sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Elämäni elokuvat


Päätimme tehdä Lumiomenan kanssa tällaisen elokuvalistan eli kympin leffakärki elämässämme. Ne nyanssit, jotka minulta uupuvat, johtuvat siitä, että eräs Kirjailija on nyt täysin vienyt huomioni...

Suklaata iholla (Como agua para chocolate , 1992)

Elämäni järisyttävin elokuvaelämys, josta olen laittanut lukuisia etsintäkuulutuksia. Etsin edelleen. Elokuva perustuu Laura Esquivelin romaaniin Pöytään ja vuoteeseen. Elokuvan ohjasi Esquivelin aviopuoliso Alfonso Arau. Elokuva on Latinalaisen Amerikan maagista realismia. Filmissä katsojaa viedään äärestä ääreen, ahdistuksesta ja groteskiudesta intohimoiseen rakkaustarinaan, jossa sekoittuvat ruoanlaitto ja kiima kutkuttavalla tavalla. Ken on tämän nähnyt, odottaa iäti revanssia! Katso!


Pääosissa Lumi Cavazos, Marco Leonardi, Mario Ivan Martinez sekä Regina Torne.


Ensirakkaus (Beautiful Thing, 1996)


Hettie MacDonaldin ohjaama brittiläinen ja rankka tarina kahdesta nuoresta pojasta, jotka rakastuvat toisiinsa ja jatko onkin rankkaa, sillä työväenluokkainen lähiö ei katso hyvällä nuorten suhdetta. Filmissä tekee upean ja rempseän roolityön toisen pojan äitinä näyttelijä Linda Henry. Taustalla Mama Cashin sykähdyttävä laulu.


Loisto (Shine)Jos minulta kysyttäisiin ikimuistoisinta pääosasuoritusta, se olisi Geoffrey Rushin upea roolityö kovan onnen pianistin David Helfgottin elämästä kertovassa elokuvassa Loisto. Elämänkertafilminä hieno australialaisdraama kuuluu lajinsa huipulle. Geoffrey Rush sai Oscarin suorituksestaan Helfgottina. Katso!


Tunnit (Hours)Elokuva, josta pitävät he, joille sanoo jotakin Virginia Woolf ja/tai, joiden suosikkeihin kuuluvat Meryl Streep, Julianne Moore ja Nicole Kidman. Perustuu Michael Cunninghamin kirjaan Tunnit, joka puolestaan kertoo tarinaa Woolfin luomasta Mrs. Dallowaysta. Kaikki tapahtuu yhden päivän aikana.


Vertigo


Alfred Hitchcock kuuluu suosikkiohjaani, joten tähän kohtaan unenomainen Vertigo. Kim Novak on filmissä melkein epätodellinen ja James Stewart tekee toisen vahvan pääroolin. Olisin voinut melkein yhtä hyvin laittaa tähän Takaikkunan (1953), jossa Grace Kelly on paitsi kaunein, tekee myös parhaimman roolityönsä. Vastaparina jälleen James Stewart.


Atonement


Hieno elokuva, joka ylistää Ian McEwanin kirjaa Sovitus (Atonement). Pääparina hurmaavat Keira Knightley ja James McEvoy.


Postimies soittaa aina kahdesti (The Postman Always Rings Twice)


Listan pitäisi elää, mutta tämä vain täällä pysyy. En voi vastustaa Jessica Langea enkä Jack Nicholssonia. Ohjaaja Matti Kassila on sanonut elokuvan leivontapöydän rakastelukohtausta parhaimmaksi, mitä hän on nähnyt.


Brokeback Mountain


Annie Proulxin novelliin perustuva elokuva, joka kertoo rodeoratsastaja Jack Twististä (Jake Gyllenhaal) sekä maatila-apulaisesta nimeltä Ennis Del Mar (Heath Ledger). Miehet tutustuvat kesällä 1963 karjanajossa Wyomingin Brokeback-vuorella. Elokuva kuvastaa rankasti sitä ennakkoluuloisuutta, jota kyseisellä alueella tunnetaan vieläkin homoja kohtaan. Ennen kuin sain tämän elokuvan luin Suomen Kuvalehdestä pitkän ja ansiokkaan haastattelun Proulxista ja hänen asumisestaan Wyomingissa sekä tietysti alueen ahdasmielisyydestä tietämättä mitenkään, että juuri aiheena oleva novelli tulee olemaan myöhemmin yksi elämäni elokuvista. Tässä filmissä ihastuin kuin pikkutyttö rodeoratsastaja Jake Gyllenhaaliin, mutta aikuinen nainen minussa oli vihainen sille, että tuota käsittämätöntä rakkauden vihaamista vieläkin tapahtuu ja se sallitaan.


Filmi oli neljän Golden Globen voittaja ja vei kolme Oscaria. Oscarit tulivat parhaasta ohjauksesta, josta vastasi Ang Lee, sekä parhaasta musiikista sekä parhaasta käsikirjoitussovituksesta.


Sylvia


Elokuva runoilija Sylvia Plathin elämästä. Pääosissa Gwyneth Paltrow Sylvia Plathina sekä Daniel Craig Ted Hughesina. Tästä olen kirjoittanut enemmän mm. Daniel Craigin kirjan arvostelussa sekä Sylvia Plathin runojen kohdalla.

Eräs joulutarina (Un conte de Noël)
Loistava Catherine Deneuven päätähdittämä joulun aikaan sijoittuva filmi, 'elegantti ja ajateltu perhekuvaus', toteaa Pertti Avola/HS/NYT. Tämän me katsomme joka vuosi hitaina, raukeina, lumisina joulunajan viikkoina...

Frances


Kertoo Frances Farmerin elämäntarinan. Pääosassa Jessica Lange. En ole toipunut vieläkään.


Tämän sain leffaystävältäni omaksi: Kiitos♥


Eilen illalla 30.7.2018 katsoimme Håkan Nesserin samannimisen kirjan pohjalta tehdyn elokuvan eli Kim Novak ei uinut Genesaretinjärvessä (Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, 1998). Ohjaus Martin Asphaug. Aivan loistava!

14 kommenttia:

 1. O, mikä lista! Tunnit ja Sylvia ovat molemmat kirjailijaelokuva parhaasta päästä. Tunteja mietin omalle listallenikin. Ja Loisto on huikea, mikä omistautuminen roolityölle!

  Suklaata iholla on vielä näkemättä. Rakastan maagista realismia kirjallisuudessa, joten elokuva pitäisi nähdä.

  Olen ihan vaikuttunut listastasi :)

  VastaaPoista
 2. Lumiomena, olin aivan varma, että sinulla olisi ollut Tunnit. Loisto ei ikinä jää pois listaltani!

  Olen etsinyt Suklaata iholla ihan hulluna, vaan ei löydy.

  Kiitos! Uskon, että tästä huomaa, kuinka elokuvahullu olisin elleivät kirjat veisi enempi. Silti: Kun joku leffa vie, se vie todella! Frances pitäisi vielä saada omaksi. Ihan oikeasti, en ole toipunut Jessican suorituksesta Francesissa, enkä pysyt kijoi´ttamaan siitä, kun heti alan kyynelehtiä...eli en näe koneen kirjasimia...

  Kiitos virkistyksestä, Lumiomena♥

  VastaaPoista
 3. Hieno lista. Eläviähän ne listat ovat, mutta jotkut ovat ja pysyvät. Onneksi elokuvia tehdään koko ajan ja joku päivä eteemme tulee taas joku järisyttävä elokuva, joka tulee sitten siihen uuteen listaan. Vuoden päästä, tai kahden...

  Katsoin juuri TAAS yhden elokuvan, kolmatta kertaa, ja joka kuuluu ehdottomasti omalle listalleni. Voi olla, että se elokuva matkaa joskus Oulusta sinne päin.. :D

  VastaaPoista
 4. Soolis, nyt minua jännittää että mikäköhän leffa voisi matkustaa...;-)

  Listat elävät ja minulle kävi nyt niin, että Sylvia ja Frances syrjäyttivät pari kauan listalla ollutta. Eli tavallaan sinä olet vaikuttanut listani päivitykseen...Jotenkin vieläkin ajattelen, että kyllä päivä näreen kiertää ennen kuin tästä lähtevät pois Suklaata iholla, Loisto tai Frances ja ehkä ei Brokeback Mountain myöskään...Tämä voi olla nyt kauan näin!

  VastaaPoista
 5. mielenkiintoinen lista..
  Loisto, Tunnit, Frances...myös minun suosikkejani ehdottomasti..

  VastaaPoista
 6. Hanne, nuohan ovat ihan must-leffoja. Frances kovin...ja miten Jessica sen tekikään!

  VastaaPoista
 7. Tunnit, Loisto ja Brokeback Mountain ovat myös lempparileffojani, upeita kaikki!

  VastaaPoista
 8. Susa, niin minustakin, mutta aina tuntuu haikealta kun joku heivautuu ulos. Nyt pois jäivät Meri sisälläni ja Huuliharppukostaja.

  VastaaPoista
 9. Minä opettelen vasta aakkosia, N tuntuu vaikealta, ja täällä ollaan jo elokuvissa. Tunnen vain Vertigon, Shine ja Hours. Meri sisälläni on muuten yksi parhaita näkemiäni. Shinen nähtyäni meidän taloon tuli heti Rachmaninoffin pianokonsertti CD:nä ja sitä on myös kuunneltu usein.

  VastaaPoista
 10. Allu, Meri sisälläni voitti ilmestymisvuonnaan vuoden parhaan elokuvan tittelin. Se on hyvä, mutta pitkästä aikaa tuli kovia uusia mukaan, nuo Frances ja Sylvia, enkä pääse irti Postimiehestä...taidan olla jossain Jessica Lnage koukussa.

  Aakkosista: nukke, nalle, naiseus, Neitoperho (eikö leffa?), Nuutajärvi (muista Apila-sarja), neilikka, Nyyti (Kuka lohduttaisi Nyytiä?), noutajat, narsissi...

  Minäkin pidän pianomusiikista ja elokuvissa musiikki on minulle hyvin tärkeä juttu. Muistan monet leffat niiden musiikista.

  VastaaPoista
 11. Huoh, niin monta hyvää leffaa näkemättä. Odotan innolla leffailtaa.

  VastaaPoista
 12. Anne, tänä viikonloppuna en ehtinyt opetella sitä leffakonetta, ehkä ensi viikonloppuna ja sehän onkin sitten jo deadline;-) En kyllä yhtään usko, että katosmme nyt leffoja. Syksyllä on toinen sinkkujakso.

  VastaaPoista
 13. McEwanin kirjoista olemme puhuneet ennekin... mutta tästä leffasta ollaan samma mieltä - se on hieno!

  Vertigo on Hitchcock suosikkini ehdottomasti! ja Shine! se on mahtava!

  Brokeback Mountain oli hieno. Itse tykkäsin vielä enemmä nvähän saman tyyppisestä Boy's don't cry -leffasta.

  Kaikki muutkin poimimasi elokuvat ovat kyllä ehdottoman hienoja! mä taas kopioin, en tiedä olisiko pitänyt pyytää lupa...

  VastaaPoista
 14. Anni, sitä hienoa leffaa ei olisi ilman McEwanin upeaa kirjaa;-)

  Tämä lista muuttui nyt hiukan, sillä näin vasta kevättalvella Sylvian ja Francesin.

  Toki saat kopioida, mutta jos tarkoitat tekstiäni, niin kaino toivomus on mikäli julkaiset, että mainitset lähteen, joka on Leena Lumi.

  Olen ihan vihannes, sillä minut nostettiin pystyyn jo klo 6.30 kirjailija Max Mannerin takia...Huomenta Suomi etc.

  VastaaPoista