perjantai 15. lokakuuta 2010

SYDÄMENI MAA

Verkkaisesti täyttyy
sydämeni maa,
verkkaisesti kohoavat
toivoni valkeat linnut
sen maan sineä vasten.
Ne nousevat ylemmäs
yhä vain ylemmäs
puhumattoman yläpuolelle
kaiken kirkkauden taa.
Ne kohtaavat siellä
viisaat tähdet
viisaan yksinäisen
äärettömyyden:
tiedon, joka ei horju,
tiedon, jota ei
laskutikuin mitata,
tiedon sydämeni maasta
ei hallitsijaa siellä,
ei rajoja,
joita pitäisi vartioida,
ei vihaa eikä katkeruutta,
ja yhä korkeammalle
nousevat valkeat linnut,
yhä tietoisemmin
viisautta täynnä.


Sydämeni maa
valkeiden joutsenien,
rakkauden ja lohdutuksen puutarha
kohtisuoraan tähdestä tähteen
radallaan ikuisesti
käsivarsilla kaiken tiedon,
sylissä sen, kohdussa sen,
sen voimaa juova
suuren äidin.

- Kalevi Rahikainen -
Itse metsäni pohjoinen (IamBooks 2010)
kuva Sandy Pimenoff/ Iurima Ultima

14 kommenttia:

 1. Huikea kuva! Oh, täällä satoi ensilumi!!!
  Runon rytmi oli sopivan haikea, pidin kovasti - kuin pieni joiku.

  VastaaPoista
 2. Tuure, eikö vain. Minä jumaloin Sandy Pimenoffin kuvia♥

  Et tiedä murto-osaakaan Kalevin tyylistä - vielä. Paras toivoa,että löydät tämän kirjan kirjamessuilta. Lupaan sinulle kaikkia niitä väristyksiä, joita synnyttävät vaikkapa Rilke tai Södergran. Nyt vasta tajusin, mikä Kalevissa vei minut lumoon: Samaa kohtalonomaisuutta kuin Södergranilla. Otin tähän nyt kauniin ja haikean, kun oli tämä kuva, jota olin kauan säästänyt.

  Ihanaa, että pian tavataan!

  VastaaPoista
 3. Kyllä olet taas löytänyt niin sopivan kuvan runoon että.

  VastaaPoista
 4. Eikö! Kannatti säästää ja odottaa oikeaa runoa.

  Mukavaa vikonloppua, Allu!

  VastaaPoista
 5. Tuo runo on niin voimakas, niin todellinen..
  Juuri tuota sanomaa, tuota totuutta olne aivan viimeaikoina miettinyt..Olen törmöännyt siihen, se on tullut minua vastaan ja minä etsinyt sitä..
  juuri siitä tässä on vain kysymys...
  " ..puhumattoman yläpuolella,
  kaiken kirkkauden taa.."
  Tolle kirjoitta "Uusi Maa"-kirjassaan juuri tuota, hieman eri sanoin..
  Kuinka upeasti kirjoittaja on osannut kiteyttää kaikkeuden yhteen runoon..

  ja kuva on aivan upea..

  VastaaPoista
 6. Hanne, se henkilö joka tuli viime yönä Kalevin lisäksi heti mieleeni, olit sinä! Kaikki muu myöhemmin. Tämä kirja on aarre!

  VastaaPoista
 7. Hieno, vahva runo. Kiva, että toit tänne. Ilman sinua en olisi koskaan kuullut Kalevi Rahikaisesta.

  Kaunista viikonloppua, Leena ♥ Lumiomenan oma kotikemisti (siinäkö muuten nimi miehelleni, kun kerran mietittiin?) on edelleen muilla mailla vierahilla enkä tässä väliaikaisessa yksinhuoltaja-arjessani tahdo ehtiä edes blogeihin. Oh dear.. Olen lukenut jo kaksi kirjaa, joista toinen ihan mielettömän upea, mutta mistä löytää aikaa kirjoittaa siitä.

  VastaaPoista
 8. Lumiomena, Rahikaista löytyy lisää kahden runon verran Lumikarpalosta. Toinen on lisäksi käännetty englanniksi Kalevin pojan Klausin toimesta. Seuraava Kalevin runo ilmestyy siellä - myöhemmin.

  Kiitos samoin, Lumiomena♥

  Ymmärrän, ymmärrän, kurkistappa Ilselle nyt, mitä eilen vuodatin siihen naapurijuttuun...ei ollut hääppöstä aikaa, mutta sulla on siellä turvajoukot. Ole niistä kiitollinen.

  Jos kirja on jo luettu, loppu on kuin salama iskisi. Lueppa myös Kalevin kirjan arvostelu: Kirjoitus syntyy kuin salama. Niin mulle käy aina. Itse lukeminen vaatii enempi, kun siinä pitää jo saada sytytyslanka palamaan, muuten ei tule mitään.

  Et ikinä usko, minkä kirjan aloitan tänään, enkä kerro;-)

  VastaaPoista
 9. Minäkin aion etsiä kalevi Rahikaisen käsiini...

  Kiitos leena, sinä opastat, avaiset tätä maaimaa minulle..Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 10. Hanne, teeppä se. Jos tulet kirjamessuille Hesaan, etsi myös minut!

  Ole hyvä vain, Hanne ja ihanaa lokakuun viikonloppua myös sinulle!

  VastaaPoista
 11. Luin toki Ilsen postauksen ja sen kommentit. En ole omassa blogissani ainakaan vielä kertonut yh-viikoistani, mutta ei mulla täällä mitään turvaverkkoja ole ;) Vaikka asumme omakotitaloalueella, ei yksikään naapuri tiedä mieheni työmatkasta (että niin tiivistä yhteydenpitoa tällä alueella...). Isovanhemmat asuvat kaukana, onneksi ensi viikolla vanhempiani tulevat taas pariksi päiväksi. Koetan illalla tai huomenna löytää aikaa tehdä kirja-arvio. Luin niin hyvän kirjan, että sen tekeminen ansaitsee aikaa. Joskus heikomman kirjan voi arvioida vähän lonkalta, mutta hyville haluaa antaa kypsiä ajatuksia :)

  VastaaPoista
 12. Lumiomena, tarkoitin turvajoukoilla lastesi isovanhempia, jotka tulevat ainakin osaksi aikaa auttamaan. Meillä ei ollut sitäkään, sillä Lumimiehen vanhemmat jo poissa silloin ja omani muutoin esteellisiä/kiireisiä yms. Rankkaa se on silti takuulla. Ihmettelen usein, mistä kaikesta me kuitenkin selviämme. Bessukin jaksaa iana muistaa, miten yksin olin usein vieraalla paikkakunnalla pienen, kaikelle allergisen vauvan kanssa. Hänestä tulikin sitten jossain vaiheessa suurin tukeni ja takuulla siinä yksi syy, joka aloitti ikiystävyytemme. En osannut valittaa mitään, joten miten kukaan olisi edes tajunnut missä mentiin. Satakunnasta tulee semmoinen tapa ettei mitään ruikuteta! Onneksi olen täällä alkanut muuttua hiukan toiseen suuntaan...

  Kävin jo kurkkaamassa, joko olet kirja-arviosi laittanut;-) Minä pääsen aloittamaan sen yhden, joka sinua takuulla kiinnostaa vasta pihahommien jälkeen. Lumimies lupasi laittaa ruoat, mikä tarkoittaa jotain grilliherkkuja. Hän kutsuu minut valmiiseen pöytään ja hänen kokatessa, minä aloitan sen, jota olen jo kauan odottanut.

  Lumimies tekee nyt 'penkkiä' valkoisille särkyneille sydämille, jotka istutan siihen ensi kesänä...Lue rivien välit. Että semmoista tänään. Kyyneleitä.

  Jaksamista meille molemmille♥

  VastaaPoista