maanantai 8. maaliskuuta 2010

TYTÖT KOULUUN - MYÖS KEHITYSMAISSA!

Minulla on yhdessä ystäväni kanssa kummityttö Ghanasta. Koska en voi julkaista Maryn kuvaa, julkaisen tähän nyt Hannen tytön kukkien sylissä. Jos haluat auttaa kehitysmaiden tyttöjä pääsemään kouluun, ota itsellesi kummityttö kehitysmaasta. Plan-järjestö auttaa sinua saamaan lapsen, jota voi tukea. Ja kuten Plan jaksaa muistuttaa: Koulutettu äiti laittaa tyttönsä kouluun!

Ida Aalle-Teljo, Hilda Herrala, Aura Kiiskinen, Hilja Pärssinen ja Miina Sillanpää olivat Suomen ensimmäisen eduskunnan jäseniä ja mukana 17 maan kokouksessa, joka vuonna 1910 päätti ottaa käyttöön kansainvälisen naistenpäivän.

Nyt tuosta Kööpenhaminassa pidetystä kokouksesta on kulunut sata vuotta.

Vuosipäivää juhlitaan Jyväskylässä Aalto-salilla tänään, kansainvälisenä naistenpäivänä. Opetusministeri Henna Virkkusen puheen teemana on Tytöt kouluun - etenkin kehitysmaissa!

12 kommenttia:

 1. Tämä on erittäin tärkeä aihe. Hienoa, että toit sen esille! Nimenomaan etenkin kehitysmaissa olisi tärkeää saada tytöt kouluun. Plan ja Unicef tekevät merkittävää työtä.
  Hannen kuva on hieno.

  VastaaPoista
 2. Mistä tuo uusi tulkinta Naistenpäivään naisten "ylistämiseen" on saanut alkunsa, en tiedä. Alkujaan on päivä tarvittu naisten aseman parantamiseksi. Ja sataan vuoteen on tapahtunut aivan liian vähän..

  "Kansainvälinen naistenpäivä perustuu vuonna 1857 New Yorkissa tapahtuneeseen naisten tekstiilitehtaassa toteuttamaan lakkoon.

  Neuvostoliittolainen naistenpäivän juliste vuodelta 1932 on työtä tekevien naisten kapinapäivä keittiöorjuutta vastaan. Alas sorto ja kotitaloustyön kapeakatseisuus. Erityisesti Neuvostoliitossa kannustettiin naisia osallistumaan työelämään kodin ulkopuolella."

  VastaaPoista
 3. Lumiomena, eiköhän tuo tyttöjen koultusken tukeminen ole Naistenpäivän teemoista tärkeimpiä. Toinen on naisiin kohdistuvan väkivallan poistaminen kaikkialta.

  Hannen kuvat: Ylivertaisia!

  Hannele, varmaan monen mielestä naisten ylistämistä on taata heille turvattu elämä, sama kóulutus ja palkka kuin miehillä etc. Naisen asema on niin huono, että mikään ylistys ja palvonta ei heille voi korvata ikiaikaisia menetyksiä, mutta ehkä balsamia haavoille.

  VastaaPoista
 4. Loistavaa, Leena!
  Naisten normaali (= samanlainen kohtelu kuin miten miehiä kohdellaan) on monen mielestä ylistämistä ja palvontaa ja tarpeetonta!!! Siksi tuhanteen vuoteen ei ole paljoa tapahtunut. Asenteita voi todella vielkäkin sanoa keskiaikaisiksi.

  VastaaPoista
 5. Eve, näin on! Ja usein hämmästyttää, miten naiset unohtavat toisensa...Siksi jäämme tähän, tosin nauttien elämän pienistä helmistä ja niistä muutamista loistoystävistä, niin meiehistä kuin naisista, joita voimme kutsua ystäviksemme.

  VastaaPoista
 6. He eivät pelkästään unohda toisiaan, vaan "nainen on naiselle "susi" valitettavan usein. (Vertaus on huono, koska pidän susista ja voisin pohjoisen ihmisten mielestä varmaan painua sen takia Huizin Nevadaan), mutta naiset hankaloittavat esimerkiksi toistensa työelämää. Olen kokenut sen kitkerästi nuorempana, mutta sen jälkeen, kun täytin 40, en enää huomannut sellaista. Joko olin osannut otta paikkani, minulla oli onnea. Ehkä nuoremmilla kilpailu on vielä niin kovaa, että mitään keinoja ei kaihdeta.
  Miesten ympäröimanä minun on aina ollut paljon helpompi tehdä työtä - tosin pienemmällä palkalla, mutta muuta kissanhännänvetoa en ole huomannut.

  Toivoisin sen kissanhännävedon naisten puolelta loppuvan, sillä niin kauan kuin naiset eivät arvosta toisiaan naisena, eivät miehetkään sitä tee.

  VastaaPoista
 7. Olen ylpeä, että tuo kuvani on päässyt edustamaan näin tärkeää asiaa!!!
  Hienoa Leena, että viet asiaa eteenpäin.
  Kukaan meistä ei pysty parantamaan koko maailmaa mutta yhden ihmisen eteen pystymme tekemään paljon, kahdenkin!!!

  Naistenpäivää sulle!!!

  VastaaPoista
 8. Eve, jotkut näkevät naisten asioiden ajamisen ja esim. heidän palkkojensa sekä eläkkeidensä nostamisen niin, että se on pois miehiltä! So what? Naiset ovat yli 2000 vuotta saaneet vähemmän kaikessa ja sen lisäksi pitää vielä vaieta seurakunnassa: Jos olet kiltti ja hiljaa, saat pitää työpaikkasi!

  Minä en ole koskaan nähnyt, että heikomman ryhmän puolustaminen on keneltäkään pois. Ei oteta keltään mitään pois, mutta annetaan samat mahdollisuudet myös naisille.

  Miehet suorastaan nauttivat kun naiset riitelevät naisvaltaisilla työpaikoilla ja eri naisryhmät vielä taistelevat ammattinimikkeistä, palkoista etc. Eli kuten sanoin aikaisemmin: Tässä olemme olleet, tähän jäimme. Mutta kun testasin itseni facen koiratestissä, minusta tuli terrieri, joten en anna ikinä periksi!

  Hanne, hienoa, että kuva tuli kohtaan, jota voit kannattaa!

  Hanne, olen jo kauan luullut, että voin pelastaa kaikki maailman kärsivät naiset, lapset ja koirat, mutta ehkä se ei ole mahdollista. Silti: Uskon ns. pienten purojen teoriaan niin taloudessa kuin hyvissä teoissa. Purosta kasvaa oja, ojasta kasvaa joki, joesta tulee iso virta...

  Aivan, saan Marysta hyvän mielen! Hän asuu savimajassa, mutta nyt hän pääsee kouluun...

  Vahvaa naistenopäivää myös sinulle, Hanne♥

  VastaaPoista
 9. Mukavaa naistenpäivää!
  Kunpa joka päivä olisi hyvän ihmisen päivä.

  VastaaPoista
 10. Kiitos, Tuure♥

  Kun olin sinun ikäisesi, olin suuri idealisti ja meitä oli monta samanlaista. Me uskoimme, että Hyvän Ihmisen päivä odottaa meitä ihan nurkan takana. Niin ei käynyt koskaan! Joten edelleen meidän vanha tunnari soikoon: "Make love, not war!"

  VastaaPoista
 11. Hyvää naistenpäivää! Tai sen iltaa.. Esille nostamasi asia on tärkeä tänäänkin ja olen iloinen että voimme tarjota edes yhdelle pienelle tytölle mahdollisuuden koulun käyntiin.
  Naisten asemaa ei voi korostaa liikaa. Joka päivä monet naiset kärsivät esim. perheväkivallasta siksi että se hiljaa vain hyväksytään ja nainenkin kuvittelee sen olevan osa hänen asemaansa. Tahdon että tyttäristäni kasvaa vahvoja naisia jotka totettavat unelmiaan vaikka maailma välillä tuntuu miesten olevankin. Viis siitä, mehän porskutamme ja toivottavasti tuemme toinen toisiamme maailman myrskyissä.

  VastaaPoista
 12. Anne, kiitos samoin♥

  Suomessa kuolee perheväkivallan uhrina enemmän naisia kuin missään muussa läntisessä maassa. Väkivalta on kovaa myös kehitysmaissa, joten lukutaito ja sen jälkeen muu kolutus ovat ensimmäiset rappuset ihmisarvoiseen elämään.

  On ihanaa kun suostuit 'saamaan' suloisen Maryn kanssani!

  VastaaPoista