lauantai 6. maaliskuuta 2010

A SINGLE MAN

Suomen Kuvalehdessä (5.3.) toimittaja Kalle Kinnunen esittelee eilen ensi-iltaan tulleen elokuvan A Single Man niin kiinnostavasti, että aiomme yrittää ehtiä sen katsomaan oikein elokuvateatteriin.

Elokuva tapahtuu 1962. Filmissä pääosaa esittää Colin Firth, jonka rooli on kirjallisuuden professori George Falconer, homoseksuaali, joka suree pitkäaikaisen kumppaninsa kuolemaa. Falconer pohtii itsemurhan mahdollisuutta. Luottoystävänä ja murheiden kuuntelijana toimii Julianne Moore, joka yrittää puolestaan hukuttaa oman elämänsä pettymykset viiniin. Filmi on surumielinen, mutta saa valoa loppua kohden, kun parikymppinen opiselija (Nicholas Hoult) kiinnostuu vilpittömästi Falconerista.

Elokuva kertoo uupuneen Falconerin päivästä, aamusta iltaan. Yö saattaa olla hänen viimeisensä:

"Ja tämä päivä on mitä erikoisin. Auringonlasku on voimakkaampi kuin koskaan. Kaikki on liioiteltua ja väkevää. Mitä George haistaakaan - naisten hajuvedet tai naapurin koiran - hänen aistinsa ovat avoimempia kuin koskaan", Firth kuvailee.

Filmin kiinnostavuutta lisää se, että ohjaaja on suunnittelijana tunnettu Tom Ford, joka nosti muotitalo Cuccin '90-luvulla miljardien arvoiseksi brändiksi. 

Elokuvasta voitte lukea lisää uudesta Suomen Kuvalehdestä ja luulenpa, että kohta myös Sooliksen blogista.  Colin Firth on nyt ensimmäistä kertaa Oscar-ehdokkaana. Oscarit jaetaan 7. maaliskuuta.

9 kommenttia:

 1. Colinhan on napannut tästä roolista jo useamman palkinnon, mm. Venezian filmijuhlilla ja Baftan Briteissä.

  Kiinnostavaa myös nähdä Colin Firth erilaisessa roolissa. Hän ei ole nyt tavoiteltu poikamies (Mr.Darcy), ei perheenisä eikä perusmies..

  Tänne meille tämä elokuva tulee käsittääkseni ensi viikon perjantaina. Sitten vasta, siihen asti odottelua.

  Ja katsotaan ne Oscarit.

  VastaaPoista
 2. Aivan. Suomen Kuvalehtikin korosti jutussaan, että nyt hän ei ole nyt herra Darcy, jota eniten rakastetaan, vaan ihan eri mies.

  En edes tiedä vielä, onko filmi jo Jyväskylässä, sillä me emme ainakaan tänä viikonloppuna ehdi. Hesarissa oli kunnon mainos...

  Juu, ja sitten ne Oscarit.

  VastaaPoista
 3. En ollut tunnistaa iki-ihanaa Colinia tuosta kuvasta, niin erinäköinen on:)

  Tämä elokuva pitää katsoa kunhan tulee vuokradvd:lle. Jotenkin nyt tulee niin huonosti lähdettyä elokuviin, kun tuo kuopus vielä vauva;)

  VastaaPoista
 4. Luin leffan arvostelun Hesarin Nyt-liitteestä ja kiinnostuin. Roolitus tuntuu olevan loistava ja elokuvan juonikin kiinnostaa. Colin Firthän näytteli homoa myös Mamma Miassa, joskin tietenkin taas kepeässä roolissa. Tämä on takuulla jotain erilaista. Toivottavasti pääset elokuviin tätä katsomaan!

  VastaaPoista
 5. Susa, minulle koko Colin Firth ei sano mitään;-) Katsoin kyllä filmin Rakastunut Shakespeare, mutta en millään muista missä roolissa hän siinä oli...

  Tosiaankin, kun oli vauva ei lähdetty ollenkaan leffaan, sitten kun lapsi kasvoi kävin elokuvissa Merin ja ystäviensä kanssa ja filmivalinnat tietenkin lasten ja sitten nuorten. Nyt on taas tullut se aika, jolloin rospuuttona tarkkaan valitsemme filmin ja sitten 'oikeisiin elokuviin' ja sen jälkeen ´läheiseen ravintolaan syömään ja keskustelemaan elokuvan herättämistä tunnoista.

  Nykyään filmit tulevat varsin nopeasti myyntiin, joten Susa, et varmaan kauaa joudu odottamaan.

  Lumiomena, minulla on Nyt-liite vielä lukematta;-) Niin kiire ja parin viikon aikakauslehdet yhdessä pinossa ja kirjat toisessa...,mutta tänään estyimme leffasta miehen yllättävän työmenon takia ja minulla aikaa lukea kaikki rästit. Itseasiassa nyt toivon, että filmi ei vielä olisikaan Jyväskylässä, sillä täällä on silleen outo meininki, että elokuvat viipyvät tosi vähän aikaa.

  Julianne Moore, tämän filmin teemat ja surumielisyys ovat ihan mun juttu. Eräs ystäväni oli katsomassa kanssani elokuvan Tunnit ja hän järkyttyi Mooren loistavan roolin synkkyydestä, kun minä taas ostin ko. elokuvan heti kun se tuli myyntiin. Ostin jopa sen jauhoraksuttimen, jota masentunut Julianne käytti filmissä tehdessään sitä onnetonta kakkua...

  VastaaPoista
 6. Hih, Leena: Colin Firthän on i h a n a ! BBC:n sarjan "Ylpeys ja ennakkoluulo" Mr Darcy, "Love Actually"-elokuvan surumielinen kirjailija, "Tyttö ja helmikorvakoru"-leffan Vermeer...Minä pidän Firthistä siinä määrin, että yksi ystäväni keksi kutsua näyttelijää Colin "Flirtiksi". Susa ja minä taidamme molemmat olla samoilla linjoilla, mitä tähän "ainoaan oikeaan herra Darcyyn" tulee :)
  Minunkin mielestäni "Tunnit" on tavattoman hieno elokuva. Se on onnistunut niin kirjana kuin leffanakin.

  VastaaPoista
 7. Arvasin, että jostain se iskee;-) Lumiomena, en milään ehdi kaikkeen. Esim. malkein kaikki suomalainen musiikki on ulkopuolela ajankäyttöni ja televisiomme on melkein aina kiinni...

  Suomen Kuvalehdessä oli paljonkin Colinin roolista Darcyna ja miten häntä ihaillaan ja rakastetaan sen takia. Löytyy myös tällainen lause: "Maine on myös Firthin taakka, eikä hän pääse siitä koskaan eroon." No, nyt hän saa tehdä ERILAISEN roolin.

  Tätä et usko: Joku mieslukija loukkaantui minulle, koska en ole koskaan kuullutkaan mistään laulajasta, jonka nimi on Nurmio tai Turmio;-)

  Minä en tunne montaakaan MIESnäyttelijää...Ralph Fiennes, Javier Bardeem, Glark Gable, Marlon Brando,Richard Burton,Jack Nicholson,Jake Gyllenhaal, Hugh Grant (,josta en millään tajua, miksi pidän hänestä)ja sitten se skotti, joka näytteli Atonementissa James McAvoy tai jotain sinne päin.

  Lumiomena, huomaatko, laitoit mut ihan selittelemään;-), mutta elän lukeakseni en katsoakseni elokuvia. Leffat, musiikki, sisustus, puutarha, koirat, issikat, ne ovat elämän maustetta, mutta pääravintoni on kirjallisuus.

  VastaaPoista
 8. Leena: Ei tarvitse selittää ;) En minäkään ehdi katsoa juuri elokuvia, ainakaan uusia, koske se pieni vapaa-aika, joka minulle jää, menee juuri kirjallisuuden merkeissä, vaikka toki juuri mainitsemasi musiikki, sisustus, puutarha ja mulla myös punaviini ovat tuikitarpeellista lisämaustetta.
  Minä nyt vain satun pitämään Colin Firthiä ihan ykkösmiehenä - en hänen näyttelijäntaitojensa, vaan "koko paketin" vuoksi :)

  VastaaPoista
 9. Lumiomena, pitihän mun saada sua hiukan kiusata (lue:aiheuttaa huonoa omaatuntoa, kun rääkkäät naista, jolle vuorokauden tunnit eivät riitä;-)

  No, mulle sellainen 'paketti' on Ralph Fiennes♥

  Hyvänen aika: tottakai punaviini!

  VastaaPoista