sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

HYVÄÄ NAISTENPÄIVÄN AATTOA!

Huomenna vietetään Naistenpäivää, josta aiheesta saisi kirjoitetuksi vaikka mitä. Nyt kuitenkin päätin antaa puheenvuoron eilisessä Helsingin Sanomissa olleelle mielipiteelle, 61-vuotiaalle Eirenelle:

Suurin osa yksin elävistä eläkeläisnaisista on ollut ennen eläkkeelle jäämistään vastuuntuntoisia ja työnsä hyvin hoitavia ihmisiä. Silti eläkeläisnaiset on suorastaan tuomittu saamaan pientä eläkettä.


Olen 61-vuotias nainen. Työurani alkoi vuonna 1976, jolloin köyhyydelleni valettiin vankka pohja maksamalla naisille kohtuuttoman pientä, miehiin verrattuna 30 prosenttia pienempää, palkkaa. Miehet saivat paremmat tulot ja palkankorotukset, olivathan he perheen pään asemassa. Naiset niitä eivät saaneet, olivat he sitten yksinhuoltajia tai eivät.


Kun tulot ovat pienet, ei kerry myöskään eläkettä. Aiemmin pärjäsin kohtalaisesti, koska olin naimisissa ja kuluille oli kaksi maksajaa. Maassammehan kaikki on mitoitettu sen mukaan.


Nyt elän yksin ja sairastuin kaiken lisäksi parantumattomaan syöpään. Jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle 31 vuoden työrupeaman jälkeen. Työeläkkeeni on 1 026 euroa bruttona. Nettona saan kuukaudessa kaikkine lainmukaisine tukineen 1 210 euroa.


Vuokrani on 524 euroa. Loppurahalla on maksettava laskut, ruoat ja sairaudesta aiheutuvat sairaalakulut sekä kuljetusten ja lääkkeiden omakustannusosuudet. Teoriassa joko maksan sairauskuluni tai syön, käytännössä syön ja maksan sairauskuluja osamaksuina.


Anneli Jäätteenmäki kirjoitti (HS Mielipide 18.2.), että moni elää elämänsä parasta aikaa juuri eläkkeellä. Se jää minulta ja sadoiltatuhansilta muilta naisilta elämättä, koska varaa ei ole mihinkään.


Miestuttavani oli työelämässä sattumalta yhtä kauan kuin minä, 31 vuotta, kunnes joutui työkyvyttömyyseläkkeelle. Hänen eläkkeensä on 1 470 euroa bruttona. Eroa on siis 444 euroa.


Valitettavasti naisten työn mitätöinti palkkauksessa jatkuu vieläkin, vaikka Suomessa rummutetaan, että ollaan muka tasa-arvoisia. Eikä olla!


Verovapaus tai yksinäisen eläkeläisen lisä olisivat tarpeen. Räikeimmissä tapauksissa niitä tarvittaisiin molempia.


Eirene

Vahvaa Naistenpäivää kera Gloria Gaynorin: http://www.youtube.com/watch?v=ZBR2G-iI3-I&feature=related

14 kommenttia:

 1. Eipä olla Saksassakaan tasa-arvoisia. Tilastojen mukaan naiset tienaa noin 23% vähemmän kuin miehet, osittain sen takia, että naisia on enemmän huonosti palkatuissa ammateissa, mutta uskon, että usein aivan samaa työtä tekevä nainenkin saattaa tienata vähemmän kuin miespuolinen kolleega.

  VastaaPoista
 2. Allu, tuo on varmaan totta. Saksassa tunnetaan kuitenkin ns. perhe-eläke, mitä Suomessa ei ole.

  VastaaPoista
 3. Hyvää Naistenpäivää, tosiaan. Olen kuullut, että Venäjällä sitä juhlitaan enemmän kuin Suomessa. Mutta kyllä minä sitä mieltä oikeastaan olen, että joka päivä olisi naistenpäivä, ja joka päivä olisi myös miestenpäivä, puhumattakaan lastenpäivästä.
  Jokapäivä suhtauduttaisiin kunnioituksella toisiin ihmisiin, niin vieraisiin kuin tuttuihin!

  VastaaPoista
 4. Kiitos samoin, Avatar!

  Luin juuri lehdestä haaastattelun venäläisestä naisesta, joka kärsi avioliitossaan suomalaisen miehen kanssa, koska suomalainen mies ei palvo naistaan kuten venäläinen. Juttu on tämän päivän Hesarissa ja tämä nainen on nyt tehnyt kokemuksitaan Suomessa kirjan ja asuu nykyään Barcelonassa. Kerroin tämän siksi, koska mainitsit Venäjällä juhlittavan Naistenpäivää näkyvämmin kuin Suomessa.

  Ideaaliahan olisi, että kaikki suhtautuisivat kunnioituksella kaikkiin ikään, rotuun ja sukupuoleen katsomatta, mutta kunnoitus on omalla käytöksellä ansaittava.

  VastaaPoista
 5. Minä olen taas kuullut, että venäläiset naiset haluaisivat miehen mistä tahansa paitsi Venäjältä, koska vodka on sikäläisille miehille tärkeämpää kuin nainen tai yleensä mikään muu.

  Sitten "kunnioituksen omalla käytöksellä ansaitsemiseen". Totta on, mikään rotu, väri tai sukupuoli ei ole automaattisesti kunnioitettava.

  Palatakseni jutun alkuun, Eirenen kirjoitukseen ja kunnioituksen ansaitsemiseen suhteessa palkan ansaitsemiseen. Siinä kunnioittaminen ei vain tapahdu. Vaikka tekee kuinka kunnioitettavaa jälkeä, rahaa ei ole naisille jaossa.

  Syynä ovat edelleen - armon vuonna 2010 - suorastaan keskiaikaiset asenteet, kuten "nainen on miehen omaisuutta", "miehen alainen", "miestä huonompi", "miestä heikompi, "tehty miehen kylkiluusta" ja seurakunnassa henen pitää vaikeneman!
  Suoranainen ihme on, että ollaan jo papiksi ja presidentiksi asti päästy. Se antaa kaikesta huolimatta jonkin verran uskoa tulevaan - sitten joskus, hamassa tulevaisuudessa!

  VastaaPoista
 6. Eve, minäkin olin hämmästynyt tuosta haastattelusta, sillä olen myös ymmärtänyt, että venäläiset naiset eivät kovasti ole kiinnostuneita vodkaan hukkuvista miehistään...

  Miten voi kunnoittaa vaikkapa jotain naisen alistajaa tai eläinräkkääjää!

  Eve, summasummarum: Naista ei kunnioiteta! Kunnioitus ja arvostus tai niiden puute, näkyy palkassa.

  VastaaPoista
 7. Näin se valitettavasti on, ja kaikkialla.
  Naisen Euro on Suomessa nykyään noin 80 senttiä, Saksassa hieman vähemmän ja Virossa alle 70 centtiä. Naapuri/sukulaiskansamme - melkein Suomi - on tässä asiassa valitettavasti peränpitäjä!

  Kaikesta huolimatta ihanaa naistenpäivää kaikille Naisille, kukkia, viiniä, ihana illallinen, teatterielämys, elokuva, ihan mitä kukin keksii toivoa!
  Ja ennen kaikkea, Parempaa, Oikeudenmukaisempaa Tulevaisuutta! <3

  VastaaPoista
 8. Eve, kiitos samoin! Minä tässä juuri pohdin, että mitäköhän laitaisin naisten iloksi. Voisinkohan vielä uudelleen lähettää meidän hullunkuriset remontit, sillä uusia ei sattuneesta syystä tapahdu vähään aikaan;-)ja mukaan on tullut uusia lukijoita, jotka eivät tiedä, miten säästäväinen Ukkometsokin 'hurahti'...Niaset rakastavat remontteja, etenkin niiden loppuvaiheita, kun saa valita kaakeleita. Ystäväpiirissämme liikkuu outo sana: laattaorgasmi!

  VastaaPoista
 9. Hihiiii! Laita ihmeessä. Kaikki tahtovat nähdä orgastisia laattoja ;-DDDD

  VastaaPoista
 10. @Eve: jos näet paikkakunnallasi keskiviikkona vieraan näköisen naisen, se saattaa olla minä :-)

  VastaaPoista
 11. Allu, sinä menet tietty tapaamaan Eveä!

  Eve, esitä kahvikutsu kera baakelsin nyt!

  VastaaPoista
 12. Pakko meidän on tavata! :)
  Olen kyllä Radiuksessa Tampereella aamusta iltapäivään, mutta sen jälkeen, jos Sinulla on mahdollisuus. Kahvia ja baakelssia tiedossa!
  Palataan vielä
  Tervetuloa! <3

  VastaaPoista
 13. Hieno kun tätä asiaa pidetään esillä. Eipä ole hurraamista tuloissa eläkkeellä itselläkään kun on onneton vielä hoitanut lapsensakkin osin kotona. En voi kuin ihmetellä kuinka eläkeläiset kaikkine kuluineen yleensä selviävät tänä päivänä. Hävettää olla suomalainen tällä kohtaa, vaikka monessa muussa maassa toki huonommin. Mutta siellä saattaa yhteisöllisyys olla tukeva tekijä, mitä taas täällä meillä vähemmän esiintyy.

  VastaaPoista
 14. @eve: ei taida tällä kertaa onnistua, mutta lähetän sulle s-postia.

  VastaaPoista