keskiviikko 3. helmikuuta 2010

RICHARD MASON

Richard Mason syntyi 1977 Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa. Hän syntyi hyvin kirjarakkaaseen perheeseen ja kuuli pikkupojasta lähtien Shakespearea nauhalta. Richard alkoi sepittää tarinoita heti kun kynnelle kykeni. Masonin perhe muutti Englantiin Richardin ollessa 10 -vuotias ja kahdeksantoistavuotiaana nuori mies päätti kirjoittaa ensimmäisen romaaninsa.

Ensimmäinen romaani Meren huoneissa (The Drowning People, 1999) käsittelee homoseksuaalisuutta. Mason itse on ilmoittanut julkisesti olevansa homoseksuaali. Meren huoneissa sai heti ilmaa siipiensä alle ja se julkaistiinkin miltei samanaikaisesti kahdessakymmenessä maassa.
Masonin toinen romaani Yhdessä (Us) ilmestyi 2003 ja menestyi niinikään hyvin.

Kolmas romaani Muistojen huoneet (The Lighted rooms, Gummerus 2008) on teos, jossa lukija lähtee mukaan tunteita ravistelevalle matkalle Etelä-Afrikkaan, äidin ja tyttären suhteeseen, erikoiseen rakkaustarinaan sekä muistojen huoneisiin.

Kirjoituspalkkioistaan Mason perusti Kay Mason Foundationin 1988 itsemurhan tehneen sisarensa muistoksi. Sisar sairasti kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Säätiön tarkoituksena on tarjota afrikkalaisille parasta tarjolla olevaa koulutusta. Säätiön suojelija on Nobelin rauhanpalkinnon saanut eteläafrikkalainen Desmond Tutu.


PS. Olen viime aikoina alkanut herätä Shakespearelle, sillä kuka, kuka muu ikinä, on luonut vertaistaan kielen käyttöä! Masonin vanhemmat tiesivät mitä tekivät ja se näkyy myös Richardin kirjoissa.

PPS. Näenkö sitä päivää, että homoseksuaalien ei tarvitse ilmoittaa ’suuntautumistaan’. Eiväthän heterotkaan ’ilmoittaudu’ tai julkista seksuaalista suuntautumistaan. Se on jokaisen yksityisasia!

PPPS. Muistojen huoneet on kirja, jota en unohda sateenkaaren tuolla puolenkaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti