torstai 11. maaliskuuta 2010

PERUNALUMI, RÖSTIPERUNA, HASSELBACKANPERUNAT...


Tämän päivän Helsingin Sanomissa on aukeaman kokoinen juttu perunasta. Mitään niin tavalllista nyt kukaan ei ole enää syövinään, mutta ehkä joku kuitenkin syö. Yksi syy perunan vieroksuntaan on sen korkea glykeeminen indeksi, GI. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Minna Similä kuitenkin toteaa, että aterian muut osat tasaavat perunan vaikutusta verensokeriin. Glykeeminen indeksi on korkeampi paljon tärkkelystä sisältävissä lajikkeissa eli jauhoisissa perunoissa kuin kiinteissä perunoissa. Hiilihydraatin määrä on kuitenkin - toisin kuin usein luullaan - pienempi kuin pastassa ja riisissä.

Perunassa on C-vitamiinia, B-vitamiineja, kaliumia ja magnesiumia. Valkoisen pastan ja riisin se lyö ravintoaineillaan  helposti.

Hesarin peruna-aukeamalla on paitsi faktaa perunasta, myös Katja Bäcksbackan ruokaohjeita ja sen lisäksi vielä yhdeksän hyvää perunalisäkettä, joita ovat mm. perunalumi, uuniperunat, kermaperunat, Hasselbackanperunat ja röstiperuna.

Koska oma kuvallinen keittokirjani etenee, saatte vielä kerran Aurajuustoperunat, mutta lisään nyt aviisistani viisastuneena, että jos kermaperunoihin jäävä liemen määrä häiritsee, voi valmistuksen aloittaa kiehauttamallla kerma ja perunaviipaleet kattilassa. Tällöin perunan tärkkelys alkaa irrota ja liemi sakenee.


AURAJUUSTOPERUNAT

Nyt kun elämme vielä ns. vanhan perunan aikaa, voimme loihtia perunasta tosiherkun. Tämä ei ole mitään dieettiruokaa, mutta onneksi minun ongelmani ei ole kerma sen paremmin kuin juustokaan.


Kuori noin 10-12 perunaa. Leikkaa noin puolen sentin viipaleita. Lado viipaleet voideltuun uunivuokaan limittäin. Puserra perunoiden päälle 5-6 isoa valkosipulin kynttä.


Sekoita kulhossa noin 3-4 desiä ruokakermaa, 1 tl suolaa ja näppituntumalla reippaahkosti maustepippuria.


Kaada maustettu kerma perunaviipaleiden päälle. Ripottele pinnalle sinihomejuustoa maun mukaan. Minulta meni noin 2/3 Aura Goldia ja loput laitoin broilerfileiden päälle.


Perunavuoka sitten 200 asteen uuniin tunniksi ja herkku on valmis. Tarjoa grillattujen tai pannulla kypsennettyjen lihafileiden, pihvien tai melkein minkä tahansa lisukkeena kera salaatin.


Varo!, tämä ruoka koukuttaa;-)

Guten Appetit!

PS. Jos astiastoni kiinnostaa se on Rörstrandin Qvint. Ei saa pestä koneessa, sillä upea kuvio ei kestä konepesua. Hankinta lähti siitä, kun näimme astiaston Iittalan myymälässä yhdessä tyttäreni kanssa. Jäin lumoutuneena ihailemaan sinistä pistettä hopeisten kukan terälehtien keskellä ja samaan aikaan Meri totesi: Äiti, jos joskus menen avioliittoon haluan juuri tuollaisen astiaston.  No, äiti ainakin hankki vähitellen monta lautasta, ison skoolin, pienen ja ison 'nekan' sekä vielä sokerikon ja oman Qvint -mukin.

5 kommenttia:

 1. Perunasta voi keksiä paljon kivaa. Hasselbackspotatis on mieheni mieleen. Kumina on kiva mauste, sopii uuniperunoihin, en kuori koskaan.
  Syön kuoretkin :)

  VastaaPoista
 2. Peruna on tosi herkullista perusruokaa! Perunalla herkutellessa jätän leivän silloin vähemmälle.

  VastaaPoista
 3. Astiasto on todella kaunis! Mutta ei auta kuin käsin tiskata..

  VastaaPoista
 4. Hannele, minä teen uuniveneperunoita, enkä kuori niitä: kaikki vitamiinit tallella.

  Rita, just niin! Jompikumpi.

  Soolis, näitä käytämme vain kun on vieraita ja viikonloppuisin. Pidän tästä sarjasta niin, että MINÄ HALUAN TISKATA QVINTIT!

  Anne, just niin, kai teilläkin tätä jo syödään;-)

  VastaaPoista