lauantai 27. maaliskuuta 2010

PASHANMAKUINEN JÄÄDYKE


Tämän unelmaisen herkun ohjeen löysin tämän viikon Anna-lehdestä, toimittaja Taina Salovaaran jutusta Ruokajuhla slaavilaisittain ja annan sen nyt tässä. Nuo pikkulinnun munan näköiset suklaamunat kuvassa ovat nimeltään Suklaarae ja valmistaja on Leaf. Pääsiäisen lähetessä hasselpähkinät häipyvät Franckin Lokerovadista ja sen valtaavat nämä suloisuudet. Aloitin Pääsiäisen jo kaksi viikkoa sitten,mutta koko ajan munat ovat loppu...Kävin tänään ostamassa uusia...En millään tajua, mihin ne oikein katoavat ellei Lumimies sitten hiippaile niitä yöaikaan napsimassa.

Ja tässä ohje:

4 keltuaista
1+1/4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g sitruunarahkaa (Valio)
2 rkl appelsiinimarmeladia
2 rkl hillottua appelsiininkuorta
1 dl hienonnettuja manteleita
noin 1/2 sitruunan mehu

Vatkaa keltuaiset sekä vanilja- ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää seokseen rahka, appelsiinimarmeladi, rouhitut mantelit ja hillotut appelsiininkuoripalat. Vaahdota kuohu- tai vispikerma ja kääntele vaahto seokseen. Lisää lopuksi sitruunamehua samalla maistellen. Kaada seos jäädyke- tai kakkuvuokaan. Anna jäätyä pakastimessa vähintään 4 tuntia. Ota pashajäädyke huoneenlämpöön viimeistään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Ja sitten muistetaan nauttia 'adagio', sillä hidas nautinto on huikein nautinto! Ja todelliset nautiskelijat tajuavat herkutella 'lento'...

kuva Jukka Pakarinen

*****

Ruokareseptit Leena Lumissa

11 kommenttia:

  1. Varmaankin tuo on herkullista...

    Päätin tehdä Hesarin ohjeen mukaista Pashaa pääsiäiseksi..
    Muistan, kun mummoni vielä eli, hänen luonaan olivat kaikki karjalaiset pääsiäsiherkut..oli todella upea, notkuva päytä, jonka ääreen kutsuttiin kaikki, jotka ovelle sattuivat...
    oli pashaa, sulhaspiiraat, kulitsat, värjätyt munat, suklaa munat jne..
    Mulla riittää pasha ja munat..

    VastaaPoista
  2. Hanne, äitini on karjalasta. Hänen naapurinsa leipoo Suomen ehdottomasti parhaat karjalanpiirakat, joita käy syömässä mm. eräs ministeri...Ensi viikolla saan nauttia niistä.

    Ajattelin kokeilla juuri tätä, kun tuntui helpolta ja näyttää niin himoittavalta.

    Meillä on pakko olla mämmiä, kun Reima tykkää siitä.

    VastaaPoista
  3. Mmm,ihana pashajäädyke ja niin kaunis tuossa kuvassa.Nuo Leafin suklaamunat ovat ihastuttavan näköisiä!

    VastaaPoista
  4. Jael, minulle nuo munat edustavat 'munataiteen' huippua;-) Ne näyttävä´t ihan oikeasti pikkulinnun munilta ja maistuvat todella hyviltä. Rakstan tuon jäädykkeen väriä ja ihastuttavaa valuvuutta. Kts. meili!

    VastaaPoista
  5. Rakastan pashaa (olen sekä varttikarjalainen että varttiortodoksi) ja jäädykkeitä, joten tuo Annasta löytämäsi ohje vaikuttaa herkulliselta. Suklaarakeita vie paitsi Lumimies, myös Lumiomenan mies, joka tänäänkin toi meille kaksi pussillista rakeita kauppareissulta. Meilläkin muuten mies tykkää mämmistä, joka on niitä harvoja herkkuja, joita en itse syö lainkaan.

    VastaaPoista
  6. Lumiomena, minullakin tuo varttikarjalaisuus vaikuttaa makumieltymyksiin, paitsi ei koske mitään mikä on tehty tattarista (anteeksi äiti ja Jael!). Minä meinaan tämän ihanuuden nyt väkertää, mutta odotan ensin, että...

    Onhan pieni mahdollisuus, että Lumimiehen vaimo Lumi kukkuu öisin kirjojen kanssa ja hiippailee talossa...;-) Mutta tämä on siis aivan vain teoreettinen oletus...

    Arvaa, mitä Lumies tekee nyt: Istuu sängyssä lukemassa ja SYÖ MÄMMIÄ!

    VastaaPoista
  7. Pashaa teemme pääsiäiseksi, yksinkertaisen reseptin mukaan, sitruunat ja rusinat rahkaan. Ostin jopa Turusta muotin, koivusta.

    VastaaPoista
  8. P.S.
    Tattari, bovete, on hyvin mieto, ilman gluteenia, sopii lettuihin, leipiin, puuroon. Vauvoille mietoa myös.

    VastaaPoista
  9. Hannele, pasha on ihanaa päsiäisherkkua.

    Myönnän, että tattari on yksi ruokaennakkoluuloni, josta en päässyt yli minä, eikä vilja-allergiasta kauan kärsinyt tyttäreni. Äitini tyrkytti sitä ehkä liian innokkaasti - aina. Isoäisäni piti vain tattarista tehdystä leivästä. Äiti muistaa vieläkin, miten kauniita tattaripellot olivat kun tattari kukki...

    VastaaPoista
  10. Hiutaleitakin on, jauhoja, ryynejä.. joka muodossa. Ja koska on miedon makuista, päättää maun itse.

    VastaaPoista
  11. Tiedän, tiedän, olen lähdössä 'neljän päivän tattariluennolle'...Onneksi saan VIELÄ itse päättää mitä syön. Ja karjalanpiirakat onneksi odottavat.

    VastaaPoista