maanantai 8. maaliskuuta 2010

LIZA MARKLUND

Liza Marklund (s. 9.9.1962) on ruotsalainen toimittaja ja kirjailija. Hänet tunnetaan etenkin rikoskirjoista, joiden päähenkilönä on iltapäivälehden rikostoimittaja Annika Begntzon. Näin Marklundin kirjoihin heijastuu iltapäivälehden toimituksen kiireinen työyhteisö, joka on täynnä ihmisten välisiä jännitteitä. Marklund on tuonut kirjoissaan voimakkaasti esiin myös naiseen kohdistuvan väkivallan.

Liza Marklund on Unicefin lähettiläs ja hän omistaa yhdessä Ann-Marie Skarpin kanssa yhden Ruotsin suurimmista kustantamoista.

Marklundin kirjoja on käännetty 30 kielelle ja vuonna 2007 teoksia oli myyty jo 17 miljoonaa kappaletta!

Kahdesta Marklundin kirjasta, Uutispommista ja Paratiisista, on tehty myös elokuva.


Suomennettuja teoksia:
Postikorttimurhat (James Pattersonin kanssa; Otava 2010, Postcard killers 2010)
Paikka auringossa (Otava 2008, Plats i solen 2008)
Elinkautinen (Otava 2007, Livstid 2007)
Nobelin testamentti (Otava 2006, Nobels testamente 2006)
Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan (Lotta Snickaren kanssa; Otava 2006, Det finss en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra 2005)
Turvapaikka (Maria Erikssonin kanssa; Otava 2004, Asyl 2004)
Joulutarinoita (muiden kirjailijoiden kanssa, Helmi 2003)
Punainen susi (Otava 2003, Den röda vargen 2003)
Prime time (Otava 2002, Prime time 2002)
Paratiisi (Otava 2001, Paradiset 1999)
Studio sex (Otava 2002, Studio sex 1999)
Uutispommi (Otava 2000, Sprängaren 1998)
Uhatut (Maria Erikssonin kanssa; Otava 2002, Gömda 1995)

Tämän vaikuttavan tuotannon esittelyn jälkeen annan toimittaja Anna Storgårdin kertoa muutaman asian Liza Marklundista Anna-lehdessä 2.2.2010:

Liza Marklund on yksi Ruotsin vaikutusvaltaisimmista mielipidevaikuttajista. Hän itse kertoo:

- Olen syntynyt maailmanparantajaksi. Jo pienenä tunnistin herkästi epäoikeudenmukaisuuden. Menetin malttini, jos jotakuta kohdeltiin väärin. Sama vihan tunne nousee aika ajoin edelleen.

Alun perin uutistoimittajana työskennelleestä Marklundista tuli dekkaristi, sillä rikosromaaneissa sai ravistella yhteiskuntaa mielin määrin.

Naisten kohtelu on yksi kirjojen keskeisimmistä teemoista. Marklundin sankaritar, iltapäivälehden rikostoimittaja Annika Bengtzon, joutuu jatkuvasti kyseenalaistetuksi sukupuolensa tähden. Marklund on itsekin törmännyt lasikattoon.

-Kun ihmiset kysyvät, olenko feministi, vastaan yleensä, että mitäs luulet, minullahan on aivot! Mutta onhan naisilla muitakin vaihtoehtoja, voi olla tietämätön, välinpitämätön tai vain typerä, Marklund puuskahtaa.

Kirjailija saa jatkuvasti yhteydenottoja naisilta, jotka haluavat tarinansa julkisuuteen. Tällä hetkellä toiveita on odottamassa kuutisentuhatta.

- Tarinat noudattelevat samantyyppistä kaavaa. Kun nainen murtaa parisuhdevankilansa ja lähtee, mies voi mieluummin haluta tappaa naisen kuin menettää valtansa. Itsetunto ei kestä naisen omaa tahtoa.

Marklund on itsekin saanut kokea urallaan monia vakavia uhkauksia.

- Myös uhkailu on vallankäyttöä. Pelottelemalla pidetään nainen kurissa ja rajoitetaan normaalia elämää. Pahinta on se, että tappouhkauksia latelevat miehet useimmiten myös toteuttavat aikeensa.

Marklundin mukaan miehet rakentavat verkostoja, mutta naiset joutuvat pärjäämään yksin.


- Helvetissä on tosiaan erityinen paikka naisille, jotka eivät tue toisiaan, tokaisee Marklund viitaten samannimiseen tietokirjaansa tasa-arvosta.

Ja kun Marklund poistuu, se on vain yksi hiusten heilahdus ja kuningatar on poissa. Mutta iso, vaalee ja vaarallinen jatkaa maailmanparannustaan! Ja sitähän riittää!

kuva Otavan kuva-arkisto

8 kommenttia:

 1. Voi kun Marklundin kaltaisia kirjoittajia olisi enemmän. Upea nainen ja tosi hyviä kirjoja ja jotenkin aina aikaan osuvia. Odotan jo sitä uusinta :) Nautinnollisia hetkiä luvassa, tiedän sen.. Se kirjan kansi missä nainen kävelee mäkeä ylös on vaikuttava ja Elinkautinen teoksena loistava.

  VastaaPoista
 2. Anne, Elinkautinen oli jotenkin todella vaikuttava. Olin minä kyllä tehdyt yhden Markulundin, mutta se ei ollut mikään, mistä vähän aikaa sitten keskustelimme...

  (kirja luettu, joutsenet saapuneet...)

  VastaaPoista
 3. Liza on upea tyyppi! Esikuva monille! Tarpeeksi räväkkä ravistelemaan ruotsalaisia ja pohjoismaisia ihmisiä. Jotkut asiat vain kertakaikkiaan pitää sanoa räväkästi, kuten Liza.

  VastaaPoista
 4. Soolis, täysin samaa mieltä! Ja onneksi hän uskaltaa...

  VastaaPoista
 5. En dekkareista yleensä kovin perusta, mutta juuri Liza sai minut jollain tavalla innostumaan niistä. Jostain syystä, on tullut sitten luettua muitakin ruotsalaisia, ja Stig Larssoniin olin suorastaan koukussa. Siinäkin on se ihana vahva mutta särkynyt nainen, Lisbet!

  VastaaPoista
 6. Maiku, minä taas luen melkein laidasta laitaan. Mutta pitää varaan nyt hävetä, sillä en ole lukenut yhtään Stig Larssonia. Toisaalta, olen ollut jo vuosia koukussa pohjoismaisiin dekkaristeihin kuten Inger Frimanson, Åke Edwarson, Anne Holt,Karin Fossum, Henning Mankel, Liza Marklund ja etenkin Åsa Larsson. Sen lisäksi tulevat eniten pitämäni eli brittiläiset murhakuningattaret;-) Ja haluan ehdottomasti lukea myös muuta kuin dekkareita...,joten elän jatkuvassa aikapulassa, sillä muutakin on...

  Minäkin pidän eriskummallisista naisista. Otin jopa yhteyttä kirjailija Anne Holtiin ja pyysin, että pitää oudon ja sekasortoisen profiloijansa Johanne Vikin kuvioissa mukana! Hän vastasi ja lupasi!!!

  Mutta lempidekkaristiani en ole vielä paljastanut. Kaikki aikanaan.

  Syy siihen miksi luen niin paljon dekkareita, vaikka sinänsä siinä ei ole mitään puolusteltavaa, sillä hyvä dekkari on ison puheen arvoinen juttu, on se, että paras ystäväni on Maailman Suurin Dekkarihullu;-) Me olemme sopineet ketä dekkaristia kumpikin kerää, mutta lainaame omiame sitten tosillemme auliisti. Mutta Patricia Cornwellia emme mekään pysty jakamaan, jos kyseessä Kay Scarpetta -kirja, vaan kumpikin vaeltaa ensin jouluyönä hautausmaalla ja viettää sitten jouluyön lopun nauttiem omasta Scarpettastaan!

  Liza Marklund on kiinnostava myös henkilönä!

  VastaaPoista
 7. Ihana lukea sun niin energisiä postauksia..
  minusta taitta tulla väkisinkin kirjahullu..=)
  Monta kirjaa odottaa vain minua...

  VastaaPoista
 8. Hanne, koen energiapiikkejä ja sitten tulen alas lujaa. Se on niinku semmoinen vuoristorata, mutta enimmäkseen olen kai yli lainehtiva virta...;-)

  Elämän suuri dilemma on siinä, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. En ehdi lukemaan kaikkia kirjoja, joita haluaisin enkä nähdä kuin murto-osan elokuvista, jotka haluasin kokea, enkä valokuvata tarpeeksi, enkä...

  Blogini syvällisin tarkoitus on synnyttää kirjahulluja! Ihanaa: Sinä olet ensimmäinen joka ilmoittautuu!!! Kiitos, Hanne♥

  VastaaPoista