lauantai 19. kesäkuuta 2010

SIELUKUKKIANI


Sielukukkiani ovat ehdottomasti siniset iirikset eli siperiankurjenmiekat, joita on todella paljon. Nyt vasta aukeavat ensimmäiset, mutta niiden aika onkin aina juhannuksen tienoilla.  Niiden kanssa kukkivat kohta keltaiset iirikset  eli keltakurjenmiekat. Ostin ihan vain iiriksiä varten korkean Aalto vaasinkin...Laitan Lumikarpalon puolelle Aila Meriluodon runon iiriksistä.

12 kommenttia:

 1. Minunkin mieleeni ja sieluuni nuo siniset iirikset ovat..
  luulin ostaneeni sinisiä siperiankurjenmiekkoja keväällä,
  vaan olivat vaalean punaisia...ja olikohan koko kukkakin eri...

  VastaaPoista
 2. Hanne, näitä siperiankurjenmiekkoja on todellakin montaa väriä, mutta en ole kuullut vielä vaaleanpunaisista...Minulla pitäisi kohta aueta hieman erivärinen siperiankurjenmiekka, joka on juronut vuosia, vaikka tämä laji on yleensä todella helppo.

  Iirikset vievät taidesieluja, sillä niissä on jotain surumielistä tunteellisuutta yhdistyneenä siniseen ylpeyteen, joka ei kuitenkaan vaadi muilta mitään, vain saada pitää ylpeät miekkansa.

  VastaaPoista
 3. Iirikset ovat niin ylväitä ja kauniita : )
  Meillä kukkii parhaillaan vanhat saksankurjenmiekat ja tuo keltakurjenmiekka. Eniten kuitenkin odotan parin tarhakurjenmiekan kukkien avautumista, sillä niiden tuoksu on aivan ihana !!!!

  VastaaPoista
 4. Sari, tarhakurjenmiekka on minulle ihan uusi juttu. Täytyy katsastaa kun käyn Viherlandiassa, sillä tuoksuva kurjenmiekka kuulostaa viehättävältä. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Ja tänä kesänä nuo iirikset näyttävät tekevän aivan erikoisen paljon kukkia. Ainakin minun kukkapenkissäni näyttää olevan yhdessä kukkavarressa monta kukkaa. Keltaiset iirikset olisivat ihania. Onko tätä kukkaa valkoisena?

  VastaaPoista
 6. Rita, minäkin kerään valkoisia kukkia, sillä luulen, että niistä synty Kuupuutarha. Sari korjatkoon, jos olen väärässä;-)

  En ole koskaan nähnyt valkoisia siperiankurjenmiekkoja, mutta kohta minulla aukeaa eka kerran se eräältä puutarhakuvaalta saamani, jossa pitäisi olla enempi valkoista kuin tässä tavallisimmassa.

  On satanut paljon. Siitä iirikset pitävät. Keltainen iiris on keltakurjenmiekka, jota kasvaa vielä jossain ihan Suomen luonnossa villinä. Meidän on lähtöisin tämmöisestä yhdestä paakusta ja nyt sitä on jo jaettukin. Yleensä ihmiset, joilla on sinistä siperiankurjenmiekkaa, toivovat pihalleen kumppaniksi tätä keltaista. Minulta ovat saaneet.

  VastaaPoista
 7. Niin kauniita. Minua harmittaa, ettei meillä vielä tänä kesänä ole iiriksiä pihallamme. Viikonloppuna kuvasin niitä Hvitträskissä ja tuon varmaan kuvan blogiinikin tässä lähipäivinä.

  Ihanaa alkuviikkoa!

  VastaaPoista
 8. Lumiomena, istuta nyt! Kerron sinule kaiken, mitä ikinä keksit kysyä...iiristen kasvattamisesta. Vain pari pikku juttua! Ja niitä pääsee sitten jakamaan. Ikinä ei meidän puutarha ole ollut niin iiriksissä kuin nyt!

  Minäkin menen muualle kuvaamaan pioneja;-)

  VastaaPoista
 9. Voiko niitä istuttaa juuri nyt? Äidilläni kasvaa iiriksiä, joten voinko esim. ottaa juhannusreissulta mukaani ja istuttaa omaan pihaan? :)

  VastaaPoista
 10. Lumiomena, reipas paakku äidiltäsi ja laitat hyvään multaan ja musitat kastella, niin siinä se on. Alkukastelu on tärkeää jonkin aikaa juurtumisen takia. Olen vienyt puutarhastani paakkuja lahjaksi jopa heinäkuun helteillä, joka on rankin aika. Kurjenmiekat ovat puolivarjon kasveja, mutta kukkivat ehdottomasti parhaiten auringossa.

  Minä jaan pitkin kesää ja otan silloin yleensä niin että puoli paakkua. Iiriksiä pitääkin jakaa aika-ajoin, muten niiden keskelle tulee semmoinen tyhjä kohta, jossa ei kukkia. Annan olla aina about viisi vuotta rahassa ja sitten ajko. Jos paakku kovin iso, siitä voi tulla neljäkin uutta alkua. Kerran Päämies joutui halkomaan kirveellä..., mutta siitä tulikin sitten jo neljä isoa paakkua. Levitän sitä itselle kaikkialle ja ystäville. MUTTA: Iirispehko on keväällä aikaisin kuin iso kuollut siili, joten älä laita pienten sievien varhaisten sipulikukkien likelle. Esim. lumikellot ja scillat eivät näytä kivoilta vielä talviunessa olevan iirispehkon vierellä. Näkisitpä nyt pihani! Leikkasin eilen korkoeaan Aalto-vaasinikin ja niitä on nyt kuin sadussa. sen tekivät saateet ja nyt kaikki aukeavat juhannukseksi♥

  VastaaPoista
 11. Kiitos hyvistä ohjeista ♥ Olen suunnitellut uutta perennapenkkiä pihaan, ja sinne iiriksetkin pääsevät.

  VastaaPoista
 12. Lumiomena, ole hyvä vain! Ja sitten ehkä jo ensi kesänä saamme kauniita kuvia...Minulla on rinne, jossa sinisiä iiriksiä ja pnaisia isoja unikoita ja yksi penkki myös näin. Sitten on penkki, jossa keltaisia päivänliljoja sekä iiriksiä. Samoissa penkeissä ja niiden reunoilla toki varhain keväällä erilaisia narsisseja, myöhemmin lemmikeitä ja nyt kaiken joukossa myös ja etenkin iiristen pehkoisssa akileijoja...Niistä löytyy monelaisia värivaihteluita, myös vaaleanpunaista, mikä on sinisen iiriken kassa kaunista.

  VastaaPoista