lauantai 13. helmikuuta 2010

FRANCES

Jessica Lange kuuluu niihin näyttelijöihin, jotka osuvat minuun vahvimmin. Kartan vaistomaisesti filmejä, joissa joku suosikkinäyttelijäni tekee kevyen roolityön. Siksi siis tänään Frances. Filmissä Jessica rotunäyttelijänä riisuu julmuuden alastomaksi ja paljastaa sen ketään ja vähiten itseään säästämättä.

Jätän syvälliset filmianalyysit ilolla Sooloilijalle, sillä... Viime viikonloppuna Sylvia, jossa Gwyneth Paltrow eli runoilija Sylvia Plathina kuin rooliin syntyneenä. Sitä ennen Sovitus (Atonement), josta tuli heti 'minun klassikkoni'.  Onneksi ensin luin Sovituksen ja vasta sitten näin elokuvan, joka todellakin ylisti Ian McEvanin kirjaa. Alla näette Keiran Sovituksen Ceciliana. Senkään filmin loppu ei ollut oikeudenmukainen. Hyvitystä ei tullut. Oikeudenmukaisuus ei ole elämän adjektiivi.

Frances...

7 kommenttia:

 1. Ehdottomasti sarjassa lempielokuviani,joita on aina nähtävä uudestaan muutaman vuoden välein...

  VastaaPoista
 2. Jael, voida elämyskokea Francesin kohtalo uudestaan...ehkä...pitkän ajan päästä.

  VastaaPoista
 3. Francesia en ole nähnyt, mutta haluaisin nähdä sen, koska pidän Jessica Langesta ja toiseksi Frances Farmerin elämäntarina kiinnostaa.

  VastaaPoista
 4. Lumiomena, filmissä on siis kaksi kovaa elementtiä: luonnenäyttelijä, sillä sitähän Jessica on, jos vain saa kunnon roolin!, sekä Frances Farmerin elämä kuuluisana, mutta sairaan despoottisen äitinsä käskyttämänä. Tämä oli kova juttu, mutta suosittelen!

  VastaaPoista
 5. Järkyttävä elokuva, joka jää mieliin pitkäksi aikaa!

  Jessica Lange näyttelee 'vanhanajan tyyliin'; kuin Elizabeth Taylor tai Vivien Leigh. Hän on tosiaankin riisunut itsestään kaiken, ja on Frances, mutta kuitenkin myös vahvasti Jessica.

  Ihan käsittämättömän upea näyttelijä!

  VastaaPoista
 6. Soolis, nimenomaan mieleen tulivat nyt juuir nämä tähdet, jotka mainitsit. Se likoon laittaminen ei kaikilta niinkään luonnistu. Viettelsyten vaunun suoritus on Leighiltä elokuvan suuri ylistys. Hauras Blanchet on roolissaan pelottavan uskottava.

  Jessica muuten teki tämän saman Postimies soittaa aina kahdsti leffassa, mutta siinä oli myös mustaa huumoria, joka saattoi osin peittää eräitä Jessican kykyjä. Francesissa ne ovat esillä syvimmin.

  VastaaPoista
 7. Francesin tarina on järkyttävä eikä kukaan pystyisi näyttelemään Francesin osaa Jessica Langen lailla. Hän on uskomaton ja unohtumaton!

  VastaaPoista