tiistai 9. maaliskuuta 2010

HELEN MIRREN

Kirjastooni saapui about vuosi sitten Kuningatar. Hän on Dame Helen Mirren. Hänen sijaintinsa on seisoa takorautaisessa kirjatelineessäni katsellen toimistoni hyllyltä minua tuolla hänelle tyypillisellä viileänlämpimällä, älykkäällä katseellaan, joka tuntuu porautuvan lävitseni jopa kirjan kauniista kannesta. Kirja on kaunis, kansi on kaunis, Helen on Upea!

Kirja In te Frame Helen Mirren My Life in Words and Pictures  (Weinfeld & Nicholson 2007) on monipuolisen kattava alkaen hänen lapsuudestaan ja perhesuhteistaan ja jatkaen koulu- ja teinivuosiin. Saamme seurata hänen näyttelijätyönsä alkutaipaleita, jolloin eräässä lehtijutussa Mr Oakes intoutui laittamaan jutun otsikoksi Stratford's very own sex queen. Helen ei anna tuota ikinä anteeksi toimittajaparalle, sillä otsikko leimasi hänet kahdeksikymmeneksi vuodeksi - vähintäin. Mutta me kaikki, jotka hengittämättä katsoimme Heleniä TV-sarjassa Epäilyksen polttopiste, näimme, että Helen Mirrenistä on paljon enempään. Hän 'näytti näreet' alaisilleen miespoliiseille ja etsiville, jotka yrittivät kaikin keinoin sabotoida hänen työtään.


Helen on kuitenkin oikea näyttelijä, jonka roolit ovat olleet kattavia aina Kleopatrasta Lady Macbethiin. Hän on kuin syntynyt vahvan naisen rooleihin, kuten taannoin näkemämme filmi neitsytkuningatar Elisabeth I:stä filmiin, jossa Mirren esittää Englannin nykyistä kuningatarta ja moni muu siltä väliltä.


Vahvan naisen mallina lienee ollut oma äiti, jota Helen kuvailee luvussa Mum: An extraordinary woman - making her dreams come true. Äiti ei ollut kuitenkaan enää näkemässä, kun kuningatar antoi Helenille Damen arvonimen. Helen on suhtautunuut arvonimeensä matalalla profiililla, mutta kirjassaan hän sanoo: "My mother missed this moment, but in a way I did it FOR her."


Harvoin näkee kirjaa, jossa on niin paljon valokuvia ja etenkin niin paljon kuvia, jotka todella kuvastavat elämän eri vaiheita, ei pelkästään kiiltokuvamaisia kuvia tähtihetkistä, vaan boheemisti elämän koko kirjo rohkeitakaan kuvia kaihtamatta. Kuvaajina ovat toimineet mm. Lord Snowdon sekä James Wedge. Mukana on mm. kuva kuuluisasta nakukalenterista, jossa aikuiset naiset esiintyivät ilman rihmankiertämää. Helen on tammikuu, mutta hilloaa omenoita...Paljon on kuvia matkoilta, sillä Helen on kiertänyt maailmaa 1970 -luvulla kokeilevan teatterin matkassa aina Afrikkaa myöten, jossa sai huomata, että ihminen ei välttämättä tarvitse mukavia nojatuoleja, eikä aina edes vuoteita, vähemmälläkin selviää.


Suosittelen kirjaa sinulle, jota kiehtovat teatteri, valokuvat, Helen Mirrenin persoona, elämyksellinen elämä, brittiläisyys, mutta myös Hollywoodin glamour, boheemisuus...ja sinulle, joka haluat tietää, mistä maasta tulee Mirrenin isän suku : Et ikinä arvaa! Yhdessä asiassa Mr Oakes oli selvännäkijä: Helen Mirren is The Queen!

3 kommenttia:

 1. Voi, nyt meitä Helen Mirren-faneja hemmotellaan huhtikuun alusta alkaen, kun elokuvateattereihin tulee hänen elokuvansa Viimeinen asema (The Last Station). Hän oli siitä myös naispääosa-Oscarehdokkaana.
  Se kertoo Leo Tolstoin elämästä. Ja siinä on upeat näyttelijät, myös oma henkilökohtainen ihkusuosikkini James McAvoy (Valentin Bulgakovina) !!

  Joten taas käy elokuvateatteriin tie, siis koko kevään käy!!

  VastaaPoista
 2. Ps. Finnkinon linkki elokuvaan tässä:

  http://www.finnkino.fi/movie/7169/

  VastaaPoista
 3. Soolis, tämähän ajaa minut jo ihan holtittomuuteen;-)

  Kiitos, tiedosta - silti!

  VastaaPoista