tiistai 12. lokakuuta 2010

Ensilumi / First Snow

Vuoden 2009 kaunein kirja!

Lumella on niin paljon erilaisia nimiä, että tuskin rakkaimmallakaan lapsella. Niin innoittava se on, sekä ihmisille että etenkin luonnolle. Lumi suojaa kasveja ja monia metsän eläimiä.

Kukapa ei tuntisi nuoskaa, vitiä, räntää, sohjoa, pyryä ja tykkyä. Luetteloa voisi jatkaa vaikka kuinka; niin rakas lumi on ihmiselle.

On se antanut nimensä myös tutulle satuhahmolle, Lumikille.


Lumi syntyy jääkiteistä kylmissä sadepilvissä yläilmoissa. Lämpötila voi olla jopa 40 miinusastetta.


Sanotaan, että kahta samanlaista hiutaletta ei ole. Ne ovat kuin ihmiskasvot, itse kullakin omansa. Niistä lapset tekevät enkelinsä, talviset linnansa ja lumipallonsa.


Taivas tarjoaa tämän riemun, taivas, ja yksin se.

Olen nyt valinnut vuoden kauneimmaksi kirjaksi luontokuvaaja Hannu Hautalan ja toimittaja Tuomo-Juhani Tapion Ensilumen (First Snow, Minerva, 2009) Toivon, että minua ei pidetä jäävinä nimeni takia ;-) Kirjan alkusanat, kuvatekstit ja loppuyhteenveto ovat myös englannin ja venäjän kielellä.


I have now chosen the most beutiful book of this year nature photographer Hannu Hautala’s and editor Tuomo-Juhani Tapio’s book First Snow (Minerva, 2009). I hope they aren’t think I’m disqualified because of my name;-) The book is in Finnish but has a foreword, captions and summary in English and Russian.

Tässä myös joulun suosituin lahjakirja hänelle, jolla on jo kaikkea. Kauneutta ja luontoa ei voi koskaan olla liikaa. Kirja vaeltaa lumessa järkyttävän kauniin kuvin, jota teksti myötäilee. Kuvat vievät, teksti taipuu. Koemme hiiren hypyt hangella, joutsenten lähdön, taivaan tulet, lumen synnyn, tilhen hutikan, Olga-neidin lumen, lumienkelin ja monta muuta lumen ihmettä. Linnut ovat edustettuna kuukkelista töyhtötiaiseen ja mitä kuvia! Jos vanha kameramme tottelee laitan myöhemmin täältä kuvan tai kaksi. Likemmä joulua sitten…


Vuoden kauneimmaksi kirjaksi valitusta on ikävä mitään valittaa, mutta vaikka tilhi ja pihlajanmarjat ovat kauniita, niin kanneksi olisi ehkä kannattanut valita kuva, jossa kuuraiset heinät. Haluan tuollaisen seinän! Tai: kuva, jossa karpaloita lumessa. Viime mainittu kuva olisi palvonut valkealla pohjallaan kirjan lumen henkeä. Minua on aina kiehtonut valkea lumi ja sen päällä, kuin sydänverenä punaiset, hekumalliset, ylikypsät karpalot, jotka vain odottavat nauttijaansa…Ensilumen aikaan voi kokea myös sinisen hetken. Se syntyy heti auringonlaskun jälkeen ja värjää koko maiseman niin syvällä sinisellä, että sellaiseen ei pysty paraskaan maalarimestari.


Revontuletkin alkavat rätistä ja kulkea taivaalla. Ne eivät viihdy kesäajassa, taivaan villit ja huojuvat liekit.


With the first snows comes the magical blue moment immediately after sunset that paints the whole of the landscape a shade of blue so deep that not even the best artist could copy it.


The Northern Lights begin to sizzle and dance across the sky. Summer is not for them – these wild, leaping heavenly flames.


Minä teen joka talvi lumienkeleitä ja lumiukkoja. Lumi on suuri ihme kaikille!


I make every winter snow angels and snowmen. Snow is the great miracle and fun for everybody!

19 kommenttia:

 1. Luulin jo otsikosta päätellen, että sinne on satanut ensilumi. Pohjoiseen, mistä olen itse kotoisin, siellä on tullut jo lunta maahan.

  Ihana kirja, muuten. :)

  VastaaPoista
 2. Tomomi, kun heräsin oli valkeus kaikkialla! Meillä on satanut ensilumen ja ihastuttava lumisade vain jatkuu.

  Tämä kirja on lumoava♥

  VastaaPoista
 3. Ihana kirja sopivaan aikaan ;) Voi sitä riemua kun aamulla aukaisin verhot ja näin lumen ♥

  Sinisistä hetkistä puheenollen..Lapissa asuessa opin, että missään ei ole niin kaunista sinistä hetkeä kuin siellä, huikeaa!

  Ihanaa lumista tiistaita sinulle!

  VastaaPoista
 4. Katselin tuota kirjaa Akateemisessa viime käynnilläni, mahtavia kuvia!

  VastaaPoista
 5. Susa, arvaa miten minä! Hulluna lumesta, valkeudesta...Lumi on ominta minua meren lisäksi.

  Älä sinä yllytä minua. Kun muutin länsirannikolta tänne Keski-Suomeen ystäväni sanoivat, että 'et sinä sinne poronhoitoalueele voi muuttaa'. Tiedän sinisen hetken taian: Silloin voi tapahtua mitä vain.

  Kiitos samoin, Susa♥

  Allu, kiitos vinkistä. Tilaankin sitten tämän kirjan itselleni. Tuure sai tämän kirjan viime vuoden arvonnassa, joten ole itse paitsi. Olisit ostanut. Saanut joulupyhinä pitää sivupöydällä, saanut katsella Suomen sielua...

  VastaaPoista
 6. Leena, ystäväni lumessa, takuulla arvaat minun lumoutuneen tästä päivityksestäsi! Onnekkaita olette te, jotka siellä keskisessä Suomessa (pohjoisesta puhuttamattakaan, jos joku pohjoisen ihminen tätä kommenttia lukee) olette saaneet ensilumen.

  Minä hullaannun ja suorastaan hurmaannut lumesta joka vuosi. Voisin tuijottaa lumihiutaleiden tanssia vaikka kuinka, lepuutan mieltäni hankea katsellessani, pieni kaistale rännänsekaista sohjoakin on lunta ainakin näin syksyllä. Meillä satoi aamulla räntää noin viisi minuuttia. Se suli heti pois, mutta ehti sykähdyttää mieltäni. Nyt täällä on kaunis, kultainen syyspäivä, mutta sää kylmenee ja kenties saamme loppuviikolla valkoisen maan eteläänkin. Olen toiveikas.

  Tätä kirjaa minulla ei vielä ole.

  Ensilumisuloa sinne!

  VastaaPoista
 7. Lumiomena, pesen hiukseni JOKA AAMU. Ne kuivuvat kauan. Äsken juoksin aamutakissa ja pinkeissä Reinoissa (sic!) kuvaamassa ensilunta, mutta en odota kameraltamme enää paljoakaan. Jos nyt vilustun, en syytä ensilunta, sillä olen hurmiossa siitä!

  Sinä Ystäväni Lumessa, Luminen Omena, otan nyt yhteyttä kustantajaan ja kysyn, josko tätä kirjaa saisi kirjamessuille. mMe ostamme molemmat Lumen Autuutemme sieltä!

  Kitos♥ Minä toivon, että tämä maanpäällinen paratiisi kohtaa sinutkin - pian!

  VastaaPoista
 8. Kieltämättä kirjan kansi voisi olla parempi, jos teemana on ensilumi. Ihana teema, olen itsekin kirjoittanut ja pitänyt luentoja lumesta (kulttuurintutkijan näkökulmasta).

  Kunpa lumi tulisi tännekin pian. Sitä odottellessa muistelen ihanaa viime talvea, jolloin saimme nauttia lumen iloista joulukuusta maaliskuuhun täälläkin!

  VastaaPoista
 9. Helena, niin eihän tuo kansi huono ole, kun siinä on tuo kiva lumen pöllähdyskin, mutta minä olisin laittanut tuon karpalon. Lintuja kuitenkin on niin monien kirjojen kansissa, lunta itseään vähempi.

  Nyt minua kiinnostaisi kovasti sinun luentosi lumesta - kulttuurintutkijan näkökulmasta. Eikö sinulla ole omaa blogia? Klikkasin nimeäsi, enkä saanut esiin blogia...

  Tein viime vuonna nopsasti yhdelle pienen kirjoituksen Puutarhan lumo, jonka annoin hänen luvan liittää esitelmäänsä. Siinä laitoin lumipuutarhan ykköseksi! Löydät sen sanoilla Putarhan lumo

  Viime talvi oli elämäni ihanin. Silloin minusta ja koiruuksista otettiin myös kuva lumessa, jossa olen Täydellisen Onellinen. Onnen avaimet olivat Lumi, Koiruudet, Meri (tyttäremme), Lumimies ja Joulu.

  Toivon lunta sinullekin, Helena!

  VastaaPoista
 10. Meillä Oulun korkeudellakin oli aamulla maa valkeana, mutta se oli sellaista jääriitettä, ei varsinaista lumikerrosta. Mutta ihana valkeus on ollut koko päivän maassa!
  Kävin vähän pyöräilemässäkin ja meinasihan siellä liukasta olla.

  Sanoo täältä Talvipyöräilijä

  VastaaPoista
 11. Soolis, meillä on vieläkin valkoista ja äsken satoi lisääkin. Toki tämä vielä sulaa, mutta sittenkin...

  Hui!, talvipyöräilyä. Minä kävelen kaikkialla, paitsi sitten kun tulevat jäät ja lumet, viiletän suksilla Päijänteellä. Kaatuminen kielletty!

  Kaatua toki voi kävellessäkin. Tapasin eilen rouvan, joka on ammatiltaan viulunsoittaja ja hän oli kaatunut omalla pihalla viime talvena liukkauden takia ja vasemmalta puolelta murtui...mikä luu se nyt on...ja kaikki se vei kauan hoitua.

  VastaaPoista
 12. Pinkit reinot! Niin minullakin on :)

  (ja kulttuurintutkijan näkökulma, tuo Helenan kommentti vaan herätti huomioni)

  VastaaPoista
 13. Ei oo blogia ei, olen miettinyt, mutta en ole ehtinyt/viitsinyt/jaksanut. Voin laittaa sulle tekstinpätkän, jos siis löydän sen, s-postilla. Luento on powerpoint-versiona ja säästän sinut siltä! :)

  Täällä mieletön puhuri riipii lehden puista ja lähden nyt taivaltamaan vastatuuleen kotiin. Kaunista illan jatkoa!

  VastaaPoista
 14. Täällä on kylmää ja tuulista, mutta ei vielä ensi lunta.

  Luontokuvaaja Hannu Hautala on huippu. Olen muutama vuosi sitten saanut tuliaisiksi Hannu Hautalan kirjan Metsän polkuja kuljen. Rauhoittava kirja, sekä kuvat että runot.

  VastaaPoista
 15. Lumiomena, ai sullakin;-)

  Niin, mutta Helenalla ei ole blogia - vielä...Kyl varmaan kohta on. Kuka voi vastustaa blogimaailman kutsua!

  Varmistin juuri kustantajalta, että Ensilumi kirjaa on saatavana kirjamessuilla. Osta sinäkin joululahjaksi itsellesi/vanhemmillesi/parhaalle ystävällesi/appivanhemmille/jollekulle. Minä ainon tehdä niin!

  Helena, blogimaailman kutsu, sen taika lähestyy jo sinua: älä turhaan vastustele. Kaikkia kinnostaisi!

  Ja kiitos etukäteen!

  Vastatuuleen kävelin joka päivä 25 vuotta, kun asuin länsiranikolla. Se kasvattaa luonnetta ja vahvistaa tahtoa. Kiitos samoin, Helena!

  Marjatta, täällä on vieläkin lumi maassa. Yhtenä vuonna pysyvä talvi tuli 16.10. Sitä ei voi unohtaa, sillä olimme edellsienä päivänä, joka oli lauantai, tyhjentäneet kompostit ja tarkoitus oli tehdä jotain syntyneelle mullalle, mutta jo sunnuntaiaamuna se kasa oli pysyvästi jäässä kevääseen asti.

  Hannu Hautala on mahtava kuvaaja!

  Ensilumi kirjaa siis myynnissä Minervan standissa kirjamessuilla.

  VastaaPoista
 16. Kirjamessut ovat kuun lopussa ja ohjelma vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ehkä kerrot jossain vaiheessa, milloin olet siellä ja mistä Sinut tavoittaa.

  Vielä en ole varma, tulenko, mutta suunnitelmia on.

  VastaaPoista
 17. Marjatta, olen siellä about alkaen klo 12 ja pidän puhelimen auki. Klo 15-17 meillä on kirjabloggaajien tapaaminen, mutta siis sitä ennen meillä on kolme tuntia aikaa kohdata. Meilataan tästä vaikka vielä lähempänä ja kun tiedät, tuletko etc.

  VastaaPoista
 18. Kokemuksesta voin kertoa että tämä kirja on valloittavan kaunis!

  VastaaPoista
 19. Tuure, juuri niin ja siksi minä ostan kirjamessuilta itselleni oman;-)

  VastaaPoista