää henkeä, on seisahtunut aika.”

26 kommenttia:

 1. Ihanaa!!! On kuin kuuntelisi sävelmää. Tuli tunne kuin musiikki virtaisi lävitseni...

  VastaaPoista
 2. Oi!, Keijukianen, kuuletko sinäkin sanat musiikkina! Minulle jotkut kirjat soivat...Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Oi, yllytys- ja listahullu blogiystäväni: Ihanaa, että innostuit :) Minussakin on hieman yllytyshullun vikaa, koska näin tämän ensimmäisen kerran siellä Ihan omassa blogissa ja heti tein omat aakkoseni.
  Ja kohdat H, I, J, O, P ja U ovat sellaisia, jotka voisin allekirjoittaa itsekin. Ja L, lumi, totta kai ♥

  Öisen hetken taika, sadun ja toden yhteensulautuminen on vuorokauden ajoista kiehtovin.

  VastaaPoista
 4. Kirjaimien kautta sinuun tutustui vielä enemmän....

  VastaaPoista
 5. Aakkospostaukset ovat hauskoja. Niitä harrastettiin blogeissa pari vuotta sitten paljonkin. Huomasin että veivät aikaa tuhottomasti, ja jotkut kirjaimet olivat vaikeampia kuin muut. Menikö sinulla aikaa, vai alkoivatko aakkoset vaan soljua?

  VastaaPoista
 6. Lumiomena, minulla ei ole yhtään itsekuria;-) Ethän ihan kohta eli huomisen jälkeen keksi jotain uutta, ethän...Kaikki nauravat, sillä minun PITI olla pois koneelta...

  Jael, tee sinä myös! Kaikkia kiinnostvat tällaiset hauskat höpsötykset. Arvaan heti sun B:n;-)

  Rita tämä meni tosi nopeasti. Se vaint tuli! Mutta yksi huominen listaus teettää nyt töitä. Ei sillä, ettenkö keksisi, mutta kun pitää valita mitä ottaa ja mitä jättää. Rita, tee sinä myös. Anna valua ihan tajunnavirralla. Tulen heti lukemaan.

  VastaaPoista
 7. Kun mainitsit blogissani siitä kirjakerhon tummansävyisestä kirjasta, niin mieleeni putkahti, onko se J Harrisin uusin, Sinisilmä?

  VastaaPoista
 8. Susa, ei. Paljon rankempi ja tosi. Voin minä sen sanoa, sillä on oletettua, että en tuo sitä blogiini ja ystäväni sitä jo minulta myös kovasti odottaa, joten vedän sen lujaa jossain välissä. Se on Ann Heberlein: En tahdo kuolla, en vain jaksa elää. Tästä teologian tohtoristahan, nuoresta naisesta on ollut haastatteluja naistenlehdissä...

  VastaaPoista
 9. Luin viime viikolla juurikin haastattelun tästä naisesta ja tuo kirja jäi mieleeni, että haluan lukea sen kyllä.

  VastaaPoista
 10. Susa, aivan...minulla on tässä pieni rajanveto nyt menossa, sillä onhan eri kirjoittaa Koiran uusi kotilääkäri tai jotian fiktion ja faktan sekoitusta tai sitten pelkkää fiktiota, kuin alkaa tähän. Siis hirvittää. Katson, miltä tuntuu kun luen sitä ja miten aika antaa periksi. Lue sinäkin se ja voithan viedä blogiisi. Olenhan minä ottanut kantaa jo armomurhankin puolesta ettei sikäli mitään, mutta vielä jaksan ihmetellä että nyky- lääketiede ei löydä apua...Tiedän sitten enempi, kun olen tuon lukenut. Palataan siihen!

  VastaaPoista
 11. Elämän aakkoset ovat muuttuvaisia, mutta jotkut tietenkin pysyvät ;D
  Voin tehdäkin, mutta ehdottomasti niin, etten mieti puolta tuntia, niiden pitää tulla kevyesti ja helposti.

  VastaaPoista
 12. Soolis, teeppä sinäkin! Ja minä en miettinyt, vaan annoin tulla kuin tajunnanvirralla...Liikaa pohditut...ne tuntuvat liikaa pohdituilta. Tee pian!

  VastaaPoista
 13. Ihanat elämän aakkoset sinulla! Ja kaikista ihanin Öinen peili! Voin melkein nähdä talvikin yölampullaan valaisemassa sammalpolkua puutarhassasi! Upeaa, kuin soliseva puro nämä aakkosesi. Vaikka monta allekirjoitankin, en ikinä osaisi näin luetella elämän ihania asioita.

  VastaaPoista
 14. Ihana postaus. Oli kiva lukea nämä sinusta!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 15. Anja, kiitos!, ja alappas sinäkin tehdä elämäsi aakkosia blogiisi. Todellakin: viehättävä talvikki kukkii lehdossamme. Ja se lohtokuusama, jonka sinulle näytinkin. Ja sinä osaat! Alappas laittaa nyt aakkoslistausta;-) Mukavaa viikonloppua, Anja!

  Susanne, tee sinä myös! Näin tutuiksi tullaan. Olen sataa varma, että keksit heti joka kirjaimeen vaikka mitä jännää. Ja kiitos samoin: Mukavaa kiikonloppua sinulle, Susanne!

  VastaaPoista
 16. Olipa harvinaisen kauniit aakkoset! Niin paljon kirjallisuus sinuun siis vaikuttaa? Kiehtovaa, ja samalla niin tuttua! Olen ostanut paljon kirjoja joihin haluan uppoutua sitten kun... en uskalla aloittaa ennenkuin olen saanut jotain tärkeää valmiiksi, sillä ahmin kirjoja, en malta edes syödä ja lapset ovat heitteillä... Oli myös koskettavaa lukea Ä-kirjaimesta!

  VastaaPoista
 17. Hei! Itse löysin blogistasi HIRVEÄSTI lukuvinkkejä, ja nyt kirjat, jotka haluan lukea-listalla on reilut 50 kpl uusia teoksia. Löysin blogisi kautta myös Oota, luen tän loppuun-blogin, josta sain myös paljon vinkkejä. Kiitos kaunis, että avarsit maailmaani!

  VastaaPoista
 18. Kiva postaus... samalla alkaa miettiä, mitkä olisivat oman elämän aakkoset tällä hetkellä. Vähän emmin sen listan laittamista tänne blogistaniaan....
  Ihailin taas tuota lemmikkimetsikköänne, on se niin satumaisen upea !
  Mukavaa sunnuntaita !

  VastaaPoista
 19. Olivieno, elän lukeakseni, joten ehkä lähimmäiseni tuntevat olevansa syrjästäkatsojia;-), mutta yritän lukea vain öisin...Ja minäkin unohdan joskus syödä, kun alan kirjoittaa kirjaelämystä blogiini...kaikki muu katoaa, on vain kirja ja sen elämys. Ä on se osa elämääni, jossa saan kiittää nykylääketiedettä ja erästä professoria. Tietysti osuutensa oli myös aviopuolisolla;-)

  Dea, hyvänen aika: Sulla on samanpituinen lista kuin minulla nyt! Ole hyvä vain, Dea! Minulla on Suuri Missio levittää lukemisen autuutta.

  Sari, pidän itsekin hurjasti lemmikeistäni, joita on isola tontillamme paljon.

  Älä nyt kursaile, tee vain listasi ja minä autan hiukan: F on fengshipuutarha ja K on kuupuutarha. Kiitos, että nimesit puutarhani kuin vahingossa uudelleen! Olen nyt niin romanttisella mielellä ja kehittelen lisää valkoisia yllätyksiä, jotka sitten heinä-elokuun hämärinä iltoina loistavat kuin lyhdyt, tähdet ja kuu.

  Leppoisaa pyhää, Sari!

  VastaaPoista
 20. Minulla yleensä se vaikeus että mitä valita ja mitä jättää pois, ideoita ja juttuja suoltaisi kyllä ihan suoltamalla. Siitä syystä en ole enää ryhtynyt aakkospostauksiin :)

  Mutta kiva niitä on lukea!

  VastaaPoista
 21. Rita, minullakin olisi tullut monta samaan ja sitten painalsin vain tunteella tuuleen, eikun päin aakkosia. Minä en ole tämmöistä ennen tehnytkään, mutta perheessäme kiertää sanakilpailu, jossa pitää keksiä tietyssä ajassa määrätyllä kirjaimella eniten substantiiveja. Se on voittaja, joka on keksinyt eniten sanoja, joita muilla EI ole. Vielä ei ole kukaan voittanut minua sanaleikissä - eikä hulassa;-)

  Täytyyhän lukijoita viihdyttää!

  VastaaPoista
 22. Hieno lista ja monia asioita joihin voisin yhtyä.Täytyypä väsätä itsellekkin tämä.

  VastaaPoista
 23. Kyllä se ehkä vielä tulee kun aika on kypsä..Tiistaina nähdään :)

  VastaaPoista