maanantai 11. lokakuuta 2010

ONNEA TUURE, ONNEA HOVIRUNOILIJANI, ONNEA SINÄ!

Lumoavaa Syntymäpäivää, Tuure♥

Voisin tässä alkaa muistella monenmoista, mutta yritän nyt pidättäytyä. Silti en voi mitenkään unohtaa sitä tapausta, mikä liittyi Herta Müllerin Sydäneläimeen. Olitko sinä niin osaton syvään kärsimykseeni, kun jotenkin annoit minun ymmärtää, että teet samasta kirjasta arvostelun jo seuraavaksi aamuksi. Saatoinko minä ymmärtää niin väärin ja sitten valvoin koko yön kirjoittaen tuota hemmetin arvostelua veren maku suussani täysin tietämättömänä, että teetkin sen vasta myöhemmin Scriptoriin. Tällä iällä valvominen ei kaunista, mutta tulipahan panostettua. Olet kovin sparraajani!

Ja kiitos runoistasi, joita olen saanut julkaista ja levittää eteenpäin. Huomasit varmaankin, että eräs runo puuttuu sarjasta, se on vasta tulossa Lumikarpaloon, eikä siksi vielä mukana. Ylitse kaiken kiitän sinua loistavista kuvistasi, joita ilman tuskin selviäisin melkein ollenkaan. Olet loistava kuvaaja. Taiteellinen kuvatajusi on ylivertainen! (Tuuren runoja, kirja-arvosteluja sekä kuvia, löytyy täältä.)

Tiedän, että teen runsaasti kirjoitusvirheitä, sillä ajatukseni kulkee kuin sula laava. Onneksi Marcel Proust on myöntänyt suhtautuvansa lempeästi "kirjoitusvirheisiin" ja hän käytti eräässä kirjeessään merkillistä ja kaunista ilmausta: "Jokainen kirjoitusvirhe on himon ilmaus..." No, minä haluan heti muuttaa tuon viimeisen sanan intohimoksi, joka on laajempi käsite. Jos on kova intohimo moneen asiaan ja palaa tulena, niin toki syntyy virheitä. Tosin kukaan muu kuin sinä ei ymmärrä oikolukemattomia sähköpostiviestejäni: kirjoitan sanan alun, seuraavan lopun, välistä puuttuu kaksi sanaa, kirjaimet ovat väärässä järjestyksessä...ja ikinä et ole valittanut, et sanonut, ettet saa selvää, et pyytänyt korjaamaan. Kiitos, että saan kirjoittaa sitä siansaksaani, näppishäiriökieltäni ja ymmärrät sen.

Tänään on Sinun, Lokakuun Nuoren Miehen Syntymäpäiväsi. Rakastat lokakuuta, etkä suotta. Vielä syksyä parhaimmillaan. Olet lähdössä Tukholmaan synttärimatkalle. Toivotan sinulle mahtavaa reissua ja rentouttavaa syyslomaa. Jos sait sen synttärilahjan, jota olit toivonut, kerro ihmeessä se blogissasi. Se on niin upea asia, että sitä et voi salata!

Käyt samaa koulua kuin Mika Waltari aikoinaan. Valmistut ylioppilaaksi samasta kuuluisasta opinahjosta. Takuulla haluat saada häneltä muutaman hyvän neuvon ohjeeksi ja menestykseksi;-) 

♥:lla Leena Lumi
Vain yhden neuvon antaisin. Kunhan nyt aikanaan saat julki sen siunatun esikoisteoksesi ja todistetuksi itsellesi että olet oikea kirjailija, niin älä tyydy pieniin aiheisiin. Kirjallista näpertelyä on ihan kylliksi. Totta kai jaloja korujakin tarvitaan ja kauniilla turhuudella on oikeutuksensa myös kirjallisuudessa, sehän tekee elämän elämisen arvoiseksi. Mutta tartu sinä moukariin ja tao omaa aikaasi kuin hehkuvaa rautaa. Älä pelkää suuria aiheita, sillä ihminen kasvaa oman työnsä mukana. Ole rohkea. Sinulla täytyy olla uskallusta myös epäonnistua. Jopa uljas epäonnistuminen vie sinua paremmin eteenpäin kuin helppo pieni voitto. Ennen kaikkea, älä masennu, älä katkeroidu, älä koskaan vihaa ihmistä.

- Mika Waltari -
Kirje nuorelle kirjailijalle/ Ihmisen ääni


Totta on: Runoilija voi elää Suomenmaassa, mutta miehuutensa parhaina vuosina hän kuitenkin tavallisesti havaitsee, että hänen sittenkin on helpompi kuolla.

- Mika Waltari -
Aiotko kirjalijaksi

Kun nuorukaisena väsyin Baudelairen kielen vaikeuteen, kävelin Montparnassen hautausmaalle ja nukuin tunnin tai pari hänen hautapatsaansa äärellä nuoruuden ja anisjuomien säpsähtelevää unta. Se oli mielestäni kunnianosoitus suurelle runoilijalle.

- Mika Waltari -
Pilvet, ihanat pilvet/ Ihmisen ääni

Mika Waltarin mietteitä (WSOY 1982)
kuvat Runotalo

12 kommenttia:

 1. Hei Leena! Tulin tanne kurkkimaan Yealianin sivujen kautta. Ja loysinkin toisen kirjojen ystavan. Waltaria viela siteeraat ja puhut Oscar Wildesta. Dorian Grayn muotokuva on kolissut aikanaan niin perinpohjaisesti, etta en voi sita koskaan unohtaa... Sinulla on kivat ja inspiroivat sivut.

  VastaaPoista
 2. Johanna, kiva että löysit polun. Minä löysin Jaelin kautta vastikään Krisulle.

  Tämä on siis kirjablogi, jossa teen about 100 kirjaelämystä vuodessa. Viime vuonna 140!, mikä oli liikaa. En halua kuitenkaan pelkkää kirjablogia, vaan välillä on muutakin elämää, vaikka minä elänkin lukeakseni.

  Minulla on myös ihan runo&kuvablogi, Lumikarpalo, mutta en aina malta olla laittamatta runoja myös Leena Lumiin.

  Pysy peesissä, mun kanssa ei kukaan ole vielä ikävystynyt;-)

  VastaaPoista
 3. KIITOS LEENA! Aamuni ilahdus :) Kiitos todella paljon tästä mieltälämmittävästä kirjoituksesta ja tietysti haluan aina lukea sinun viestejäsi, kirjoitusvirheitä tai ei! Upeita valokuvia! Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Halaukset Sinä Senkin;-)...elämän mauste ja pippuri.

  Olleellista on, että et ole ikinä VALITTANUT vajaista lauseista, vaan olet lahjakkaasti itse täydentänyt puuttuvat osat. Tuo Herta Müller oli pakko kertoa taas, sillä uudet lukijathan eivät siitä mitään tiedä, mitä sä teit silloin...No, se oli väärinymmärrys potenssiin tuhat.

  Nämä Runotalon Sarin mahtavat kuvat on nyt sitten osa sun päivän juhlintaa. En tiedä, miten sulla on sinisen kanssa, mutta minä sekoan aina vaan juuri tästä sinisestä. Mikä lie värimäärittely...Mitä enemän kuljen sinisestä poispäin, sen alttiimmaksi sile tulen. Siis pidäthän sinisestä!

  Kiitos, että saan olla aamusi ilahdus! En haluasi olla tuohtumus.

  Supersynttäripäivää sinulle ja mukavaa matkaa kauniiseen Tukholmaan!

  VastaaPoista
 5. Sininen on lempivärini ---rauhoittaa välillä liian aktiivista luonnettani :)

  KIITOS paljon :)

  VastaaPoista
 6. Tuure, arvasin sitten oikein! Oisko mulla sama syy, kun tarvitsen sinistä ja lunta;-)

  You are welcome!

  VastaaPoista
 7. Lämpimät onnittelut Tuurelle! Hienoja nuo Waltari-sitaatit.

  VastaaPoista
 8. Lumiomena, Tuure kiittää! Synttärisankari on lähdössä reissuun, joten varmuudeksi kiittelen hänen puolestaan...hän ei ehkä ehdi.

  Waltari hallitsi paitsi suuren draaman, myös huumorin!

  VastaaPoista
 9. Paljon onnea Tuurelle;ainutlaatuiselle nuorelle miehelle!

  VastaaPoista
 10. Jael, kiitos Tuuren puolesta! Paremmin ei voi sanoa, kuin sinä sen teit.

  VastaaPoista