torstai 11. maaliskuuta 2010

SAUNA- JA PESUHUONEREMONTTI

Kun olimme nippa nappa selvinneet keittiöremontistamme hengissä, aloitimme saunaosastoremontin. Tarkoitus oli remontoida sauna, pesuhuone ja takkahuone. Ranskalaiset ovet takkahuoneesta suoraan puutarhaan kummittelivat jo unissani, mutta niin paljon ylitimme omia rajojamme keittiön kanssa, että tyydyimme vain saunan ja pesuhuoneen remonttiin.

Meillä oli Aito –kiuas, jota monet palvovat, koska kun ensin jaksat lämmittää sitä puilla tunteja, voit saunoa vielä aamullakin. No, hui ja hai, sanon minä, kaksikymmentä vuotta Aito –kiuasta riitti minulle loppuelämäksi. Tiedän niin paljon kiinnostavampaa tekemistä kuin saunan puilla lämmittely tunteja viikossa, että valitsimme Ristomatti Ratian Saunatontun, joka on Hetivalmis.


Tähän liittyy se tarina, että olimme aina kertoneet tyttärellemme lauteiden alla asuvan Nippe Nokinokan, saunatontun. Kyseessä siis sama tonttu, joka on Mauri Kunnaksen Suomalaisessa tonttukirjassa. Siis meillä piti edelleen olla saunassa Saunatonttu.


Lauteet hankimme Sun –saunalta ja mieheni teki paikoilleen asennuksen. Tuli kuituvaloa lauteiden yläosaan ja alahelmaan. Saunatontun nurkan mieheni muurasi Stonestin verhoilukivellä. Kivinurkkauksesta tuli niin upea ja rosoinen, että se ansaitsi omat ’taidevalonsa’. Minä aina muistankin sanoa saunavieraillemme, että kotimme arvokkain taideteos on mieheni muuraustyö Saunatontun takana.


Pesuhuoneeseen olisimme voineet asentaa kaksi suihkua, mutta olen intohimoinen paksujen Marimekon kylpypyyhkeiden harrastaja ja halusin sähkökäyttöisen pyyhkeiden kuivaustelineen ja tyylikkään sellaisen, joten kakkossuihkun seinän luovutimme tälle elämän pienelle, mutta hyödylliselle, ylellisyydelle.


Pesuhuoneen päätyyn muurasimme tason suihkuaineille ja aidoille pesusienille, mutta tason leveysmittana käytimme raskaita, taottuja kynttilänjalkoja, sillä halusimme peseytyä aina kynttilöiden valossa. Tosin ko. huoneeseen tuli himmennettävät valot, mutta harvoin niitä on tullut käytettyä.


Seinä- ja lattialaatat tulivat Italiasta. Seinälaatta oli helppo juttu, sillä löysimme heti murretun valkoisen laatan, johon liittyi juuri meille sopiva boordi- ja koristelaatta. Kummassakin toistuu sama kuvio: kivi, jonka päällä makaa iso saniaisen lehti tai vain kivi ilman kasvia. Sopii sikäli että lehtomme on täynnä saniaista ja pidämme sekä kasveista että kivestä. Isoäitini sukunimi oli kaiken huipuksi Sten eli Kivi. Minä määritin boordin kohdan ja tyttäremme Meri sai vapaat kädet koristelaattojen asemoinnin suhteen.


Ainoa katastrofi meinasi tulla siitä, että emme löytäneet mieleistä lattialaattaa. Se oli sikälikin kovin tärkeä, koska halusin sen nousevan lattiasta paitsi suihkun taakse myös ’nousevan mattona peittämään pesuhuoneen päätytason’. Idea oli suoraan Hvitträskistä, jossa Gallen-Kallelan upea Liekki –ryijy nousi maasta peittämään istuinrahia.


Tiesin millaisen laatan halusin: sen piti olla kuin maata, siitä piti nousta antrasiittia ja muuta, mitä maaperä sisältää…Etsimme ja etsimme ja alkoi jo olla paineita, sillä saunan ja pesuhuoneen laatoitukseen oli tilattu ulkopuolinen laatoittaja. Ihan toivottomana astuimme taas yhtenä lauantaiaamuna sisään uuteen laattaliikkeeseen. Juuri kun astuin ovesta sisälle käänsin katseeni vasemmalle ja siinä se oli liimattuna sellaiseen levyyn, josta ihmiset voivat telineessä katsella laattoja. Nopeasti myyjä ’kiinni’ vain saadaksemme kuulla, että ’laattaMALLI on juuri saapunut uudelta, pieneltä toimittajalta Gardalta, mutta tavara makaa vielä satamassa odottamassa tullausta. Siitä alkoivat sitten kitupäivät, mutta onneksi nyt ei tapahtunut mitään takaisin palautuksia, kuten kerran yhden italialaisen tapetin kanssa, vaan kaikki sujui kuin tanssi ja saimme unelmalaattamme, joka oli kuin maata.


No, löylyt uudessa saunassa ovat maistuneet ja olemme olleet tyytyväisiä, että jätimme laittamatta pesuhuoneen ulkoseinän lasitiilestä. Nyt siinä on alkuperäinen ikkuna, josta talvella näkyvät omat lumen koristamat puut ja pensaat ja suvella valkoiset syreenit.

11 kommenttia:

 1. Kauniit pesuhuone ja sauna, tykkään etenkin tuosta kiviseinästä kiukaan takana. Meilläkin on heti valmis-kiuas, mutta en ole ihan sinut sen kanssa. Omassa kotikylppärissämme haluaisin vaihtaa kaakelit, koska ne(kin) ovat vihreät. Talo on kuitenkin sen verran uusi, ettei kannata alkaa moiseen revohkaan vielä. Kymmenvuotissuunnitelmaan sen voisi sisällyttää ;)
  Teidän kylppärin näkemisen jälkeen on hyvä jatkaa haaveilua.

  VastaaPoista
 2. Lumiomena, mekin muutimme varsin uuteen taloon. Tämä oli vain 5 vuotta 'vanha', kun muutimme sisään. Kaikki niin kuin uutta.

  Meillä kaikkea remontointia hidastaa se,että mieheni on kätevä käsistään, vaikka leipätyö onkin ihan muuta, joten aikaa ei ole. Tietty myös materilaalit maksavat. Mutta onneksi sain ostaa keittiökaapistot ja saunan lauteet valmiina, sillä hän tykkää eniten kivitöistä ja onkin niissä hyvä.

  Mweidän pesunhuoneen kaakelit olivat 20 vuotta tomaatinpunaiset ja se väri on nyt taas suuri hitti. Mutta takaisin en ottaisi, sillä pieni pesuhuone suureni värimuutoksella uskomattomasti. Onneksi kodissamme on kunnon iso pykkihuone, joten meillä ei pyykkiä saunaosastolla käsitellä.

  Serkkuni ostu juuri talon, jossa upea pesuhuone pyöristettyine poreammeineen. Hän meinasi revittää melko uudet veden vihreät laatat pois. Siihen oli pakko mennä väliin;-) Hän siirsikin nyt tarmonsa vierashuoneeseen, josta tulee takulla upea. Taidanpa kysyä, jos saan sen postata, kun valmistuu, sillä olin mukana valitsemassa tapettia...

  Minäkin haaveilen ja ideoin koko ajan...,mutta heti kun olen aloittamassa jotain remppaa, mieheni kuiskaa: Entäs Britannia?

  VastaaPoista
 3. Ymmärrän Lumiomenan vihreäfiiliksen. Meillä siis pesuhuone, kodinhoitohuone ja pari vessaa plus oma makkari vihreää. Väri sinänsä kaunis mutta liika on liikaa. Vierashuone parin vuoden asumisen jälkeen ilman verhoja...kunnes eräs tapetti ratkaisi kaiken ja toimi sysäyksenä muutokselle. Saapa nähdä onko meillä pääsiäisenä muutakin ohjelmaa kuin tytön synttärit.. Kurkatkaa www.romo.com ja nauttikaa..

  VastaaPoista
 4. Nette, ainakin yksi teidän kolmesta veskistä on kuin suoraan Kartanon Rouvan Unelmasta. Vrt.meidän alakerran ns. vessa;-)

  Et siis aiokaan ilmoittautua vierashuonekuvauksiin...

  VastaaPoista
 5. No katsotaan nyt miltä lopputulos näyttää...jos onnistuu ;)

  VastaaPoista
 6. ihania materiaaleja, upeita värejä,
  tykkään myös tuosta saunan kiviseinästä...
  Kuoalailen, unelmoin..
  sit joskus..
  ens makkarin seinä saa uuden värin..=)

  VastaaPoista
 7. Hanne, me tehtiin makkarissa semmoinen kevyt pintaremontti, että ostettiin vaikuttava tapetti vain päätyseinälle. Sen lisäksi vain pitkät verhot ja tapetissa olevien pienten pinkkien köynnöstävien kukkien takia meni kaikki lakanat uusiksi;-) Jos aiot maalata, silläkin tulee heti iso vaikutus ja sitten sullahan on värisilmä ja taju, mitä muuta laitat...Me laitettiin hyvin tumma tapetti päätyyn, koska makkari on melkein ainoa paikka, johon oikein neuvotaan tummaa. Hyvän unen takia.

  Onneksi unemointia ei ole laitettu verolle!

  VastaaPoista
 8. Upealta näyttää! Meillä vielä kaikenlaistasta remonttia edessä päin. Välillä turhautta ja ahdistaa, mutta jotain aina saadaan aikaiseksi.

  VastaaPoista
 9. Rita, minuakin turhauttaa ja ahdistaa vielä moni asia, sillä mehän teimme uusiKSI VAIN keittiön, saunan ja pesuhuoneen...

  VastaaPoista
 10. Sanna, en tajua, miksi kommenttisi ei näy....

  VastaaPoista