lauantai 20. helmikuuta 2010

LUMEN VALO

Lauluyhtye Lumen Valo on yksi suomalaisen vanhan musiikin kantava voima ja on vuonna 1993 tapahtuneesta debyytistään lähtien ollut nostamassa esiin ennen kaikkea suomalaisittain harvoin kuultua renesanssiajan säestyksettömän vokaalipolyfonian aarteita. Vuosien varrella kahdeksasta laulajasta koostuva Lumen valo on yhä syventänyt renesanssiajan tutkimuksiaan, mutta myös laajentanut ohjelmistoaan kattamaan myös keskiajan, barokin ja oman aikamme musiikkia.

Tämän päivän Hesari toi Lumen Valon tajuntaani huumaavalla otsikolla Kärsimyksen hekuma! Hienon otsikon alla arvostelija Veijo Murtomäki kertoo Lumen Valon uusimmasta levystä Requiem, jota myydään Sigillum -levymerkillä. Murtomäki kirjoittaa, että Requiem-otsakkeen alla tehty äänite ei esittele näännyttävää kärsimyksellisyyttä, vaan ennen kaikkea intohimoista kuolemalla ja tunteen ääritiloilla hekumointia.. Ah, nämä sanat ovat ominta minua!

Veijo Murtomäki jatkaa: Mukana on toki kirkasteisuutta, mistä Palestrinan Missa breviksen osat pitävät huolen. Mutta ennen kaikkea kyse on vahvojen tekstien inspiroimasta musiikin ilmaisumahdollisuuksien tutkimisesta. Heinrich Schützin puhuttelevat motetit, Giaches de Wertin kokeileva madrigaali, Lasson patologiset tutkielmat ja Mussolinin aikaisen Ildebran do Pizzettin Dies irae -näyt toteutuvat ehjästi, sillä Lumen Valo yltää täysipainoiseen laulantaan ja affektien täyteyteen.

Tänään blogi Leena Lumi löysi Lumen Valon ja tämä tapahtuma jättää blogiini vahvan jäljen. Kunpa olisin löytänyt Lumen Valon jo ennen joulua, mutta...se oli tarkoitettu näin, sillä pari päivää ollut outo olo...semmoinen kuin pudotettaisiin lentokoneesta alas ilman laskuvarjoa...vapaa pudotus tai vaihtoehtoisesti pohjaimu. Ilmassa on outoja väreitä...

8 kommenttia:

 1. Lumen Valo - hieno nimi bändille!
  Sunhan on ihan pakko soittaa heitä!

  VastaaPoista
 2. Erittäin hieno nimi! No, tottakai soitan heitä kera Billy Idolin, Patti Smithin, Concha Buikan etc.

  Merkillistä, että en tajunnut mitään, kun Rita toivotti minulle lumen valoa postauksessani, jossa toivotin lukijoilleni hyvää joulua. Epäilen Ritan tuntevan tämän lauluyhtyeen musiikin ennestään. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

  VastaaPoista
 3. Yhtyeen nimen hienous jysähti tajuntaani, kun katselin syksyn pimeydessä energiansäästölamppujen pakettien kylttejä..
  Arkinen tapahtuma, mutta huomasin, että sana lumen tarkoittaa latinaksi valoa :)

  Lumen valo, valon valo :)

  Lumen valon Maa on niin kaunis kiemurtelee selkäpiissä. Huikea.
  Kuuntelen sitä muulloinkin kuin jouluna. Siinä on jotain ikiaikaista.
  Sukupolvien ketju, ja minä vain yksi lenkki siinä...Enempää ja vähempää ei minun tarvitsekaan olla.

  Joskus vuosia vuosia sitten istuin rakkaani kanssa Lumen valoa kynntilänvalossa kuuntelemassa Helsingin tuomiokirkossa. Tärkeä muisto.

  -Hilma

  VastaaPoista
 4. Hilma, olipa huikea kommentti! Minulla meni ihan väreet pitkin ihoa...lumen valo, valon valo!

  Minäkin kuuntelin tuon Maa on niin kaunis ja siksi harmittelin, kun en löytänyt tätä yhtyettä ennen joulua. Toki sitä voi kuunnella aina, mutta olen niin jouluhullu, että soitin joulumusiikkia varmasti ylitse lukijoitteni sietokyvyn;-) Mutta ensi joulu tulee, jos...tulee.

  Saada kuunnella Armaansa kanssa kirkossa kynttilänvalossa Lumen valoa on takuulla ollut ikimuistoinen kokemus. Kiitos kommentista, joka oli todellakin hurmaava, Hilma♥

  VastaaPoista
 5. Huikeaa, tämä pitää joskus kokea livenä. Kylmät väreet kulkevat pitkin selkäpiitä ja ajatus lentää jonnekkin kauas kohti valoa..

  VastaaPoista
 6. Anne, ajattelin samaa eli livenä ja kirkossa.

  VastaaPoista
 7. Lumen Valon seuraava konsertti on kiirastorstaina klo 21 Olaus Petrin kirkossa. Ohjelmassa musiikkia pääsiäisen mysteeristä.

  VastaaPoista
 8. Voi!, kunpa se olisi vaikka Keski-Porin kirkossa, sillä vietämme Pääsiäisen Satakunnassa.

  Mikäli olet Lumen Valon musiikista nauttimassa, tee se myös minun puoelestani.

  VastaaPoista